Jump to content
Порталът към съзнателен живот

FoxMulder

Участници
  • Общо Съдържание

    9
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    FoxMulder reacted to Слънчева in Мисъл за деня - 14.04. - 20.04. 2014г.   
    Мисъл за деня-20.04.2014г.
     
    И Павел казва: нашето смъртно тяло трябва да се облече в безсмъртие. Нашият ум трябва да се облече в светлина, а сърцето ни трябва да се облече в Божествената любов. Само тогава ще настане безсмъртието в света. Казвам: нека в днешния ден отпразнуваме не възкресението на Христа преди 2 000 години, а възкресението на Христа като вечно възкресение в нашите души, което възкресение ще ни покаже пътя към истината, а този път ще ни донесе свобода и щастие не само за днес, но и за вечни времена.
     
    Избавената душа
     
     
    Молитвен наряд за всеки ден:

    Добрата молитва
    Псалом 91
    Псалом 23
    Господнята Молитва
    Да се прослави Бог в Бялото Братство... – формула


    Молитвен наряд за неделя:

    В начало бе Словото – песен
    Добрата Молитва
    Псалом 61
  2. Like
    FoxMulder reacted to Мария-София in Вегетарианството в Духовния Път   
    1. Защото ценя и обичам тялото си. Всички ние сме духовни същества, надарени с тяло. То е моето превозно средство докато съм в поредния си жизнен цикъл на тази планета и държа тялото ми да е здраво, устойчиво, младо и красиво, пълноценно функциониращо – възможно най-дълго време. Макар месото да се твърди, че снабдява тялото ми с незаменими аминокиселини и протеини, всъщност то отделя изключително количество токсини и шлаки, които се натрупват на клетъчно ниво и буквално задръстват като тиня клетките ми. Задръстени и замърсени по този начин, те не съумяват да работят с пълния си потенциал, а с времето натрупването на тези замърсявания резултира в множество заболявания, включително ракови. Вече има изследвания, които показват зависимост межу раковите заболявания и консумацията на месо. Растителната храна, в правилната комбинация и съотношение е пре-богата и дава на тялото ми всички необходими хранителни вещества, аминокиселини, витамини и минерали.
    2. Защото съзнанието ми остава чисто, ясно и разширението му не познава граници. В онова предаване казах и сега пак ще повторя – “Ние сме биогенетични електромагнитни същества”. Тялото ни е е една мини-енергийна система, в която всяка клетка трепти с определена честота на вибрация и комуникира с останалите клетки и целия микро и макро Космос. Месото и замърсяването на клетките смъква вибрацията в много нисък честотен спектър, който има връзка и със съзнанието и ако щете – духовната и физическа еволюция на индивида.
    3. Не/яденето на месо има отношение към психо-емоционалното състояние на човек.Убитото животно по същество си е труп. Извинете, ако думата е прекалено стряскаща, но това е факт. И то животното със сигурност е убито по изключително жесток и агресивен начин. А със сигурност знаем, че човек е това, което яде. Е, аз не мога да давам на тялото си мъртва плът, смърт, а да очаквам здраве, сила и живот. Цялата тази агресия, страх, ужас, омраза и болка се предава в клетките на животното. И остава там. А после – преминава в нашето тяло. Какво даваме на собствените си клетки? Тази ниска вибрация, допълваща мъртвата тъкан влияе изключитено върху емоционалното състояние. Има отношение към депресивни състояния, прояви на жестокост и агресия, страхове и неврози, нервност и раздразнителност, нетолерантност към себе си и другите хора.
    4. Защото не мога да продължавам да съм съучастник в масовото изтребление на стотици хиляди, милиони животни, отглеждани само и единствено с цел да напълнят търбуха ми. Всъщност, в целия си кратък и нещастен живот, животните, отглеждани за месо са бити, нагрубявани, блъскани, ритани, отглеждани в клетчици, или наблъскани в помещения, в които едвам успяват да се обърнат. И накрая убити зверски, по най-жестокия и агресивен начин. Можете да изгледате филмчето в края на материала – ако ви стиска.
    Животните са дадени на тази планета за да ни служат и помагат, да ни учат, да ни бъдат компания, за изцеление, за храна дори. Но в крайностите, в които сме отнели правото им на избор и сме се отдали на крайни зверства и геноцид, унищожавайки и живи същества, и планетата (която също е жива), просто не намирам за уместно да се яде месо.
    Една моя близка приятелка казва “Аз близки познати не ям”. Но пък няма проблем с всички непознати жертви на този геноцид. В едни по-отминали времена хората са хапвали месо изключително рядко – просто като изключение. Дори в българските традиции ако се огледаме, ще видим, че в по-голямата част от годината има пости. Месо се яде само по празници. Коленето на животно е било изключителен ритуал, близък до жертвоприношение. В не толкова древното минало е било цял свещен ритуал коленето на животно. В който ритуал животното е било уважавано, почитано и в някакъв смисъл от него е искано разрешение да се жертва за да нахрани човека.
    5. Защото искам чиста, мирна и жива планета. Обезлесяване, замърсяване и отровни газове. И това всичкото е следствие на огромния, безумен глад за месо. Благодарение на животновъдната индустрия се обезлесяват огромни територии гори – за да се осигурят пасища за животните, жертва на съответната индустрия. Също толкова огромни количества зърнени храни се произвеждат за нуждите тези животни да бъдат изхранени. А с тези количества растителни храни преспокойно може да се реши проблемасъс световния глад.
    Oтпадъчните продукти от животновъдната, месопреработвателната и свързаните индустрии са един от основните замърсители на водните плoщи на планетата (редом с енергетиката и тежките метали, разбира се).
    Последните научни данни показват, че метанът е много по-опасен газ, свързан с глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид. А метанът е газ, който преживните животни отделят още при храносмилането, а торът, който се отделя в промишлени количества отделя огромни количества метан. Всяка секунда се унищожава гора с размер на футболно игрище за производството на 257 хамбургера. А това е един порочен кръг… горите са необходими за да абсорбират и преработват въглеродния диоксид. Сами се сещате какво се случва, когато горите намаляват с такъв темп.
    Темата е дълга и може да се говори още много. Да, както казва един мой познат агроном, агробиоценозите също нанасят вреди върху екологията. Всяка индустрия в същността си експлоатира безмилостно и без мисъл за бъдещето ресурсите на Планетата. Затова съм привърженик на разумното градско, или селско земеделие, стремя се да купувам чиста продукция от производители. Но дори ако трябва да сравняваме вредите, причинени от месодобивната, преработвателна и проче свързани индустрии с растениевъдството.. мисля, че фактите натежават много убедително.
    И за финал бих искала да цитирам някои мъдри люде, които странно защо са били вегетарианци…
    АЛБЕРТ АЙНЩАЙН:
    “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”
    РАЛФ УОЛДО ЕМЕРСЪН:
    “Току-що сте се нахранили, но колкото и старателно кланицата да е скрита на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастничество има.”
    Леонардо да Винчи:
    “Още на млади години се отрекох от яденето на месо и ще дойде времето, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, както се гледат на човекоубийците.”
    Махатма Ганди:
    “Големият и морален напредък на една нация може да се измери по това, как тя се отнася към животните.”
    Алберт Айнщайн:
    “Чрез естественото си въздействие върху човешкия темперамент вегетарианският начин на живот би могъл да повлияе извънредно благоприятно на съдбата на човечеството.”
    Плутарх:
    “Аз се учудвам що за чувство, ум и разум е бил обхванал първия човек, който първи е замърсил устата си с кървав труп и е позволил на устните си да се докоснат до месото на убитото същество.”
    Петър Дънов:
    “Грехопадението в света започва с месоядството. То не е само един физиологичен акт – зад него стои егоизмът на човека, проявен като пренебрежение към другите живи същества.”
    “Знае се, че клетките на животните имат отделителна система, от което следва, че те изхвърлят отпадъчни вещества. Последните се поглъщат заедно с месото, от нищо неподозиращия човек. При убиването (клането) на животното то преживява страх и ужас. В резултат, между тъканите на клетките му се образуват други отрови, които неизбежно попадат в организма на човека.”
    “Съществува още един странен факт, малко познат на човечеството: като правило хората не ядат животни, които се хранят с месо, тоест хората не използват за храна хищници (лисица, вълк, котка, куче), а предпочитат тревопасни, защото тяхното месо е по-чисто, по-вкусно и вероятно, по-здравословно. От това неминуемо следва, че човекът, бидейки хищник, е с по-нечисто тяло дори от това на тревопасните животни.”
    “Съвсем естествено и бидейки на по-високо ниво на развитие, съвременните хора изпитват неудобство да колят животни, обаче те забравят, че все пак някой трябва да извърши това грозно деяние. В такъв случай месоядците стават неволни съучастници в престъплението.”
    В един действителен случай петгодишно дете от София пита майка си: “Защо нашата учителка ни учи да обичаме животните, а после ни кара да ги ядем?”
    А сега ви оставям да се насладите на филма Земляни

    http://www.svoizbor.com/2011/11/why_i-dont-eat-meat/
  3. Like
    FoxMulder reacted to Мария-София in Вегетарианството в Духовния Път   
    Разглеждам въпроса за храненето в Духовния път,в контекст на Свободата.Прекрасно е да знаеш,че не нараняваш никое създание и божие творение,което има майка,баща,и се движи по някакъв начин.А също ,че не е експлоатирано в твое име по робски начин,което се случва с много бозайници,при това са ни роднини.Лекотата да се храниш с жива храна,която носи живот и се приготвя бързо, и хилядите часове пред печката приготвяйки мъртва храна...Какъв разход на енергия,за да вкараш в себе си нисковибрационна такава....
  4. Like
    FoxMulder reacted to Мария-София in Вегетарианството в Духовния Път   
    http://www.vbox7.com/play:fbf98d57
  5. Like
    FoxMulder reacted to Mel in Жестокостта на човека   
    Да се отвращаваш от омразата с която някои хора третират невинни същества,пък били те животни или хора,съвсем не е омраза.
    Просто се отвращавам от човешкото невежество и садизмът.
    За съжаление в такъв свят живеем.
    Животните са много по толерантни отколкото ние/в мнозинството си /, хората.
    Животните убиват за да се хранят,инстинктивно.Но не го правят така жестоко,както го правят хората.
    Гледала съм филми по Анимал планет,и виждам,че животните не карат тяхната жертва да страда.А на хората които колят животни в кланниците явно изобщо не им пука дали страда ,дали се мъчи животното или не.
  6. Like
    FoxMulder reacted to Emmy in Жестокостта на човека   
    Преди известно време разбрах за съществуването на този филм и наистина не искам да го гледам.
    Не консумирам животински продукти и ми става изключително неприятно само като видя как някои хора се отнасят с уличните животни...
    Или когато видя някое премазано котенце или гълъбче на улицата...

    Ако пусна филма, сигурно няма да го понеса. До колкото разбрах, в него се съдържат някои много брутални процедури, които са напълно нормални за индустрията.

    Понякога имам чувството, че животните на улицата са последното нещо, което би трябвало да ни напомня за човечността, която сме забравили...
    В иначе студената и агресивна градска обстановка няма нищо друго.... нищичко.
    Всички разминаващи се непознати хора се гледат изпод вежди, с недоверие, раздразнителност и много, много резерви.

    Дори и тези, които са УЖ духовно образовани и знаят какво се случва, продължават да ядат месо, без да ги интересува от къде всъщност идва то. Било здравословно, имало витамини... не знам си какви глупости, втълпени им от телевизора, или съотвеното женско/мъжко списание/вестник. ( едит: до някъде съжалявам за това изказване... но, факт)

    А всъщност, според мен по-неприятния фактор е това, че цялото месо-консумиращо общество е изолирано от индустията, или така да се каже, практиките на индустрията. Едит: сега се сетих да добавя, че веднъж видях един микробус да спира пред месарница. Явно доставка. Вратата на микробуса се плъзна и отвори докрай. Вътре имаше труп на огромно прасе, обезглавен, окачен на кука и овисен на ръждив лост. Кръвтта капеше от тялото на животното по пода, и изобщо всичко в микробуса беше толкова гадно и омазано в кафеникава кръв, че ми се догади.

    Лично съм повече от убедена, че ако всички тези зверщини показани във филма (не, само малка ЧАСТ от тях) бъдат видяни и осъзнати от ВСИЧКИ хора, които консумират месо, някаква част от тях веднага ще го откажат.

    Има толкова много добри душички, които достатъчно дълго време са живели в собствените си ежедневни черупчици, че бъдат ли изложени на някой по-остър и покъртителен аспект от реалността (в която взимат участие, макар и несъзнателно) - моментално ще променят навиците си. Но разбира се, това няма да донесе пари на никого. За това не е сторено.

    Както и да е, лично смятам това трябва да е част от личната отговорност на всеки месоядец - да знае каква е цената. И то без да го е страх или срам да признае - че това са мили и одухотворени същества, точно като кучето и котето, които галим и обичаме вкъщи.

    Не знам как сме успели да приемем това нелепо разделение - това животно е домашен любимец и компания вкъщи, а онова животно е храна. И естествено, ако някой изяде кучето или котката, това няма да се сметне за нормално. Но на прасето - никой не гледа по никакъв друг начин освен като на храна.

    От поколения насам сме възпитавани с манталитета да не поемаме отговорност за неща, над които нямаме пряк контрол. Като законите. държавността, мащабните престъпления на индустриите над нас и над природата.

    А всички толкова обичаме природата и нейните красоти. Виждаме една хубава горичка, пращаме децата си да тичат по пътеките и, и се радваме че живеем в държава с такава красива природа. Минават 5 години и тази горичка е закупена от "елитен" бизнес мен. Поетапно е изсечена и превърната в частен резорт, достъпа до който е ограничен, освен ако не си платим. И какво? Вече няма горичка. Всички се примиряват. Закона позволява това да ни бъде отнето.

    За съжаление такава се оказа съдбата на планетата ни - ценностите и да бъдат раздадени на имащите, за сметка на нямащите.

    И така горичка след горичка, планетата е изгубила повече от 50 процента от безценните си ресурси. Но, разбира се, 90% от хората на земята чисто и просто НЕ ЗНАЯТ ТОВА. Защото няма никаква печалба за бизнесмена да провъзгласява, че запокитва едикаква си природна среда, за да изкарва още и още и още пари. Същото с животните. Кой печели от това да ги защитава? Е, недиректно всички печелим... но няма изгода.

    Както и да е, според мен всичко това ще продължи още 10-20-30 години, докато не се случи нещо по-мащабно и разтърсващо (колкото и да съжалявам, понякога ми се струва че ще бъде по-добре), което да прични някакви ужасно сериозни глобални щети и да принуди хората сами да осигуряват оцеляването си (и то директно, физически... а не като сега).

    Не виждам друг изход от това. Ако съдим по темпото, с което се "осъзнаваме" ...... докато стигнем до някакъв що-годе по-нормален индустриален и обществен строй (в който да не се включва насилие) от планетата няма да е останало нищо.

    А, и също се съгласявам със споменатото по-горе - наистина има много добри и сърдечни хора, които споделят всичко това с нас. И много силно се надявам, че ще стават все повече и повече, ако даде Господ (= Вярвам, че ще.
  7. Like
    FoxMulder reacted to Mel in Жестокостта на човека   
    Да,така е,много хора се грижат за домашните си любимци,или за уличните кучета и котки,но същевременно с това се хранят с месо,от животни които са били жестоко убити,за да се нахранят те и техните домашни любимци.
    Не може хората да се изживяват като обичащи животните,отглеждайки и грижейки се за едни,а същевременно най-безотговорно да консумират други.

  8. Like
    FoxMulder reacted to Мария-София in Вегетарианството в Духовния Път   
    В момента, знаете, сме в преминаване в Новата Епоха.Определени сили не желаят това да се случи,защото те нямат място в нея.Част от борбата им за запазване на статуквото е отравянето на храната на хората,като се започне от флуора във водата,канцерогенните добавки,химията,гмо,ваксини,та се стигне до изобилието от натъпкано с хормони и антибиотици/анти-живота в превод/  месо и мляко.Това е материалната част.Енергийната е по-страшната - живот в ужас и клане ,защото животните имат душа и страдат,както може би знаете,а някои като китовете са почти  равни по интелект на хората.Та всичко това води до калциране на епифизата,третото око,което е вратата към духовните светове,и е предвидено отваряне... .И не на последно място принципът на ненасилие и ценността на живота във Вселената.Еволюционното преминаване просто ще се случи,от всеки един от нас обаче зависи, дали  ще има място в Новата Епоха.Ето за това става дума в тази тема.Част от процеса е отказът от хранене с месо и месни/млечни  продукти,които са продукт на жестока експлоатация на животните,които са нашите по-малки братя.Пътят към Светлината на Словото преминава през ВЕГАНСТВО.Всеки сам решава,затова ни е даден Избора от ОТЕЦ на Светлините.
  9. Like
    FoxMulder reacted to Mel in Вегетарианството в Духовния Път   
    Един Бог знае кой къде и на какво ниво се намира.
    Но, отказът от месо, е естествен при духовното развитие.
    Колкото по-осъзнат става човек, толкова разбира, че храненето с убити животни, е неестествено, нехуманно. Не може да вървиш по духовен път и да продължаваш да консумираш животни. Просто отказът от месо е естествено развитие на нещата. Когато му дойде времето, всеки духовно търсещ и развиващ се човек, се отказва от месото.
  10. Like
    FoxMulder reacted to Мария-София in Вегетарианството в Духовния Път   
    Рудолф Щайнер, откъс от втора лекция от цикъла „Откровения на Кармата“, държана на 17 май 1910 г. (Събр. съч 120) 
  11. Like
    FoxMulder reacted to Диляна Колева in Какво се случва на Рила?   
    Аз днес се връщам от тридневен преход , изкачихме Мусала, Мальовица и се приготвяме за няколко дена на Седемте езера.
    Изкачвахме Мусала както трябва, тръгнахме пеш от Боровец -4 часов преход до х. Мусала там преспахме и на другия ден около 7.30часа докато изкачихме върха и слезнахме отново на Боровец.

    Имаше много хора повечето с лифтчето до Ястребец и от там на бегом до хижата и после се поизпотяват до върха и хоп пак на лифтчето.Значи, това не е катерене, нито е връзка с планината , нито е нищо, това е някакъв вид задоволяване на нещо ненужно, като човешкото най- низше любопитство.Вечерта преспахме на хижа Мусала и доста говорихме с хижаря.Той се е погрижил направил е нова хижа сам я сковаваше (това го видях миналото лято)станало е страхотно.Само че до него вече строят огромен 180 местен хотел.Ще кажете нищо лошо, аз ще кажа -ужасно е.И ще се обоснова.

    До хижата има 3 езера , невероятно е. Те са главния източник на вода за хижата.Хижаря ги пази като очите си.Гостите ползват един от потоците за миене, защото там чешма няма.Благодарение на строежа, вече има доста голям път и транспорт до х.Мусала , само за 1 събота и неделя, от лагеруващи на палатки и купонджии хижаря е събрал 19 чувала с боклук.Кой планинар ще направи толкова боклук?Огнищата пълни с живи клекове.Ако този хотел започне да функционира, там няма да има планинари , а някакви хора задоволяващи каприза си да бъдат на планина някак.Мястото ще се превърне в пълна кочина, защото няма да има хижар на когото да му пука.Човека каза ,че плана е да сринат хижата до основи и да го изгонят.Между другото там все още стои една от първите хижи , строена през 1912 г. на която най- вероятно е пребивавал и Дънов.Тя е с много интересна конструкция, архитектурен паметник за мен , но и тя ще бъде срината, защото там ще има хотел.

    На другия ден доста уморени и с поизранени крака(аз)тръгнахме към Мальовица, по пътя си мислех що за бум на човешкия егоизъм е, на цената на всичко и всички да се качиш на място ,което не можеш сам да качиш.

    Щом не можеш сам да отидеш до едно планинско място значи мястото ти не е там.Щом си готов да натовариш мулета, да разореш планината с коли и да я разкопаеш с лифтове ,само и само да не се напънеш да преодолееш нещо в себе си , за къде си тръгнал и какво търсиш на това място!?

    Ходенето към върха е издигането на човека преодоляването на трудностите , а не някой да те пренесе до някъде и ти да седнеш да впериш поглед в небето и да очакваш манна небесна.Ако това е цената според мен няма смисъл.Планината е заключена.
    Помислих си че много сурово ги отсъждам тези неща и вечерта след 9 часов преход до в.Мальовица и обратно седнах да чета (незнайно защо си бях взела "Рила -пътят към Агарта")и на какво попаднах.

    "Светът е пълен с блага, дадени от Бога. За да се ползва от тия блага, човек трябва да има отворени очи. Тази година ви се дават условия да се ползвате от великите Божии блага. За да не изгубите условията, вие трябва да избягвате услугите на чуждите коне. Всеки човек има кон, на който може да разчита. Следователно дали слизате от планината, или се качвате, разчитайте на себе си. Ко¬нят представя човешкия ум. Разчитайте на своя ум, а не на чуждите умове. Като слуша първо своя ум, а после ума на другите, човек дохожда до заключение, че това, което сам направи, е по-добро от това, което другите могат да му направят."

    Та закъде са тръгнали с мулета и коли да им носят багажите?По. добре никъде да не отиват, нищо няма да получат.Качете се с толкова багаж, колкото можете да носите-2,3,5 дена ,колкото можете, догодина повече.Постепенно се навлиза в планината, с едно щтракване на пръсти духовност не се събира.
    И на друго попаднах в същата книга.

    "Планината дава на човека, а не взима от него. Тя го учи на безкористие. Болният се нуждае от слуги, от превозни средства, за да отиде от едно място на друго. Здравият обаче няма нужда от слуги. Без превозни средства той обикаля планините и се ползва от техните богатства. Кой от двамата печели повече? – Здравият. Ще дойде ден, когато и болни, и слаби ще ходят на планината. И до най-високите върхове хората ще отиват с автомобили, с аероплани. Докато сте здрави, ползвайте се от планината, без да очаквате някакви съобщителни средства."
    Дънов май ги е виждал тези неща, но как нарича този вид изкачване - болно.

    И накрая , но не на последно място.
    "Едно трябва да знаете: Само онзи може да получи от Природата онова, за което е дошъл, който изпълни закона на даването."

    Та нека всеки сам за себе си да помисли какво ще даде от себе си и защо изобщо ходи на езерата или където и да било след като сам не може да се погрижи дори за себе си , а Дънов казва , че всеки трябва да е готов да поеме грижата поне за още един.
  12. Like
    FoxMulder reacted to Ники_ in 24 часа Йога, София; успяваме ли да бъдем!?   
    https://www.facebook.com/events/474028742681217/
     
    Здравейте,
    Пиша тази нова тема в "Духовни мостове", ако модераторите и админите преценят, нека да я преместят на по-добро място.
    Та, това е събитието, на което лежи самата тема.
    А темата е дали сме узрели да излезем от предразсъдъците, от страховете ни, тесногърдието ни!?
     
    Знам, много от нас биха реагирали, че видиш ли ние когато сме се събирали, тези още са ходили под масата.
    Както няма да е чудна появата на въпроса: "Когато ние се събирахме, вие къде бяхте?"
    Нарочно подчертавам "ние" и "вие" за да се усети разделението.
     
    Точно то, разделението е главен обект в темата.
    Разделението е факт от хилядолетия и това е една много негативна черта на българина. Всички сме чували и живяли в стил "Нане и Вуте", макар не всички да сме шопи.
    Още от тракийски времена разделението е на лице по тези земи, в този народ, а може би и много преди това.
     
    Днес разделението продължава да съществува по един, или друг начин, впрегнато от слепотата разбира се.
    Не, не с тази цел пиша, не искам да обиждам никой, още по-малко последователите на ББ и на Учителя Беинса Дуно.
    Цел на тази тема, освен да се посочи разединението помежду ни, е да се изгради и Духовния мост, до колкото това би могло да бъде възможно, с оглед на нашите собствени ограничени разбирания.
     
    И тъй, може би, би било добре да питам "Що е то Йога?", и успоредно с това да дам някакво разбиране по този въпрос!? Може би не е нужно?! Вече хората са достатъчно интелигентни и всеки би могъл да разбере и сам този въпрос, ако потърси.
    Може би е добре по посоча допирните точки между Йога и останалите учения и религии, включае и това, което е дадено чрез Беинса Дуно?!
    Също мисля, че не е нужно, пък не му е и тук мястото, не и в тази тема, но все пак именно "различията" ни държат разединени, да тези също, религиозните убеждения, виждания и влияния.
     
    Знам, че в момента е трудно за мнозина. Хора напускат този свят, а други се раждат. Някои напускат света в безкрайно страдание, смазани от болката на онкологичното заболяване, или от което и да е друго заболяване, или от град, студ, от насилие, а ние продължаваме да не работим, да не бъдем и да не живеем заедно, което завърта още и още отново същия този порочен кръг от страдание, защото нашето разединения е причината за него, нашия егоизъм.
     
    Каква е ролята на учението? Каква е ролята на религията?
    Дали тя се изчерпва с това да сме част от него, да се наричаме един друг последователи. Да, това също, но не напълно, защото това е само междинен стадии и е добре никой да не си прави илюзиите (това е невъзможно), че всичко е вече пито и платено.
    Учението, религията (знам позицията на мнозина от вас срещу религията и срещу религиозността, само дето същите не изхождат принципно и прибързано отхвърлят нещо, някаква дума дори, без да съзнават нейния същински смисъл) има за цел да доведе човека до онова "място", или иначе казано състояние, при което той самия да е Любов, а това означава край на всякакви различия, в абсолютен смисъл.
    Проблемът е, че все още мнозина от нас са/сме в разделението. Не е лесно.
     
    Съумяваме ли да бъдем заедно?
     
    Тази тема е и покана, съвсем официална към последователите на Учителя Беинса Дуно, както и към всичко останали потребители на Порталът Към Съзнателен Живот!
     
    С много за всички!
  13. Like
    FoxMulder reacted in Хомосексуалност и морал   
    Трудно е да се съгласиш, че даден резултат е плод на твое собствено несъзнателно решение, ако не съзнаваш това.
    Аз предполагам, че е твърде вероятно хомосексуалните да са по-интелигентни от хетеросексуалните.
    Просто се замислям за хомосексуалните миньори, шофьори и какъв би бил техния коефициент на интелигентност.
  14. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    Ако един хомосексуалист не може по свое собствено желание да се откаже от хомосексуалните си наклонности, то положението му с нищо не се отличава от това на наркомана и алкохолика примерно, които също дори и да искат не успяват да се справят с навика си. Да, вредата в тези два случая е по-очевидна, защото се изразява и на физическо ниво, докато при хомосексуализма имаме една психологическа вреда, която носи тежки последствия в бъдеще. Някои разглеждат хомосексуализма като болест, но аз съм по-склонен да го разглеждам като един вреден навик. Като всеки лош навик хомосексуализма няма място в бъдещето на човечеството и с времето ще бъде преодолян. Тук толерантността няма нищо общо, а е въпрос на съвместимост с духовното развитие. Такава липсва. Няма как да говорим и за свобода, ако сме роби на сексуалните си наклонности.
  15. Like
    FoxMulder reacted to Диляна Колева in Хомосексуалност и морал   
    Ина, относно невротизма, хомосексуализма и чувството за малоценност - Адолф Адлер , авторитет в психологията изследвал изцяло мъжката психика.
    Относно семействата изрично подчертах, че не става въпрос за разбити семейства или физическа липса на един родител.
    Всъщност семейство в което и двамата родители го играят деца е страхотно и весело , погледнато от страни, но децата които излизат от него съвсем не са това което би им се искало да бъдат. Не винаги, разбира се навсякъде има изключения. Затова посочих - емоционална липса също - бащата е на лице, прибира се всяка вечер, държи се прекрасно със съпругата с детето, има безброй приятели, но там някъде няма контакт с детето, или някъде в началото се е случило нещо, което е обърнало емоцията.
    Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат, а какво става в къщи, след като се завърти ключа на входната врата, никой не знае.
    А хората като хора, може да са прекрасни , независимо от сексуалната им ориентация. Това обаче не означава, че хомосексуализма създава прекрасни хора.
    И разбира се никой не би казал " На мен ми има нещо, аз имам проблем", защото предполага промяна. Винаги е по- лесно другите да са проблем. Но когато другите превръщат проблема в привилегия, това вече е не информираност.
    Естествено е обществата да се поддържат, това е най-нормалното нещо на света, не е естествено обаче, да държат всички да ги поддържат.
    Интересното е, че те трудно биха подхванали подобен разговор. Това е гореща тема на хетеросексуални хора борещи позициите си.
  16. Like
    FoxMulder reacted to Вятър* in Хомосексуалност и морал   
    Какви са тия заплахи, пробутани като предупреждения и просветеления?
    Единственото което ме дразни в така повдигнатата тема е изискването да бъда толерантна именно към хомусексуализма и специфично да подкрепям нуждата на такива двойки от освобождаване на вътрешното напрежение, което имат за себе си, а именно за "погрешност", като социално ги приемем ( щом обществото вика, че е разрешено- значи и аз не съм в грешка). Това са лични теми за тях ... да не ме намесват в нуждата си от собствено одобрение, а още по- малко да тормозят обществото, че било нетолерантно, щото сами не се чувстват удобно в него.

    Толерантността е често зле интерпретирана и е низ от компромиси с позицията на значението "норма". Например -" Съгласяваме се", че е Оки всеки да има сексуален партньор по желание, а тук вече явно подкрепям и зоофилите, некрофилите, педофилите, така как звучи платформата за толерантност към различните сексулани ориентации???!!

    И, да за сведение на "толерантните"- имам приятели, които са хомусексуалисти, но за разлика от изискващите толерантност, те са намерили баланса вътре в себе си със собствените си различия и се раздват на връзките и любовта си без да имат нужда от одобрение/ успокоение по телевизията. И аз се радвам заедно с тях на тяхната любов и щастие, бивайки приятел и човек.
  17. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    Е да де, ама къде е признат брак между петима мъже примерно?


    Т.е. имаме дискриминация, тъй като на хората с партньор се дават права, които човек без партньор не може да има.



    Давам за пример усилването на едната крайност за да се разбере абсурдността й. Както споменах семейството е основано на точно определени духовни и биологични принципи, а нарушаването им винаги носи негативни последствия.
  18. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    Не им се нарушава никое право. Нито им се забранява да имат деца. Ами то по тази логика трябва да разрешим и браковете между повече от двама души. Защо трябва да се ограничаваме само от един съпруг и една съпруга? Хайде да разсъждаваме свободно щом сме тръгнали така. Щом искаме да отпадне условието съпрузите да са от различен пол, защо да не отпадне и условието за бройката? А защо отделният човек да не може да бъде семейство и да се ползва с всички привилегии на семейството, въпреки че няма партньор. Ако една хомосексуална двойка може да бъде семейство и да има по-големи права от един несемеен човек при осиновяване, това няма ли да е нарушаване на правата на въпросния несемеен човек? Семейството е основано на строго определени биологични и духовни принципи и ако ще се откъсваме от тези принципи то поне да е изцяло.
  19. Like
    FoxMulder reacted to Viva Caselli in Хомосексуалност и морал   
    Inatari, не го приемай лично, но ти си човекът, който извърта дискусиите в посока осъждане и вменяване на вина. Значи ти си добра, защото приемаш хомосексуалните двойки, а аз съм зъл, когато казвам, че не е приемливо да им се дава подобен статут. Сега знаеш ли какво ще се случи? Ще влезе Vorfax в темата, ще се изкаже по-остро провокиран от теб и темата ще бъде заключена. Аз съм написал по-горния си пост с възможно най-голяма внимателност, само и само да се води мирен спор. Незнам доколко съм успял, но поне съм се опитал да се придържам към това правило. Бих те помолил да премахнеш предрасъдъкът в теб, че несъгласието към група хора и ограничаването на свободата им е осъждане. Не заради друго, а за да може всеки да се включва в темата и да си казва мнението.
  20. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    За страданията сме говорили много. Но нищо не пречи да поговорим и тук. То за да се разбере едно нещо в дълбочина, май е нужно да се намеси и всичко останало. Страданията не са нещо което трябва да се търси целенасочено. Щастието винаги си е при нас, обаче ние не винаги можем да го забележим. Забелязваме го едва когато се натрупа достатъчен заряд от него, който да "избие" навън при определени условия. Значи ако говорим за навиците, те наистина трябва да бъдат преодолявани. Откъде ще се започне, няма голямо значение, но трябва да сме последователни, защото иначе ако тръгнем да преодоляваме множество навици наведнъж, те ще ни смажат. Никой не е казал, че трябва да се започне със секса. Всъщност при работата със сексуалната енергия става въпрос за издигането и на по-високо ниво, което пак носи радост, но от по-различен тип, радост която човек осъзнава през цялото време. Всъщност голяма част от радостите ни, особено тези свързани с т.нар. вредни навици носят страдания след себе си. Това идва да покаже, че равновесието и сигурността които сме постигнали чрез тези навици са измамни. А освен това факта че чувстваме радостта само когато задоволяваме съответния навик, сам по себе си е показателен.
  21. Like
    FoxMulder reacted to Диляна Колева in Хомосексуалност и морал   
    Ами и аз това казвам,точно да си дойдем на думата.
    Никой ,ама никой не отрича хомосексуално насочените хора ,като личности,напротив те си имат много добро място в обществото навсякъде.
    Никой не иска да ги обиди като хора и като човешки същества ,това да е ясно.
    Но парадирането и натякването ,че видите ли в хомосексуалната им ориентация или по точно това означава в различната им сексуална ориентация(защото ТОЧНО това се визира с това понятие)и твърдението че в това има морал,вече дразни много хора.
    Никой не е казал че са по малко интелигентни или с по малко дарби,напротив има ги в доста творчески среди (незнам дали е умишлено).
    А Ина филма за който говориш разкрива един добър Човек ,а не един добър хомосексуалист,това че сценария е сложил знак равно си е чиста проба манипулация ,за уж виждането на нещата под друг ъгъл.Подобен тип поведение е характерен за много просто човеци.
    Контактувам с няколко хомосексуалисти ,разбираме се прекрасно ,но никой от тях не е изявил претенция че е върха да си с такава ориентация или още по малко да търси одобрение или да натяква за праведност.
    Никой на никого не пречи ,нито отрича.Но и не виждам кое точно трябва да се превъзнася и боготвори.
  22. Like
    FoxMulder reacted to Диляна Колева in Хомосексуалност и морал   
    Не мога Силве ,но и не искам някой да ми я обяснява,а тук е поставена тема хомосексуалността и морала ,затова аз търся морала в хомосексуалността и не го намирам,поради обяснените от мен по горе причини.
  23. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    Усещам нетолерантност именно в апелиращите за толерантност, но може и да греша. А кой е по-толерантен към хомосексуалистите в реалния живот, един господ знае (аз мога да си отговоря единствено по отношение на себе си).

    Максим, човек като е нетолерантен в следващия живот може да бъде поставен в позиция другите да са нетолерантни към него, но това не означава, че нетолерантния към хомосексуалистите ще се прероди като хомосексуалист. Няма разлика между расовата, социалната или примерно половата нетолерантност. Никой не може да се прероди с хомосексуални наклонности, ако не давал насоченост на творческата си енергия в тази посока през изминал живот. Енергията следва мисълта.

    А иначе на въпроса Защо хомосексуалистите ги има?, бих отговорил, че причината е в човека, не в Бог. Или трябва да се оправдаваме с Бог и за това че примерно употребяваме месо, или че пушим, или че сме мързеливи, че лесно избухваме и много други неща. Бог дава един архетип, един идеал който да бъде постигнат. Този идеал е заложен в човешката Монада. От там нататък човек е отговорен за всяко движение към този идеал или отклоняване от него. Кое е заложено в този архетип - хомо- или хетеросексуалността? ...или може би нито едно от двете.

    Проблема за хомосексуализма се засяга в книгите на Дж. Кхул, а мисля че и в книгите на Агни Йога, но за второто не съм съвсем сигурен.
  24. Like
    FoxMulder reacted to veselinvalchev1981 in Хомосексуалност и морал   
    Ние си ги приемаме,не ги отхвърляме,нямаме проблем с тях,приемаме ги такива каквито са,приемами ги както всеки страдащ човек,като веки болен човек,е сигорно има някакъв малък процент които ги мразят,но булшинството сме толерантни.Нека да правят каквото си искат,и с когото си искат,стига да не ни пречат да живеем.Както каза и Станимир,първо човека трябва да разбере сам за себе си че има проблем,след това вече може да роботи за справянето с болеста си.Аз лично съм разговарял с няколко момчета които са обратни,които са ме сваляли,опитвл съм да им обясня за проблема им,но повечето казват,а сега ще ми говориш,че съм болен,че не съм наред е няма да стане защото съм си много наред,(така казват и зависимите от хазарта,нежелаят да си признаят че имат проблем,докато нестане вече късно), вярно си казват може и да страдаме повече,но обичаме да го правим и нехаресваме жените а някой и ги мразят,има и някъкъв малък процент казва може и да си прав защото не се чуствам щастлив.А това че небива да отглеждат хомосексуални двойки деца е така,защото двама болни родители какво дете биха отгледали,иначе си има при хетеросексуалните семейства които също живеят в нездравословна среда,и също оказват лошо влияние на децата,това също е вид душевно заболяване.
    Нека някой,който смята обратните за нормални да ми посочи някой духовен човек като Христос,П.Дънов,Ванга и т.н. много са ,като изключим хората на изкуството,които да са били хомосексуалисти (между другото все още не съм срещнал в някой от лекциите на Дънов,да развие този проблем,но все още не съм минал и 1/4 от лекциите).Тия духовни хора поне можем да вземим за пример.Защо те не са били обратни след като е нормално ?Който ми отговори ще го призная за много изобретателен .
  25. Like
    FoxMulder reacted to Станимир in Хомосексуалност и морал   
    Това принципно е същото като злоупотребата с алкохол, вземането на наркотици, пушенето и всеки друг навик. Разликата е в дълбочината на която е проникнал, което го прави и изключително сложен за решаване (това няма как да не го отчета). Първото нещо е да признаеш, че проблем съществува и то независимо от това какво мисли обществото, защото проблемът си е твой личен и ти си този който трябва да положи усилия за да го преодолее (да се научи да използва творческата си енергия по предназначение).
    Причините за хомосексуализма са още от лемурийската епоха, те са много дълбоко зарити в подсъзнанието на част от хората, но това не означава че трябва вечно да си останат там. Това че хомосексуалистите са често силно изявени творчески натури не е случайно и именно в творчеството трябва да се търси ключът за справянето с хомосексуализма (разбира се ако въпросният човек има такова желание). Освен това е необходимо да се постигне и висока будност на съзнанието, човек да е в състояние да се самонаблюдава и да поддържа такива мисли и чувства в себе си насочени към правилното използване на творческата енергия, а не обвързани с нейната злоупотреба (без значение дали са за или срещу тази злоупотреба).
×
×
  • Добави...