Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво се случва на Рила?


Recommended Posts

Част от групата Greenteam България направихме импровизирана и случайна среща на Седемте Рилски Езера.

Денят беше 18.07.2009г.

Аз лично преживях своят ужас.

Само за 15 минути преброих над 250 коли, автобуси и мотори, които бяха окупирали планината край началната спирка на лифта в Паничище.*

След като се качихме от връх харамията нагоре през Предела и всички езера открихме десетки фасове, пластмасови бутилки и торбички. Това директно ни изпари мечтаното уединение. Рила вече не е същата. Повече от 2000 човека бяха решили да се поразходят в знойния летен ден. Редиците от хора не спираха с часове пред новият лифт. Може да е незаконен, но какво ми дреме.. Така младите момичета с гуменки радостно се хилиха пред огромната опашка.

Скари с кайма на път за старата хижа?! Е Благодаря! Бутилки с бира, семки и крясъци разцепваха величествната тишина. Исками се да кажа, че това е лъжа, но уви. Върволицата от масови туристи не спираше, дори напротив увеличаваше се. Лифтът пълнеше нечии джобове и премазваше бавно и целенасочено свещеното въздействие на една от най уникалните планини в Европа и света.

Не преброих колко пъти срещнах скъсани цветя и билки разпръснати по пътеките. Не не и не!

Около хижите край Пъничище беше пълно с незаконни сметища и разпръснати боклуци, надута чалга до пръсване. Рила умира!

Какво трябва да се направи?

Вече е твърде късно да запазим това място, но поне нека започнем от някъде:

1. Да се поставят табели за масовите или за неуките туристи!

2. Да се поставят ясни обозначения за глоби при неспазване на указанията за пребиваване!

3. Да се съставят специализирани правила и норми за пребиваване на планината!

4. Да има проверяващ орган който да получава заплата от Рила Спорт или Държавата с цел опазване на едно от най-уникалните културни и природни богатства които имахме!

Рила не може да умре, но ние можем да я унищожим по собствен образ и подобие. Тогава какво ни остава? Да бъдем смели и достойни пред жестоката оценка и срам който ще получим от нашите бъдещи поколения!

Считаме, че лифта е основна причина за нашествието на толкова масови туристи по върховете на планината. Тук не говорим, че е незаконен, че са изсечени огромни площи гори за да се построи и т.н.

Не съм против масовите туристи а срещу системата която позволява безобразно държание и замърсяване на уникално чисти и непокътнати места сред природата на България!

Източник: GreenTeam Bulgaria

http://saveplanet-spirita.blogspot.com/200.../blog-post.html

*Редакция: Всъщност става дума за единствения лифт, които се намира над хижа Пионерска.

Edited by Теодор
Link to comment
Share on other sites

Жалко е да чуя това. Планината се променяше с всяка изминала година. Първата година 2005 заварил Рила девствена, както си е била, нямаше строеж на лифт, оттам където сега е станцията товареха конете, пътят беше тесен, скалист, труднопроходим от уазките. Следващата година ушириха пътя, на третата вече камиони пълзяха нагоре и се започна строителството на станцията на лифта, а четвъртата година вече беше изсечена просеката за лифта до горе, сега и той е заработил...

Link to comment
Share on other sites

Guest Деян

Нормално. Очакваше се. Ние какво си мислим! Книжарниците ни са пълни вече с всякаква езотерична литература, специално Учителя и Братството станаха известни в България чрез участието си в разни медии, накратко казано - и най-нисшият вече се стреми да се добере по някакъв начин до по-висшите знания, дори и да не го осъзнава. Щом е отишъл на Рила, какъвто и да е, значи има нещо в него, което го дърпа нататък. И защо наистина обикновените хора да не отидат на Рила? Нима е забранено? Нали езотеричното знание вече е спуснато на земята и всички са свободни да го приемат? Ами така е и с Рила. Щом вече във всяка книжарница има езотерична литература, щом дори ето тук има публичен форум на такива теми и нещо повече - щом се обсъждат едни от най-тайните духовни въпроси необезпокоявано (тук-таме ги има и в този форум засегнати), ей така, без никаква мистерийна осъзнатост и почитание, защо тогава след като всеки може да дойде тук и да прочете това или онова, защо този човек да не може и да отиде да се качи и на тази свещена планина Рила? Всеки един е свободен да се почерпи от въздуха, водата и ландшафта на планината. Ние ли ще забраним на човечеството да се ползва от Божиите блага? Та човекът стъпи с крака върху светилищата на почти всички народи по света, направиха снимки, филми, какво ли не. Какво очакваме? Дори някои хора имат претенцията, че са се намърдали даже в Шамбала, но дали в истинската обаче и ще ги пусне ли някой там?

Тези хора, които ходят на Рила и правят боклуци и се държат неприлично, те си носят последствията, за тяхно съжаление. Може би наш дълг е да ги предупредим... Проблемът не е, че ходят, а как ходят. И през 2006 година съм срещал на Седмото езеро тумба юнаци, нарамили пуснат касетофон, алкохол и цветисти речници под мишница, така че... понякога и Соломон е прав. Още древногръцкия историк Ксенофонт в книгата си за персийския цар Кир пише как през VI в. пр.Хр. персите са започнали да забравят старите си порядки, чистотата на нравите и хигиената си, как всичко е започнало да става все по-лошо, как се появили крадци и бандити и подобни неща, така че философията на цикличната история за пореден път ще се окаже изключително права. След една цивилизация идва друга и така се въртят времената. И нашият ред ще дойде! Затова ако някой може да прави нещо за България, да пише, да създава, да оставя следи като българин в духовната история, сега да го прави, в това и следващото столетие, после може да е вече късно, от гледна точка на Духа на епохата!

Болно, изключително болно ми стана от информацията на Теодор. Но Рила няма да загубим! Рила не може НИКОГА да бъде загубена! Може привидно така да изглежда, може с автомати да ни забранят да ходим там, но изгубена не може никога да бъде! На Рила има и недостъпни за хората места, аз съм ги виждал - там няма пътеки, няма път, само с хеликоптер може да се отиде, а и да се отиде, просто няма какво да се прави там, освен да седнеш на земята и да гледаш наоколо. Така че, където и да стъпят, все има къде да не могат да отидат, и това важи за всички големи планини! Планината само трябва да размърда леко гърбицата си и хлебарките ще изпопадат от нея. Ама защо така да става? Нима не знаят хората, че не трябва да хвърлят, късат и палят в гората и планината? Нима всеки един не знае какво изисква моралното поведение? Е, какво повече искаме? Може би трябва да купим планината и да направим около нея една Велика Българска Стена срещу набезите на съвременните варвари? Че и лифт направиха. Този лифт ще биде съборен! А на Витоша нима няма лифтове? Защо за там никой не говори? Витоша е същият Содом, какъвто Гомор ще стане сега и Рила. Велика е саможертвата Христова, преди и сега, наистина, удивлявам се! Може да ни е отново пример как се страда за човечеството!

Link to comment
Share on other sites

Хубаво е да виждаш положителното във всичко, но и да си реалист. Аз му викам: "Рационален реалист, но сърдечен оптимист!". Та, реалистичната част от мен констатира: мафия! Политическа мафия! Това е повече от оскверняване на храм! Защото това е жив храм! Българи, юнаци... :(

Link to comment
Share on other sites

Рила е душата на България. Учителя е казал, че от Велико Търново - от Сърцето, отиваме в София -Главата. Така се обеснява защо България е уникална страна - дух и тяло в едно. Стара планина е гръбнак на това тяло, там са тайните, както се пее в песентата, колко тайни криеш. Виждате ли го това тяло, ако погледнете картата ще го видите. А дробовете, душата е Рила. Тук е живата вода от която пием всички. Истината, която носи Словото дава отговор как ще се помогне на Рила. Както е казал Учителя, както се прави въже, трябва 5000 пъти да се обиколи между коловете за да стане здраво въже, по-малко не може, ще стане конец. Конец значи и край, ако се уплашим и решим, че всичко е загубено. Постоянството на усилията е в тези 5000 обиколки.

Link to comment
Share on other sites

Някои думи тежат, но всъщност предавам реално как стоят нещата...По добре да знаем предварително, и да се подготвиме какво ни чака. С пътя на мъдроста и сърцето да посрещнем предизвикателството. :)

Link to comment
Share on other sites

Продължаваме да си коментираме ,да мъдруваме и...да се вайкаме.Но разултатът е ясен.И той е продукт на нашата немощ на всички нива/физически,духовни.../.Каквито и оправдания да си измисляме.

Жалко за тези ,които не са виждали духовната красота на Рила преди 15-20 г.

Link to comment
Share on other sites

Продължаваме да си коментираме...

нашата немощ...

Така е. Първо морето, макар да си е още на мястото, беше безжалостно бетонирано и стана обект на безпаметни пияници и туристи с др. интереси, които дори не виждат красотата му. Сега и планината.

Трагикомично - гърлата, жадни за бързи печалби, останаха на сухо... обаче не се поучиха.

Link to comment
Share on other sites

Много хора знаеха още от 2000 г,че след няколко години може да се случи това ,което днес е край езерата.

И какво от това?

Илюзия е да се мисли ,че можем да запазим езерата за себе си.Но трябва да бъдем по-активни в желанието си да ги опазим от замърсяване.

И в други страни има лифтове .Но има и еко полиция .И солени глоби за нарушителите.

Ние ще продължаваме да си пишем във форумите.Но дали ще има някой, който ще накара властите да вземат мерки за опазването на българската природа? Готови ли сме да внесем проекти за закони в парламента или за правилници в Министерския съвет?

Но големият въпрос е готово ли е Братството да бъде част от формиращото се активно Гражданско общество в България,което може и трябва да защитава човешките права/вкл.и за природната среда/?

Edited by solej
Link to comment
Share on other sites

Ние ще продължаваме да си пишем във форумите.Но дали ще има някой, който ще накара властите да вземат мерки за опазването на българската природа? Готови ли сме да внесем проекти за закони в парламента или за правилници в Министерския съвет?

Но големият въпрос е готово ли е Братството да бъде част от формиращото се активно Гражданско общество в България,което може и трябва да защитава човешките права/вкл.и за природната среда/?

Това са изключително важни и парливи въпроси. Ще се присъединя към тях, но и ще продължа и малко по- нататък:

1. Да, трагедията на природата ни е факт. Да, природата вика за помощ. Готови ли сме да потърсим отговор на въпроса : "Защо и как я докарваме до там?"

2. Боли ли ни достатъчно за нея? Нейната болка само нейна ли е?

3. Че ще се отръска доста лесно от досадните си тормозители Природата е ясно. Че не веднаж го е правела- и това е ясно. Търсим ли отговор за въпроса "Защо?"

4. Трагедията на опоганената ни природа и залезът на храмовете ни- от Бога дадени и съградените от нас, за какво ни говори?

5. Подозираме ли, че всъщност можем и петиции да правим, и закони да внасяме, и живи вериги, и бригади за почистване, и гладни стачки да правим, дори и революции, може би, да вдигаме, но с това няма да залюлеем дори, камо ли да съборим устоите на това зло, чието безобразно лице ни гледа от купищата боклуци, които ни заливат отвсякъде?

Link to comment
Share on other sites

Мили приятели! Станалото - станало. Нека законите в нашата държава да си свършат работата. Но аз виждам една много по-голяма опасност, един хлъзгав път, който може да повлече мнозина.

Идва момент, когато всяка светиня се предоставя на погледа и вниманието на обществото. Трафикът до Рилския манастир преди сто години е бил един, а сега е съвсем друг. Може би и тогава е имало монаси, които не са харесвали постоянно увеличаващия се приток от хора, защото им разваля спокойното уединение. Но може ли да кажем, че тези обикновени светски хора не трябва да ходят до там с колите си? Според мен, всеки се връща от такова място с нещо светло в душата си.

Нека да гледаме на всички като поклонници. Когато видим, че си изхвърлят фасовете по пътеките, нека видим в тях бъдещия прилежен ученик. Когато видим, че в езерата си охлаждат бирата, този, бъдещият ученик, нека пак да го видим. Защото е добре да се поставяме и на тяхно място. Нещо дълбоко в душата им може да е проговорило и вместо да иде тайфата на море, решили да разнообразят с това да видят "дъновистите" и тяхната прехвалена Рила. И тук братята и сестрите, които са по-дълбоко запознати с Учението, трябва да дадат пример. Тези обикновени хорица с какво впечатление ще се завърнат, зависи и от нас. Масовизацията е неизбежна, а ние вместо да хленчем, нека да запретнем ръкави.

Link to comment
Share on other sites

Много ми е странно защо за Рила се говори по такъв собственически начин тук. Като че ли Рила принадлежи само и единствено на Братството. Ако се строи лифт на Пирин, няма да се вдигне такъв вой. А природата не прави разлика между Рила и Пирин, тя не постава граници и етикети "това е Рила, тя е наша, тя има сила,... а това Пирин, той е обикновен, там и да има лифт няма да е фатално..." Всеки тук идва и се изказва като авторитет, като адвокат, като последна инстанция между Рила и останалия свят...За мен Рила е една обикновена планина и в нея няма нищо мистично или различно от другите планини. Тя просто е по-красива.

Link to comment
Share on other sites

За мен Рила е една обикновена планина и в нея няма нищо мистично или различно от другите планини.

Защо ходиш на Рила през август тогава, а не ходиш на Пирин или в Родопите :)

Може би е затова защото Учителя е казал конкретни неща за мистичността и различността именно на Рила? Справка например в тази книга или пък в тази статия.

Във всички случаи, не е добре Рила да се замърсява.

Разбира се това важи с пълна сила и за всяка друга планина...

От всеки от нас зависи...

Link to comment
Share on other sites

Защото там са хората и там е Паневритмията. Какво да правя сам самичък на Пирин? :) Не ходя заради някакви мистични усещания там. Ходя да свърша нещо полезно със себе си, но в никакъв случай да очаквам някаква благодат да се спусне отгоре. Аз съм идеалист, но това не изключва и реалист! Вярвам на своите усещания, нямам друго което да използвам за да се уверя в нещо. Ако видя това, което са видели неколцина на Рила на 19 август 1988 г. но не казват упорито какво точно, може би ще повярвам и в други неща... B) Е може пък тази година да видя нещо, кой знае :rolleyes::)

Edited by Максим
Link to comment
Share on other sites

Днес бях служебно на хижа "7-те рилски езера", защото им сложихме електромер с дистанционно отчитане. Естествено качихме се до езерата, може да наречете това "злоупотреба със служебните задължения". Но искам да ви успокоя-Рила е чиста. Няма буклуци. Имаше мои колеги, които за първи път се качваха там. Бяха очаровани и въодушевени.

Не бива да си мислите, че сте по-добри от другите хора, защото възможно е нещата въобще да не стоят така. Подхлъзнали сте се с тази нагласа.

Аз виждам духовната мощ на Рила. Всички тези хора се облагородват там.

Link to comment
Share on other sites

Guest hrisko_89

Аз пък най - вече за Родопите съм чувал/чел че са свещена планина. :) Планината на Орфей.

Link to comment
Share on other sites

Искам само да напомня,че Учителят е говорил как един ден на Рила ще има къщички за почивка,а хората със самолет ще идват да играят паневритмия сутрин и после ще отиват на работа :) Животът следва Божия промисъл,нека наистина добрите ученици показват какви са Белите братя на дело.А Бог говори на всички,макар и по различен начин... :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Аз днес се връщам от тридневен преход , изкачихме Мусала, Мальовица и се приготвяме за няколко дена на Седемте езера.

Изкачвахме Мусала както трябва, тръгнахме пеш от Боровец -4 часов преход до х. Мусала там преспахме и на другия ден около 7.30часа докато изкачихме върха и слезнахме отново на Боровец.

Имаше много хора повечето с лифтчето до Ястребец и от там на бегом до хижата и после се поизпотяват до върха и хоп пак на лифтчето.Значи, това не е катерене, нито е връзка с планината , нито е нищо, това е някакъв вид задоволяване на нещо ненужно, като човешкото най- низше любопитство.Вечерта преспахме на хижа Мусала и доста говорихме с хижаря.Той се е погрижил направил е нова хижа сам я сковаваше (това го видях миналото лято)станало е страхотно.Само че до него вече строят огромен 180 местен хотел.Ще кажете нищо лошо, аз ще кажа -ужасно е.И ще се обоснова.

До хижата има 3 езера , невероятно е. Те са главния източник на вода за хижата.Хижаря ги пази като очите си.Гостите ползват един от потоците за миене, защото там чешма няма.Благодарение на строежа, вече има доста голям път и транспорт до х.Мусала , само за 1 събота и неделя, от лагеруващи на палатки и купонджии хижаря е събрал 19 чувала с боклук.Кой планинар ще направи толкова боклук?Огнищата пълни с живи клекове.Ако този хотел започне да функционира, там няма да има планинари , а някакви хора задоволяващи каприза си да бъдат на планина някак.Мястото ще се превърне в пълна кочина, защото няма да има хижар на когото да му пука.Човека каза ,че плана е да сринат хижата до основи и да го изгонят.Между другото там все още стои една от първите хижи , строена през 1912 г. на която най- вероятно е пребивавал и Дънов.Тя е с много интересна конструкция, архитектурен паметник за мен , но и тя ще бъде срината, защото там ще има хотел.

На другия ден доста уморени и с поизранени крака(аз)тръгнахме към Мальовица, по пътя си мислех що за бум на човешкия егоизъм е, на цената на всичко и всички да се качиш на място ,което не можеш сам да качиш.

Щом не можеш сам да отидеш до едно планинско място значи мястото ти не е там.Щом си готов да натовариш мулета, да разореш планината с коли и да я разкопаеш с лифтове ,само и само да не се напънеш да преодолееш нещо в себе си , за къде си тръгнал и какво търсиш на това място!?

Ходенето към върха е издигането на човека преодоляването на трудностите , а не някой да те пренесе до някъде и ти да седнеш да впериш поглед в небето и да очакваш манна небесна.Ако това е цената според мен няма смисъл.Планината е заключена.

Помислих си че много сурово ги отсъждам тези неща и вечерта след 9 часов преход до в.Мальовица и обратно седнах да чета (незнайно защо си бях взела "Рила -пътят към Агарта")и на какво попаднах.

"Светът е пълен с блага, дадени от Бога. За да се ползва от тия блага, човек трябва да има отворени очи. Тази година ви се дават условия да се ползвате от великите Божии блага. За да не изгубите условията, вие трябва да избягвате услугите на чуждите коне. Всеки човек има кон, на който може да разчита. Следователно дали слизате от планината, или се качвате, разчитайте на себе си. Ко¬нят представя човешкия ум. Разчитайте на своя ум, а не на чуждите умове. Като слуша първо своя ум, а после ума на другите, човек дохожда до заключение, че това, което сам направи, е по-добро от това, което другите могат да му направят."

Та закъде са тръгнали с мулета и коли да им носят багажите?По. добре никъде да не отиват, нищо няма да получат.Качете се с толкова багаж, колкото можете да носите-2,3,5 дена ,колкото можете, догодина повече.Постепенно се навлиза в планината, с едно щтракване на пръсти духовност не се събира.

И на друго попаднах в същата книга.

"Планината дава на човека, а не взима от него. Тя го учи на безкористие. Болният се нуждае от слуги, от превозни средства, за да отиде от едно място на друго. Здравият обаче няма нужда от слуги. Без превозни средства той обикаля планините и се ползва от техните богатства. Кой от двамата печели повече? – Здравият. Ще дойде ден, когато и болни, и слаби ще ходят на планината. И до най-високите върхове хората ще отиват с автомобили, с аероплани. Докато сте здрави, ползвайте се от планината, без да очаквате някакви съобщителни средства."

:) Дънов май ги е виждал тези неща, но как нарича този вид изкачване - болно.

И накрая , но не на последно място.

"Едно трябва да знаете: Само онзи може да получи от Природата онова, за което е дошъл, който изпълни закона на даването."

Та нека всеки сам за себе си да помисли какво ще даде от себе си и защо изобщо ходи на езерата или където и да било след като сам не може да се погрижи дори за себе си , а Дънов казва , че всеки трябва да е готов да поеме грижата поне за още един.

Link to comment
Share on other sites

Доста едностранчиво, didi_ts. Според мен, в теб говори гордостта от геройския поход, който си направила. Евала ако го направиш и след трийсет години. :)

Link to comment
Share on other sites

Може да е гордост , може да е очарование, може да е разочарование, може да е всичко, но фактите са си факти, а това което съм писала е сбор от мои размисли ,потърсили подкрепа от литература, която уважавам.

Нищо от това което съм написала не е голословно.

:) а тези походи за мен са традиция от доста години.За съжаление с все по -лоши впечатления.

Това е може би последното ми пътуване из Рила за следващите няколко години.

А между другото Рила е пълна с групи чужденци които с огромни раници правят по няколко седмични преходи без да слизат до населено място.В групите преобладават хора на по над 40-50 години.Всеки път се възхищавам на издражливостта особено на жените.

Преспахме на Мусала с група от 35 човека поляци, тръгнаха си без да оставят и клечица след себе си , невероятна туристическа култура.

Edited by didi_ts
Link to comment
Share on other sites

На Рила се случва това, което се случва навсякъде другаде. Ако ни харесва ... Значи малко ни е. Ако не ни харесва ... Време е да се замислим. Но може и да е вече малко късно. Дано не е .

Link to comment
Share on other sites

Преспахме на Мусала с група от 35 човека поляци, тръгнаха си без да оставят и клечица след себе си , невероятна туристическа култура.

Кога и ние ще добием такава туристическа култура и уважение към планината и към природата като цяло?

Май излиза, че чужденците уважават и ценят повече нашите планини от нас.

Link to comment
Share on other sites

:)

Има една думичка-себеуважение. Ако уважавам себе си, не бих правила боклук и някой след мен да го събира. Ако има себеуважение - респективно има уважение към всички и всичко... То това е и култура, елементарна... :feel happy:

Нека да гледаме на всички като поклонници. Когато видим, че си изхвърлят фасовете по пътеките, нека видим в тях бъдещия прилежен ученик. Когато видим, че в езерата си охлаждат бирата, този, бъдещият ученик, нека пак да го видим. Защото е добре да се поставяме и на тяхно място. Нещо дълбоко в душата им може да е проговорило и вместо да иде тайфата на море, решили да разнообразят с това да видят "дъновистите" и тяхната прехвалена Рила. И тук братята и сестрите, които са по-дълбоко запознати с Учението, трябва да дадат пример. Тези обикновени хорица с какво впечатление ще се завърнат, зависи и от нас. Масовизацията е неизбежна, а ние вместо да хленчем, нека да запретнем ръкави.

Съгласна съм с този пост на braman. Ако подходим с любов и разбиране, може нещо да променим, но не и с воля и налагане на нашето виждане. Любовта, ражда Любов. :)

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...