Jump to content
Порталът към съзнателен живот

stef.jeleva

Участници
  • Общо Съдържание

    1
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    stef.jeleva got a reaction from АлександърТ.А. in Глюкозата ~ храна за нашия мозък   
    Когато приготвяме храната си, не може да взимаме предвид само гликемичния индекс на дадена храна. Много е важно как са комбинирани храните. Ако в едно хранене е включен само въглехидрат, влиянието върху организма ще е едно, ако към въглехидратната храна прибавим протеин и мазнини, тогава влиянието и усвояването на храните ще бъде съвсем друго - много по-полезно за организма.
     
    Таблица за хлебни единици (ХЕ), гликемичен индекс (ГИ) и калораж
    БРАШНЕНИ ПРОДУКТИ
    К-во в гр.
    ккал
    ГИ
    ВАРИВА (варени)
    К-во в гр.
    ккал
    ГИ
    ХЛЯБ ,,Бял”
    25
    63
    75
    Леща
    50
    60
    30
    ХЛЯБ ,,Добруджа”
    25
    62
    74
    Зрял фасул
    50
    64
    30
    ХЛЯБ ,,Типов”
    25
    60
    69
    Грах
    120
    82
    45
    ,,Грахам”
    25
    57
    66
    картофи
    72
    55
    70
    пълнозърнест
    30
    65
    60
    Ориз бял начупен
    50
    55
    70
    франзела
    22
    59
    72
    Ориз бял цели зърна
    50
    55
    42
    Сухар-бяло брашно
    15
    65
    70
    Ориз кафяв
    50
    48
    40
    солети
    20
    65
    70
    МЛЕЧНИ
     
     
     
    геврек
    20
    60
    62
    Краве прясно мляко 2%
    250мл
    125
    30
    Баничка сирене
    30
    125
    52
    Краве кисело мляко 2 %
    250гр
    125
    15
    Кифла с мармалад
    22
    62
    60
    Гауда сирене
    250гр
    1000
    5
    Кроасан шоколад/крем
    30
    120
    62
    ПЛОДОВЕ
     
     
     
    Зърнена закуска за директна консумация
    15
    55
    80
    Диня
    200
    56
    75
    Хрупкави кръгли хлебчета (средно 3-4 рулца)
    18
    90
    65
    Пъпеш
    200
    60
    65
    Пица вегетарианска
    50
    260
    52
    Праскови
    150
    55
    43
    Хамбургер
    40
    95
    50
    Кайсии
    125
    55
    55
    Обикновени бисквити
    15
    70
    63
    Грозде
    75
    95
    70
    Шоколад млечен
    30
    160
    44
    Банани
    60
    55
    55
    източник
     
  2. Like
    stef.jeleva got a reaction from Донка in Глюкозата ~ храна за нашия мозък   
    Когато приготвяме храната си, не може да взимаме предвид само гликемичния индекс на дадена храна. Много е важно как са комбинирани храните. Ако в едно хранене е включен само въглехидрат, влиянието върху организма ще е едно, ако към въглехидратната храна прибавим протеин и мазнини, тогава влиянието и усвояването на храните ще бъде съвсем друго - много по-полезно за организма.
     
    Таблица за хлебни единици (ХЕ), гликемичен индекс (ГИ) и калораж
    БРАШНЕНИ ПРОДУКТИ
    К-во в гр.
    ккал
    ГИ
    ВАРИВА (варени)
    К-во в гр.
    ккал
    ГИ
    ХЛЯБ ,,Бял”
    25
    63
    75
    Леща
    50
    60
    30
    ХЛЯБ ,,Добруджа”
    25
    62
    74
    Зрял фасул
    50
    64
    30
    ХЛЯБ ,,Типов”
    25
    60
    69
    Грах
    120
    82
    45
    ,,Грахам”
    25
    57
    66
    картофи
    72
    55
    70
    пълнозърнест
    30
    65
    60
    Ориз бял начупен
    50
    55
    70
    франзела
    22
    59
    72
    Ориз бял цели зърна
    50
    55
    42
    Сухар-бяло брашно
    15
    65
    70
    Ориз кафяв
    50
    48
    40
    солети
    20
    65
    70
    МЛЕЧНИ
     
     
     
    геврек
    20
    60
    62
    Краве прясно мляко 2%
    250мл
    125
    30
    Баничка сирене
    30
    125
    52
    Краве кисело мляко 2 %
    250гр
    125
    15
    Кифла с мармалад
    22
    62
    60
    Гауда сирене
    250гр
    1000
    5
    Кроасан шоколад/крем
    30
    120
    62
    ПЛОДОВЕ
     
     
     
    Зърнена закуска за директна консумация
    15
    55
    80
    Диня
    200
    56
    75
    Хрупкави кръгли хлебчета (средно 3-4 рулца)
    18
    90
    65
    Пъпеш
    200
    60
    65
    Пица вегетарианска
    50
    260
    52
    Праскови
    150
    55
    43
    Хамбургер
    40
    95
    50
    Кайсии
    125
    55
    55
    Обикновени бисквити
    15
    70
    63
    Грозде
    75
    95
    70
    Шоколад млечен
    30
    160
    44
    Банани
    60
    55
    55
    източник
     
×
×
  • Добави...