Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Историческите и астрологическите епохи


Донка

Recommended Posts

Дълго се колебах в кой форум да отворя тази тема, а тя ме интересува все по-силно. В друга тема се засегна връзката между исторически личности и събития и астрологическите епохи - в случая епохата Овен и епохата Риби. Интересно ще бъде да сравним доколко и как точно известните ни ! исторически събития и процеси съответстват на астрологическите.

В един американски астро-сайт намерих цяла база с данни за исторически събития, които служат на занимаващите се с астрология. Огромното болшинство от тях, обаче са от последните столетия - 2-3 най-много. Обяснимо защо.

Аз бих започнала с най-близката до нас отминала (или отминаваща) епоха - Риби. Ще ползвам (с благодарност) мнението на Вендор:

Мисля че имаме проблем с механизма на определяне на ерите, а още повече с това какво се разбира под ера и нейното влияние. Ако се позова на астрономични фактори в момента се намираме в Риби, а с благодарение на прецесията Ерата на Водолея ще настъпи след около 1800 години. Тази внушителна по размери цифра и безкрайно отдалечена във времето дата се изчислява на основата на сидералния зодиак, но нещата стоят съвсем различно ако изчислим новата ера на базата на реалните дължини на съзвездията. Съзвездието Риба заема 38 градуса от еклиптичната дължина, а съвременното положение на пролетното равноденствие, което определя и епохите, се намира на 37 градуса, това ни поставя на прага на новата ера, особено ако се има предвид че един градус от прецесиалния цикъл отговаря на 72 години.

Благодарение на този паралел между реалните астрономически показания се вижда ясен мост между езотерика и наука.

по приблизителни изчисления епохата на Риби обхваща - 580 г пр. Хр. - 2080г. сл. Хр. Вземам за изходни данни градусите и годините, посочени от Вендор, но отново призовавам да разсъждаваме над епохата, а да не се хващаме за десетилетията. По-скоро духът на събитията, тяхната прогресия, открояването на някаква генерална тенденция на развитие, еволюция.

Ще помоля Вендор да ни даде приблизителните граници на астрологическите епохи в години, като вземе предивд градусите на зодиакалните съзвездия, през които е миналоразвитието на човешчеството...

И така според вас, кои събития в периода 580г.пр Хр. до днес биха могли да ни дадат основание да наречем това една историческа епоха. Разбира се, вътре в тази епоха ще се откроят етапи - доколко те съвпадат с астрологическите? Много ще се радвам астролозите и историците във форума да потърсят допирните точки на своите науки... 60.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна тема, за което благодаря на Донка, но за развитието й ще са нужни доста капацитети и търпение.

Първо да кажа няколко думи за това как се осъществява смяната на една епоха с друга.

Известно е че за това е виновна прецесията или с други думи, движението на земната ос в кръг, едно пълно завъртане е равно на 25 920 години. Това което виждаме като изгряващ знак в момента на пролетното равноденствие определя и името на епохата. С течение на времето точката обозначаваща мястото на изгрева се изменя с 50 секунди за една година, за 72 години имаме натрупване на 1 градус, а за 2160 години 30 градуса, което е и дължината на един знак. Това е механизмът на прецесията, но както стана ясно, съзвездията са с различна продължителност, а това което сега приемаме за епохален знак е в най - добрия случай на базата на сидерален зодиак. Налагането на унифицираност в градусната продължителност на един знак е прието с оглед на геометрична симетрия, а дали това работи, ще разберем в хода на работата:)

Но калиброваната система на епохите приема началото на Риби около, както казва Донка, нека не се хващаме за десетилетията, някъде около 150 г.п.Х. а съответно овена приключва с тази дата. В периода на Овен е и господството на Ехнатон с неговия монотеистичен култ. Ако продължим поредицата от изчисления ще стигнем до епохата на Близнаците и цивилизацията на Шумер, както и първата писменост, интересно съвпадение, нали :).

Редактирано от Вендор
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на Вендор!

Ако обобщим приблизителните граници на периодите, за удобство на работа н историческата част на тази тема, то ще получим следната хронология:

1. 150 г. пр. Хр. - 2010г.сл. Хр -Риби - 1 хилядолетие , 2 хилядолетие

2. 2310 г.пр.Хр. - 150 г. пр.Хр. - Овен - -1 хил. ; -2 хил.

3. 4470 - 2310 г. пр.Хр - Телец --3 хил, -4 хил.

4. 6630 - 4470 г. пр.Хр. -Близнаци --5 хил. ; -6 хил.

5. 8790 - 6630 г. пр.Хр. - Рак --7 хил. 8. хил.

6. 10 950 - 8790 г. пр. Хр. - Лъв -9. хил. ; 10 хил.

7. 13 110 - 10 950 г. пр. Хр. - Дева - 11-12 хил.

8. 15 270 - 13 110 г. пр. Хр. - Везни - 13 -14 хил.

Следват :

9. 15 -16 хил. - Скорпион

10. 17-18 хил. - Стрелец

11. 19 - 20 хил. - Козирог

12. 21 - 22 хил. - Водолей

Връзката за 13-14 хилядолетие дава информация и за следващите периоди. Надявам се Вендор да коригира при нужда астрологичната част от информацията за историческите периоди.

В епохата на Близнаците, както сочи препртаката към уикипедия, се появяват

- първите организирани постоянни селища, свързани с обработката на земята, - заражда се шумерската култура

- предмети с естетичско предназначение - накити, украси на глинените съдове, гребени...

- прибори за хранене на маса

-металургията

-строежи с глинени тухли с правоъгълни еднакви размери.

-плугът !

- колелото !! - в Месопотамия

- виното и бирата!!!

- идеографичните писмени системи

- първите храмове

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

За това какво представлява една астрологическа епоха – Вендор и Донка са писали.

Нагледно изображение за прецесия на Земята:

250px-Praezession.png

R, зелено - Въртенето на Земята, P, синьо- прецесията, N, червено - нутацията на планетата.

Скоростта на движение на прецесията е около -50'' / година или за един период от 71.6 години SVP (точката на пролетното равноденствие) променя своето положение с 1°. Съответно, умножим ли 71.6 по 360 ще получим т.нар. Платонова година (Кръстена е на атинянина Платон, защото той пише за това явление пръв. ). Продължителността й е 25776 години. За тези близо 26000 години SVP преминава през всеки от дванадесетте знака на сидералния Зодиак, като един "месец" или една астрологическа епоха има продължителност 2148 години (25776:12 = 2148).

Донка е описала хронологично как са дадени тези епохи. Интересно ми беше какво е било по нашите земи през всяка една от тези епохи. Ето някои данни, които видях:

Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог и донякъде Лъв, – попадат в палеолита - от преди ок.2,6 млн.год. до някъде ок. 10 000г. пр. н е. Започва с използването на каменни оръдия на труда от човека, и завършва с появата на земеделието. Това е периодът, в който окончателно се обособява и налага като вид Homo Sapiens. На територията на България:

- През средния палеолит (преди около 100 000 – 40 000 г.) групи от неандерталски ловци са обитавали постоянно някои пещери в Северна България, както и поселения под открито небе край Дунава, в Черноморието и в Родопите. В пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир са намерени най-много материали от тази епоха: остриета от кремъчни оръжия, кости от диви животни, пепел от огнища. (това все още не е в Козирога) или в настоящата Платонова година.

- През късния палеолит са били обитавани много пещери в Старопланинската област и в Северна България; следи от живота на кроманьонците са открити и на други места както в планинските райони, така и край реките и по черноморския бряг. Кости от мамути, елени, носорози, диви коне, пещерни мечки, а също от разни дребни животни, птици, риби, черупки от костенурки и миди, намирани от археолозите около останките от огнища в обитаваните пещери, дават нагледна представа за живота и източниците на прехрана на къснопалеолитните ловци. Вероятно кроманьонците са събирали и диворастяща растителна храна – плодове, семена, треви, корени и гъби. Те са се обличали с дрехи от кожа и са носели накити от животински зъби. От камък, кост, рог и дърво изработвали разнообразни сечива и оръжия – ножове, копия, брадви, игли за шиене и др.

NAIM3_big.jpg

Палеолитни находки на българо-френска експозиция в Белоградчишко

IMG_1441.JPG

Палеолитни гравюри в пещерата Топчика, Родопите, с. Добростан, Асеновградско

Рак 8790 - 6630 г. пр.Хр. Неолита. Хронологията на неолита е различна в различните райони на света. Неолитът на Балканите е най-древен на целия Европейски континент и се датира от средата на VІІ до края на VІ хил. пр.Хр.

Близнаци 6630 - 4470 г. пр.Хр. -На границата на VІ и V хил. пр.Хр. неолитът на Балканите постепенно и без значителни сътресения бил заменен от следващия период, наричан енеолит или халколит (каменно-медна епоха). Много селищни могили са били обитавани последователно през неолита и енеолита, които са оставили дебели пластове с културни останки. Основната промяна през енеолита е появата на първите изделия от метал: сечива и накити, изработвани от чиста мед. Металургията на медта вероятно е била пренесена от Мала Азия, където е известна значително по-рано; отново Балканският полуостров изпреварва останалата част на Европа и служи за начална точка на постепенното разпространение на новата технология към останалите части на континента. Освен първите метални изделия, през енеолита се появяват и първите некрополи – гробищата, обикновено разположени на запад от селищните могили. Заедно с телата на мъртвите в изкопаните в земята гробове полагали гробни дарове – керамични съдове с храна и различни предмети.

Delev_3.jpg

Находки от гроб № 36 във Варненския некропол.

Обърнете внимание на скиптъра (в средата)и на двете

медни сечива (брадва и шило)

Възникването на първата истинска цивилизация в Европа обаче било осуетено по причини, които все още не са напълно изяснени, вероятно в резултат на климатични промени или на масова миграция на население, стоящо на по-нисък стадий в своето развитие. Докато в Египет и Месопотамия през ІV и ІІІ хил. пр.Хр. възниквали най-древните човешки цивилизации, историческото развитие на Балканския полуостров задълго забавило хода си.

Телец 4470 - 2310 г. пр.Хр - Бронзова епоха

Това е следващата голяма праисторическа епоха, започнала в края на ІV хил. пр.Хр. след дълъг преходен период и продължила около две хилядолетия. През тази епоха каменните оръжия и сечива окончателно били изместени от метални, изработвани от бронз – сплав от мед и калай, отличаваща се със сравнително ниска точка на топене (което облекчавало леенето) и със значителна твърдост. Стопанството оставало сравнително примитивно, основано на традиционното земеделие и животновъдство. Сред важните културни нововъведения било отглеждането на коне.

През бронзовата епоха Балканският полуостров бил засяган нееднократно от преселения на ново население. В резултат на смесването на пришълците със завареното население постепенно се оформили древните балкански народности – тракийците в източната част на Балканския полуостров, илирийците в западната и древните гърци (или елини) в южната. Те говорели различни, но родствени езици, които спадат към една и съща езикова група – индоевропейската.

В късната бронзова епоха се датира едно от най-впечатляващите златни съкровища, намирани в българските земи – Вълчитрънското.

Delev_4.jpg

Вълчитрънското съкровище

Овен. 2310 г.пр.Хр. - 150 г. пр.Хр. Историята на българските земи през І хилядолетие пр.Хр. е свързана с разцвета на оформилата се през бронзовата епоха тракийска народност. Територията на древна Тракия обхващала земите между Карпатските планини (в днешна Румъния) на север и Егейско (Бяло) море на юг. В древността тракийците били смятани за един от най-многолюдните народи в света. Били прочути като храбри бойци. Страната им се славела с плодородието си и с безбройните си стада. Тракийците отглеждали и много коне. Обичали да пият вино, да празнуват и да се веселят, обличали се с шарени дрехи, носели много накити и дори татуирали кожата си. В древността Тракия била смятана за родина на бога на виното и веселието Дионис. Древните предания са запазили и спомена за любовта на тракийците към музиката, персонифицирана в образа на митичния певец и музикант Орфей.

За траките вече има писано много из форума.

trakia+3.jpg

Древна Тракия

В епохата на Овен нашите земи преживяват и римското владичество. Има доста стари римски селища от тогава.

roma_2.jpg

по-важните градове в тракийските провинции

Риби – това вече е българската история до наши дни :)

Може би доста съм изтървала - така, че допълвайте. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, Ани!

Като ползвам информацията от глрдна точка на историята, ще си позволя да интерпретирам фактите от гледна точка на астрологията.

Характеристиката на Близнаците може накратко да се опише така:

Като въздушен знак си е знак на разума. А като променлив, ще говорим за променливо мислене, т.е. мога да мисля за едно, за второ, за трето и т.н. Вариативно мислене. Вариации на тема, ти само ми дай тема. Близнаци е единственият знак, който гледа на информацията като на капитал.

Това е знакът с най-добър интелект. Няма друг знак, който да дава толкова добри интелектуални способности. Интелект на латински означава съобразяване, съвместяване, навързване. Т.е. интелект не означава мислене, а способността да навързваш мислите и да ги съобразяваш една с друга. Да създаваш някакви структури, връзки. Знакът Близнаци е в състояние при абсолютно различни мисли да намери общото помежду им и да изгради някаква идея. Близнаци има един много бърз ум и това му позволява да бъде бърз и пъргав по принцип, да има способности за импровизация.

За разлика от Телеца Близнакът импровизира чудесно и дори доста по-добре от Овена. Има една лекота в него и като, че ли не държи на нищо конкретно чак толкова много. Той като, че ли си играе.

Когато водещ е разумът, а не чувствата, защото при Близнакът така стоят нещата много неща са му интересни. Той е любопитен. Всяка една информация за него се превръща в ценност. ....

Това е знак, който много добре мисли и съобразява. Но не си правете илюзия, че като е въздушен е повърхностен. Променливост не означава повърхностност. Близнакът може да бъде проникновен ум - учен, изследовател. Хем мисли и съобразява много бързо, хем дълбоко. Ще се изненадате колко бързо схваща Близнака - на половин дума и той вече те е разбрал.

Близнакът е много ценен, защото той навлиза много бързо в една работа. При него няма поетапност, подготовка като при Телеца. Той влиза в работата и много бързо започва да се ориентира, навързва ги нещата и след 2 часа е наясно в тази работа какво трябва да се работи и да се прави. Много бързо влиза в час. След което започват да му идват идеи във връзка с работата. Близнакът е генератор за идеи - на него му идват всякакви идеи. И полезни и безполезни.

Близнакът няма ограничение в това да мисли практично. Той може да мисли всякак - това не го тревожи. .... Близнакът винаги има повече идеи отколкото може да реализира и това не го тревожи.

източник

Ето какъв е резултата в еволюционен план:

- 6 хилядолетие (за съжаление материалите са на английски и руски)

- още в края на седмото хилядолетие се появяват първите образци на плетени изделия, при това не само за пчисто практически цели, но и с естетически характер. Плетивото изисква ново ниво на въображение и най-вече на интелект в разбирането, предложено в горния цитат.

- появяват се първите украси по глинените съдове. Човекът не просто оцелява - той играе и се радва на това, което прави. Той мисли за хармонич и красота, а не само как да напълни стомаха си и да остане жив.

- започват строежите с тухли - човекът може да проектира и създаде от податлив материал предмети с точно определена форма и размери. Нещо повече - той създава серийно производство на тези предмети и успва да "види" как ще стои стабилно и ще е функционална сграда, направена от тези малки "кубчета". Абстрактно мислене впрегнато в усъвършенстването на условията на живот. Все пак една пещера е далеч по-груба и непривлекателна, неестетична, макар и с добри качества. Човекът вече може сам да определя как ще изглежда мястото, където протича ежедневието му.

Работата с метал също е признак на качествен скок в интелектуалното развитие и абстрактното мислене. Близнаците развиват грубата обработка до изработка на полезни за труда на хората предмети и н предмети с естетичски характер. нещо повече - появяват се първите погребения, в които до тялото са поставени вещи - човекът е достигнал до философската идея, че смъртта не е краят на човека.

- изобретен е плугът - той спестява много усилия и време на земеделците. Последните могат да се насочат в интелектуални дейности. Плугът е оръдие на труда, което, за разлика от мотиката, изисква много по-сериозни умения и координация.

И венецът на Близнаците - в края на епохата хората стигат до писмеността - и в днешни дни писмеността - грамотността се смята за качественият скок, който превръща едно растящо дете в пълноценен член на обществото. Писмеността е признак за нов връх в абстрактното мислене - знакът. Знакът служи за две важни неща, които са основните признаци на знака Близнаци:

- "кристализиране" на идеите, на мислите, абстракциите

- общуване, преодоляващо ограниченията на времето и пространството.

За две хилядолетия човешкият вид прави единствения по рода си интелектуален еволюционен скок. Всички съвременни изобретения в крайна сметка се опират на пробивите, направени в епохата на близнаците.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...