Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иви

Информирано ли се съгласяваш?

Recommended Posts

Информирано ли се съгласихте при постъпване за раждане? Зачетоха ли желанията, които имахте? А що се отнася до грижите за кърмачето и въпросите, които имахте за кърмене и обгрижване?

Основно право на всеки човек е правото на неприкосновенност над собственото му тяло. Всяка жена притежава това право и всякаква намеса е незаконна, освен ако не е извършена с изричното съгласие на жената. В сферата на медицината се използва така нареченото „информирано съгласие." Това е не просто документ, под който бременната трябва да се подпише, за да бъде приета в болницата за раждане. Напротив -- това е процес на обмяна на информация между бременната жена и нейния лекар.

Датата е 25ти ноември, часът е 10.30

СОФИЯ – Майчин дом-София (ул. Здраве 2)

ВАРНАпред СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов"

http://www.estestveno.com/node/1753

http://www.rodilnitz..._womens_rights/

http://www.rodilnitza.com/blog/

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съвсем на скоро в една магистърска програма се изненадах как е възможно да се остави такава огромна неустановеност по въпросите на информираното съгласие в българската здравна уредба. Изследвахме над 10 типови документа на различни лечебни заведения. Тенденцията при всички беше максимално да си "сложат ламаринката" и в същото време да засвидетелстват коректно отношение към пациентите. Въпреки съществуващите медицински стандарти в различните специалности и ред други документи с етични правила и норми няма как човек да не си зададе куп въпроси из областа на съмненията и предположенията четейки този прословут документ, наречен "информирано съгласие". От друга страна трудно би могло да се предвиди и опише всяка потенциално възникваща спешна ситуация в процеса на лечението и престоя в болнично заведение. Разбирам и колко проблемно би било на пациентите / в частност на родилките/ да получат достатъчен обем от информация в хода на медицинска интервенция и още по-трудно да приемат или отхвърлят определени лекарски поведения.

Мисля, че ни е нужен един широк обществен дебат с ясно определи начало и край, който да "напише" такива правила, че максимално да удовлетворят потребностите на пациентите да се лекуват и на лекарското съсловие да прилага знанията и опита си в хода на това лечение.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×