Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дереализация


Recommended Posts

Здравейте,

Пиша ви за да помоля за съвет как да се оттърва от ужасното чувство за дереализация. Поставиха ми диагноза тревожно-депресивно разстройство. След първоначално експериментиране с медикаменти Ксанакс, Ципралекс, Деанксит, в крайна сметка ми назначиха лечение с Золофт и 20 таблетки Ксанакс, докато антидепресантът сработи. Страничните ефекти от Золофота бяха толкова силни, че ксанаксът изобщо не се усещаше и реших да го спра. 15 дни след приема на Золофт се почувствах по-добре, а след 23 дни толкова по-добре, че реших да го спра изобщо - една от най-грубите грешки, които съм правила. Започнах да го пия отново, но 35 дни по-късно все още не се чувствам напълно възстановена. Все още ми се замайва, причернява ми и получавам усещане за дереализация, понякога в главата ми е пълен хаос, не мога да помня. Обикновено съм в това състояние, сутрин преди да отида на работа и на моменти в офиса.

Да спомена само, че всички симптоми като затопляне, гадене, световъртеж, дереализация се отключиха след много упорита работа, включваща непрекъснато взиране в монитора на компютъра по 9 часа на ден. Бях стигнала дотам, че сутрин само при мисълта да отида пак на работа ми причерняваше и имах чувството, че ще припадна, започваше неконтролируемо гадене, когато излизах от къщи и виждах как колите и хората се движат ми се замайваше и причерняваше, получавах усещане за дереализация. Същите симптоми имам и сега, макар и по-търпими.

Въпросът ми е, има ли някакви техники за справяне със стреса и тревожността и как да спра да мисля непрекъснато за замайването, дереализацията и че всеки момент пак ще изпадна в такова състояние.

Линк към коментар
Share on other sites

Орлин е описал десетки техники за справяне с тревожността. Почти всяка от тях, използвана достатъчно умело и достатъчно време, може да ликвидира дереализацията.Проблема е, че вие сте на лекарства.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Копирам отговора си относно дереализацията от друг сайт:

"Дереализацията е интересно и дори приятно състояние – ако я приемем за такава! Защото нещата са такива, каквито ги виждаме, за каквито ги приемаме! Можем да живеем в най-луксозния замък в най-богатата държава, да разполагаме с милиарди и да сме безкрайно нещастни. Можем да сме просещи йоги и да сме безкрайно шастливи. Обикновено сме някъде по средата, обикновени хора сме. Но именно в тази ни обикновеност се крие величието ни. Защото имаме едно неизмеримо ценно богатство – свободен ум! Ако сме го направили такъв, разбира се! Имаме го като рождено право, но се случва да го загубим понякога. Всичко зависи от това КАК виждаме нещата! Един и същ феномен, видян от десет различни човеци, ще бъде възприет по десет различни начина. Ако се промъкваш в сумрака през гората и видиш нещо неясно да се движи, на мига конструираш в съзнанието си идейна представа, която зависи от вътрешните психични филтри. Ако в тях има страх от змии, ще видиш опасна змия. Ако има страх от вълци, ще видиш промъкващ се и дебнещ те вълк. Ако има обаче спокоен здрав разум, любов към природата, доверие в нея и една фина сърдечна връзка с вибрацията и, ще видиш просто полюшваща се от вятъра клонка! Клонка, на която можеш да се порадваш, да погалиш и благодариш, че съществувате заедно, точно в този момент, час, дни, живот! Тогава тя се превръща в инструмент за щастието ти! Дереализацията и деперсонализацията са неутрални феномени на психичния ти живот! От теб зависи КАК ще ги приемеш, като какви ще ги видиш и как ще се отнесеш към тях! Дереализацията може да ти послужи като мощен инструмент по себеопознаване! Когницията ни е безгранично небе, а дереализацията ти просто те подканя да разтвориш крилата на смелостта си, за да полетиш в това небе!

Конкретно: дереализацията ти може да ти позлужи като мощен тласък към практикуване на медитация, дишане и др. вътрешни практики! Когато чрез медитацията намериш центъра на психичния си живот, ще спреш борбата срещу нея, но с благодарност леко ще я направляваш, с приемане и обич към нея. дереализацията ти може да те накара да разтвориш когницията си за непознати ти засега нива на щастие, хармония и мъдрост. Може да те направи творец на съдбата ти!

Когато я приемеш, обикнеш и с благодарност използваш като една прекрасна дарба, този прекрасен учител, дереализацията ти, ще стане много по-нежна, фина и рядко проявяваща се – защото ще те е научила на уроците, които сега иска да ти предаде! От теб зависи скоростта и темпото на учене на тези уроци!"

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря много за отговорите.

Относно причината за дереализацията, имам физически недъг, с който не мога да се примиря, и който непрекъснато ме измъчва, не се разбирам с една от колежките се, с която работим заедно по цял ден - това също ме измъчва.

Понеже на този етап не мога да си позволя психотерапия, си свалих от интернет MP3 файлове за самохипноза - мислите ли, че е безопасно , ако реша да пробвам с това и дали ще е ефективно ?

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам ви! Не е лесно понякога! Но, ако физическата ви особеност не подлежи на корекция, явно трябва да живеете с нея! Ако не я приемате, не я променяте, нали?! Може би има да ви научи на малко здраво смирение? Или на пускане на контрола на егото и доверие в "люшкането" на морето на Живота, на дереализацията! Може би тогава тя ще се стопи леко и естествено или просто ще се слее със събудената ви интуиция! Интуицията на сърдечния ви разум!

За записите на медитация/ хипноза: ако са правени от хипнотерапевт и са добри, би трябвало да помогнат! Всичко зависи от собствената ви реакция все пак!

Успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...