Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

"Към извора на любовта" - Борислав Русанов (Бориславил)

Recommended Posts

Бяхме с Криси на представянето на книгата. Прекрасно е, че някой се осмелява да пише открито, да разкаже за себе си и търсенията си на по-широка публика.

Успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Следващата среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта"

Център "НАЧАЛО"

гр. Варна ул. "Г.С.Раковски" №4,

събота, 10 декември, 17:00 ч

Из книгата:

Любов и жертва

В Божествената школа жертвата е закон за растене - чрез жертвите, които правим, израства любовта у нас, а чрез нея се разширява и душата ни, за да стане обширна като вселената, какъвто е идеалът на ученика. Истината е, че колкото повече жертви (малки и големи) сме направили от любов за други същества, колкото повече сме полагали душата си за благото на другите, толкова по-сияйна, обширна и необхватна става тя. Христовата Голгота е велик урок и тя показва начина, по който обикновената монада се превръща в полиада, Божествената искра в Божествен огън, а идивидуалният дух - в колективен. Този, който смята, че обича, но не е готов заради любовта си да направи и най-малката жертва, просто се самозаблуждава. Закон е: жертвата е измерение на любовта, и колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма е любовта и по-велика душата. Разбира се, жертвата не бива да се превръща в самоцел - сама по себе си тя няма стойност, ако не е израз на любовта, ако не произтича естествено от нея, както се случва при майката, която прави много и всекидневни жертви, за да отгледа, възпита и образова детето си. Изобщо бракът, в който обикновено хората търсят щастие, си е школа за изучаване закона на жертвата. Който е изучил този закон, не е необходимо да се жени.

А какво да кажем за жертвата, която правят Великите Учители, когато се въплъщават на земята, ограничавайки многократно себе си, за да подпомогнат хората в процеса на израстване на човешкото съзнание? И много често (обичайно) хората ги посрещат не с хляб и сол, не с разтворени обятия, а с градушка от камъни, злост и хулни думи. И за да си готов да минеш през всичко това, трябва да имаш саможертвен дух (като Агнеца Божий) и огромна любов. Независимо дали ни харесва или не, пътят за развитие на човешкото съзнание започва от живот за себе си, преминава през живот за другите, за да достигне своя апогей в живот за Цялото. Мислели сме си, че пътят е свързан с лишения, самоограничение и самоотричане, но по някое време разбираме, че колкото повече сме ограничавали нашето низше естество и сме се издигали над него, толкова в по-голяма степен сме придобивали свобода и свързаните с нея възможности.

стр. 236-237

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

„Към Извора на Любовта”-Борислав Русанов (Бориславил)

(5 Декември 2011- 4 януари 2012)

Тази книга не е претенция.Няма за какво да претендирам-аз съм това,което съм,независимо от това как се виждам или как хората ме виждат.Проекциите не са важни-важна е същността.Книгата няма за цел да доказва,каквото и да било...Просто в нея авторът разкрива някои факти от своята духовна автобиография и обучение в Невидимата школа,на базата на които всеки читател може да прави своите догадки и предположения.Истината е,че преди три години не можех да си позволя да напиша тази книга-все още бях прилепнал към структурата на „аза’.”(стр 14)

Това е написал Бориславил в самото начало,за да предпази себе си ,а и всеки от нас -неговите непредубедени читатели, от съмнения и вероятно от илюзии .Това е едно заявление ,зад което стои много искренност .Аз му повярвах. Сега, след като съм прочела цялата книга , мисля, че авторът , като един истински ученик , следва идеала – „Верен, истинен , чист и благ всякога бъди и Господ на Мира ще изпълни сърцето ти с всички добрини.”

На Учителя Беинса Дуно са мислите

Една книга може да бъде външно красива, с хубава подвързия, добре напечатана и със дълбоко съдържание, но тя трябва да се чете, да се разбере и да се приложи в живота.

и

В истината е смисълът на живота. Казано е в Писанието: "Истината ще ви направи свободни. Дето е Духът. там е истината".

Закон за вечната младост

За мен книгата на Борислав Русанов е израз на Истината. Нищо не е разкрасено или добавено. Така ,както е почувствувал , видял, разбрал Божествените послания, така ги е предал чрез словото си към читателя.Нещата, които са истинни, нямат нужда от доказване.Те непосредствено стигат до ума ни и внасят живот в него.Поне аз така се чувствувах ,докато четях «Към Извора на Любовта « и общувах с посланията на тази много интересна книга.

Книгата ме докосна много дълбоко. Най общо за себе си разделям съдържанието на три части .

В първата част поставям откровенията –съновидения и други преживявания ,които имат много личен характер, но споделянето им е ценно ,защото могат да са полезни на мнозина .

Във втората част поставям споделените методи за работа ,молитвите и формулите .С всички тях човек може да работи. Например ,метода за медитация даден на стр 333 в «Миналите животи» .Също метода описан на стр 145 за постигане на добри резултати в дадено начинание .Или на стр 148 (за молитвата «Отче наш» )и даденото правило –човек да произнася тази молитва прав . Тук отварям една скоба и споделям ,че наскоро(след като ми се беше провокирал интереса към тоя детайл),срещнах в една беседа коментар на Учителя по въпроса за молитвената поза в подкрепа на казаното .Също голям интерес в мен събудиха молитвите и формулите дадени на стр 202 до стр 208.

В третата част, поставям всички размисли по различните ,но общочовешки и значими теми .В тази трета част се чувствувах. все едно разговарям в момента с автора .Толкова живо беше усещането ми от кратките ,но много съдържателни коментари .Може би за това усещане допринесе и факта ,че повечето теми са неразделна част от живота ни ,а също така и избраният от автора формат ,който е много близък до форумния .

Мога да споделя още впечатения но мисля че не е нужно. Ще ми бъде интересно да обменя мисли с други хора ,които вече имат впечатления от тази книга .

Като изказвам най-сърдечна благодарност на Борислав Русанов ,пожелавам книгата «Към Извора на Любовта « да се чете ,разбира и прилага в живота на нашите съвременици ,до които ще достигнат посланията и . :3d_053:

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта" в

гр. Пловдив ,Берьозка ул. "Иван Вазов" №25,

събота, 4 февруари, 17:30 ч

Из книгата:

„Любовта е това,което придава смисъл и ценност на всичко!Това е причината така да копнеем да обичаме и да бъдем обичани.Тя е желанието да даваш......да даваш все повече и повече,според щедростта на сърцето си,без да се интересуваш колко получаваш и дали изобщо получаваш ,защото любовта не е търговска сделка ,не е ‘танто за танто’,и когато я раздавш изумен откриваш ,че не само не свършва ,а все повече се преизпълваш с нея !Тя е (или би трябвало да бъде ) най-безкористния акт в човешкото съществуване .Когато обичаш някого ,ти му даваш свободата да бъде себе си и го приемаш изцяло и безусловно такъв ,какъвто е.”

„Към Извора на Любовта”-стр.271

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Среща - представяне на книгата на Бориславил - Борислав Русанов

"Към Извора на Любовта" в

гр. Бургас ,ул. Камчия 6 (зад блок Народен юмрук),

събота 19 май 2012 година от -18:00

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×