Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Jan Garbarek. The Paths.


Guest Ивета

Recommended Posts

Jan Garbarek

936full-jan-garbarek.jpg

Това е човекът, който промени мирогледа ми за музиката и ме върна към онези светове, към които принадлежа. Открих го точно навреме, когато трябваше :)

Характерно за него е либералното използване на пространството и дългите тонове. Печели награда за джаз аматьори през 1962, което му отваря вратите за първите ангажименти. Garbarek работи в родината си до края на десетилетието. Става известен при сътрудничеството си с квартета на Keith Jarrett в средата на 70-те, резултат от която са "My Song" и "Belonging". През 1980 , групата на Garbarek включва басиста Eberhard Weber и по различни времена китаристите Bill Frisell и David Torn. При работата му с Hilliard Ensemble, през 1993, се получва неочаквано добър резултат. Следва "Visible World"(1995), а четири години по късно и "Rites".

Jan Garbarek дискорафия

Линк към коментар
Share on other sites

Гарбарек и още десетки музиканти от неговия калибър издават доста често творбите си под лейбъла на компанията ECM. Общоприето е признанието, че продуцентът Манфред Айхер е просто гений заради безупречния си музикален вкус, естетска визия и селекция на творци с неповторима индивидуалност. Лейбълът е известен още със завишените си изисквания за качеството на звукозаписите си. Сравнително отскоро, освен джаз, издава и класика, като работи с някои от най-авангардните музиканти на нашето време. В линка по-горе може да се открие каталога на издаденото до сега. Има и биографичен и дискографичен справочник за всеки музикант с "мостри" от най-актуалните албуми (ECM player). Изобщо, ако някой се интересува от стойностна музика (включително и от източноевропейски композитори и музиканти), наред с останалото, да следи редовно и ЕСМ - у нас ги дистрибутира Дюкян Меломан, в т.ч. и по поръчка. Има, разбира се, и други канали за ония, дето са в час и знаят какво и къде да търсят. Ентусиастите могат да поръчват и онлайн от сайта на ЕСМ. Има и други големи музикални продуценти, но ЕСМ заслужено имат славата си заради респектиращо безкомпромисния си музикален вкус и визионерска политика. Възхитителни и смайващи са смесените проекти между музиканти от различни стилове, държави, и континенти - в повечето случаи "случилата се" музика излиза отвъд границите на конвенционалните клишета и идиоми на джаза, многокултурността и етническия колорит, за да се завърне далеч назад в космополитните си корени, разкривайки един първичен свят на естественост и свобода без граници Такъв е например албумът Sol do Meio Dia - Егберто Гизмонти - класическа китара, пиано,флейта, вокал, Гарбарек - сакс, Ралф Таунър - класическа китара, Нана Васкончелос - беримбау, бутилка, ударни и Колин Уолкът - цитра. Цяло "съзвездие, видимо" от всички географски и културни гледни точки, независимо от яркия си бразилски колорит.

В резюме: ако трябва да перефразирам един доста популярен и идиотски роден слоган от близкото медийно минало, ЕСМ - това е "музика за слушане".

[media=]

ПП Друг, подобен на горния, международен проект на ЕСМ е Egberto Gismonti (Бразилия), Jan Garbarek (Норвегия), Charlie Haden (САЩ) - албумът Folk Songs. По-досетливите, тутакси ще съобразят, че в случая понятието "фолк" има доста по-различно съдържание и смисъл от добре познатият ни местен аналог :3d_077:

Редактирано от Johny
Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...