Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Румънската революция през 1989 г.


Historiker

Recommended Posts

Според вас защо в румънския случай комунистическият режим беше свален с проливане на кръв , а у нас не ? Какво предизвика революцията -тежкото икономическо положение при Чаушеску ? Надигане на онеправданите срещу комунистическата тирания ли беше тя или пък военен преврат ? Може би тези , които помнят събитията , могат да споделят повече информация по въпроса ? Ето видео по темата :

http://www.youtube.com/watch?v=zGL7e3DRg0U&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=gwo9apG5A4k&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=uv7-LVFgd8U&feature=fvwrel

Поздрави !!!

Редактирано от Historiker
Линк към коментар
Share on other sites

За тези различия според мен имат заслуги най-вече съответните управляващи в двете страни тогава.

Мисля, че много хора подценяват Тодор Живков, не може да му се отрече, че имаше чудесен политически нюх. Докато румънските управляващи като че ли до последно не искаха да повярват, какви процеси са тръгнали в целия соцлагер.

Линк към коментар
Share on other sites

Какъв нюх, какви 5 лева? Нали като го свалиха другарите му, гледаше като ударен с мокър парцал. А го свалиха и доривкараха в затвора, за да оцелеят "Те".

Разликата е първо, че Румънците са много по-сплотен и смел народ. Главно смел!

Второ, тяхната Секуритате, не беше толкова предана към Съветските "другари" и отказва да копира тяхната перестройка на принципа: Крачка назад, три напред, сиреч, "да превъртим политическата власт в Пари и после с парите да си купуваме власт и влияние"

3. Тяхната ДС - Секуритате се биха до последно, стреляха с бойни патрони от хеликоптери с-у демонстрантите по улиците, но и народа ги стреля и накрая обгради в едно милиционерско поделение и с помощта на армията, минала на страната на народа - ги изгори живи с фугасни снаряди.

Докато у нас ДС действаха тайно и подло, като например смазаха от бой човека докарал електро генератор на първия половин милионен митинг на СДС на Орлов мост.

Вярно е, че в Румъния комунистическият терор беше абсурдно тотален. Например всеки беше задължен по закон да има в къщи телефон и то само официално наложения - познайте от раз защо? . Точно така! във всеки имаше "бръмбар " за подслушване. Най-дефицитният артикул беше "анти бебе"! Чаушеску искаше да ги направи 50 милиона, въпреки че ги мореше глад и пълна мизерия! и т.н...

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да се отбележи , че Румъния водеше либерална и независима външна политика - например тя отказа да участва в смазването на Пражката пролет през 1968 г. , поддържаше дипломатически отношения едновременно с Израел и палестинците , сключи икономически споразумения с Европейската общност и дори получи кредити от Запада - в замяна на това вътрешната политика беше репресивна - забрана на абортите , унищожаване на селата , подтискане на инакомислещите и дисидентите .Може би и тежкото положение изигра роля и това , че Чаушеску не слушаше Кремъл ...

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с Historiker - според мен много добър анализ за човек, който не е бил свидетел на събитията. По онова време за семейството на Чаушеску в България се разказваха и вицове, Румъния наистина ухажваше запада и западът ухажваше румънците, но това беше само фасада. Скоро не съм пътувала през Румъния, но все още помня как изглеждаха селата им и хората край гарите през 1980 г., Самите гари ни се струваха като филм от 50-60тте години, градовете - някак сурови и "военни". Чаушеску наистина беше в хладни отношения с Кремъл, но страната му беше досущ като руска провинция от времето на Сталин. Предполагам, че и атмосферата е била същата.

Не познавах лично румънци от онова време, но начинът по който се вдигнаха тогава, ми говореше, че тези хора нямат друг избор - ако революцията им не успееше, чакаше ги терор. Тук преживяхме перестройката и няколко години четяхме спокойно руската преса с дисидентски уклон, разговаряхме за това без да се страхуваме от доносници или провален живот и кариера. Това "отпуши вентила" и парата излизаше през него. Румънците знаеха, че ако не взривят капака, вентил няма да има. Ще има "танковете да дойдат". Ние разчитахме на Кръглата маса и на мирния преход. Румънците никога нямаше да имат нито маса, нито преход... докато е живо Семейството.

Тогава се говореше и друго - че вътрешната опозиция на Чаушеску в самата му партия е подготвила и дирижирала всичко - дори самата секуритате беше заподозряна. Явно Семесйтвото бе подтискало и апетитите на партините новобогаташи и те извадиха въглените с ръцете на обикновените румънци.

Каква е била истината? Сигурно трябва да разгледаме кой владее Румъния сега.

Линк към коментар
Share on other sites

До последно преди падането на Чаушеску, на границите на Румъния разстрелваха мъжете дръзнали да бягат от този терор,а жените изнасилваха! Беше много страшно - по това време живеех в Унгария и медиите бяха пълни с ужасни случаи на терор. Дори след падането на Чаушеску по пътищата снайперисти - останки от Секуритате, стреляха и убиваха!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...