Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Атанас Везирев

Къде могат да се намерят.....?

Recommended Posts

Здравейте, някой знае ли къде могат да се намерят четирите картини, дадени в беседата "Работа върху чистотата и самообладанието". Благодаря предварително! www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13799#entry179912

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, някой знае ли къде могат да се намерят четирите картини, дадени в беседата "Работа върху чистотата и самообладанието". Благодаря предварително! www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13799#entry179912

Здравей, Атанас! :) Извинявай за закъснението с отговора. Може би някой друг да ти е отговорил вече на лични, но въпросът който си задаваш предполагам, че интересува и други хора. Затова реших да ти отговоря в темата.

В съборната беседа от 1920 г. "Работа върху чистотата и самообладанието", се говори за тези картини, но не са показани в книгата от която е взета беседата. Цялата книга ("Беседи, обяснения и упътвания от Учителя, дадени през 1920 г. в Търново,") за събора през август, 1920 г., може да се изтегли от тук. Изданието е от 1920 г.

За самите картини има информация в книгата "Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново - том 2" и конкретно в главата "Картините в горницата".

Авторите на книгата за учителя и Търново, казват "Тези картини не успяхме да открием, освен Пентаграма и знамето..." Не знам дали някой разполага с копия от картините? Ако има такъв, то е добре да вземе отношение по темата, тъй като е интересно да се видят. :)

Ако картините са "изчезнали", то може би затова си има причина. Направиха ми впечатление думите на Учителя, цитирани в "Картините в горницата":

Онези, които влязоха горе, в молитвеното здание, видяха форми, които са емблема, азбука за проучване. Те, обаче, не трябва да ви бъдат като култ, който ще да ви съблазнява, защото в Писанието се казва: „На никакъв образ да не се покланяте". Но на Слънцето на вечния Живот трябва да се покланяте, макар и да е един образ, защото изгубите ли този образ, изгубвате и живота си. Образите са като шишетата — счупи ли се шишето, изчезва образът му. Следователно, образът е една необходимост в сегашния живот, за да може да се пренесе вечността на Живота. Образите, които съществуват в църквите, са окултни форми, които имат дълбок смисъл, но понеже тези форми са изгубили своя вътрешен смисъл, днес хората взимат само външната страна на образите и им се кланят, без да влагат в тях някакво съдържание. Ако речем да отхвърлим тези форми, ще изпаднем в друга грешка. Във всяка форма има известно съдържание, което трябва да изучите и да опитате.

от "Разбиране и прилагане"

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×