Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Гарванче

Зверовете в планината и как да се предпазим от тях?

Recommended Posts

Напоследък имам възможности за много разходки из планините и тъй като като хоби съм фотограф любител обикновенно търся птици или други живинки. Но все си имам едно наум че в планините по-скоро в горите там си има зверове, които не са никак безопасни. 

 

На първо място слагам мечката - чувам разни планинари които разказват за мирно разминаване с тях, но съм чела и за доста нападения.

 

Следват вълците - по Родопите си ги има например. Често може човек да се натъкне и на чакали - от вълците и техните подобни ме е по-малко страх дори бих снимала 

 

Друг фактор там са глиганите - чух че са доста опасни.

 

По местата където ходя - доста често бъка от стършели 

 

за други животни не се сещам... досега не съм срещала но все пак да попитам - най-вече за мечките - много ги обичам но знам как могат да наранят човек, не ми се иска да ги срещам.

 

Та знаете ли някви трикове с които да се насладим на планините и красотите и в същото време да се предпазим от евентуално нападение от нещо такова?

Редактирано от Гарванче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз си мислех, че единствените зверове, които ходят в гората са хората. Всичко останало живо гледа да ги избягва и това е причината хората да не ги срещат току-така. Номера има много, универсални няма. Огнестрелно оръжие, където първите патрони са халостни - само това ти гарантира спокойствие.

ПП: Относно "номерата". Не слушай никого как някакъв тарикатлък му е спасил живота. И вдигане на шум и катерене по дървета и преструване на умрял... В едни случаи те спасяват, а в други провокират агресия.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз те съветвам, преди да навлезеш в гората, говори първо с местните хора от най-близкото село

Какви зверове най-често се срещат в околността, на кои места по-често се срещат, в кои часове на денонощието

и как да се предпазиш. Или какво да правиш при евентуална среща.

Но аз мисля, че през лятото, зверовете ни не са агресивни

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ама какви зверове, това са просто животни.

Подкрепям vorfax и mvm, не са агресивни, ако самите те не се чувстват застрашени.

При неволна среща - запази спокойствие, това е най-важното. Може и, независимо от животното, бавно и внимателно да се оттеглиш от срещата, желателно без да обръщаш гръб. И по реакцията на животното да определиш дали отстъпваш в "правилната" посока - имам предвид, че може неволно да отстъпваш към леговището, където има родени малки и тази посока няма да е добра.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Най-добре е да питаш хижарите от хижите през които минаваш, както и овчарите от районите които пресичаш. В селата не всички имат скорошен опит, а ситуацията бързо се променя. Дърварите нямат особени проблеми, защото се в групи и се движат с тежка техника, планинарите които се движат в групи също нямат особени проблеми. Ако обикаляш сам за да фотографираш е по-опасно. Например миналото лято говорих с хижаря на Ловна и той ми каза че поради масовото използване на лифта за Езерата, диви свине са се развъдили в клека по пътеките за Езерата. Дивите свине нападат ако имат малки и видят сам човек. А на Зекирица където бях на бивак блозките овчари често бяха посещавани от вълци, каракачанките им лаеха по цяла нощ. По същото време вълци изяли цяло стадо овце в Родопите, чух по новините. Аз нямах никакви проблеми циркулирайки сам между Зекирица и Езерата, но винаги трябва да се има едно на ум.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×