Jump to content
Порталът към съзнателен живот

vorfax

Участници
 • Общо Съдържание

  1653
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  10

Всичко добавено от vorfax

 1. Разбира се, че подхождам с уважение и толерантност. Примерно целият раздел за Таро не приемам насериозно, но не съм влязъл в него за да спамя. Конкретно за вегетарианството аз разбирам, че това е ценност и никога не съм го подлагал на съмнение. От чисто любопитство, ако щете, аз се интересувах за неговите измерения и аргументираност. Ако ми бъде казано "не се обсъжда под никаква форма", то аз няма да го обсъждам под никаква форма, но се случи така, че дискусия, която и модератор определи за ценна по някакъв начин, е противоречала на правилата. Бях укорен и че рекламирам месоядството едва ли не, а аз просто се стремях да съм обективен. И като всяко начинание, което ковства усилия и време, логично е разочарованието, че то трябва да бъде премахнато. Затова и попитах къде точно е границата. Не за да я отричам или променям, а за да се съобразявам с нея.
 2. Принципно, когато някой пише така приятно може да се заключат няколко неща: - достатъчно си умна да се справиш сама - ако имаш нужда от помощ, това е защото някой ти пречи да си щастлива по линия на гадже, работодател, приятел(и) и прочие. Тогава никой не може да ти помогне, защото проблема не е в теб, а в други хора. Ако тях ни пратиш да си поговорим с тях, това е друга работа. - много мислиш. Мисленето е вредно, ако щеш вярвай. Ако искаш да се съсипеш, мисли го, ама много. Мисленето е като лекарство - предозираш ли го, превръща се в отрова. От това състояние може да излезеш като мислиш, ама за други неща или хора. На теория е много просто, на практика - не.
 3. Божидаре, от няколко твои теми заключвам, че ти питаш, но само за да си отговориш. Аз смятам, че няма свобода без да се търси. А пък, ако ти искаш да му ограничиш търсенето на някой, за да бъде той свободен, е те това е то робството. ?? Значи, ако убия, но нямам чувство за вина, то аз съм поел отговорност!? Чувството за вина преди всичко е вътрешният съдник наречен съвест. Да си неспособен да имаш чувство за вина, значи че нямаш морал. И независимо колко ще се стараем да бъдем съвършени, дори и хипотетично това да е постижимо, то пътя към това задължително трябва да е изпъстрен с грешки. Само така можем да трупаме поуки. Това е ползата от грешането ЗА НАС, но извисеният достатъчно е способен да осъзнае какви са болезнените следствия ЗА ДРУГИТЕ и да страда за това. Защото страданието ни кара да не повтаряме грешките си. Не може да се кефим на грешките си и да им се радваме и в същото време да се поучим от тях. На какво ще се поучим - че няма проблеми, щом е на чужд гръб ли? Вината е осъзнаването на грешките. Никой не обича да изпитва вина, защото трябва да признае пред себе си, че е грешил, че е предал ценностите в които е възпитан. Без грях няма изкупване на греховете. В Библията особена важност е придадена на разкаянието, на прошката (не непременно към другите), на обрата в себе си.
 4. Иво, аз попитах няколко пъти къде са границите на позволеното. Погледни мненията ми, за да видиш, че в тях има въпроси и че никой не ми отговори. Бях препращан да чета правилата на форума, при условие, че едни и същи теми веднъж са толерирани, а друг път - не. Темата, която си заключил няма отношение с тази която коментираме тук. Не обикалям навсякъде, но пък ако провокирам нещо, интересно е какво и защо. Не се чувствам виновен затова, че имам въпроси на които тук пишещите няма да имат въпроси или пък са ти се сторили провокативни и затова не искаш да им отговориш. Ако можеш да ми посочиш какво лошо съм сторил аз сам ще напусна това място, защото не съм тук по милост или за да вредя някому.
 5. Интересна тема. Наскоро имах осъзнат сън. Бях в присъствието на известни личности от ТВ шоу, но осъзнах, че аз не участвам там и няма начин те да ми обръщат внимание и ми говорят. Несъмнено осъзнатия ми сън беше следствие на интереса ми към тези хора и това, че си мислех за тях преди да заспя. Съсредоточаването в тема преди заспиване е най-лесният начин да провокираш подсъзнанието си да развие темата в сънища, а за да си ги спомняте трябва да се будите често. Самият сън е на пресекулки, така че подминаването на обичайният час за ставане съпътствано с нервното събуждане и сладко унасяне ще ви позволи да си спомните няколко епизода от сериала (:
 6. Съдейки по това, че не те интересува, може ли да се заключи, че тези суеверия нямат общо и със светлите практики?
 7. Що за клише е това? И за сатанистите Сатаната е любов и реализатор на проекциите им за справедливост и щастие.
 8. Учителят е казал и много други неща, които вече цитирахме в темата, които не правят този избор така логичен, както им се иска на някой. За прияждането е нормално. В случая обаче ключовия момент не е агресията, а разхода на енергия, в случая посоченото спортуване. Човешкото тяло има нужда от енергия и разходването и изостря апетита към по-калоричните и богати на протеини храни. Ако бездействам физически не ми се яде месо, но ако се претоварвам ми се дояжда, а също и богато на мазнини такова. Прекаляването с мазнини е водещ фактор за влошеното здраве на българинът, и това незнание кога и колко е истинският проблем. Мазнините са задължителна съставка в менюто на човекът и го снабдяват с 40% от енергията му. В еволюционен план не е случайно, че жените задържат повече мазнини в тялото си. Това се е наложило като необходимият резерв за износването на плода и кърменето. Аз, по спомени знам, че мазнините в женското тяло представляват 1/4 от общата му маса. Хора с нарушен хормонален баланс, преяждащи чревоугодници и с наднормено тегло определят мазнините за чума, а това е далеч от истината. Сега за "данъка". Може ли да посочиш в какво се изразява той? Аз съм съвестен данъкоплатец, но от 18 години дори не съм приемал лекарства, откак претърпях операция от апандисит, за което бяха виновни слънчогледовите семки, които проядох.
 9. Твърде примитивно е това съществуване, което предполага личният опит като извор на познание. Човекът е еволюирал единствено защото е споделял опита си. Процента знания, които човек натрупва, ако е над 0,0001 % от всичките му познания, това го прави един глупак. През целият си живот не съм открил нито едно нещо, което друг да не е открил вече. Ако някой от пишещите тук е успял, значи той е уникален. Даже за такива неща се дават Нобелови награди - това са просто идеи, за които никой още не се е сетил, а има полза от тях. 1 милион ли беше наградата? 1 милион за идея, ето това е едно скромно отражение на човешкият потенциал. Ясно е, че човек трупа емпирично познание наблюдавайки се. Като ядеш развалено и после те хваща разстройство. Обаче и това не е нищо ново под слънцето. Това е пак откриване на топлата вода и няма нищо велико в откриването му. Има една мисъл, че всеки греши, но само глупаците повтарят грешките си. Ами след като разполагаме с чуждия опит посредством реч и писменост, глупост е да повтаряме чуждите грешки. И търсенето на общовалидни закономерности за целия вид не е изгубено време, а спечелено. Защото ако искаме да си издействаме лично опита на 100 човека, то ще ни трябват няколко живота. Всичко това изписах, защото трябва да се търсят пътища за освобождаването ни от болести и пропиляно време, което са изгубили други преди нас. Всеки може да си пише глупости, но колкото повече теории сме събрали в ума си, толкова по-очевидно ни изглежда правилното решение. Човек, чийто кръгозор е като този на кон с капаци няма никакви колебания и в същото време почти сигурно е обречен да попадне в дупките, които съзнанието му не може да заобиколи.
 10. И да станеш жена с голям бюст и това няма да забележиш, както си се затворил за рационалното, което ти споделят хората Пък де да знам.....абе ти да не си жена с голям бюст?! :) Лека вечер Е, то такъв отговор предполага само, че не желаеш да отговориш на него, което и предполага, че те оборва, но не желаеш да го признаеш.
 11. Аз си мислех, че единствените зверове, които ходят в гората са хората. Всичко останало живо гледа да ги избягва и това е причината хората да не ги срещат току-така. Номера има много, универсални няма. Огнестрелно оръжие, където първите патрони са халостни - само това ти гарантира спокойствие. ПП: Относно "номерата". Не слушай никого как някакъв тарикатлък му е спасил живота. И вдигане на шум и катерене по дървета и преструване на умрял... В едни случаи те спасяват, а в други провокират агресия.
 12. Божидаре, задавам ти следния въпрос: Ако аз пия само кръв на крава, това ще ме направи жена с голям бюст ли? Мисля, че в това се опитваш да убедиш.
 13. И тук се говори за хормоните: http://www.xnetbg.com/new/40/-mainmenu-153/585-----wwnaturalnewscom?start=1
 14. http://zdrave.org/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%8F%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82/ Темите пък посветени на това как мъже стават жени и обратното заради хормони в месото срещам само в, да ги нарека, несериозни домейни. Открих само това: http://btvnews.bg/962925475-Yadem_li_hormoni_i_antibiotitsi_s_mesoto_i_yaytsata.html Пак не се казва в прав текст, че хормон действащ по определен начин върху животно има същото въздействие върху човека, който го е погълнал.
 15. Ами модератор биология беше. Ако едно животно е щастливо, и следователно в тялото му се разнася допамин и прочие хормони, като го изядеш грейваш ли от щастие? Иначе кърмата пренася отрови, витамини, това е ясно.
 16. Там изглеждам много глупав. Тук изглеждам сред наивници разменящи си митове. Не говоря за възгордяване или нещо такова. Просто, защо е нужно да се пускат такива бомби обясняващи всичко и всеки, които не се подчиняват на здравия разум?
 17. И на студено вирея. Лекарства не ползвам по никакъв повод. Ама тея тиквени семки не са ли голяма играчка? Като малък съм ял. Иначе понякога си купувам маслини, но ме съмнява, че тая сол в тях май ме мъчи.
 18. Значи да хапвам слънчоглед. А в училище ми се караха за такива работи... А с тея салати ти май искаш и купи и прибори да си купувам. Аз наскоро гледах едни белени слънчогледови семки, обаче някаква бърза сметка ги направи неизгодни, но сега ще си купя.
 19. Не, слънчоглед мога. А и аз, въпреки че наблягам на мазни храни, защото просто са по-евтин източник на енергия, все пак искам да се храня здравословно и слънчоглед не ям, заради солта в която е удавен. За орехи, лешници и бадеми знам, че не ми понасят. И защо споменаваш олио, зехтина много го хвалят. Студено пресования бил страхотен, котката от Лъонеберя обясняваше наскоро. За готвене обаче нито време, нито условия, нито желание имам. И излиза по-скъпо, пак да вметна решаващия критерий за това как се храня аз, пък и половин България...
 20. Ама разбира се, че причината е генетична мутация. То друга причина не може да има! Въпросът е там, че човечеството познава генетични мутации предоставящи му люспи, крила, четири ръце и прочие, но оттам нататък условията определят дали това е преимущество в оцеляването. Онова, което е предимство, като удължаване врата на жирафа, с което може да достигне повече храна, води до оцеляване и предаване на тези гени (мутиралите). И в случая с големия мозък, предшествениците на хомо сапиенс са можели да се облагодетелстват от такова огромно разхищение на енергия, защото са се снабдявали с такава (енергия) ОТ МЕСОТО. Месото е енергийната бомба в еволюцията на човечеството, което наготово и сравнително лесно му предоставя възможност да не гладува и да не умира от глад, а дори и да е независимо от условията целогодишно. Интересен факт е, че изчезването на мамутите, бенгалския тигър и всички големи сухоземни бозайници на планетата съвпада с изобретяването на кремъчни остриета за стрели и копия. И онези позволили си лукса да имат орган горящ повече от всеки друг, но позволяващ им сложното планиране на лова са се облагодетелствали от това - били са сити, множали са се и техният мутирал ген сега носим ние, потомците им. Понятие като "остаряло знание" няма. Това е като да кажеш, че една истина вече е остаряла и затова не е актуална. А теории - бол. Наскоро в научния форум се дискутираше как измирането на динозаврите е дело на техните собствени газове. Издушили са се душичките. Там, леко офтопик само да вметна, се посочва, че основната причина за изтъняването на озоновия слой са газовете на кравите. Тъй че ето за това можем да си ги виним спокойно, а не за това, че ни хранят. Сега относно ролята на месото. Не разбрах защо е очевидно малка. Аз сериозно очаквам от теб да ми посочиш алтернативен начин с растителна храна, която да ми излезе по-евтино. В посочената статия се обяснява, че има алтернативи на месото. Аз вече споменах, с пиене на кръв могат да се приемат нужните витамини, така че алтернатива и на треволяка има. Но не е в това въпроса. Преди 20 години чух за инжекции против кариес. Чел съм за хормони от които расте бюста, борят се парализи, расте коса, отслабва се с генно инженерство... Очевидно начини има, а си влачим още неща от пещерите. Мен, ако питате, тая досада храненето е ужасна. Не съм чревоугодник, ям за да имам сили, приготвям си, купувам, редя се на опашки, ям боклуци, натровени продукти, водорасли за пълнеж, пресолено, пестициди, хормони, токсини, бабалюги, тежки метали, смлени кости, лайна. Не може ли да се направи един шейк от 1 литър, който да задоволи нуждите на организма. Това не е въпрос. Изпиваш го за 20 секунди и печелиш 2, 3 или 4 години от живота си, които може да посветиш на по-смислени неща. В момента пазарната надпревара е в размера, а не във вкуса и в количеството, а не в качеството. В края на хранителната верига сме, всички отрови се натрупват в нас. И ние се мъчим и поколенията след нас са обречени на тегло. Пещерния човек не може да си бере ананаси и да пои кълнове, че да ги яде. Ако има късмет да открие някой корен, той е щастлив. Уцели е кьоравото с мършата, а после се е научил да си лови прясно месо. Ето това е истински здравословен живот. Сега цялата философия на съвремието е базирана върху ортодоксалното. Ами обърнете внимание по вестници, по телевизия, по радиа, по сайтове. Всеки ден бълват нови и нови програми, нови и нови рецепти, диети, бълбочи и бисери. Ако можеше да си инжектирам синтетична кръвна плазма, бих го сторил. Не храненето с месо е порочното и извратеното, храненето е. И а наивността, че избирателното хранене ще направи някой по-свят или чист е егоцентрична и надменна. Никой не струва повече от мен, защото днес не е ял пилешко. Не сме се създали ние сами, друг ни е създал и не определяме ние какви да бъдем. Ние сме всеядни същества, затова доминираме и над хищници и над тревоопасни. И да се отричаме от нашата същност е нелепо и излишен разход на енергия. Толкова неща изписах, а единственото което прочетох от вегетарианците е, че те отричат всичко смислено и разумно, просто защото си въобразяват, че са по-близко до Бога от мене. Ами ако това значи да си вегетарианец, то значи аз съм твърдо против да стана такъв. За да вярваш не са нужни разумни обяснения, но да нямаш разум е съвсем друго измерение на съществуването. Аз такова не искам, мерси.
 21. Звучи ми противоречиво с досегашният ми опит. Аз съм изучавал доста висша математика и когато след толкова години видиш нещо доста различно, нормално е да пристъпиш към него с предубеждение. Теоремата на Гьодел е точно такава, каквато я нарекох - съмнителна за мен, но не я отричам. Не казах, че е погрешна, а че смятам, че е погрешна. Много са ми задачите веднага да почета повече за нея, за да мога да я коментирам повече. За момента ми е по-важно да чуя за източниците, които си ползвал за да заявиш, че хормоните на растежа в кравите влияят на растежа на хората.
 22. Не е така Диана. За да се снабдя с ежедневните си нужди протеини е нужно да изям три хляба. Смятал съм го. А за протеините, статистиката сочи, че хората приемат средно 2 пъти повече белтъчини от нужното им, а не, че тялото им има 2 пъти по-малка нужда от възприетия стандарт. ПП: Не забравяй, че съм алергичен към ядки, мляко и мед.
 23. Първо моите търсения в тази насока вече ги осъществих. Трябва да се знаят няколко неща. 1. Неандерталците не са изчезнали. Те са се множили с хомо сапиенс, така че в нашата кръв има и неандерталска. 2. Неандерталците са били много по-силни от хомо сапиенс и тъкмо това им е изиграла лоша шега, защото по-големите енергийни нужди се превръщат в по-голям риск по време на глад от суша, пожари и т.н. 3. При положение, че от дървото на съвременния човек са отпаднали толкова много подвидове, а е оцелял най-големият хищник, това за какво ти говори? Защо не е оцелял друг вид пасящ с кравите, а хомо сапиенса е оцелял и нещо повече - успял е да изхрани огромен мозък благодарение на който в момента знаем какво е електричество или форум? 4. Селското стопанство може да се е развило преди 10 000 години, обаче предпоставките човекът да постигне своето развитие са били налични преди милион и 500 000 годин! Хомо ергастер прояжда мърша, изправя се на два крака брани интересите си, а мозъкъ му достига до 2/3 размера на съвременния човек. Хомо сапиенс е произлязъл от мършоядите, а не от плодоядните маймуни. Еволюцията на мозъка е започнала точно когато консумацията на месо е нараснала, защото по-големия мозък харчи повече енергия. И твоето селско стопанство съществува единствено, защото мършоядите и ловците са успели да си осигурят достатъчно енергия, която да стигне за мозъка им. С други думи само хранещите се с месо могат да измислят нещо грандиозно, каквото е земеделието. Благодаря ти за новите теми за размисъл.
 24. 1 кг. ябълки имат 3 г протеини. На мъж с тегло 80 кг абсолютния минимум, при отсъствие на трениране е 80 г. Значи с 26,6 кг ябълки днес мога да задоволя своя минимум. Избрах плода напълно произволно, знам и че има плодове и зеленчуци с много повече протеин. Ако тренирам обаче, нужният ми дневен прием на протеини трябва да е 200 г.., което прави 66,6 кг ябълки. И гадни ябълки да са по лев и нещо, излизат 100 лв. на ден. Ако си жена, и следователно с малка мускулна маса и нужда от поддръжка, това може и да е по-малко абсурдно. Припомням само за случая с морковите: 8 часа на ден би отнело задоволяване на хранителните нужди на жена, ако се храни само със сурови моркови. Но всъщност този начин на хранене прахосва много енергия. За всеки 100 ККал храна се изразходват 25 за дъвчене и храносмилане. Изобщо, посочи ми конкретно с кои плодове и зеленчуци мога да се снабдя с 200 г протеин и 3000 KKal за деня, без да стана оранжев?
×
×
 • Добави...