Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Димитрина_

Agora или критичната мисъл срещу религиозния вакуум

Recommended Posts

Agora.gif

 

 

                                                         AGORA

                                       –––––––––––––––––––––––––

 

  Това е един филм, комплексен по своето естество, с великолепен замисъл. Жалко, че не е постигнал популярността, която заслужава според мен. 

Сюжетната линия описва фрагменти от живота и дейността на малко известната нам Хипатия (Hypatia) - философ, математик, астроном, при това жена, и то с постижения и замисъл от голяма величина. За своето време, тя е един от най-известните учени и философи в раннохристиянския свят. Творила и оглавявала школата в Александрия в годините преди разпада на този свят - който период лежи в края на IV и нач. на V век. И всъщност тук е разковничето в историята :)

В нейн противовес е поставен нововъзникналият култ към Христа. Последование, което не се нуждае от обяснение, и което се развива и намира подръжници най-вече у низвергнатите слоеве на обществото. Т.е. корените му се намират там, където липсва всякаква научна, критична или обоснована мисъл. Естествено е да попадне под обсега на тези, жадували да бъдат властни за сметка на вярата и станали заложници на лицемерието. Достатъчно показателно в тази посока е множеството с лопати и вили, подгонило неверниците.

 

  Под напора на тълпите, класическият свят рухва, а с него се помита и последният постамент на чавешката наука - Александрийската библиотека. Всичко що е било там се обявява от "милостинята" на християните за езическо, и се унищожава! А по ирония, останките от библиотеката биват превърнати в храм. 

Интересното е, че същите, прокламиращи за ново начало, промяна и тем подобни, не могат да се променят грам - тези тълпи поемат щафетата и унищожават наред, точно както предшествениците им... С тази разлика, че във филма може съвсем спокойно да се усетят настроенията от по-раншните векове, свързани с отблъскването на проповядващите християни и християнство. Идентичността на идеите се губи, и кой може да каже, че е прав?

Равносметката на Средновековието, т. нар. "тъмни векове", говорят сами по себе си, без аналог в която и да било друга вероизповедна система - гонения, инквизиции. Гротеската на човешкия живот изправена срещу самия него. Обръщаш се сам срещу себе си, дори липсва вярата... Това според мен се е проявило като регресия в еволюционната мисъл, спъващо напредъка. Затова, всъщност, идеите на прогреса идват или от класическата античност, претворена и възкресена от пепелта, или от науката на арабите, вляла се по търговските пътища или пътя на превзетите или освободени територии. 

 

Прекрасен филм, провокиращ критичната мисъл.

 

Филмът в IMDb

 

Филмът в Wikipedia

 

А, и забравих да спомена – в главната роля се превъплъщава Рейчъл Вайс, позната от филма The Fountain.

Редактирано от Димитрина_

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интерес може да представлява и този документален филм, излъчван по Viasat History:

 

Александрия: най-великият град

Редактирано от Димитрина_

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×