Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Някои въпроси относно ритуалите


Recommended Posts

Кадър от "Мистерията Еньовден" -  спектакъл на Нешка Робева.

f75e3c01c2a59244658a7ce819bc077d.jpg

 

Днес е Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) - празник от българския народен календар, който се чества на 24 юни. На тази дата православната църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 

Произходът на различните езически ритуали по света и у нас се губи в дълбините на времето. Различни празници и ритуали са устоели на натиска от страна на християнските църкви и са се запазили до ден днешен. Сведения „Синодикът на цар Борил” говорят недвусмислено, че през XIII век Еньовден е бил празнуван в България с необикновена жизненост и масови веселия.
От XVIII в. насам, празникът по българските земи започва да губи много от характерните си игри и обичаи, преследвани и анатемосвани от църквата, но въпреки това е запазен донякъде в народностната ни битийност.

Все още има хора, които извършват древните магически действия - може би повечето го правят от традиционализъм, без вяра че съответното действие би могло да доведе до определени резултати. Резултати чието постигане е била причина разните ритуали да започнат да се извършват и да се запазят през вековете.

Ще задам някои въпроси относно различните магически ритуали, превърнали се в традиции (уточнявам, че аз си имам определени предположения и отговори, но би ми било интересно да видя вашите гледни точки по така поставените питания) :

 

1. Имат ли някаква сила ритуалите за здраве, плодородие, измолване на дъжд, връзването на мартеници и пожеланията свързани с това действие...?

2. Разните езически ритуали, преди са били много по - практикувани. Предполагам, че е влагана и много повече вяра в извършването им. Фактът, че практикуването им е било свързано с по - голям брой хора, които са влагали повече енергия в тях, води ли ни до извода, че преди векове посредством въпросните магични действия са се постигали целените с тях резултати ? Ако отговорът ви е положителен, бихте могли да дадете примери в тази посока, без значение дали са от личния ви живот или не.

3. Сами по себе си, разните предмети касаещи магичното (каквито са явяват мартениците), носят ли някаква сила сами по себе си или нещата опират чисто и просто зареждащи предметите вяра и наричане ? Какво е значението на цветовете в ритуалите, въобще имат ли значение (бял конец, червен конец, синьо манисто).

4. Имат ли реално значение пола и възрастта на човека, изпълняващ ритуалното действие (той де факто се изявява като магьосник) и ако имат, в какво всъщност се изразява това значение ? Обяснете. Ако е прието ритуалът да се изпълнява от баба, а се прави от момиче (или обратното), ако е прието да се прави от жена, а се прави от мъж (или обратното), това по какъв начин ще се отрази на ситуацията с оглед целения резултат ?

5. Мястото на извършване на ритуала - има ли значение, в какво се изразява това значение ?

6. Времето на извършване на ритуала - Еньовден се чества всяка година на 24 юни. Условно приемам, че свързаните с него ритуали имат реално въздействие. Безсилни ли ще бъдат ритуалите, ако се изпълняват не на 25 юни, ами на 21 или 28 юни...? Ако да - защо ? Ако не - защо ? Може да се спрете на това какво е значение на извършването на дадено магическо действие преди изгрев слънце или след залез слънце. Щом определени неща се практикуват в определени дни, това означава ли, че самите дати носят по - особен заряд, използван от явяващите се като магьосници хора ? Или пък става дума за някакъв вид зареждане на съответните дни, което се е получило поради това, че векове наред се е вярвало, че на тази дата трябва да се стори еди какво си, за да може да последва еди какъв си резултат, че в този ден от годината в продължение на стотици или хиляди години са се изпълнявали съответните ритуали ?

7. Участването в езически ритуали и влиянието му върху духовната еволюция на участващите ? Понеже ритуалите по света са най - разнообразни, бихте могли да се спрете върху конкретни примери и само тях да обсъдите.

 

Ако не с коментари, то поне бихте могли да се включите с посочване на книги или статии, които според вас съдържат отговори на въпросите по темата.

Дори и да не вземете участие, благодаря ви за отделеното време и ви пожелавам приятно плаване по Реката на Живота, драги съфорумци.

:3d_064:

 

П.п.: Ако на някой му се струва множко да пише и по седемте въпроса, би могъл да го направи не във връзка с всичките. Нямам против. :)

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си, че езичниците, живяли преди векове, са били много по-близо до природата от нас, и са знаели много повече за нея. Съхранили са и много повече знания от  предишните изчезнали цивилизации, които пък от своя страна са били много по-развити откъм способности от сегашните човеци.

Затова предполагам има значение датата, изгрева или залеза, и това кой извършва ритуала

Има значение и самия ритуал, има сила в него, и донякъде е жалко, че сегашните наложили се религии са спомогнали за потъпкване на тези ритуали и празници.

За мартениците пък какво да кажа - в последните години тотално комерсиализиран празник, Мартеници от Китай, доколкото знам там не се празнува Баба Марта, но ние носим техни мартеници.

По-точно аз не купувам, от баба си помня, че мартеницата трябва да е саморъчно направена, дори и да е най-обикновена от бял и червен конец. 

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...