Jump to content
Порталът към съзнателен живот
hakama

Избор на подходящ психотерапевт - София

Recommended Posts

Здравейте, отново :) Изчетох oтново и двете ми теми и някои от постовете много ми допаднаха, както и съветите, но пак отлагам, чакам някакъв бъдещ, перфектен момент и условия, в който ще седна и ще Започна... Явно няма да стане така. Прочетох темата "Как да изберем терапевт" и се замислих дали пак не съм в неправилните ръце.

Както каза психологът по-горе, курсът или книгата ще помогнат за 2 седмици, но после всичко се връща в старото русло на апатия и мързел. Трябва по-сериозна дългосрочна цел, която да ти оказва натиск и да те бута напред постоянно. Която разбира се трябва да не е наложена насила отвън, а да е израз на твое желание.

Проблема е, че не мога да се определя дългосрочна цел, не съм сигурен в избора си, не ми се пилее напразно сили, пари и енергия в нещо, което може да не се получи в крайна сметка... а всъщност не минава и седмица в която да не се терзая за бездействието си и негоненето на мечтите си. Липсата на мотивация, постоянство, решителност, самочувствие, решителност - са ми проблем. Искам да намеря призванието си. Тази притча малко ми напомня на методите приложени на Дан Милман в неговата книга (Пътуването на мирния войн). Това е любимата ми книга на тази тема - ех, да можеше да срещна такъв наставник. http://www.beinsadouno.com/board/forums/topic/14544-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/#comment-191188 В момента съм в началото на терапия при втори терапевт, но не съм много обнадежден. Първата още на опознаващия сеанс ми препоръча друг тип терапия (която хич не ми допадна), сега при тази ще видим, не дава срокове, което ме претеснява, като четох постовете на д-р Първанов в тази тема, направо се учудвам. Следващия път ще отворя въпроса.

Нарочно описвам в детайли плана на това, което ще правим, за да разберете и четвъртият ми съвет – психотерапията е планов процес и вие заедно с терапевта си трябва да имате този план. Той ще търпи развитие и промени, но е нужен и трябва да го искате. В противен случай години ще има да търсите децата в себе си, да се бунтувате срещу майките си и още какви ли не глупости да правите, губейки време, пари и енергия.

- След коя сесия може да се състави план? Имам готовност и желание и за средносрочна терапия (6-12мес), но ако мога и за по-кратки срокове - добре дошло. Сега поне съм независим, работя и мога да си го позволя. Даже мисля че половин година е много в моя случай, нямам някакви разтройства, фобии и т.н., поне така мисля. Ако не можете да ме насочите към определен специалист, ще ми е от полза към какъв вид терапия ще ефективна при мен. Два пъти месечно /сесии от по 60мин/ достатъчни ли са, понеже всяка седмица ми се струва доста често, а отгоре на всичко е и условие (в момента съм така)?! Благодаря Архив на темите ми: http://www.beinsadouno.com/board/forums/topic/10514-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/#comment-128831 http://www.beinsadouno.com/board/forums/topic/12410-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8/ dfdf fd

Редактирано от hakama
липса на отсъпи и празни редове

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей!

Ти не трябва да търсиш психотерапевт, а, вид психотерапия.Всеки вид психотерапия си има ограничения. Ще ти поясня.Психотерапията е процес на промяна.Промяна на мислене, поведение, чувства.Тази промяна, изисква много психична енергия.Много.За това, и не всеки може да я направи, или поне може да я направи, със съответният тип терапия.Краткосрочните терапии, имат най-много нужда от такава енергия-все пак бързо и кратко, е по енергоемко от бавно и постепенно.

От къде се взима тази енергия,която да се използва за промяната в терапията?

Няма от къде, освен от страданието. Колкото по-силно е то, толкова повече енергия притежава човека, която да впрегне и направи промяната.Понякога, страданието може да не е толкова голямо, но да с от много години, така,че в един момента, на човека  да му писне, да бъде обзет от енергията на гнева, която да се впрегне и стане движа сила на терапията

При теб, страданието нито  е силно, нито многогодишно.Така че, от къде ще вземеш енергията, за да се впрегнеш в една промяна за период от 6 - 12 месеца.Няма от къде да я вземеш. За това, в момента, посещавайки краткосрочен терапевт, ти нищо не правиш

Твоят вид психотерапия е, дългосрочната.Например психоанализата.Там, терапията продължава години, и не се търси промяна.Като, срещите са поне два пъти седмично.Започвайки такава терапия, посещавайки терапевта си 5- 7 години ,се достига до ефекта на ,,писването,,.В един момент, например след 6 години, ти ще разбереш, че си все още в началото на решаването на проблема си.Ще осъзнаеш, че си загубил не само години, в някакви напразни надежди, но и доста пари.Тогава ще станеш гневен, много гневен и изпълнен с енергия.Едва тогава, някой психотерапевт, практикувайки краткосрочна терапия, може да ти помогне, и то за срок, много по малък от определеният от теб.

С две думи- започвай дългосрочна терапия.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега

×