Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Фантазният свят в детството - нормален ли е и до каква степен?


didiiii123

Recommended Posts

Като малка се затварях в себе си ,късах си книги/пръчки и ги въртях пред мен и все едно изпадах в транс както е с медитацията,представях си,че съм друга,че всички ме харесват,понеже в училище имаше много завиждащи момичета и ми правеха много мръсно.Като се пребирах вкъщи си искарвах агресията,в моя си свят.Това даже ми беше станало хоби,гледам някой филм ,харесам си геройня и отида в другата стая и почна да си представям,че съм аз,говоря си наум ,всущност и на глас ,но съм говорела много бързо така,че никой да не ме разбере.Беше ми страшно интересно,не исках да бъда в настоящето,там ми харесваше в фантазийте ми.Беше ми като наркотик.Общителна бях и проятелки имах играех си с децата,но като останех сама продължавах това като игра.Даже мама не е мислела това за нормално и ме е водила при психолог,казал е ,че това е нормално,да си играя и дамечтая,да говоря сама.Та сега съм вече голяма и не мога да си го обесня,това нормално ли е ? Защото се мисля за луда и ме е срам от това. Трябва ли да се срамувам от миналото си и от себе си? Искам да намеря въпрос на това.Измъчва ме,дали другите деца са били като мен ?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

А сега колко си голяма и продължаваш ли по този начин да се справяш с чувството си на гняв?

Линк към коментар
Share on other sites

на 16 години съм и не ,не продължавам спрях от самия пубертет,но сега миналото ми ме измъчва ,че като малка съм била такава,нормално ли е било?

Линк към коментар
Share on other sites

:) Да, нормално е - и аз съм правила така и то дори до по-късно от теб.... А то и сега си разигравам клипчета понякога - защо не - понякога помага за доста неща. Само когато порасне, човек е добре да си дава ясна сметка кое си разиграва във фантазията, а кое са фактите от живота. Иначе има опасност да се вари в собствен сос и да не отрази важни събития и прояви, които му дават светлината в пътя. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Темата не е нова, но реших да добавя нещо, защото е важна. 

Да, фантазният свят при децата е съвсем нормален и здравословен! Само че - да се отработи разликата между измислица, лъжа, истина, действителност. 

Преди години един мой ученик нарисува квадратно слънце. Много хареса рисунката си. Родителите му, обаче, реагираха с "Няма квадратни слънца! Рисувай го кръгло!" Тогава моята намеса бе, да направим разликата заедно - "Да, Ники (условно име) добре знае, че слънцето е кръгло - като такова сме го възприели всички (т.е. имаме уговорка, че слънцето си е кръгло), но в неговата рисунка то е квадратно. Рисунката е творчество, а в творчеството всичко е позволено! Там можем да си създаваме, без оглед на наличното в действителността." Родителите разбраха, че за детето им това е ценен опит и да подрязват крилете на неговото въображение не би помогнало. 

Когато разбирам, че някой от учениците ми убедително разказва история, която е наистина - което аз лесно мога да позная - обикновено  говоря с него насаме, и казвам нещо подобно: "Това, което разказа е много интересно. Струва ми се измислено, така ли е? (обикновено са откровени и казват "да". Ако аз съм сбъркала, се извинявам.) Ако разказваш такива истории, измислени от теб самят/ата, е добре да казваш на другите: "това си го измислих, искам да ви го разкажа, представете си ако беше действително!" Така няма да бъдеш в лъжата, а в творческото, във въображаемото."

Откровеността е ключова при общуването с деца, а и не само, разбира се. 

Линк към коментар
Share on other sites

Нормално е. В бъдеще ще се изяви в някакво богато творческо умение.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...