Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Наши ли са мислите ни и как да се справим с натрапчивите "чужди" мисли?


Recommended Posts

Здравейте, не знам дали темата ми е в правилния раздел, но много много бих се радвала ако можете да ми помогнете. Преди 7 месеца се роди второто ми дете. Всичк мина нормално, без проблеми и усложнения. Прибрахме се вкъщи, по-голямата ми дъщеря (3 г.) много се радваше на бебето и всичко си беше ок. Но след около месец се започна. Малката имаше страшни колики, плачеше постоянно, голямат си беше вкъщи и ги гледах сама и двете. В един момент, след часове рев от страна на бебето и пълно нервно изтощение от моя страна, в главата ми пробягна мисълта "Да умре дано".... Толкова се изплаших, не можех да повярвам че нещо такова може дори за момент да ми мине през главата. Съответно, тъй като не я исках и се съпротивлявах на тази мисъл, цялото нещо продължи да ме тормози. В един момент, дори известия във фейсбук от някой приятел провокираха тази мисъл и тя се появяваше неканена в главата ми. Последва паническо растройство и паник атаки, които до голяма степен излекувах, но сега с тези обсесивни мисли... Просто не знам как вече да се справя с тях. Постоянно се улавям, че съм ок и в този момент се започва. Повтарят се като на стара лента думите и фразите "Да умре дано", "Смърт" и т.н. Четох, четох, опитвам се да се справя с тях - медитирам, занимавам се с йога всеки ден, приемам ги че са там и че просто са някакви мисли, не ме е страх вече от тях, но просто искам да се махнат.

Моля Ви помогнете ми, имам чувството че се побърквам. 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Напиши го в психотерапия онлайн .

И повтаряй двойно повече , колко е изграждаща ситуацията .Как те прави по съвършенна . И можеща все по добре да се грижиш за децата си . Повтаряй го много повече , без да го мислиш . Просто механика .Обикновенни утвърдителни изречения  . Не расъждавай . Ти си войник на най важния фронт , утвърждаващ живота . ДЕЙСТВАЙ !

напиши няколко утвърдителни изречения тук

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Вики, добре дошла в нашия форум. Можеш да последваш съвета на Александър, но и в този раздел темата ти е съвсем на място. Дори бих казала, ще бъде по-полезна не само на теб, ще могат да вземат отношение повече хора... 

Първо - ти съвсем не си първата или последната с подобно преживяване. То дори донякъде е нормално за човека в тежко изпитание. В евангелието дори има два подобни случая - единият е със самия Христос. 

Тук има бърза подборка на съвети от Учителя за подобни случаи. Това са само извадени от контекста им мисли, но след всяка има и източника. И много е работата, но колкото и каквато и да е тя, с любов да е... 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Вероника, това което споделяш тръгва от страха. Много майки сблъскващи се с отглеждането на децата, особено когато са сами започват да изпитват силна тревога дали ще се справят. Тази тревога си има опашка. Първо идва уплахата, нещо те е уплашило, че не можеш да се справиш, не си получила подкрепа навреме и се е появило чувството на безсилие, то събужда страха, страхът работи с въображението, а когато въображението започне да обслужва чувството страх става много неприятно. Задържайки се дълго време в този цикъл човек започва да се чувства трайно тревожен. Тази мисъл си има име, нарича се натраплива, тя е без съдържание и няма смисъл, въображението я ползва като пусков механизъм за поддържане на страха. Повечето начини за справяне с това са отново свързани с въображението, дали ще е разфокусиране, разсейване, превръщането и в смешна, нереална, преувеличена или позитивна, това е все работа с въображението. То е основния механизам за създаването и на мечти, вълнения, радости........ Обърни се към въображението и го изпозвай за създаването на друго чувство.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...