Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Терминът "оренда"


Кон Круз

Recommended Posts

Някои (сигурно доста) от четящите темата сигурно ще бъдат изненадани, но... Думата "оренда" не е българска. Дори прабългарите да са вярвали в жизнената сила, изпълваща всичко и позната под различни имена по света (врил, оренда, чи, ци, ки, астрална светлина, светлина, оргон, одическа сила, охас, прана, йешод, негативна ентропия, квинтесенция, жизнена сила, естествена жизнена сила, биоплазмена енергия, мана, муниа, жизнени сокове, Х - сила, биокосмическа енергия, биоенергия, космическа енергия, пространствен ефир...), то те не са я наричали "оренда"! Популяризирането на тази дума като древнобългарска е просто израз на невежество или на желание за националистическа пропаганда, което е по - силно от любовта към истината.

Преди месеци, докато четях "Пътят на душите" на д-р Майкъл Нютън си помислих: Връзка между прабългари и ирокези??  Ирокезите са приели термина от древните българи?"

"В Североизточна Америка ирокезите вярват, че вътрешната духовна сила на човека се нарича Оренда и е свър­зана с по-висшия личен Оренда-дух. Този пазител е в състояние да се противостои на силите на болката и злото, насочени към даден индивид."(http://duhovno-razvitie.com/niuton8.htm.)

Помислих си тогава, че приликите, които съм открил са всъщност две. Освен оказалата се нереална прилика с названието на жизнената сила, също така и сходство в племенни названия. "Онондага (на английски: 'Onondaga') е едно от петте племена на Лигата на ирокезите. Традиционната им територия се простира главно в района на Онондага Лейк и река Осуиго в окръг Онодага в Ню Йорк като на север се разширява до езерото Онтарио, а на юг до горната част на река Саскуехана."(https://bg.wikipedia.org/wiki/Онондага). Имало е прабългарско племе „оногондури”. И понеже съм чел, че е имало такова племе (ама знам ли вече кое е истина, и кое измислица) сметнах тази прилика като аргумент в посока на връзка между прабългари и ирокези.

Обачеееее... Попаднах на две интересни статии..., които си струва да се прочетат. Терминът "оренда" е въведен в Европа от американски етнограф и лингвист на който майка му е произхождала от индианска народност от групата "ирокези". Думата "оренда" е ирокезка. Великолепна статия развенчаваща мит, в който вярвах до скоро: http://elinikibooks.com/…/the-term-orenda-and-bulgarian…/. Желанието за повдигане на националното самочувствие не трябва да води до спекулации и лъжи. В статията се казва кой е един от първите български учени ползвали тази дума и кога го е направил за пръв път в свой труд. 

Ето още една статия по темата (доста по - кратка). В този мит вярвах от детските ми години, когато за пръв път срещнах думата "оренда", която оказва се е добре позната в научните среди в най - различни други държави и то не като прабългарска, за каквито липсват сведения да е: http://elinikibooks.com/2017/02/pismo-do-rozmari-i-neinite-chitateli/.

Ноевият ковчег е построен от аматьори, но смятам, че като цяло професионалистите са за предпочитане във всяка една сфера.

 

Редактирано от Кон Круз
Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя нещо, което ми направи най - силно впечатление докато се ровех във връзка с думата и с един човек, който я ползва гореспоменатата дума (централна е във философията му). Без да осъждам човека, който определено не е глупав (книги пише, ръководи организация). Агресия не, но учудване и невъзможност да възприема като факт... Цитирам по смисъл: "Орендата на древните българи не е като праната при индийците или хварното при персите. Тя е по - силна. Ние сме носители на по - силна енергия от онази в хората от други народи. Всеки българин е потомък на един от седемте боилски рода."

Тук нещата опират до вяра (ако приемем, че е искрен). В религията, ученията има много неща, които не са доказани и са въпрос на вяра, на мистични опитности. Но при науките (традиционните) се разчита на различни емпирични доказателства. А някои хора представят своите теории и вярвания като истинска история, представят я с убеденост и разправят как историците крият фактите. Не ги осъждам, просто се чудя и споделям. Всичко е възможно, та може и сред множеството теории на историци любители да има и истини. Не знам.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...