Jump to content
Порталът към съзнателен живот

30.01.2008 г. - Къде седи истината?


Recommended Posts

Мисъл на деня - 30 Януари 2008 г.

Къде седи истината – в отричането или в твърдението? Щом човек съпостави две идеи в себе си, той непременно ще дойде до една трета идея.

Из Но Аз ще погледна, 32ра НБ, 29.VIII.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Контекстът в който е казана мисълта е:

-------------------------------------------------------

Окултистите поддържат, че вълците са закъснели хора в своята еволюция. Като нямали какво да правят, те станали разбойници. Други пък вярват, че Бог е създал света. Но Бог е създал всичко. И под думата „създаване“ се разбира някаква вътрешна идея. Всичко, което Бог е създал, служи като форми за развитието на самия живот. Сега, ако вземем идеята, че всичко, което живее, има душа, тогава можем да кажем, че във всичко има живот.

Значи, със сърцето започва животът. После иде друга една форма на живота – явява се умът. После иде човешкият дух и човешката душа. Сега се явява спор, дали човек има дух и явява ли се духът. Духът живее ли? Също така се явява въпросът човек има ли душа или няма.

Сега, каквото и да се говори за онзи свят, е много добре, но въпросът е тук какво трябва да се прави. Сега говорим за този свят. Важно е тук какво трябва да се прави. И казва Бог: „Аз ще погледна на тебе“. Наистина, ако Бог не погледне на тебе, от тебе нищо няма да стане. Ти разсъждаваш съществува ли Бог или не. Ако кажеш, че не съществува, ти Го отричаш. Щом почнеш да разсъждаваш има ли Господ или няма, Той те е погледнал вече, Той те е родил. Щом негодуваш, Той пак те е погледнал и те е заставил да мислиш.

Разправяше ми един материалист как се е борил със себе си. Той казва: „От 20 години вече живея един отличен живот. Преди това си казвах: „Няма Господ в света.“ Но нещо вътре в мене ми казваше: „Ами ако има?“ – „Не, няма Господ.“ – „Ами ако има?“ – „Това са суеверия.“ – „Ами ако не е суеверие?“ Каквото кажа, все противното ще ми се нашепва отвътре. Седя в едно раздвояване, но нещо отвътре ми проповядва.“

Питам: Къде седи истината, в отричането или в твърдението? Щом човек съпостави две идеи в себе си, той непременно ще дойде до една трета.

----------------------------------------------------------------------

Пътят към свободата

Изборът е в практиката.

...животинско състояние. От това положение всеки един трябва да излезе.

У вас седи идеята: „Не може ли някой да ни избави от това положение?“ Онова пиле, което е турено под квачката, и което е в черупката, само трябва да излезе навън. Самото пиле трябва да извърши известна работа. Господ върши работата, както квачката, но има един процес, една малка работа, която ние трябва да свършим. Тя е много малка. Ще клъвнеш черупката, ще я пробиеш, ще излезеш вън и ще стъпиш на краката си. А пък да стъпиш на краката си, това значи да стъпиш на доброто, което е в тебе, да застанеш на онова, разумното, с което всякога може да работиш и да бъдеш победител в света. Не да се заробваш, но да се освобождаваш, да освобождаваш себе си и окръжающите. Добрият човек се отличава по това, че той навсякъде освобождава.

На вас ви трябват някои методи, с които да работите. Например, някой път вие казвате, че човек трябва да се моли. Какво разбирате под думата молитва? Идеята да се молиш, трябва да бъде много ясна за вас и определена. Какво разбирате вие по думите: „Трябва да ядем!“ Това е определена идея. Трябва да ядем, трябва да пием вода, трябва да дишаме, трябва да гледаме, това са необходимости. Като ядеш, като пиеш вода, като дишаш, трябва да се молиш. Ти казваш: „Не може ли без молитва?“ – Не може! Ти, като престанеш да се молиш, с тебе ще се случи това, което никога не си сънувал.

Ще дойдат на помощ твоят дух, твоята сила и твоята доброта.

Чрез мъчнотиите, вътре в човека, се произвеждат ония сили, чрез мъчнотиите в човека се произвеждат силите. Вие, като разрешавате разумно мъчнотиите, развивате вашите сили.

Ти трябва да направиш, във всички случаи, най-малкото добро.

Щастието на едного е нещастие за други. Това е поради неразбиране. Но в дадения случай и вълкът може да бъде сит и агнето живо и овчарят задоволен. Това трябва да направите вие. Човек е минал през епохата на вълка и той носи характера на вълка в себе си. И всичките тези характерни черти, той трябва да ги присади в нещо мощно. Сега ние сме дошле за изправление. Но не само да се изправим, но и да използуваме скритите сили, които лежат потаени в нас.

какво нещо са хляб, въздух, вода и светлина и онези методи, които са свързани с хляба, водата, въздуха и светлината, вие ще имате вече едно разрешение.

X, Y, Z. X е материалния свят. Y е умствения свят, а пък Z е начина, по който човек може да стане добър. И като станеш добър, можеш да правиш всичко в света, т.е. можеш да превръщаш злото в добро... В грехът има само един елемент отрицателен и ако го изкараш, то другото е потребно за тебе. Това е тайната на живота!

Любовта е мощната сила. С любовта трябва да работиш не само като едно приятно чувство. Любовта не седи в едно приятно настроение. Животът седи в една трезва мисъл, в мощната воля, в благородното чувство. Животът седи в един ум, който просвещава, в едно сърдце, което облагородява и в една воля, която освобождава.

Ще ви поставя сега да мислите върху въпроса: Какви трябва да бъдат вашите отношения към природата, към Бога? Какви трябва да бъдат вашите отношения към един човек, който ви е направил най-голямото добро или ви мисли най-голямото добро? Аз мисля, че вие всички трябва да бъдете носители на Божественото.

Пътят към свободата

Линк към коментар
Share on other sites

Дълго преди да ми опротивее окончателно идеята за безкрайната и обречена борба между т.нар. добро и зло, подозирах, че ще да има нещо трето. Което съдържа елементи и на едното, и на другото, но и още много, и като така е нещо трето. Жадно търсех информация за третото. Но никъде нищо не откривах.

Сега съм повече от убедена:

Къде седи истината – в отричането или в твърдението? Щом човек съпостави две идеи в себе си, той непременно ще дойде до една трета идея.
Линк към коментар
Share on other sites

Първоначално религиите имаха за задача да научат хората на езика на невидимия, на Божествения свят. Те бяха един вид училища за хората. Не е достатъчно само да вярва човек в Бога, но той трябва да се научи да люби Бога. Такава беше задачата на първоначалните религии. Щом Го люби, той ще почне да изучава и Неговия език. Ти можеш да изучаваш езика само на онзи, когото обичаш. И ако ние още не обичаме Божествения език, това показва, че още не обичаме Бога. Ние още не сме се заинтересували от езика на Бога и затова не го изучаваме.

Та, когато ние влизаме в областта на Божествената любов, отношенията между хората няма да бъдат никакви други освен отношения между души. Най-хубавото състояние в света е това, което изпитва човек, когато някой го обича. Каквото друго и да казвате, това е най-хубавото състояние – да ви обичат и да мислят добро за вас. Да те обича някой, да мисли добре за тебе, да те чувствува в сърцето си и да ти даде пълна свобода – няма по-хубаво състояние от това. Единственото идеално същество, което иска да ни даде своята свобода, това е Бог. Той иска да ни даде на разположение свободата, която Той има. Той иска да ни даде на разположение Своята светлина, Своята доброта, Своята благост, Своята сила и т.н. Въпреки това у нас се заражда въпрос: трябва ли да служим на Бога?

Сега могат да ви говорят много богословски работи, да ви проповядват кое е правото учение. Според мене правото учение седи в свободата, в силата, в светлината, в добротата. Там, дето има свобода, има право. Дето има сила, има и право. Дето има светлина, има и право. Дето има доброта, има и право. Това са 4 необходими неща. И когато вие разрешавате известен въпрос, ще кажете в себе си: „Да имам свободата на Бога! Ще вложа Божията свобода в душата си, Божията сила в духа си, Божията светлина в ума си и Божията доброта в сърцето си.“ По този начин само между хората ще се образуват истинските връзки и всички ще бъдете радостни и доволни.

Ето тук седи истината. :thumbsup::hmmmmm::rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Но както и да ви говори умрелият, като дойде до едно място, каквото и да го питаш, не говори повече. Защо? Защото има една граница на нещата. Там нещата са обратни. Онова, което става в онзи свят, те не могат по никой начин да го обяснят на жителите на Земята, не могат да кажат как става. Защо? Представете си, че имате четирите направления или посоки: вие познавате движението в дължина, широчина, и дълбочина. Но освен това движение има едно четвърто, което е насочено към всички посоки, и към центъра на Земята. Като напира отгоре, едновременно се връща и към центъра. Значи, това изтичане не става към периферията, но става към центъра.

Това са неща, които човек непременно трябва да си представи, да си ги въобрази. Онези, които са ясновидци, виждат, че небето се отваря. Всеки от вас може да има такава една опитност. Гледаш, пред тебе се отваря една картина: виждаш планински върхове, полета, обрасли със зеленина, чисти пътища. Това нещо го няма никъде на Земята, а ти го виждаш. Ще кажете, че това е някаква илюзия. Да, но илюзията, миражът, е отражение на някаква реалност. Тъй щото, това, което вие наричате мираж, не е нищо друго, освен една отдалечена реалност. Щом виждаш тия неща, това показва, че има някаква реалност. Без реалност ти не можеш да виждаш нищо. Без реалност никакво отражение не може да съществува.

Ето този откъс също силно ме заинтригува. Според мен, Учителят говори за четвъртото измерение. Аз от доста време се питам защо "пропускаме" посоките: навън- навътре, или "пулсацията" на нещата. Може би трябва повече да узнаем за това движение. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Къде седи Истината ли?

Когато бях съвсем мъничка, понеже бях малко дяволче, баща ми не ми изнасяше тиради относно истината и лъжата, не ме съветваше да не лъжа, макар да ненавиждаше лъжата от всичко най-много, а настояваше само за едно - когато говоря с него, да го гледам право в челото - по средата между двете очи. Като погледнех там, нямаше къде да избягам - казвах си всички шмекерии.

Там стои истината.

И така от дете, видя ли, че някой не ме гледа по средата на очите, когато говори с мен, знам какво прави.

Истината е най-лесното, най-простото нещо. Това, което не е усложнено. Тя седи в простотата (моля да не се греши с простотията).

И ние всички до един сме отражения на тази истина. Тя се намира във всички измерения, навсякъде е пропито с нея. Задвижва телата ни. Тече в кръвта ни. И я дишаме. Свети пъстроцветно навсякъде в и около нас. Там седи.

Линк към коментар
Share on other sites

Ценна мисъл за деня:

Истината е реалното, което лежи в основата на нашия живот. Тя е един свят на неописуема красота, който си има своите краски, тонове, музика. Тя е свят, който съществува и ще съществува винаги. Истината е независима от личните схващания на хората. Дали ще мислите по един или друг начин за нея, дали ще се приближавате или отдалечавате от нея, с това няма да измените нейните отношения. (Беинса Дуно)

Истината е голяма сила. Тя винаги намира начин да се прояви, независимо, че някой се опитва да я скрие или да се скрие от нея...

Линк към коментар
Share on other sites

Къде седи Истината ли?

Когато бях съвсем мъничка, понеже бях малко дяволче, баща ми не ми изнасяше тиради относно истината и лъжата, не ме съветваше да не лъжа, макар да ненавиждаше лъжата от всичко най-много, а настояваше само за едно - когато говоря с него, да го гледам право в челото - по средата между двете очи. Като погледнех там, нямаше къде да избягам - казвах си всички шмекерии.

Там стои истината.

И така от дете, видя ли, че някой не ме гледа по средата на очите, когато говори с мен, знам какво прави.

Истината е най-лесното, най-простото нещо. Това, което не е усложнено. Тя седи в простотата (моля да не се греши с простотията).

И ние всички до един сме отражения на тази истина. Тя се намира във всички измерения, навсякъде е пропито с нея. Задвижва телата ни. Тече в кръвта ни. И я дишаме. Свети пъстроцветно навсякъде в и около нас. Там седи.

Много ценен и мъдър урок ти е предал баща ти. Накара ме да се замисля защо точно между очите? :hmmmmm: Съзнателно или не, той е усещал че има опасни очи и че трябва да те научи от една страна да разпознаваш истината, а от друга да не попадаш под чуждо влияние. Има много опасни очи и един път привлечен човек от тях след това трудно може да се измъкне, а последствията от такова влияние могат да се окажат много тежки. Знам това от личен опит ;) . Само Господ може да те отърве от лошото влияние на човек с опасни очи.

Да, очите не лъжат но...

п.п. Постът ти е прекрасен :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Ла Горда, не господ да ме опазва, а аз сама. Не се страхувам от нищо, какво остава от човек.

Тъмна мисъл не може да издържи проверката на истината - нечистите погледи не издържат и се отместват встрани.

За мен няма опасни очи. Човешките очи са красиви. Там - в зениците им ако надникнеш - на който и да било поглед, те завихрят спирали и те понасят надълбоко, влизаш вътре в човека - в неговия свят - там, в точката, където двата лъча се пресичат има нещо, което не се вижда с външни очи.

Линк към коментар
Share on other sites

Ла Горда, не господ да ме опазва, а аз сама.
Думи, естествено че Господ е в нас, но това са само думи важно е какъв заряд носят :).

Не се страхувам от нищо, какво остава от човек.
Радвам се че си достигнала до такова ниво :).

Тъмна мисъл не може да издържи проверката на истината - нечистите погледи не издържат и се отместват встрани.
За проверката на истината съм напълно съгласна, няма по-могъщо нещо от нея и ако ти си постигнала тази абсолютна връзка с Истината, аз мога само се поклоня, защото и злото и доброто всичко се прекланя пред нея. И ангели и дяволи и т.н...

За мен няма опасни очи.
Много се радвам че за теб това е така :)

Човешките очи са красиви.
Да, човешките очи са необикновени бих казала, очите по принцип са нещо изключително защото...

Там - в зениците им ако надникнеш - на който и да било поглед, те завихрят спирали и те понасят надълбоко, влизаш вътре в човека - в неговия свят -
Зависи от света на човека, зависи на какво е станал проводник той :).

там, в точката, където двата лъча се пресичат има нещо, което не се вижда с външни очи.
Напълно съм съгласна!
Линк към коментар
Share on other sites

Много ценен и мъдър урок ти е предал баща ти. Накара ме да се замисля защо точно между очите? :hmmmmm:

Между очите е третото око. Там стои истината. :) Един светещ диамант, разбиващ илюзията.

Линк към коментар
Share on other sites

Много ценен и мъдър урок ти е предал баща ти. Накара ме да се замисля защо точно между очите? :hmmmmm:

Между очите е третото око. Там стои истината. :) Един светещ диамант, разбиващ илюзията.

Брилянтен отговор! :feel happy:

Преди време дълбоко впечатление ми направиха думите на Морихей Уешиба - основателя на Айкидо:

" Не гледай в очите противника, иначе твоят ум ще бъде притеглен в неговите очи..."

Из* "Мъдреци и мистици"- Елеазар Хараш

Линк към коментар
Share on other sites

Много ценен и мъдър урок ти е предал баща ти. Накара ме да се замисля защо точно между очите? :hmmmmm:

Между очите е третото око. Там стои истината. :) Един светещ диамант, разбиващ илюзията.

Брилянтен отговор! :feel happy:

Преди време дълбоко впечатление ми направиха думите на Морихей Уешиба - основателя на Айкидо:

" Не гледай в очите противника, иначе твоят ум ще бъде притеглен в неговите очи..."

Из* "Мъдреци и мистици"- Елеазар Хараш

Има нещо вярно :) Но ако погледнеш човека само в третото око, нищо никого не притегля, защото там чрез друго се свързвате и лъжа няма. Ако има нечисти мисли, ще отмести поглед. Важно е да няма страх ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Да, без страх в третото око :thumbsup2: а любовта прогонва всеки страх, значи гледаш противника с любов в третото око и истината разпръсква всеки мрак. Силвия, много мъдър баща имаш, поздрави го от мен.

:3d_047:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...