Jump to content
Порталът към съзнателен живот

01. Хигиена на човешката душа, 08.02.1917 г., Четвъртък


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало: Песен: Имаше человек, Молитва за плодовете на Духа, Псалом 112

Беседа: Хигиена на човешката душа, 08.02.1917 г., Четвъртък, София от цикъл Беседи пред Сестрите, от книгата Великата Майка

Молитвен наряд за край: Добрата молитва, Псалом 91, Господнята молитва

В беседата Учителя препоръчва да се работи по Псалом 119. Тук може да го чуете.

Кои са моментите от беседата, които ме впечатлиха най-много?

“Вие много малко внимание обръщате на вашата душа, но тялото е една обширна градина, в която работи Божественият Дух.”

“Трябва да се отучите да заповядвате на другите, а да се научите да заповядвате на себе си.”

“Всички жени Бог ги прати да работят, а вие трошите камъни. Ако жената трябваше да бъде слугиня, Господ щеше да я направи от краката на мъжа, ако трябваше да бъде господарка – от главата. А Той я направи от реброто на мъжа – значи да му бъде другарка в работата.”

“Започнете с най-малкото – с думата мога. Дойде ви голяма скръб – кажете в себе си мога, страдате – мога, трудите се – мога. Кажете си: „Всичко мога чрез Христа!” Ако не разберете думата мога, не можете разбра и Христа. В Христовото учение винаги има думата мога. И когато Петър каза на Христа: „Да ти не бъде, Господи...”, Христос отговори с думата мога. Спрягайте глагола мога. Ако не можете да решите някой въпрос, казвайте мога. Господ ходи и казва: „Напълнете му стомната”, а който не казва мога, не му я напълват.”

Из Хигиена на човешката душа, 08.02.1917 г., Четвъртък

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

„Веднъж един беден религиозен човек минал под отворения прозорец на богаташка къща, видял оставена на перваза кесия с пари и я взел, мислейки, че му е дар от Бога. През следващите дни обаче при всяка молитва кесията се изправяла пред него и той не можел да се моли. Най-после я върнал. И вие сте задигнали кесията на някой богат, затова нещо ви стяга. Когато одумвате, това е кражба на кесия. Върнете кесията, за да ви се чуе молитвата. Не мислете лошо за никого; дойде ли ви такава мисъл, навън я изхвърлете.”

„Добрите мисли са съд, в който Господ ще излее своето благословение. Докато имате добри мисли и желания, Бог ще ви благославя. Ако чувствате, че не ви благославя, вземете съд назаем –прочетете някоя добра книга, извадете от хората красивото. Да няма одумване – който иска да успява, да не одумва.”

„Както децата често пъти режат с ножиците и развалят, има и такива писатели и проповедници, които развалят със своите ножици. Те са прочути развалячи, затова трябва да напуснете тия учители, които развалят. Яви ли се във вас една лоша мисъл, която иска да реже със своя нож и да разваля, изхвърлете я навън.”

„Вашите мисли са живи, те като деца играят във вас и около вас. Влезе ви някоя мисъл в главата и ви смути, например казали нещо за вас. Мислите могат да ви разтревожат и да ви владеят. Не, вие трябва да ги учите.”

Линк към коментар
Share on other sites

Кои са моментите от беседата, които ме впечатлиха най-много?

«Вие постоянно се демагнитизирате, гневите се, тревожите се. Така в нервната ви система става размътване до дъно, пукване и изтичане. Щом сте индиферентни, вашата магнетична сила е намалена. Когато сте здрави, можете да чувствате състоянието на другите. Сърцето може да загуби магнетичната си сила. Не носете мъжа си, децата си и другите, както вълкът носи лисицата. Вие често носите здрави хора на гърба си. Когато правите услуга на здрави хора, вие ги учите на леност. Всички жени Бог ги прати да работят, а вие трошите камъни. Ако жената трябваше да бъде слугиня, Господ щеше да я направи от краката на мъжа, ако трябваше да бъде господарка – от главата. А Той я направи от реброто на мъжа – значи да му бъде другарка в работата. А сега жените какво правят? Стоят пред огледалото и за женитба мислят. Под женитба аз разбирам да мине човек от животинско в човешко състояние и от човешко – в Божествено. Тази женитба е веднъж – да станете граждани на Небето. За това се изисква да имате здраво тяло, здрав ум и здраво сърце.»

«Трябва да имате непоколебима вяра в Бога, че Той е промислил за всичко. Бог се грижи и за най-малките червейчета. Един косъм от главата ви не може да падне без Неговата воля. Всяка мисъл и желание, всичко, което поискате, ще ви се даде, но трябва да имате непоколебима вяра. За всяко нещо, което не стане в живота ви, не съжалявайте, то не е за вас.»

«Господ е голям извор – отивайте при Него за прясна вода сутрин, обед и вечер. Той няма да дойде при вас, а вие ще идете при Него. Но ще си носите съд. Добрите мисли са съд, в който Господ ще излее своето благословение. Докато имате добри мисли и желания, Бог ще ви благославя. Ако чувствате, че не ви благославя, вземете съд назаем – прочетете някоя добра книга, извадете от хората красивото.»

«Същността на човека е в добрите качества на неговата душа.»

«Трябва да бъдете свободни като птиците, търпеливи като млекопитаещите, мъжествени като лъва и разумни като човека.»

Линк към коментар
Share on other sites

Преди няколко месеца екипът на Портала започна подготовка на отделните беседи от книгата „Великата Майка”. Включих се с желание. Не бях я чела и ми беше интересно. Сега съм им благодарна за това, че ми дадоха възможност да помогна. Беседите са много по-различни от останалите, които съм чела. За мен са изключителни. Простичко, кратко и ясно се казват толкова важни неща.

Дълго мислих, защо Учителя е започнал с беседи пред майките и сестрите. Може би, защото ние, майките сме тези, които са отговорни за това, което идва и остава след нас. Всичко, което правим днес, определя нашето бъдеще. Бъдеще без деца няма. А е толкова трудно да се възпитат правилно. Така, както майка Природа ни обича, така и ние трябва да обичаме децата си и любовта ни не трябва да се мени. Но за да се постигне това е необходимо дълго и упорито да се работи. Не напразно първата беседа е била за хигиената на човешката душа. Трябват чисти души, не само чисти тела. Способността на душата да мисли правилно е заложена в нас. Но ние трябва да й дадем възможност да се прояви, защото всички тези дребни, човешки чувства като омраза, гняв, тревога вредят. Но:

„Лошото, което е във вас, е гориво. Лошите мисли, които ви идват, са импулс във вашето развитие, ако ги победите.”

Та как трябва да започнем? От себе си. Да се научим да преобразуваме отрицателното в положително. Както от хиляди години се прави – събира се вълната, после се пере, влачи, преде. И едва накрая тъчем плат. Та на нас, майките, се пада този дълъг и труден процес.

Преди години прочетох как след големи сражения по-възрастните жени са наклаждали огъня и са почвали да месят хляб. Звучи странно, нали? Но именно в това се крие силата на жената. Сила, която трябва да намери една майка, за да преодолее болката от смъртта и разрушенията и отново да върне всичко и всички към най-прекрасното – живота.

„Трябва да имате непоколебима вяра в Бога, че Той е промислил за всичко.”

„За всяко нещо, което не стане в живота ви, не съжалявайте, то не е за вас.”

Из Хигиена на човешката душа, 08.02.1917 г., Четвъртък, София от цикъл Беседи пред Сестрите, от книгата Великата Майка

Спомените на Елена Андреева, благодарение на която тези беседи са стигнали до, нас може да прочетете тук.

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

Вашето щастие се гради върху храната, водата и въздуха. Храната е свързана с яденето и тялото, водата е свързана с пиенето и сърцето, въздухът – с дишането и ума.

Жените по традиция се грижим за храната, водата и въздуха на семейството си - и да научим децата си какво е най-важното за човека. Само че улисани в "духовното си израстване", дали не се изкушаваме понякога да презрем храната водата и въздуха и тялото си - дома на душата - като материалните си окови? А те са ни от Бог дарени да ни служат а ние да ги поддържаме чисти. И дали точно в това не се състои духовното ни израстване?

Трябва да се отучите да заповядвате на другите, а да се научите да заповядвате на себе си.

Когато се усетим, ние-жените стопанки и отговорни за дома и не се усещаме как минаваме границата и започваме да приемаме другите като пионки на своята дъска - за тяхно и на дома ни "добро".

Както децата често пъти режат с ножиците и развалят, има и такива писатели и проповедници, които развалят със своите ножици. Те са прочути развалячи, затова трябва да напуснете тия учители, които развалят. Яви ли се във вас една лоша мисъл, която иска да реже със своя нож и да разваля, изхвърлете я навън. Или някой иска да бие барабан – кажете му, че не може. Вашите мисли са живи, те като деца играят във вас и около вас.

Господ е голям извор – отивайте при Него за прясна вода сутрин, обед и вечер. Той няма да дойде при вас, а вие ще идете при Него. Но ще си носите съд. Добрите мисли са съд, в който Господ ще излее своето благословение. Докато имате добри мисли и желания, Бог ще ви благославя. Ако чувствате, че не ви благославя, вземете съд назаем –прочетете някоя добра книга, извадете от хората красивото.

Добрите мисли и желания образуват дрехите на Ангелите. Мислите и желанията са дрехи, в които се обличат Божествените духове.

Лошото, което е във вас, е гориво. Лошите мисли, които ви идват, са импулс във вашето развитие, ако ги победите. Дойде ли ви лоша мисъл, поискайте и място от Господа. Не казвайте нищо, не одумвайте, мълчете – в начало ще усетите неприятност, но после тя ще изгори и ще получите енергия.

Хигиена на човешката душа

Това с добрите мисли го прилагам отдавна - има безспорен ефект.

Какво означава да поискаме от Господа място на лошата си мисъл? Може би да се опитаме да разберем защо се е появила в нас и да я превърнем в добра?

Примери?

Казвам си - "това дете ме лъже" - става ми неприятно. После му поглеждам очичките и виждам в тях силното желание да бъде така, както то ми го представя и огорчението, че не е. Благодаря му,че ми е "разказало" за своите страхове и болки, друго пък за някаква своя фантазия, мечта. Вече не е "лъжец".....

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Сега, през останалите пет минути, без да мърдате, отправете мисълта си към Бога. Ще почувствате щипане, но мръднете ли, ще развалите упражнението. Например някой ден казвате, че няма да одумвате, но дойде някой, каже нещо лошо за вас, вие започвате да одумвате и разваляте упражнението. Палите свещи, освещавате масло и пак нямате благословение – то е, защото одумвате. Сега започнете упражнението с една, две, три, четири или пет минути – опитайте се да не мърдате никак, да можете да контролирате себе си. После направете петминутно упражнение да мислите само върху едно нещо: пет минути упражнение върху вашето тяло, пет минути упражнение върху вашия ум, пет минути упражнение върху вашето сърце.

Каквото придобиете от тези упражнения, не го казвайте никому. За да може едно желание, една мисъл да се реализира, трябват дванадесет месеца. За да се роди една мисъл, трябва една година, други изискват десет години и т.н. Добрите мисли и желания образуват дрехите на Ангелите. Мислите и желанията са дрехи, в които се обличат Божествените духове

Сега, тук вие слушате всичко това, но светът ще ви разколебае. Обаче вие кажете: „Мога!” Ще вземете Псалм 119 и всеки ден ще учите наизуст една част от него с думата мога. За двадесет и два дена трябва да го научите. Всеки ден, преди да почнете да учите, ще си измивате ръцете и краката и ще казвате: „Ще бъдем като краката добри, търпеливи и послушни.” Ако човешкото сърце беше добро като краката, хората щяха да бъдат светии. А когато мием ръцете, ще казваме: „Ще сме послушни, добри и справедливи като ръцете.” Умът ви трябва да бъде готов да работи като ръцете. Колко е добър Господ, че ни е дал ръце и крака, които да ни учат как да работим! Съединете се с Господа и с всички хора, и всичко ще бъде осъществимо за вас. Трябва да сте търпеливи и услужливи като краката и справедливи като ръцете. Трябва да владеете тялото си и да настане една хармония между вас. Ако за една година можете да се нагласите, ще бъде добре

За една година трябва да научите да разбирате думата мога. Частичката не, първата сричка от думата не мога, трябва да я сложите на опашката. Разтревожени ли сте, кажете: „Мога!”, за да се измени вашето настроение. А частичката не нека стои, оставете я на почивка. Когато изучите псалма, някои от вас ще имат резултат едно или две, други ще имат резултат от три до десет – различно. И едно да е резултатът, пак е благословени
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Вие трябва да започнете да работите с план върху себе си както градинарят работи. Щом изпълните дълга си вкъщи, започнете със себе си.

----------

Първото нещо е да бъдете здрави телесно и душевно.

-------------

Вие постоянно се демагнитизирате, гневите се, тревожите се. Така в нервната ви система става размътване до дъно, пукване и изтичане. Щом сте индиферентни, вашата магнетична сила е намалена. Когато сте здрави, можете да чувствате състоянието на другите. Сърцето може да загуби магнетичната си сила. Не носете мъжа си, децата си и другите, както вълкът носи лисицата. Вие често носите здрави хора на гърба си. Когато правите услуга на здрави хора, вие ги учите на леност. Всички жени Бог ги прати да работят, а вие трошите камъни. Ако жената трябваше да бъде слугиня, Господ щеше да я направи от краката на мъжа, ако трябваше да бъде господарка – от главата. А Той я направи от реброто на мъжа – значи да му бъде другарка в работата. А сега жените какво правят? Стоят пред огледалото и за женитба мислят. Под женитба аз разбирам да мине човек от животинско в човешко състояние и от човешко – в Божествено. Тази женитба е веднъж – да станете граждани на Небето. За това се изисква да имате здраво тяло, здрав ум и здраво сърце.

-------------------

Как храните вие вашата душа, ум и сърце? Тялото си храните донякъде добре, но как храните вашето сърце и ум? Храната, която приемате, без да благодарите, не може да достави нужните чувствания на вашето сърце и ум. Мислите и желанията ви искат храна, дрехи, вие не им ги давате и те измират. Вие имате чрезмерни желания. Стремете се да имате съществени мисли, които да не са в разрез с околните. Човек, който работи, много енергия губи, следователно трябва да пестите вашата енергия.

-------------------

Трябва да имате непоколебима вяра в Бога, че Той е промислил за всичко. Бог се грижи и за най-малките червейчета. Един косъм от главата ви не може да падне без Неговата воля. Всяка мисъл и желание, всичко, което поискате, ще ви се даде, но трябва да имате непоколебима вяра. За всяко нещо, което не стане в живота ви, не съжалявайте, то не е за вас. Някоя мома я напусне годеникът и – това става, защото той не е за нея. Понякога искате големи гащи или голяма рокля, както малкото дете иска дрехи като на батко си, но още не му е времето. У всички ви има непотребни мисли и желания, което показва, че вярата ви е слаба.

---------------

Започнете да прилагате думата мога. Ако е за добро, тя е като ключ, но ако я употребявате за лошо, няма да ви послужи. Употребете я за повдигането на човечеството, за просвета на ума и сърцето, но не за лошо. За една година трябва да научите да разбирате думата мога. Частичката не, първата сричка от думата не мога, трябва да я сложите на опашката. Разтревожени ли сте, кажете: „Мога!”, за да се измени вашето настроение. А частичката не нека стои, оставете я на почивка.

Беседи пред Сестрите

Здравейте приятели.

Радвам се и благодаря,че сте споделили своите впечатления от прочетеното .

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти за напомнянето на тази беседа, Klaudia.

Хубаво би било по-често да се замисляме за своята роля и за това, дали постъпваме правилно, къде, как и какво да променим в поведението си. За жалост това води и до осамотяване понякога. :feel happy: Но е важно да разбираме своята роля-във възпитанието и отглеждането на децата, във отношенията ни към ближния...

Трудно се оцелява, но въпреки завистта и индивидуализма на хората можем да сме полезни. Е, ако и мъжете ни позволят, т. е. ни подадат ръка, да ни поулеснят малко ще е прекрасно:yinyang:

П. П.

Преди години пред министър на социалната политика /жена/, изказах мнение, че ние майките, на деца с увреждане не държим само да получаваме социални помощи. Не искаме да просим и да сме в тежест на държавата. Ако има центрове, в които наистина да помагат на децата ни, то и ние бихме могли да работим или да организираме, да помагаме с нещо. Това би повлияло добре и на нашата психика и на обществото да сме полезни. Но за жалост мнението е, че не трябва да ни има и е добре да сме скрити някъде...

Отказах се да променям света тогава, променям себе си и виждам света красив въпреки всичко. Все пак аз създавам своя свят и предпочитам да видя смисъл и в "лошото". За щастие срещам хора, които имат различно мнение, т. е. приемат и нас...:sorcerer:

Вие постоянно се демагнитизирате, гневите се, тревожите се. Така в нервната ви система става размътване до дъно, пукване и изтичане. Щом сте индиферентни, вашата магнетична сила е намалена. Когато сте здрави, можете да чувствате състоянието на другите. Сърцето може да загуби магнетичната си сила. Не носете мъжа си, децата си и другите, както вълкът носи лисицата. Вие често носите здрави хора на гърба си. Когато правите услуга на здрави хора, вие ги учите на леност. Всички жени Бог ги прати да работят, а вие трошите камъни. Ако жената трябваше да бъде слугиня, Господ щеше да я направи от краката на мъжа, ако трябваше да бъде господарка – от главата. А Той я направи от реброто на мъжа – значи да му бъде другарка в работата. А сега жените какво правят? Стоят пред огледалото и за женитба мислят. Под женитба аз разбирам да мине човек от животинско в човешко състояние и от човешко – в Божествено. Тази женитба е веднъж – да станете граждани на Небето. За това се изисква да имате здраво тяло, здрав ум и здраво сърце.

-------------------

Как храните вие вашата душа, ум и сърце? Тялото си храните донякъде добре, но как храните вашето сърце и ум? Храната, която приемате, без да благодарите, не може да достави нужните чувствания на вашето сърце и ум. Мислите и желанията ви искат храна, дрехи, вие не им ги давате и те измират. Вие имате чрезмерни желания. Стремете се да имате съществени мисли, които да не са в разрез с околните. Човек, който работи, много енергия губи, следователно трябва да пестите вашата енергия.

-------------------

Трябва да имате непоколебима вяра в Бога, че Той е промислил за всичко. Бог се грижи и за най-малките червейчета. Един косъм от главата ви не може да падне без Неговата воля. Всяка мисъл и желание, всичко, което поискате, ще ви се даде, но трябва да имате непоколебима вяра. За всяко нещо, което не стане в живота ви, не съжалявайте, то не е за вас. Някоя мома я напусне годеникът и – това става, защото той не е за нея. Понякога искате големи гащи или голяма рокля, както малкото дете иска дрехи като на батко си, но още не му е времето. У всички ви има непотребни мисли и желания, което показва, че вярата ви е слаба.

---------------

Започнете да прилагате думата мога. Ако е за добро, тя е като ключ, но ако я употребявате за лошо, няма да ви послужи. Употребете я за повдигането на човечеството, за просвета на ума и сърцето, но не за лошо. За една година трябва да научите да разбирате думата мога. Частичката не, първата сричка от думата не мога, трябва да я сложите на опашката. Разтревожени ли сте, кажете: „Мога!”, за да се измени вашето настроение. А частичката не нека стои, оставете я на почивка.

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...