Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Оризът ~ Храна на Боговете


Guest BlueHawaii

Recommended Posts

rice.jpg

Все още качествата на това растение не са достатъчно оценени както от масовия

консуматор, така и от спортуващите. Оризът е изключително богат на сложни

въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма.

още информация за ориза тук

rice-017.jpg

От Учителя ....

"Един ден, като нямах какво да ям, понеже са ми донесли малко ориз, понеже сега няма мляко, гледах, мислих, мислих какво да направя. Ориз без мляко може ли да се вари, яде ли се? Яде се. Турям ориза. Не ми дойде наум да го изчистя, имах доверие, че е чист. Взех и изсипах в съда, турих вода, измих го и гледам, излиза нещо от него. Измих го четири пъти, докато излезе бистра вода. Три–четири пъти като го измих, турих го да ври, той не увира. Излязох навън да се разхождам. Дойде ми наум да не се вари на силен огън, да не го варя на първа степен, но на трета степен да го варя. Гледам, уврял вече хубаво. Вкусих го, за пръв път си варя, вижда ми се блудкав, захар няма. Турих му малко солчица, дойде ми наум да му туря и чер пипер и като вкусих втора лъжица, стана по-вкусен. Мисля си, ще се развали – масло няма, черният пипер иска масло, той само с вода е варен, но като взех третата лъжица, стана още по-вкусен. Таман свърших, ето иде една сестра. Тя влиза в стаята, казва: „Какво има?“ Казвам: „Приготвил съм си ориз.“ „Да видя как си го приготвил.“ Чуди се, че само с вода е сварен. Рекох: „Много вкусен е. Не си яла такъв ориз.“ Казва: „Малко захар да се тури.“ „Оризът си има захар.“ За първи път готвих, и разбрах, че оризът има захар. Докато имах първото понятие, че оризът трябва да се вари със захар, не ми беше вкусен, блудкав беше. Но като турих в ума си второто понятие, че оризът има захар, стана ми по-вкусен и към края беше много вкусен. Сестрата казва: „Много просто е.“ Казвам: „Ти си проста, че по старому мислиш. Този ориз има своята захар, свое мляко. Втората лъжица стана по-вкусна.“ И двамата се съгласихме. Та казвам, както мислите, тъй и става сега. Няма по-хубаво да си свариш ориз с вода и да туриш много малко сол."

Видове женитби

"Понякой път аз виждам хората, тяхните понятия са смешни. Той смесил леща, боб, ориз, всички тия неща. Не иска поотделно ориза, поотделно лещата, смесил ги, понеже на едно място щяли да идат всичките. Леща, боб, ориз, всичко турил в тенджерата. Казвам: Не е лошо, няма престъпление в туй. Но в храносмилането бобът не се смила еднакво с другите. Еднакво време не вземат. И да уврат еднакво време не вземат. И да се смелят, еднакво време не вземат. Не можеш да туриш боб и ориз заедно. Оризът за половин час ще се свари, но бобът два часа трябва да заври."

Цялото и частите

"Мнозина търсят щастието като едно статическо състояние, както турците си представят рая. Те имат представа за рая като за една голяма планина от ориз варен, на едри зрънца, полят с масло и със захар. И те ще седят пред тази планина с лъжица в ръка и с чибук в уста и ще блаженствуват. Това не е никакво щастие. Това е турско разбиране. Ако под думата „ориз“ турците разбират яденето в смисъл на нещо вечно, в смисъл на вечната истина, съгласен съм тогава."

Хвалете Господа

"Казвам сега: Аз като говоря, вие може да кажете така – „Тази сутрин беседата не беше така както трябваше.“ – Възможно е. Кога готвачката като сготви яденето е сладко? Например, снощи ми донесоха да разрешавам един въпрос, който никога не съм го помислял. Нямали сестрите какво да сготвят. Мислили да сготвят боб, но бобът не дошъл. Десет килограма боб имало, но не стигал. И понеже готвили много пъти ориз с домати, не бива да се повтаря. Сега донесли ябълки и ме питат, по български начин ли да ги сготвят или по латишки начин. Казвам: Какъв е българския начин? Българският начин е ябълки, захар и вода. А пък латишкият начин е ябълки, брашно и яйца. Туря се тесто в ябълките. И питат как да го сготвят. Казвам: То не е въпрос само заради мене. Аз мога да давам мнението си заради мене. Това, което се сготви, не само на мене да бъде приятно, но на всички. Понеже няма да ям само аз. И казах: Опитайте, и ако е вкусно и лесносмилаемо, сгответе го. А ако не е лесносмилаемо, тогава друго сгответе. Защото яйца, захар, брашно и ябълки схождат ли си? Яйцата и захарта как ще ги примирите? Яйца и захар отиват ли? Една кокошка, когато мъти яйца, дават ли ѝ захар? Дават ѝ захар, но чрез житото. Житото съдържа захар. Та казвам: Ние правим несъответни храни. Ябълките спадат към растителното царство и брашното спада към растителното царство. Яйцата спадат към друго царство. Как ще примирите яйцата с растенията в дадения случай? Значи щом ядеш една ябълка, ти ще придобиеш една сладчина. Щом ядеш едно яйце, какво ще придобиеш? Кокошката е голям критик."

Ценности и възможности

"Мязаме на ония циганки, които ходят с торбите да просят, оттук едно парче, оттам едно парче. Върне се, вечерно време дисагите пълни, торбата отпред и отзад пълна. Защо и на таз циганка толкоз хляб? – „Достатъчно е на деня неговото зло“. Достатъчно е на деня 200–300 грама. Индусите употребяват 100 грама на ден ориз. В сто грама, ако ние бихме яли с любов, се съдържа енергия за цял ден, щяхме да бъдем здрави. Сега в яденето сме недоволни. Казваш, че масло нямало, че пипер нямало. Българинът без пипер не може. Англичанинът или американецът, ако има пипер, ще мисли, че са го отровили."

източник тук

"Някой ще каже: „Виж вълка и лисицата колко са умни.“ Но какъв е слонът? Нито тигърът, нито вълкът, нито лисицата могат да се сравнят с интелигентността на слона. Всичките вълци да се съберат на едно място, те не могат да имат ума на един слон, а слонът се храни с растителна храна, с ориз – най-хубавата храна. Според мене човек трябва да се храни с най-чиста храна. В месото има нечистотии, които остават в него. Ти като ядеш някой бульон, той на какво прилича? Ти ще ядеш тази месна храна, децата ти ще бъдат ли умни? Не. Съвременната неврастения се дължи на съвременната месна храна. Въз основа на това се препоръчва растителна храна."

източник тук

"Едно се иска от вас: да работите, да бъдете близо до Господа, близо до своя ближен и близо до себе си. Това изисква новият живот, който идва сега в света. Довечера ще се съберем да прекараме една вечер между своите близки. Ще сварим ориз, ще приготвим малки хлебчета. Ще попеем, ще посвирим малко и ще си поговорим."

Лекция от Учителя, държана на 6 януари 1932 г., София, Изгрев.

Граници в живота

източник тук

Линк към коментар
Share on other sites

Сега като се замислих, оризът май може да се комбинира с най-много други продукти при готвене. Става и за супи, и за основно, и за гарнитури и за десерти. Не се сещам за друг такъв продукт, да намира такова широко приложение, при най-различни ястия.

И хляб може да се прави от оризово брашно.

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Искам да попитам какви видове ориз използвате- в магазина има десетки видове, на мен повечето са ми еднакви, но....

И също така с какво комбинирате червения ориз? :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Искам да попитам какви видове ориз използвате- в магазина има десетки видове, на мен повечето са ми еднакви, но....

И също така с какво комбинирате червения ориз? :rolleyes:

Мога да говоря от моя опит. Най-пълноценният като хранителни вещества и високо качество, е оризът Basmati:

Basmati_Rice-1.174170709.jpg

За мен това е най-вкусният ориз от всички останали, но е важно и как се приготвя. Тъй като е трудно да правим гхи (пречистено масло) е добре леко да се запържва/задушава с кимион и синапено семе. Да се приготвя ориз е цяло изкуство, отнема и много време. Разбира се, има и бързи начин и методи.

Аз лично обаче препоръчвам този вид ориз.

Има една прекрасна книга, за съжаление не е разпространена в мрежата: Изуството на ведическото хранене, където има много и интересни рецепти с различните видове ориз, нахут и дал.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Басмати е супер ама е малко скъп - на Ънкъл Бенс класическия бял ориз е супер - вече има и пликчета с които става за 10 минути варене :) - мисля че видях и "Басмати" в такива

има едни нови дето пуснаха - Крина ама от там само бял класически - пише "Жасмин" :)

напоследък се появиха и разни черни и бланширани ама мен не ми харесват

Редактирано от Гарванче
Линк към коментар
Share on other sites

Оризът е прекрасна храна стига да не е генномодифициран.Снощи в новините по БТВ чух точно това за съжаление.Най-масовите храни са генномодифицирани.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Тъй като е трудно да правим гхи (пречистено масло) е добре леко да се запържва/задушава с кимион и синапено семе. Да се приготвя ориз е цяло изкуство, отнема и много време.

Искам още нещо да допълня за ориза и по-точно за подправките, които са най-подходящи за него, ако трябва да се спазва ведическата традиция при приготвянето му. Освен халди (куркума), се препоръчва да се слага и шафран, но не на прах, а на лентички. Трудно се намира класически оригинален шафран, за съжаление е много скъп - грамът му е по-скъп от този на златото (трудно се добива от специален вид кокиче).

Та, оризът, подправен с шафран, има уникален фин вкус, истинска наслада за сетивата, за всички сетива :)

Аз съм изключителен фен на индийската кухня, за мен тя е една от най-здравословните. Освен това е и красива, обожавам да готвя индийски ястия и препоръчвам на всички - истинска терапия!

Линк към коментар
Share on other sites

"Оризът ~ Храна на Боговете" - Ааааа, аз пък си мислех, че е храна на китайците... Ами то както е тръгнало, е време да почнем да им се кланяме. Та, да започнем през ориза... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Мона!:dancing yes: Всеки път се чудя какви аромати са подходящи. А можеш ли да ни разкажеш повече с какви други продукти е добре да се съчетава оризът така, че да бъде полезен+вкусен.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм изключителен фен на индийската кухня, за мен тя е една от най-здравословните. Освен това е и красива, обожавам да готвя индийски ястия и препоръчвам на всички - истинска терапия!

Че кое му е здравословното - пикантна, мазна, термичнообработена... За индийците, азиатците и южняците (те сигурно затова тези всичките са обикновено повечето такива трътльовци със забавен метаболизъм, сърдечно-съдови и хормонални заболявания, та чак жените им имат мустаци... thumbdown.gif ) - може и да е добра, предвид климатичните им условия и пригодени организми поколения наред... по навик.

Обаче, наблюденията сочат, че си е направо вредна за северняците, повечето европейци, планинците и хора, чиято работа е свързана с повишена динамика, спорт и физическа активност. На практика, в индийската кухня няма нищо за нас суровоядците, даже салатите им са готвени, пържени, печени, удушени...

Разбира се, всеки сам си решава какво да яде, според избора си. Аз лично споделям съвета на Учителя, че като е подреждал нещата в природата, Бог е решил, че храната на хората трябва да бъде съобразена с климатичната зона, в която човек живее. Местните храни са най-добрите за живеещи в този климат. Освен това, те имат и приемуществото, че са в най-свежо състояние, когато човек ги поглъща и следователно съдържат оптимално количество жизнена сила. Като се сдобива с тези храни, човек се намира в най-близка връзка с Принципа на Живота, който го е създал. (Това не значи, разбира се, че аз като съм на север се храня само с мъх като лос-лопатар :rolleyes: )

Редактирано от LUCIUS
Линк към коментар
Share on other sites

Че кое му е здравословното - пикантна, мазна, термичнообработена...

:)

Вероятно имаш лоши спомени от някой бездарен готвач в индийски ресторант. За съжаление, у нас - както китайската, така и индийската кухня са познати с техни ерзаци, да не говорим изобщо за азиатската кухня ...

Пикантна е - ако обичаш да е пикантна, никой насила няма да те накара да ядеш, ако ти не желаеш. Подозирам, че нямаш и бегла представа за ведическата индийска кухня, която е изключително полезна за човешкия организъм и е характерна за Северна Индия.

А и темата е за ориза, който е уникален природен продукт.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, не бих ти отказал идея за свежа рецепта за ризи-бизи или нещо такова, като ще си говорим за ориз :thumbsup2:

Аз обикновено го ям като салата (накиснат + зеленчуци), обаче не блестя с кулинарни умения и ми го приготвят.

Иначе, представа имам - прекарвам времето си в пътувания и основните ми заводи и пазари са на изток. Обаче, си права - нямам идея как е в България по ресторантите. А за спомените, може също да си права - но, явно са от някой друг живот :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, не бих ти отказал идея за свежа рецепта за ризи-бизи или нещо такова, като ще си говорим за ориз :thumbsup2:

Аз обикновено го ям като салата (накиснат + зеленчуци), обаче не блестя с кулинарни умения и ми го приготвят.

Иначе, представа имам - прекарвам времето си в пътувания и основните ми заводи и пазари са на изток. Обаче, си права - нямам идея как е в България по ресторантите. А за спомените, може също да си права - но, явно са от някой друг живот :whistling:

Разбира се, имаме различни впечатления от индийската кухня, за теб тя е това, което виждаш ... вероятно не ти е вкусна, защото я свързваш с еди какво си. Както и да е, аз самата едва ли бих си позволила да ям мазни и тежки храни, не би го понесъл и организма ми. Затова ще се радвам по-натам да публикувам интересни, леки и уханни рецепти с ориз от ведическата кухня, както и от италианската за видовете ризото, което, също е много вкусно, ако е приготвено както трябва :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...