Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Измъчват ме натрапливи мисли


Recommended Posts

Вчера ми поставиха диагноза "Обсесивно-компулсивно разстройство", от доста години имам натрапливи мисли, но едва снощи ги разкрих на лекар, за което аз съм виновна, че съм изчакала толкова. Но те не са толкова натрапливи действия, колкото натрапливи фрази и асоциации, които идват като импулси в съзнанието ми почти непрекъснато и ме "стрелкат" и блокират. Ако тук влизат специалисти, които да помагат с отговори, моля пишете ми име ли лек точно срещу тези фрази, импулси, асоциации, които са лоши, обидни, неверни и абсурдни, но ме измъчват.

Извинете ако съм сбъркала с пускането на темата тук, но едва днес се регистрирах във форума.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте, Svetlan4ica,

Не е важно това, че едва сега сте признали пред лекар за наличието на натрапливи мисли - по-важно е да не започнете лечението си с чувство за вина. Рано или по-отложено във времето, Вие сте разкрили част от интимното си психично пространство на лекар, а това е крачка напред в преодоляването на проблема. Важно е оттук нататък да изградите терапевтични взаимоотношения с този лекар, да му имате доверие и да изработите заедно Вашето лечение.

Що се отнася до "лек точно срещу тези фрази, импулси, асоциации, които са лоши, обидни, неверни и абсурдни" - "лек" е прекалено силно казано, по-скоро има терапия на тези фрази, импулси, асоциации и пр. Промяната, която трябва да се случи в личността на пациента е генерална, тя не се изразява просто в отстраняване на натрапливите мисли (ето защо не е и възможно да Ви помогнем качествено по Интернет). Нужно е да се работи в дълбочина, да се анализира съдържанието на тези фрази, импулси, асоциации и пр., и да се потърсят причините за тези явления. Но за да се случи това, е необходими Вие самата да се разкриете достатъчно пред терапевта и да не очаквате прекалено бързи резултати.

Желая Ви успех!

Силвия

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...