Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Светлата

Традицията vs. модернизмът

Recommended Posts

В Италия има традиция по Коледа на всевъзможни места да се поставят макети изобразяващи сцени от раждането на Исус. Те наричат тези макети "presepio". Виждала съм такива в най-различни размери - от реалните човешки до миниатюри издълбани в парче кристал или ... кашкавал :D . Също така пресепиата "украсяват" всевъзможни места - от площада на града до витрина на магазин за обувки и трябва да им се призанае на италианците, че с доста въображение интегрират библейските сюжети в ежедневните си дейности .

Тази КОледа в Асизи и по точно в двора на църквата на San Franchesco d'Assisi имаше изложени две пресепиа в реални мащаби (демек фигурите бяха в човешки ръст). Едната натална сцена беше абсолютно традиционна както се какзва "в епоха" ,а другата модернистична, в която "свидетелите" на раждането на Исус са представени доста стилизирано като бизнесмени , а бебето Исус като ... е, да кажем "космически човек" ... :o

Та какво мислите за тази модерна интерпретация на раждането на Исус?

l_d5819becdad745c3a1e3bbfc2aae4dc5.jpg

l_f325e9fc14ad4d6eb7c2f5f2be6887f8.jpg

l_c234f2191e754e7985b41fa614bc1be9.jpg

l_8004f34da9aa4bd5b98edc7e2b513d20.jpg

тук има още снимки :)

Редактирано от Светлата

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На това му викам аз нетрадиционно изразно средство.Човекът нарисувал Мона Лиза с мазнина от бургери. :wacko:

Нестандартниете идеи от този творец можете да видите тук.

И още

http://www.philinthecircle.com/Updates.html

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля, че тази тема е мястото, където мога да разкажа накратко за изложбата "Сладко" по идея на Севдалина Кочевска - петото юбилейно издание на Арт Позитив. Това е един уникален проект, който се превърна в трибуна за творческа изява на пловдивски автори, работещи в областта на съвременното изкуство. Откриването на изложбата се състоя на 10.04.2009г. в Центъра за съвременно изкуство, в каквото се е превърнала баня Старинна в гр.Пловдив. Лично за мен такъв род изложби, както и такъв вид изкуство имат някакъв особен смисъл за развиването и изострянето на сетивата у съвременния човек, за разгадаването на по-дълбокия смисъл в ежеднедневните "знаци", които получаваме, но не забелязваме или не разчитаме правилно. Към всяка една от т. нар. "инсталации" авторите бяха приложили остроумни надписи, които ни отвеждаха към техните лични идеи и внушения, както и обогатяваха нашата представа за тях, свързвайки ни заедно в едно цяло с невидими нишки. :)

Убедете се сами:

tn_gallery_1499_23_479445.jpgtn_gallery_1499_23_75625.jpg

"Сладкото е вредно за вашето здраве"

Освен, че се препоръчва ограничена и внимателна консумация, обектите, които ни застрашават, са поставени зад подходящи за целта прегради.

А дали преградите пазят обекта от консумация или точно обратното?

Въпрос на гледна точка.Антония Костова

tn_gallery_1499_23_477854.jpgtn_gallery_1499_23_678515.jpg

"Сладки сънища" е инсталация от събрани случайно машинни детайли и метални парчета, оформящи картина, която може да предизвика трепет и копнеж у търсачите на метални отпадъци и у любителите на неща, които се събират, "за да потрябват за по-късно".Резултатът е една ритмична композиция. Надя Генова

tn_gallery_1499_23_54951.jpg Пакети трапезна Сол изписват с големи букви СЛАДКО. :)

Сладко и солено - борбата и жизнената необходимост на едното от другото, противоречието и допълването между тях, взаимоизключването и единството, в което те съществуват в живота ни - това бяха най-общо идеите, които вълнуваха авторите на композициите. Вълнуващата атмосфера се допълваше и от самата средновековна сграда в центъра на Пловдив.

Редактирано от Моника13

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

http://contempo2010....25_archive.html

Ето един много полезен сайт- блог, където се отразяват различни събития в съвременното изкуство, за тези, които се интересуват.

Редактирано от Inatari

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×