Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли от Учителя за Астрологията


Recommended Posts

Кои хора се занимават с астрономия и астрология? – Ония, в които е развито наблюдението, обективния ум. Тия науки разширяват ума и сърцето, отварят път към идейния свят. Сегашните астрономи дават повече външни данни, правят изчисления, но още не са дошли до същината на предмета. Според сегашните астрономи Слънцето е горящо тяло. Те казват, че на звездите няма никакъв органически живот. Значи и те горят. Излиза, че цялата вселена е запалена. Само Земята като планета има по-ниска температура, не гори, затова на нея има живот. Обече окултната наука твърди, че много от планетите са населени от възвишени същества. Там животът е по-възвишен и по-организиран от тоя на Земята. Земните жители не са готови за възвишените светове. Вие се нуждаете от една положителна наука, която да обобщи сегашните, за да се ползвате разумно от тях.

Астрологията, това е една стара наука. Тя води своя произход още от първата култура, зачената е с първата раса, която е съществувала на Земята в праисторически времена. Астрологията – това е физиология на човешката душа. Може да направим следното сравнение: Както анатомията е необходима за един лекар, за един хирург, така и съвременната астрономия представя анатомия, а пък Астрологията – физиологията на небесните тела.

Астрологията, това е една отвлечена наука. Мъчно е да се докаже каква връзка има между планетата Марс и човека. Или мъчно е да се докаже пряко, фактически какво влияние има Сатурн за човека.

Когато кажем, че някой индивид е Слънчев тип, това е символ. Когато кажем, че някой е марсианец или някой принадлежи към типовете на Месечината, Сатурн или Венера, това са пак символи.

Астрологията е една наука, която трябва да се проучи добре, защото има приложение навсякъде в живота. В човешкия организъм, във всяко едно положение на тялото, в устройството на формата, на челото, на лицето, може да познаете един човек към кои типове спада. Всички планети оказват влияние върху човека. Запример, марсовите типове имат широки глави при ушите, зад челото главата им е широка. Те са смели и решителни. После, у Венерините типове и във всички други типове главата се отличава.Всяка една планета си оказва своето влияние, тя си създава особен тип. Сега, разбира се, ученият човек трябва да мине през влиянието на тия планети, да ги проучи, да ги съчетае и оттам насетне той ще почне да борави с друга материя, да създаде новото си тяло.

Планетите, това са един ключ. Писанието казва, че Бог взел и направил човека от пръст. Тази пръст, този прах бе разпръснат из пространството, на всички планети и Бог взе тази пръст, направи от нея каша и от тази каша създаде човека. Затуй всяка една планета оказва известно влияние върху човека.

Например Марс гледа колко желязо има в човешкото тяло. Той държи сметка за желязото как се употребява.

Слънцето държи сметка за златото.

Месечината сържи сметка за среброто.

Меркурий се занимава с живака и т.н.

Тия елементи, които са вътре в човешкия организъм, те упражняват влияние. Ако у някой човек желязото има преобладаващо влияние, той е марсианец. Ако преобладава златото, голямо влияние има Слънцето. Обаче благородното, възвишеното у човека не зависи от количеството на златото, но от неговата активност. Ако златото у човека е чрезмерно активно, то е защото има такива сили, които са свързани със златото. Когато известни магнетически и електрически течения минат през атомите на златото, те са които превръщат неорганическото желязо в органическо, което упражнява влияние върху човека.

Източник: Изгревът на Бялото братство, том 19; „Влиянието на планетите”, 22 л. На ООК, ІІ г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

"Когато ангелите казаха на Сара, че ще роди син, тя се засмя и си помисли: „На млади години не е станало, че сега ще стане“. Човек се смее пред реалността, която се проявява. Където не се смее, там загазва. Числото две показва, че човек трябва да мисли, чувства и действа правилно. Може ли да мисли, чувства и постъпва правилно, човек е доволен вече, решил е задачата на числото две – строгото и недоволно число в живота. Двойката е число на Сатурна. Само тройката е в състояние да го задоволи. Като види числото три – число на Венера, Сатурн се усмихва, става весел и доволен. Той е недоверчив, на никого не дава кредит. Види ли Венера, той отваря сърцето си за нея и казва: „Има едно добро в света“. "

Огън на пречистване

Линк към коментар
Share on other sites

В месечината има един живот, който учените хора не го схващат. В месечината има най-хубавите условия за научни изследвания, каквито другаде няма. В месечината няма условия за болести. Много малко болести има. В тази месечина живеят най-напредналите учени хора.

Един ден, когато завършите вашия курс на земята, най-малко 10 години ще живеете на месечината. Десет години ще стажувате на месечината и ще ви подпишат паспорта.

Оттам ще тръгнете и ще идете на Венера. И там ще седите 10 години и там ще ви подпишат паспорта. Венера вече е Любовта. Месечината ще даде простор, Венера ще подпише, че чувствата ви са нормални.

След туй в Меркурий 10 години, там ще подпишат, че вие може да разсъждавате.

След туй ще влезете в слънцето. Сега в слънцето ще ви оставят да живеете, колкото искате.

***

Следователно в слънчевата система има същества, съобразно с конструкцията с естеството на самата планета. На земята има такива хора като нас. Земята е най-ниското положение, до което човек е слязъл. Земните типове са крайни материалисти. Носът, челото, цветът, залостени са на земята.

Казват, че слънчевите типове са весели, оптимисти.

Хората на месечината са с широко въображение.

Типовете, върху които Юпитер влияе на земята, те имат достойнство, религия, ред, порядък.

Хората на Сатурн са хора на ума, на критиката. Много подозрителни.

Старите астролози, които разбирали тия закони, турили тип на Сатурн, Юпитер, месечината, на Марс, венерианци, меркурианци, слънчеви типове.

Всичко, което чух

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"...Щом искате по-важни работи, ще ви запитам: Защо Сатурн има лошо влияние върху човека, а Юпитер добро? Колко пръстена има Сатурн? (Не се знае точно.) Какво означава пръстенът? В живота пръстенът означава свързване. Когато един момък и една мома се годят, те си разменят пръстени. Казва се за Юпитер, че имал три пръстена. Оттук ние ще извадим заключението, че Юпитер се е годявал и разгодявал три пъти. Какво ще кажете на това отгоре? Ние трябва да разглеждаме вселената като жив организъм, във всеки уд на който са концентрирани различни динамически сили. Питам: В коя част от човешкия организъм, анатомически и физиологически можем да поставим Сатурна? Каква е неговата функция върху човека? Както всеки орган в човешкото тяло изпълнява точно определена функция, така и различните планети оказват различно влияние върху него. За пример, ако влиянието на Сатурна върху известен орган от човешкото тяло е лошо, влиянието му пък върху всички останали органи е благотворно. За глупавите хора Сатурн е крайно разрушителен. От всички богове най-умен, най-мъдър и с най-голяма опитност е Сатурн. Той не е лековерен да вярва на думи само. Като отиде при него някой човек, той веднага разглежда живота му от единия до другия край, и като намери даже една погрешка, казва: „Хайде, върви си! С тебе работа не може да се върши." Той не е снизходителен към погрешките на хората. Започнете ли да се извинявате, че сте слаби хора, че грешите, той казва: „Човек трябва да бъде абсолютно справедлив и умен." - нищо повече.

Съвременните астролози, като говорят за Сатурна, казват: „Страшно нещо е да се намира човек под влиянието на Сатурна. Човек трябва да се пази от него. Той е цяло острие." Защо? - Защото е изгубил вяра във всички и не се поддава на ничие влияние. Единствената планета, с която малко се спогажда и към която благоволи, това е богинята Венера. Като я види, той казва: „Само на тебе донякъде вярвам." Иначе той не вярва даже и на Юпитер. Някой казва: „Аз имам критически ум." Критическият ум е присъщ на Сатурна. Твоят ум де е тогава? Друг казва: „Аз съм благороден човек." Благородството е присъщо на Юпитера. Тогава де е твоето благородство? Или ще кажете, че сърцето ви е пълно с любов. Любовта е присъща на Венера. Де е вашата любов тогава? Казвате: „Ние имаме практически ум." Практическият ум е присъщ на Меркурий. Казвате: „Ние сме учени хора." Учеността е качество на Слънцето. Питам тогава: Де е вашият критически ум, де е вашето благородство, де е вашата. любов, де е вашата практичност, де е вашата ученост? Като извадите всичко това от себе си, кое остава ваше? Де сте вие тогава? На кое място се намирате? Коя величина, кой капитал е ваш собствен? Ще излезе, че вие още боравите с чужд капитал.

И тъй главната задача, която предстои на човека, е да намери себе си, да намери своето място като малка величина някъде в космоса. Намери ли веднъж мястото, което заема в космоса, той ще изпита такава радост, каквато никога в живота си не е изпитвал. И ако хората постоянно губят радостта си, причината за това е, че те още не са намерили своето място. Те се радват на чужди радости и скърбят за чужди скърби. Хората скърбят, но скърбта им не е тяхна, тя е на Сатурна. Хората воюват, сражават се, защищават известна кауза, но тя не е тяхна; тази кауза е на някой марсианец, който търси своето право, иска да го възстанови. Значи вие воювате вместо Марса. Де сте вие тогава? Казвате: „Аз воювам за отечеството си." Кое е вашето отечество? Казвате: „Ние трябва да работим!" Чие качество е работата? - На Меркурий. Жената казва: „Аз трябва да готвя, да задоволя мъжа си." Всъщност на кого служат жените? Чии чиновнички са те? Или кой ги заставя да готвят? - Луната и Марс. Казвате: „Трябва да се готви, за да ядем." Значи вие ядете вместо Луната и Марс. Във всички тия символи на живота древните мъдреци са скрили една велика Истина. Това представлява велика Божествена наука, която трябва да се изучава. Само интелигентният, разумният човек може да се домогне до тази наука. От какво зависи интелигентността на човека? – От дължината на неговия нос. Човек може да продължи носа си само чрез силата на своята разумна воля. Ако носът на човека се продължи изкуствено по някакъв особен начин, той не може да бъде интелигентен човек."

Нашето място, Общ Окултен Клас 03.02.1926 Сряда, София

Линк към коментар
Share on other sites

"Сега, за влиянието на планетите върху хората. Онези, които се намират под влиянието на земята, знаете ли как ще се отрази то върху тях? Ще ги направи алчни за имане. Когато констатирате известна алчност в човека, то показва, че земята има влияние над него. Когато във вас се породи желание и движение да довършите или да създадете нещо, върху вас има влияние Меркурий. Когато вашето сърце почне да обича и да люби, вие сте под влиянието на планетата Венера. Когато Марс влияе върху вас, във вас ще се породи желание да се борите, да се покажете, че сте силен и мощен. Когато планетата Юпитер има влияние върху вас, ще почнете да се въздържате, ще станете малко по-умерен, мълчалив и ще се стремите към свобода и братство. Когато Сатурн има влияние, ще се усили вашето чувстване, вашето обоняние. Когато Уран има влияние, ще се усили вашето сърце. А пък когато Нептун започне своето влияние, тогава във вас ще се засили виждането, ще станете ясновидец. Всички тези планети от слънчевата система със своите влияния предизвикват в хората разни прояви. Когато едновременно действат всички планети, които са живи и разумни, тогава сме в хармония."

Двамата свидетели, Неделни Беседи, 16.11.1919 г., София

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Знаете ли каква е била по-рано слънчевата система? Какво знаете за миналото на земята? Между всички планети били прокарани пътища и съобщения за жителите от една планета с жителите на друга. Всяка планета се въртяла както около себе си, така и около своето слънце. Между планетите се породило нещо, което причинило раздор, който, в края на краищата, ги поставил на съответното им място. Слънцето заело централно място, а около него започнали да обикалят останалите планети.

Движението на планетите в слънчевата система показва първоначално какъв е бил човек. Слънцето е емблема на човешкия ум. Венера е емблема на човешкото сърце, т.е. на любовта. Марс е войнствен, емблема на силата в човека, Сатурн – на правдата, Юпитер – на религиозните системи, на всички морални учения; Луната – на въображението, тя е майка на всички идеи. Това са външни символи, които представят вътрешното състояние на човека в миналото.

Новият човек -Неделна беседа

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"Сега, вие можете да кажете: не ми трябва астрология, аз няма да се занимавам с нея. Ти можеш да не се занимаваш, но небето се занимава с теб. Това е все едно някоя детска топка да каже на детето: аз нищо не искам да зная за теб. Детето, обаче казва: аз искам да се занимавам с теб. Следователно, вие трябва да разбирате влиянието на планетите, защото, като ви вземат в своя кръг, вие ще бъдете за тях като една топка и ще скачате, но после ще се научите, че трябва да разбирате астрологията. Астрологията се занимава с физиологическия процес на човешкото развитие. Все трябва да знае тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, който иска да има един норамелен ум, едно нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите"

източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Съвременните астролози изучават зодиака, но зодиака на нашата Земя.Ако идеш да живееш на Слънцето,Слънцето има друг зодиак.Зодиакът на Слънцето му взема 20 милиона земни години,взема 25 000 години години, а в Слънцето 20 милиона години, за да се образува около неговата ос един мьлък кръг.Ако съкратите 25 000 години на 120, какво ще получите?Е, милиона години на колко може да се съкратят?Щом турим 120 милиона години, показва, че условията на живот на Слънцето са много по- богати и обширни, отколкото на Земята.

Или може да кажем, че в Слънчевата система Земята е намира най- долу.Върху нас Юпитер влияе, върху нашите лични чувства, върху его-то на човека.Венера влияе върху чувствата.Марс влияе върху активността, при ушите.Сатурн влияе върху ума, върху разсъждението, всичко каквото може, опитва.Месечината влияе върху въображението на човека, върху студената мисъл.Ти си въобразяваш нещо- може да е вярно, може да не е вярно.Месечината никога не може да ти предаде топлина.Каква е месечината?Месечината е студена и тя предава студенина.Тя може да ти предаде въображение колкото искаш, но топлина никаква.

После, знаете ли каква е онази материя на Месечината?Окултистите твърдят, че Месечината е майка на Земята, няма да ви разправям надълго.Майката Месечина се готвела да се ожени за Слънцето, влюбила се, пък дъщеря и я изиграла.Тя се влюбила в Слънцето и Слънцето обърнало внимание на Земята и майката останала на сухо.И затова оттам насетне, като се разочаровала, всичката влага, която имала, всичките чувства изчезнали, обезмислил се животът и.Казват, че живот няма на Месечината, изчезнал животът.Тя по някой път, като се пълни, поглежда към дъщеря си дали прогресира, като се оженила и като я погледне, казва:"Чакай да видя това дете", пак стане пълна, пак се изпразни и само току се пълни и празни.

Обичайте-ценете 14.02.1940г.ООК"Единственото богатство"

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Хората постигат желанията си по два начина: бърз и бавен. Бързият начин е или нечестен, или почива на строг, научен метод – на математически гадания и изчисления. Който постига желанията си по нечестен начин, в края на краищата губи. Друг е въпросът, ако известно желание е постигнато по научен път – чрез изчисления. Както астрономът изучава планетите и звездите чрез наблюдения и математически изчисления, така човек може да определи силата на своите желания, големината и посоката, отдето излизат те.

Значи, всяко желание има определен път, по който се движи: едни желания се движат по пътя на Венера, други – по пътя на Меркурий, трети – по пътя на Марс, Юпитер, Земята, Слънцето и т. н. Като говорим за път на желанията, дохождаме до слънчевите, и казваме, че те не принадлежат само към слънчевата система, но са и вън от нея. Понеже Луната е спътница на Земята, нейните желания имат отношение първо към Земята, а после към Слънцето.

Лунните желания имат отношение главно към въображението. Който има добре развито въображение, е силен човек. Той събира много идеи в себе си, затова трябва да бъде силен, да ги носи. Тъй щото, когато някой казва, че може да си въобразява всичко, той не разбира законите на Битието. Не можеш да си въобразяваш всичко, защото не можеш да носиш тежестта на всички идеи.

*

...когато се говори за постигане на човешките желания, ще знаете, че само онези от тях са постижими, които влизат в неговата система. Всички желания на слънчевата система могат да се реализират от Слънцето. Затова казваме, че около слънцето се движат само онези планети, които влизат в неговата система. Ето защо, когато дойдете до някое непостижимо желание, не се обезсърчавайте, но знайте, че то не е влязло още във вашата система. Трябва да чакате известно време, докато то влезе във вашата система. Има Слънчеви желания, за реализирането на които са нужни 20 милиона години. Ако попаднете на едно от тези желания, трябва да се въоръжите с велико търпение, да дочакате времето за реализирането му. За реализирането на едно Меркуриево желание са нужни три месеца – времето за обикалянето на Меркурий около Слънцето. Желанията на Луната се реализират бързо. Луната обикаля земята за 27 дена и няколко часа. Ако едно желание се движи по пътя на Венера, нужни са 240 дни за реализирането му. Значи, любовните желания се реализират за 240 дни.

Когато се говори за интелигентността на човека, ще знаете, че тя се определя от Меркурий. На какво разстояние се намира Меркурий от Слънцето? – На 67 и половина милиона километра. Меркурий е най-близо до Слънцето, За да прояви интелигентността си, човек трябва да се намира на такова разстояние от Слънцето, на каквото се намира Меркурий от Слънцето.

Сатурн определя разумността на човека и склонността му към философстване.

Юпитер пък определя неговото благородство.

Върху духовните хора оказват влияние планети Уран и Нептун.

Като ученици, добре е да изучавате астрология, да знаете, какво влияние оказват различните планети върху човека. Това са интересни научни твърдения, на които мнозина гледат с недоверие. Ученият, обаче, прави своите изводи и не се смущава от подозрението на хората."

Закон за постижение, Младежки Окултен Клас, 12.10.1928 г.

Редактирано от Лъчезарна
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Сега в астрологията, какво разбираме ние, като кажем , че Юпитер или друга някоя планета е упражнила влияние върху земята?Най- първо вие трябва да знаете кой е елементът, който съответствува на Юпитер?Или нека турим Марс той е по- близо до нас.Желязото съответствува,нали? В дадения случай желязото е една форма.Но желязото е тук, на Марс го няма.Желязото, с което Марс разполага, е на Земята; а Марс, който разполага с един търговец далеч от Марс, той е закупил всичкото желязо и никой няма право да разполага или да оперира с това желязо без него.В дадения случай Марс е един принцип, скрит принцип.Та вие не можете да употребите желязото, да видите неговата сила, ако вие не разберете неговата скрита сила, ако не познавате Марс.В дадения случай Марс е едно тяло, но ако вие го разбирате като един принцип, разумен принцип, който хората още не разбират какво нещо е желязото, или произхоидът на желязото , или неговите сили, които Марс управлява върху човешкия живот.

Та казвам в дадения случай трябва да разберете астрологически:всички планети това са принципи, които действуват върху човешкото съзнание.Следователно, ако вие можете да разберете принципа Марс, тогава вие може да разберете земята, желязото.Когато намерите тази форма, тя има отношение към другите форми.

Марс какво е предал на човешкия организъм?(На физиката на човека е предал мускулите и жилите) На неговите идеи предава стабилност да се бори и да устоява.Какво е предала Венера?(Мекия елемент, заоблените форми във физическото тяло и мекия елемент на любовта) Запример с какво се отличава един човек на физическото поле при един елемент на Венера?(С меки обноски и с неговият вкус)Когато принципът на Венера управлява майката, какво прави тя с децата?(Тя се отнася много меко с тях).Тъй прегръща ги, целува ги. Какво прави Марс, когато дойде у майката?(Някой път ги понатупва).Тя кара децата на работа.Ще ги направи по- активни.Ако дойде Меркурий?(Той ще ги направи по- хитри, за да може да се справят със всички неприятности).Сега това е един принцип, който действува вътре у човека.И защо астролозите не туриха този принцип в Юпитер, а в Меркурий?Защото Меркурий е по- близо до Слънцето.(И защото по- бързо се движи) .По- лесно ходи.Той е по- близо до университета.Често ходи да се учи от слънцето.Е, какво предава Юпитер?(Блатородство, тщеславие, на външната форма на човека предава един такт.)Юпитер подразбира личността, личния живот на човека.А Сатурн?(Той е разумен, предава разсъждения)Сатурн е развил отношенията, казва аз като личност, кой ме е убедил?Всичката философия на Сатурн седи в това:какви трябва да бъдат отношенията на природата към мене?Ако го духне вятърът, ще каже, не е навреме.Или ако се препъна на пътя, ще каже, не е направен добре.Той винаги вижда все лошата страна.Значи запазва принципите на човека за неговата личност.А Сатурн е взел същевременно всичките благоприятни и неблагоприятни условия отвънка.Каквото и да му кажат, той ще каже:Работата така не седи. Той седи винаги на особено мнение.Та Сатурн в дадения случай , там дето хората са смели, то се дължи на еволюцията на Сатурн.Сатурн представлява най- лошите условия, отгдето се е е отклонил човекът.Тези пръстени около Сатурн са една емблема, която показва причините за отклонението.Затова, когато се изучават планетите, човек трябва да изучава отношението на доброто и на злото, вътре в нас, в нашия организъм или противодействащите сили.Ти не може да разрешиш едно противоречие в света, ако не разбереш Сатурн.Тогава принципът Сатурн знае причините на доброто и на злото и при него ти ще знаеш как да се освободиш.Ако ти разбираш този принцип, ще знаеш как да се освободиш.Само Сатурн може да разреши противоречието.После Сатурн е много морален.Той не се лъже.Той е най- моралния тип.В него има морал и страх.Ако вземеш Сатурн в неговата форма, той се отличава с един вътрешен страх.А самият принцип, той е най- чистият принцип.Чист е, казва, над всичко седя аз, няма какво да ме лъжат.Това, което още занимава Юпитер, защото Юпитер все още можеш да го подкупиш за слава в света.Но един човек, който е ял попарата на тази слава, не може да го подкупиш.Един човек, който има добре развита форма на Сатурн, не може да го подкупиш.Един човек, в когото господства Сатурн, не можеш да излъжеш.Той не се лъже.

Казвам, трябва да изучавате принципите и техните форми.Принципите са правилни, когато изучавате техните форми.Да изучават техните сили и самите принципи, които действат,това е задача на астролозите.

Принципи и форми.Влияние на планетите.Скачени съдове.05.12.1930г."Пътят на доброто"МОК

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Често са ме питали:"Разбираш ли от астрология?"Рекох, разбирам малко нещо.Но чудя се на ония, гениалните астролози, те са взели слънчевата система, както са я разбирали едно време.Меркурий са го направили секретар, той носи знанието.За да бъдеш умен и със знание, трябва да се учиш при Меркурий.Хванали планетата Венера и я направили богиня.И турили, че тя се разпорежда с любовта, с човешките чувства.И ако искаш да бъдеш щастлив, да бъдеш кавалер, непременно трябва да си се учил в училището на Венера.И тогава ще знаеш да пишеш любовни писма, ще знаеш да отглеждаш и деца.После хванали Марс.Той пък е онзи в света, който има енергия, сила, той е юнак.Направили Марс адютант на боговете.После хванали и нашата Месечина.и Ако искаш да имаш въображение, да разбираш великите, грандиозни работи, трябва да се учиш в училището на Месечината, да бъдеш завеян, да мислиш за това, което не е.Хванали Юпитер, гърците го нарекли Зевс, а римляните-Юпитер.Той пък прави хората благородни.Той ходи с голямо достойнство, често има високо мнение за себе си, че е от високо произхождение.Ако искаш да станеш цар, трябва да имаш качествата на Юпитер.Някои жени разбират астрология.Казват:"Този човек, мъж ли е?"Юпитер го няма там.Казват:"Като някоя баба се свил!"Рекох, ще пращаш мъжа си в училището на Юпитер, той да му каже, в какво седи достойнството на мъжа.И най- накрая хванали Сатурн и го направили философ.Той гледа скептично на всички работи.Много е скържав.Ти му говори каквото искаш.Той не вярва в нищо.Някой казва"Аз не вярвам в тия работи"Защото Сатурн влияе да бъде скептичен.Има си основание.

Та рекох, ако сте скържав, Сатурн ви е повлиял.Ако не знаете как да се отнасяте, няма благородство, Юпитер не ви е произвел, не сте учили при него.Ако пък знаете как да се отнасяте, били сте в този университет.Това са седем университета.А пък според модерните астролози, които взимат пред вид новооткритите планети, университетите са не седем, а десет.А пък има място за още две.Интересното, е че Венера строи устните на човека.Ако не си учил при Венера устата ти ще бъдат тънки.А пък ако много знания си добил от нея, устните ти ще бъдат дебели, диплома имаш, че си се учил при нея.Ако си се учил при Венера и на страничните кривини на носа ще имаш диплома.Страничните кривини на носа, пак Венера ги е правила.Марс обича тия страни на носа.Когато носът е сплескан, дихателната система е слабо развита и такива хора са предразположени към заболяване на белите дробове, а пък ако носът е широк, дихателната система и кръвообращението са отлични.Когато Месечината е повлияла върху някой човек, той има хубава линия на челото отпред.Тия хора, които имат широко чело, у тях въображението е развито, а пък тия, чието чело е сбутано горе, те нямат въображение, поезия.Те имат други хубави работи, но поезия няма у тях.Месечината дава поезия.Най- накрая Слънцето.На него дали ролята да бъде носител на живота.Слънцето е упражнило своето влияние върху човека.Също така и Венера, Меркурий, Марс, Юпитер, Сатурн.В старо време са считали, че всички тия планети са като живи същества, които оказват известно влияние.

Път за освобождение 24.08.1937г"Лъчи на живота"1937г.Рилски беседи

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Ние злоупотребяваме с онази великата Любов, която трепти в Божието сърце, в Божията душа. Какво не правят днешните хора? Я погледнете днешната култура. Аз съм виждал тези хора, свещеници, владици, мене ме учудва онова безлюбие, мене ме учудва тяхното безлюбие. Това не е за осъждане. Тази мисъл не ме тревожи. Но туй безлюбие носи след себе си лоши последствия, страдания. Любовта носи щастие, а безлюбието носи бъдещите страдания, болести, неврастении, какви ли не болести, които лекарите кръщават. Щом любовта изчезне, щом изчезне онзи великият живот, тогава ще се явят всичките болезнени състояния, тогава ще дойдат лошите последствия, тогава ще дойдат астрологическите лоши аспекти.

Казвате, че Сатурн това направил, Юпитер, Венера. Те нищо не са направили, ти сам си го направил. Човек е съществувал преди да е съществувал Юпитер, планетите. Какво ще кажете тогава? Човекът беше преди да беше планетата Венера. Тогава кой му влияеше в света? Я кажете. Туй са сегашни символи в астрологията, с които ние обясняваме туй, което има да става, но да считаме, че Венера е повлияла? Че, Венера какво е? Срещне те една Венера, поусмихне ти се. Срещне те някой Юпитер – влиянието дошло, той е много учен, свършил 4 факултета, учен човек, той ти повлияе. Ето Юпитер. Срещне те някой Сатурн, който ходи по земята, той ти повлияе. Сега трябва да разбирате какво се разбира под думата „Венера“, под думата „Сатурн“, под думата „Юпитер“. В съвременната астрология, тъй, както го дават, донякъде е приложимо, но да се внесе в живота като една възпитателна система, като една наука, от която може да се ползуват, трябва да се дават малки изяснения. Сега не е въпрос ние да засягаме въпросите от едно гледище. Ако човек не разбира, ще каже: „Не си астролог.“ Ние разбираме наука.

Слушай, сине Мой!

Редактирано от Дриада
Линк към коментар
Share on other sites

"Астролозите познават кой човек е страхлив или кой е подозрителен.Сатурновите типове са подозрителни. Каквото да им се говори, те казват: "Тази работа не ни радва, тя няма да се нареди добре."Защо работите на българите не се уреждат добре? – Понеже Сатурн ги управлява. Каквато работа да започне българинът, в края на краищата той ще фалира. Българинът започва добре, но като дойде до едно място, казва:"Тази работа не върви напред, няма да се нареди както трябва." Той обича да разсъждава, да философства. Българинът е енергичен, малко марсианец, но щом дойде Сатурн, всичките му работи се развалят.

От астрологическо гледище е интересно да се знае кога ще дойде времето, когато България ще се управлява от друга някоя планета освен Сатурн. Днес всички се запитват кога Сатурн е взел надмощие над българите? Кога са изпаднали българите под влиянието на Сатурн, това е метафизически въпрос, върху който няма да се спирам.

Едно нещо, което може да повдигне българите, е да дойдат под влиянието на Венера. Сатурн има особена слабост към Венера. Щом я види, сърцето му веднага започва да тупти и той се съживява. Сатурн, Венера, както и останалите планети, съществуват като реалности и оказват въздействие както върху отделния човек, така и върху отделните народи.

Не само планетите влияят върху човека. В невидимия свят съществуват цели йерархии от напреднали, разумни същества, ангели, които влияят, помагат на цялото човечество. Тези същества са отражение на любовта. Аз разглеждам Венера като напреднало същество, като отражение на любовта, от чието влияние българите са лишени. Сега те трябва да направят връзка с този принцип. Не само българите, но всички хора, след грехопадането още, са изгубили връзката си с любовта, с този велик принцип, и днес трябва да я възстановят.

Всеки човек може да бъде българин, в смисъл сатурнов тип. Българинът е повече замислен, обича да философства. Като седне някъде, той веднага започва да мисли, да разсъждава и да мълчи. За да се развесели, той трябва да пийне поне половин или едно кило винце. Тогава Венера дохожда при него. Той хвърля калпака си настрана и започва да пее:"3аплакала е гората, гората и планината" Или "Стоян мами думаше"."

Форми на съзнанието, ООК, 04.01.1928 г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Днес е понеделник – ден на луната. Затова, мислете върху среброто. Колкото и да мислите за предназначението на среброто, за мястото му в природата и в живота, няма да го разрешите, но опитайте се поне да фотографирате среброто в себе си, за да запазите едно впечатление за него. Среброто се намира в човешката кръв и в човешката мисъл. Същевременно среброто се намира и във водата, във въздуха, в слънцето, в луната, в звездите – почти навсякъде, но в различни количества. Като добри проводници на топлината и електричеството, златото и среброто могат да се използват като лечебни средства. Дайте един грам чисто злато на някой неразположен човек и ще видите, че след известно време неразположението му ще изчезне. По същия начин действа и среброто. Среброто и златото осмислят живота на човека. Те оправят обърканите му работи. Среброто чисти, както луната, а златото се счита като емблема на живота. Чрез него животът дохожда. В този смисъл, златото и среброто идат като помощници в живота на хората, а не като идоли, като кумири, на които да се уповава. Благодарете на златото и на среброто за онова, което носят в себе си и което възприемате от тях. Среброто вади нечистотиите, а златото носи живот на обезсърчения, на падналия духом.

Опитано е

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Един професор се занимавал с астрология, но се обезверил дотолкова, че искал да се освободи от всички книги, за които дал много пари. „Не вярвам вече в тази наука“, казал той. „Намерих Христос, нищо повече не искам.“ Защо се обезверил? Причината за обезверяването не е в астрологията, но в самия него. Сърцето му се намира в стълкновение с неговия ум. Той изучавал механичната страна на астрологията, в която, наистина, има неща непроучени и непроверени. Това не значи, че астрологията е лъжлива наука. С отричането на астрологията той не разрешава въпросите на живота. Астрологията е за гениалните хора, за светиите и за пророците. И обикновените хора могат да я изучават, но ще се натъкват на противоречия. Какво означава думата „астрология“? Тя е съставена от думата „астро“ – звезда и „логос“ – слово. Значи астрологията е слово за звездите. Следователно само онзи може да изучава астрологията и да се ползва от нея, който гледа на звездите като на живи, разумни същества, които говорят. Ако не можеш да чуваш говора на Слънцето, на Венера, на Меркурий, на Юпитер, на Сатурн, на Марс, на Луната, ти не си астролог, нищо не разбираш от астрология. Какво понятие ще имате за Карузо, ако слушате гласа му на грамофонна плоча? Голяма е разликата между гласа му, непосредствено възприет, и този, чут на плоча. Ще дойде ден, когато плочата ще се изтрие толкова много, че нищо няма да остане от гласа на Карузо.

Единственото нещо

Беседа от Учителя, държана на 14 септември 1941 г., 5 ч. сутрин, София, Изг

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...