Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Конкуренция и Духовно развитие


Guest Христо

  

8 гласа

  1. 1. Съвместими ли са конкуренцията и духовното развитие ?

    • Да
      3
    • Не
      1
    • Зависи
      4


Recommended Posts

Днешният свят е основан на конкуренцията, сякаш тя е неизбежна ...Смятате ли че някой ден ще живеем в свят, в който хората няма да се конкурират ? Според С.Н.Лазарев двама души може да са конкуренти и без да се мразят, т.е. без да вредят на духовното си развитие : Лазарев дава следния пример - двама боксьори които на ринга се удрят, но в душите си не се мразят. Лазарев казва, че врагът е враг, с него може да се бием, дори да го убием, но не трябва да мразим. Вие какво мислите за въпроса в темата ? Един кришнар ( който сигурно е познат на част от вас;) ми беше казал, че конкуренция и духовност са напълно несъвместими.

(п.п. : ако случайно вече има такава тема в сайта, може да изтриете моята или да я добавите към другата тема)

Линк към коментар
Share on other sites

Конкуренция имаме, когато съществува недостиг в някакво отношение. При конкуренцията желанията надвишават възможността за тяхното удовлетворяване. В случая с боксьорите: двамата боксьора желаят да спечелят мача, но наличната възможност е само единият да спечели. В резултат се появява конкуренция. Решението е елементарно: поне единият от двамата да преодолее желанието си да спечели мача (т.е. той въобще не би участвал в него). По-сложен е въпросът когато имаме недостатъчна възможност за удовлетворяването, не на човешките желания, а на неща, които са от жизнена необходимост. Но всъщност като се замисля, нещата принципно са същите.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако се конкурирам със себе си-днес да направя нещо по-добро от вчера... то няма нищо лошо. Ако имам желание да се развивам, да търся нови насоки заради себе си-супер. Но да докажа и да се премеря с някого, че съм по-!, до нищо добро няма да доведе. :)

Центъра трябва да се измести-не да имам цел да трупам пари, да смятам, че бизнеса е бог, да се стремя да контролирам, а да се развивам и да имам стремеж към усъвършенстване, да правя това, което ми носи радост и тогава парите, бизнеса ще са ок. Както и да уважавам другите, които се стремят към развитие и вършат това, което им е по сърце...

Изобщо-първо да е Духа, а после конкуренцията...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

"Но да докажа и да се премеря с някого, че съм по-!, до нищо добро няма да доведе. :) "

Ако няколко кандидата се състезават за едно работно място, това пак е конкуренция и като че ли е неизбежна. Ако искаш да те наемат на работата, ще трябва да се представиш по - добре от останалите. Двама мъже ако свалят една и съща жена, това пак ще е конкуренция. :D Анче, на някои хора бизнеса и печеленето на пари може да са им хоби, да са им по сърце, да им доставят удоволствие. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Но намерението, онова, вътре е важно.

Ако кандидатствам за едно раб. място, то показвам своите качества, а не оплювам тези на другите... Това е разликата ;)

Ако сваляш жена се стараеш най-доброто от себе си да покажеш, пък тя да избира...

Най-добре е просто да бъдеш себе си и нещата да се случват... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест стигаме до извода, че конкуренцията не е лошо нещо, но зависи каква е. Ако човек напълно се откаже от конкуренция в живота, загинал е ... :D Конкуренцията не бива да е свързана с целенасочено стъпкване на другите.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Тоест стигаме до извода, че конкуренцията не е лошо нещо, но зависи каква е. Ако човек напълно се откаже от конкуренция в живота, загинал е ... biggrin.gif Конкуренцията не бива да е свързана с целенасочено стъпкване на другите.

Ето това имам предвид :P:thumbsup:

И ако се постави на преден план развитието на човечеството и науката, не бизнеса, ще се развият и алтернативните горива, добиване на енергия. Няма да има толкова ГМО... ;)

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Който е гласувал с "не" значи смята, че досега човечеството НЕ се е развивало духовно, въпреки че конкуренцията е била част от съществуването му. :D Този някой поне да беше се Oбосновал. :) Не е късно да го направи. Интересно ми е становището му.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Аз все още не съм гласувал, но ще се опитам да обоснова подобна позиция. Ще повторя част от предходния си пост: „Конкуренция имаме, когато съществува недостиг в някакво отношение. При конкуренцията желанията надвишават възможността за тяхното удовлетворяване.“ При духовното развитие възможността за осъществяването му е неограничена. Всеки може да се развива духовно и ничие духовно развитие не е за сметка на духовното развитие на някой друг. Точно обратното: индивидуалното развитие е обвързано с развитието на групата (в случая човечеството). Конкуренцията е имала своята роля за духовното развитие при индивидуализацията. Наблюдаваме я в животинското царство (въпреки че го няма този ярко изразен личностен елемент, както при хората; нямаме желание, а инстинкт, предразположение). Там тя има особено важна роля (ако приемем да наричаме тази форма на борба лишена от егоизъм „конкуренция“). Човечеството е на етап обаче, когато конкуренцията следва да се преобразува в сътрудничество. Хората са самосъзнателни и за тях не съществува еволюционна необходимост да отстояват личностните си желания. Конкуренцията е вид борба и в този смисъл дори и сега може да се окаже полезна за развитие на определени волеви качества. Но това е борба в името на егоизма, а не в името на духовното развитие, въпреки че тези волеви качества в бъдеще ще му послужат. Все пак обаче е за предпочитане човек да развие въпросните качества следвайки по-висши стремежи, а не дребните си личностни амбиции.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да, конкуренцията е необходима, за развитие на някои качества-ума, волята. Да излезем от стадното чувство-да имаме индивидуалност, но днес подчинена на нещо по-висше. Изобщо щом нещо е допуснато в света то си има своята роля и място.

Но днес вече нещата се променят, времето изисква издигнатият аз да се смали. Да преработим вътре в себе си егото и да пуснем любов, братство, сътрудничество, взаимопомощ. И не, като поза и задължение, а като осъзнато и носещо лично, вътрешно удовлетворение.

Линк към коментар
Share on other sites

"Все пак обаче е за предпочитане човек да развие въпросните качества следвайки по-висши стремежи, а не дребните си личностни амбиции." - Е, да ама в днешно време е невъзможно да се конкурираш. Възможно е, но ако си монах, или имаш богатство по наследство и не работиш. По принцип и по- добре една работа да се върши от най - добрите. В един филм е по - добре да гледаме по - талантливи актьори, а не аматьори. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Това по- и най- е външна оценка на хората. Не се влияя от нея. Важно е моето вътрешно усещане. Да живея в мир със съвестта и себе си.

Разбира се, всеки сам прави избор и си подрежда приоритетите... :)

Ценна мисъл за деня:

Без трудности животът щеше да бъде като поток без скали и завои - почти толкова интересен, колкото бетона. Без проблеми не може да има израстване на личността, групови постижения, прогрес на човечеството. Но важното при трудностите е това, което човек прави с тях. (Бенджамин Хоф)

Мисъл за деня-6 януари:

Всяко нещо, което направите с любов, дава сила на човека, всяко нещо, което направите без любов, обезсилва човека. То е философия, която може да се приложи в сегашния живот. Трябва да се приложи, за да победите. Да победим света, значи нашия свят да турим в ред и порядък.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

" Това по- и най- е външна оценка на хората. Не се влияя от нея. Важно е моето вътрешно усещане. Да живея в мир със съвестта и себе си.

Разбира се, всеки сам прави избор и си подрежда приоритетите... :) "

..............................................................................

Ъ, амчи аз ко толковъ съм казъл ? :blink: Това в какъв контекст го казваш ся ? Не съм имал предвид, че някой е по или най - в очите на Бог, пред него нали сме равни. Имах предвид в определени професии.

"По принцип и по- добре една работа да се върши от най - добрите." - Ако за една работа кандидатстват двама души, не е ли честно да вземат този дето може по - добре да я върши ?Ти само работа за която си единствен кандидат ли би вършила ? :D Нали сама каза, че конкуренцията е нещо нормално, Но Зависи каква е... И че не трябва да тъпчем конкурентите си, а да покажем най - доброто от себе си.

П.П.А като става дума за човешки понятия, за човешка любов - това означава, че косвено се намеква за божествени понятия, божествена любов. Но това дето днес ни изглежда като божествена любов, утре може да ни изглежда като човешка любов и да има пред нас още по - високи нива на любовта, към които да се стремим. Нали любовта има степени, като най - ниската доколкото знам е сексуалната. Това дето днес е човешка любов, може за нас преди време да е било като божествена. А това дето днес ни се струва божествено ниво, утре може да ни изглежда човешко.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...