Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли от Учителя за ясновидството


Recommended Posts

Казвам: знание без чистота е в състояние повече да ви спъне в живота, отколкото да ви подигне. Мнозина биха дали всичко, каквото имат, само да постигнат истинското ясновидство. Обаче, да бъде човек ясновидец, изисква се голямо самообладание, както и здрави, положителни знания. Ако очите на хората биха се отворили преждевременно, животът им напълно би се развалил. Тъй щото, те трябва да благодарят, че нямат още тази дарба. За този, който вижда, а същевременно и разбира нещата, ясновидството има смисъл. В това отношение човек трябва да се пречисти окончателно, да освободи съзнанието си от всички криви положения и възгледи за живота. Ако някой мъж е ясновидец и вижда, че неговата жена има отношения с други мъже, той трябва да знае дълбоката причина на тези отношения. И обратно: ако жената вижда, че нейният мъж има отношения с други жени, и тя трябва да разбира причините на неговото положение.

Източник: „По Бога направени”, Съборни беседи 25 август 1929 г., София

Линк към коментар
Share on other sites

Запример, някой от вас може да говори за ясновидството, да държи цели лекции какво нещо е ясновидството. – Добре е това, но дайте една демонстрация. Малко хора могат да дадат една демонстрация за ясновидството. Защо? Защото онзи човек, който има ясновидство, той вижда и отпред, и отзад на главата си. Значи, други очи действуват и разкриват света от друга светлина. Но ако един човек не (е) готов, както много хора не са готови за ясновидството, и се развие в тях тази способност, тя би ги поставила в крайно смущение. При мене са дохождали такива хора и са ми казвали: Аз видех нещо много страшно. – Няма нищо страшно.

Каза ми всичко

...Ако разкажа някому подобен пример, той ще ми каже: „Ти чрез закона на ясновидството провери ли го?“ Ясновидството е едно нещо, а пък като срещнеш някой на Земята да ти разправи, то е друго нещо. Ясновидството е отражение, фотография. Като видиш нещо в ясновидството, то не е още винаги реално. Не мислете, че всичко в ясновидството е реално. Там има доста илюзии.

Правилно възприемане и правилно даване

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Когато на съвременните хора се говорят по- високи от техните разбирания, те се запитват реално ли е всичко това.Питам реално ли е всичко това, което ясновидецът разказва?Той казва, че вижда обширно поле, изпъстрено с различни цветя, но докато говори още, картината изчезва пред него.Той вижда красиви, величествени планини пред очите си, каквито в живота си не е виждал, но скоро и те изчезват.И той сам се чуди реално ли е това, което вижда или не е реално.Ако ясновидецът вижда само картини, без да може да стъпи на тия места, той се намира пред символи, които трябва да тълкува.Обаче, ако едновременно вижда красиви палета и планини и може да ходи по тях, той се намира в реалността на живота.Ако ясновидеца види през деня звезда, която внася в ума му една светла идея, тя е реална.Той се свързва със светлината на тази звезда и започва правилно да мисли.

Личност и душа 01.01.1930г. ООК "Степени на съзнанието"

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Или представете си , че имате прозорливост, ясновидство.Как ще употребите това?Тия висши дарби, ако не ги употребявате, както трябва, те се занемаряват и се спъват.Аз съм забелязал,че всичките ясновидци едни вземат повече пари, а други започват да уповават на хората и след това тая дарба не се увеличава.Че онзи, който има тая дарба, трябва да бъде като един чиновник, който седи на своето място, на длъжността си и като срещне на пътя си някого и му казва, срещне някой мъж, който обича да попийнува, да побива жена си и му казва:"Слушай, ако ти не престанеш да пиеш и ако не престанеш да биеш жена си, след една година ще те сполетят най-големи нещастия в живота ти!"Ще му каже малко и ще си замине.Пари няма да му вземе.Някой път това чувство има всеки, някой път вие предчувствате.Много хора са идвали при мен и са ми казвали"Тежко ми е!Усещам, че ще ми се случи нещо"-!Че пророкът е дошъл.У всеки има нещо, което усеща нещата!Всеки човек има чувство на пророчество, че ако не се измени вашият живот, зле ще стане!

Противоречията в природата 30.09.1936г."Запалена свещ"ООК

Редактирано от Дриада
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Дриада

Та когато се говори за ясновидство...Това е отношението.Другояче седи сега ясновидството.Тъй, както разглеждате, ясновидството е много механическо.Законът за вярата-човекът има отношения към същества, които не познава.Ти по някой път седиш и нещо ти казва"Стани туй да направиш!"И казваш:"Това ми дойде на ума"Имаш едно същество, което мисли твоето добро.То ти говори по радиото, възприемаш казва ти:'Така и така ще постъпиш"Постъпваш работата тръгва.Или някой път забравил си някой предмет или някоя книга,някои от тия същества те заведат и ти казват"В еди - коя си библиотека иди, в еди -кой си щкаф"да намериш някоя книга.Всичко това ще ти каже.Някои хора нямат такива помощници, тяхната работа върви малко по- мъчно.

Това, което хората наричат късмет, това не е нищо друго освен връзка с известни разумни същества, които са богати в своята опитност, богати в своите сили, богати в много неща.Те могат да ви помогнат и упътват в правия път.Някои ги наричат божества, някои ги наричат светии, някои ги наричат гении, някои ги наричат дарби.Както и да е , но те съществуват.

Доброто семе 02.10.1934г."Приготовленията на сърцето"НБ

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Та трябва тия новите неща, които изменят живот, човек трябва да развие едно ново сетиво. Има един вид друго ново сетиво, което човек трябва да развие.Сега може да се говори за другия свят, нали?Сегашните хора казват, че това е празна работа.Той има 5 сетива!Ако имаше шесто сетиво, той щеше да види, че това е реалност. Ти щеше да видиш онзи свят!Това ново зрение е свързано с шестото сетиво. Много пъти можеш да знаеш неща, които стават на другия край на земята.Ще ги схващаш както радиото ги схваща сега!Има звуци някъде отдалеч и ти ще ги слушаш от тук!

Усет, влечение, чувство, стремеж 14.10.1936г."Запалена свещ"ООК

Линк към коментар
Share on other sites

Сега аз бих желал запример, повечето от вас да бъдат ясновидци- да виждат да знаят.Не зная колко души от вас са ясновидци. Трябва да развиете ясновидството.Не мислете, че може изведнъж да се развие.Най- напред при ясновидството, вие ще влезете в един свят като на кино.Най- първо ще се научите да се самоовладявате.Нищо да не те смущава.И като че всички тези работи са уредени.И ще се концентрираш вътре в себе си, в ума си и ще видиш, колко неща минават по пътя.Ще знаете това е кино, това не реален свят. Това е свят на сенките.Никой не ти казва нищо.В този свят ще видиш някой ангел с крила.Такъв ангел може да си нарисува човек.На киното може да видиш такъв ангел.А пък като видиш същински ангел, той ще бъде интелигентно същество, ще ти произведе приятно впечатление и ти няма да го забравиш.То ще ти каже, може би само една дума.

Всеки един от вас, трябва да знае защо е дошъл.Всеки един от вас трябва да знае каква е неговата история в миналото;колко пъти е бил на земята; де е бил; как се прераждал и кои са причините да дойде в България. Някои от вас не сте били в България в миналото. Вие сте дошли като пътешественици в България и виждам, че в бъдеще някои от вас пак няма да останат тук.

Малките опити 10.11.1937г."Божественият импулс"ООК

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Забелязано е, че в очите на ясновидците, около зеницата, стават особени промени. По тях се познава степента на ясновидството. Някои учени оспорват ясновидството, но аз твърдя, че съществува ясновидство. Има ясновидци и в Европа, и в България. Има хора, в които ясновидството е в спящо състояние; у други е почнало да се развива. По известни петна в очите се познава, че ясновидството е почнало да се развива. В очите на ясновидеца има особена светлина. Тя иде от невидимия свят. Ако лъчите на тази светлина попаднат точно под ъгъла на човешкото зрение, той започва да вижда неща, които по-рано не е виждал. Светът се открива за него в нова светлина, в нов образ.

На земята и на небето

Редактирано от Дриада
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...