Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моля ви за помощ, имам проблем с моята психика


new

Recommended Posts

Здравейте, аз съм момче на 20 години, нов съм във форума и бих искал да споделя с вас моя проблем търсейки помощ - имам някакви натрапливи лоши мисли, често си самовнувашавам някакви неща към нещо и започвам да си втълпявам, че може и да е истина, имам страх от микроби, много често си мия ръцете, както и прекалявам с това от самия страх, че може ми стане нещо лошо ако не съм се измил достатъчно, внушавам си някои неща за цифри, предмети, дори понякога мисля гадни неща за миг, каквито съзнателно изобщо не мисля и се побърквам, започвам да се страхувам например от някакво число, защото съм си внушил нещо, което не искам да е така, същото е и понякога с човек или предмет, не се издържа на моменти :(, четох за ОКР(Обсесвино компулсвино разтройство) и тези симптоми се чудя дали не се отнасят към него, изобщо не знам дали има някой, който се е сблъсквал с този неприятен психилогически проблем и дали изобщо има излизане от него, също характери за мен са и някакви суеверия ако не направят нещо по определен начин и започват пак тревогите, нядвам се, че не ви ставам досаден с дълги писания, това е общо взето ситуацията при мен и не знам какво да правя :( просто искам да имам нормална психика и да не се тревожа постоянно сам с моите мисли и самовнушение за неприятни неща. Мисля, че на моменти се заслват тревогите, като например вчера получих някаква тревожна атака, нещо като вълна ми дойде и изтръпване от някакво самовнушение и станах още по-лабилен :( и започнах да се тревожа пак с моите самовнушения, не знам какво да правя, мисля, че всичко започна от началото пубертета и от тогава досега често ми се случва да изпадам в някакви тревожни състояние и депресия, минава след време, но после се появява или същите тревоги или нови и вече не знам как да се справя точно вмомента ми е много тревожно и ви моля за някакъв съвет или помощ :(

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Моля те виж другите теми тук за тревожност, ОКР и хипохондрия. В тях има конкретни съвети, поне общи препоръки за това как да подходиш към случващото се в теб!

Най-доброто решение е да се обърнеш към психотерапевт. изисква се постоянство, упоритост и целенасочени смели действия по посрещане на страховете ти, които всъщност пораждат фиксираенто ти върху някои мисли и т.н. При теб може би нещата са по-разрешими - възможно е да имаш огромно подобрение само за няколко сесии при терапевт. Аз бих ти препоръчал когнитивна психотерапия, хипнотерапия и НЛП терапия. Тези трите в комбинация помежду си работят доста ефикасно! При това в Б-я терапията е наистина евтина! не се бави!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Страх ме е от посещение при психотерапевт, никога не съм бил при специалист, дори не знам какво трябва да кажа, но общо взето ще е това, което съм написал и тук, донякъде се притеснявам и ме е срам да го кажа очи в очи, така че много ми е трудно да се престраша и не знам дали ще отида, ще ме помисли за някой луд и не съм сигурен дали трябва да посетя психотерапевт, такива неща ме спират

Линк към коментар
Share on other sites

Споко, приятелю! Никой не е отишъл на психотерапевт, защото му е хубаво и се чувства добре. Твоят случай е един от многото, с които терапевтът, при който би отишъл се сблъсква всекидневно. И определено ще те помисли просто за нормален човек, който просто има нужда от пмощ при преодоляване на трудност. Това му е работата на терапевта и последното, което му минава на ума е да обвинява пациентите си или да ги мисли за луди. Имаш просто завишена тревожност, която поражда мислите ти. Всеки има подобен вътрешен диалог, просто твоят е станал по-отчетливо силен и негативен поради тревожността ти зад него. Искам да ти кажа, че при психотерапевт ще получиш пълно приемане и сърдечна приятелска подкрепа! Така че, не се бави! процесът, който е тръгнал в теб, е като отворен кариес (символично казано), за който ако не вземеш мерки, се превръща в пулпит, гранулом, гангрена. Тоест рядко се разрешава от само себе си - още повече окр/ хипохонрията, които се развиват при теб! Искам да ти кажа честно, че аз дори психотичните пациенти (с шизофрения и пр.) ги приемам просто за нормални хора, като отбягвам да им лепвам етикети, но работим заедно като приятели, фокусирани в обща цел - подобрение. А ти си далеч от това - просто си малко напрегнат и умът ти те е поставил в една психична въртележка, която е нужно да видиш ясно, да забавиш оборотите и и да слезеш от нея! Има тънкости в работата на когницията, които сам можеш да видиш, осъзнаеш и направляваш единствено след години търсене, болезнени проби и грешки - и то само при положение, че осъзнато и целенасочено търсиш... С психотерапевт за някакви си три месеца или 24 сесии можеш да бъдеш свободен от напрежението и страха си. А може би и за по-малко! Погледнато чисто финансово - ако таксата на терапевта ти е 20лв/час, месечната сума, от която ще се нуждаеш, е 160 лева. Тоест за 300-400 лв. ще ти бъде дадена помощ, идваща от терапевт, учил дълги, дълги години в психологични и психотерапевтични школи и често в труден и осмислен житейски път... За сравнение, за същия брой сесии при зъболекар, за една много по-механична и груба работа, и далеч по-малко учене и вложения зад нея, би се нуждал от доста хиляди лева, без преувеличение! В Б-я засега финасовите изисквания на психотерапевтите граничат с алтруистична благотворителност!

Не е нужно да знаеш какво да кажеш - терапевтът води всичко. От теб се иска просто доверие и откровеност. Няма за какво да се безпокоиш - той ежедневно вижда и чува неща, в сравнение с които ставащото в теб вероятно е цветя и рози...

Просто се престраши, намери добър психотерапевт, започни и упорствай в курса на терапия! Ето сайт, в който можеш да избереш терапевт! И още един!

Най-искрено ти желая успех!

Орлин

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Хей, здравей! Много добър знак е, че търсиш помощ и че не искаш да изпадаш в тези състояния. Това си е знак, че си готов да се отървеш от това, което те мъчи. Не се тревожи, всички имат проблеми с психиката си - по-малки или по-големи..В Австралия и в Америка повечето хора си имат лични терпевти или така наречените life coaches, на които могт да споделят тревожни мисли. Психотерапевтите са си избрали тази професия малко или много, защото искат да помагат на хора с психични проблеми, така че ще се радват, че някой има нужда от тях:-)

Тъй като съм завършила психология и съм ходила и на терапия, защото за един терапевт това е повече от задължително, мога да ти я препоръчам горещо. Какъв вид терапия ще си избереш - не знам, трудно е да се препотъча. Знам, че поведенческата носи добри и бързи резултати, но за някои хора, които искат да вникнат дълбоко в корените на проблема е по-подходяща дълбинната психотерапия или психоанализата. Тя трае доста по-дълго докато даде резултати, но допринася и за по-дълбоко самопознание.

Това, което е най-важно избирайки си терапия е да си харесаш терапевт - по интуиция или симпатия, както предпочиташ. Разбира се препоръчвам задължително да е терапевт, който е полагал няколко годишни курсове за терапия след завършено психологично образование и с житейски опит..Но колкото и да е професионален, най-важното е връзката между вас, комуникацията между вас, да е плодотворна - само това е определящо. Не се страхувай да търсиш и да експериментираш и ако някой терапевт не ти допадне, да го смениш.

И не забравяй - това, което ти се случва е нещо, с което можеш да се справиш (дори и да е нужна чужда помощ). Не случайно ти е пратено, когато се заемеш с него и с помощта на някого го "осветиш", то от само себе си лека по лека ще изчезне.

Друго, което ти препоръчвам е да се молиш - на светлите сили, на ангелите-архангел Рафаил-за здраве или Уриил- Божествената светлина..Препоръчвам ти и житния режим, в който мовеш да се прочистиш и да уравновесиш енергиите. По време на него е трудно, лошите мисли нахлуват, но след третия ден започват да отминават..

В крайна сметка всеки сам най-добре знае как да си помогне - моли се, за да откриеш отговора в себе си и за да намериш това/този, който ще ти помогне да се избавиш от проблемите. Пази вярата, имай търпение и ще се оправиш!

Желая ти повече светли и красиви мисли! Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...