Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Слънчева

Рецепти, подходящи за сряда

Recommended Posts

Рецепти, подходящи за сряда:

Сряда е под влияние на Меркурий-жълто. Подходящи храни са-моркови, круши, зряла царевица, леща, плодове в жълто-пъпеши, лимони, валериан, градинска чубрица...

Плодова салата:

1 пъпеш, 1 портокал, 1 праскова, 1 круша-обелени и нарязани.

Пъпеша се разрязва наполовина и се почистват семките, става като паничка.

Изсипват се останалите плодове.

Дресинг:

3-4 с. л. кисело мляко

няколко капки есенция ром

3 с. л. мед

2с. л. бяло вино

Залива се.

Редактирано от xameleona

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Леща яхния:

Продукти:

Леща,

морков,

Лук,

Чесън,

Червен пипер,

Доматено пюре или 1 домат,

сол,

олио,

чубрица,

магданоз

Приготвяне: Задушавам наситно нарязания лук, скилидка чесън и морков на колелца заедно с лъжичка червен пипер. Изсипвам лещата и всичко се вари докато омекне, накрая добавям 2-3 лъжички доматено пюре или наситно нарязан/настърган домат. Накрая добавям подправките чубрица и/или магданоз и сол.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предлагам Ви любимата ми салата от моркови:

Моркови,

1/2 връзка магданоз;

1/2 връзка копър;

Лимон;

Зехтин.

Настъргваме морковите, както и копъра и магданоза, подправяме със сол лимон, и зехтин и хапваме с усмивка.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Печени дюли:

1. Дюли

2. Орехи

3. Мед

Дюлите се измиват, нарязват на половинки или четвъртинки, издълбава се семенната част и се плни със счукани орехи (или се слага по половин орехова ядка). Нареждат се плътно в леко подмазана тавичка и се пекат на не много силна фурна. След изваждане от фурната се намазват с течен мед.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Леща в гювеч

Продукти: леща, моркови, червена чушка, скилидки чесън, подправки (сол, чубрица, червен пипер и други по желание :), мазнина, брашно;

Приготвяне: В гювеча се слагат лещата, чубрицата или други подправки, сол, малко мазнина, чесън на цели скилидки. Добавят се нарязани на ситно чушка и морков. Отгоре се поръсва с червен пипер и брашно. Залива се с вода, разбърква се и се пече до готовност.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте.Ето и моето предложение за любимата леща-чорба.

Чорба от леща:

Продукти:

Леща,

морков,

Лук,

Чесън,

Маслини-10-15 бр.

сол,

чубрица,

магданоз

Понякога слагам и 1 цял обелен картоф.

Приготвяне:

Всички продукти се слагат сурови да се варят,без задушаване и запръжка на лука.Моркова нарязвам на по- едри парченца,лука -цяла глава,картофа също цял,чесънът на скилидки.Магданоза и чубрицата се слагат накрая.Когато зеленчуците се сварят,изваждам лука,картофа ,морковите и малко от лещата и ги пасирам,след което ги връщам в чорбата.Яденето е готово за консумация.

Варианти за поднасяне -Тъй като не сме сложили никаква мазнина,при желание всеки може да си овкуси със зехтин .Този начин на използване на мазнината взаимствувах от италианската кухня.Направи ми впечатление,че в Италия не готвят с мазнина,а винаги я слагат сурова при консумация(домашна) и задължително е зехтин.Най-добър е студено пресования такъв.Неговият БГ аналог от слънчоглед е шарлана,но трябва да е пресен.Необработените допълнително фабрично мазнини много бързо гранясват.

Освен със зехтин,тази леща може да се овкуси по желание със:

Лимонов сок , пармезан или настърган кашкавал,които предлагам при сервирането в купички.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Кюфтенца от леща

Продукти:

1 ч.ч. червена леща

по 1 стрък пресен лук и чесън (или стари 1 глава лук и 2 скилидки чесън)

1 ч. л. кимион (или подправка по вкус)

1 ч. л. червен пипер

сол на вкус

няколко лъжици галета

олио за намазване

брашно за овалване

Сваряваме лещата, задушаваме лука, чесъна и подправките, пасираме или добре разбъркваме всичко, добавяме галета, овалваме в брашно и печем на силна фурна (200 градуса). Към рецептата може да се прибавят и други подправки или съставки според вкуса, както и да се приготвят чрез пържене. Аз лично предпочитам печеното.

Източник

Кюфтенца от леща за суровоядци

Продукти:

5-6 чаши покълнала леща, смляна

1-2 чаши смляно ленено семе

1-2 глави лук, нарязани на ситно

няколко скилидки чесън

1-2 ч.л. кимион, смлян

1 ч.л. черен пипер, смлян

1/4 чаша зехтин

малко вода

по желание:

1 щипка морска сол

1 лъжица мед

макови семена за поръсване

кълнове от слънчоглед

Слагаме всички съставки в кухненски робот и бъркаме докато сместа се раздроби. Може да смелим всичко поотделно и след това да смесим в купа. При необходимост добавяме вода ако сместа е твърде суха и се рони или ако пък е твърде водна добавяме още брашно от ленено семе. Оформяме кюфтенца, пожелание поръсваме или овалваме в макови семена и нареждаме в тавичка. Сушим във фурната на 40-45 градуса цяла нощ или за 6-8 часа.

Източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тъй като лимоните са подходящи за деня, препоръчвам нещо здравословно, вкусно, а лятото и разхладително.

Изцеждат се 1, 2 или 3 лимона, добавяме и 2-3 лъжици пчелен мед и разреждаме с вода. Много е полезно, много вкусно и много здрпавословно.

А освен лимоните ако добавим и останалите цитросови оранжеви плодове-мандарина, портокал и грейпрут, става много витаминозен и вкусн фреш, който е най-добре да се изпие веднага след изцеждане и на гладно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Злинчо
салата (на Найджъл Менсъл) с вариации 1. настъргани моркови; 2.надробено сирене (за предпочитане изкиснато); 3.много магданоз; 4.лимон (може настърган,може нарязан); 5.немного зехтин . това предложение засяга хора със зрителни проблеми.
  Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

azbuki

Настъргана целина, моркови, може и корен от магданоз (май в БГ го няма тва чудо), зехтин, лимонов сок, морска сол и мноого магданоз. Да ви е сладко. Но стават такива салати и с ряпа, зелем червено цвекло и подобните. Важното е да са сезонни зеленчуци.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Крем супа от червена леща с летни подове и зеленчуци

Продукти

50 гр растителна мазнина

250 гр леща

2 л вода

200 мл заквасена сметана

1 бр чушка

1 бр морков

2 бр картофи средни

1 суп л брашно

1 гл лук

10-15 сливи(джанки) узрели ,без костилките

Копър

Магданоз

Сол

1 лимон

Сваряваме в 2 литра вода – лещата, картофа , моркова , лука, сливите и чушката Всички зеенчуци са нарязани на едри парчета Добавяме по време на варенето и сол на вкус Пасираме зеленчуковата смес още топла

Отделно смесваме брашното, мазнината, сметаната и лимона

Прибавяме към пасирната супа и варим няколко минути на бавен огън Накрая слагаме подправките Аз слагам само копър

Супата се поднася украсена с нарязан на ситно магданоз и крутони

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Соте от Моркови:

Приготвя се по следният начин. Морковите се нарязват на колелца с дебелина около 1-2 милиметра. Задушават се в тиган или тинджера според избора на готвача. Прибавят се копър, малко сол и еветуално малко чесън за тези които го обичат.

Поднася се с усмивка и обич!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега

×