Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради

Принципа на десятъка...

Recommended Posts

Здравейте приятели,

Може би повечето от вас са чували за принципа на десятъка (да се отделят поне 10% от приходите ни за общността), който се практикува в повечето духовни, окултни и религиозни общности.

Интерсното е, че този жест на благотворителност и безкористно даване се практикува от много милионери и милардери (Рокфелер, Опра Уинфри, Карнеги и т.н), както и от много богати хор и бизнесмени, като всеки преценява къде да даде тези пари.

И всички те са убедени, че давайки това - получават много повече. Някои го наричат духовна математика, безкрайно изобилие, духовно богатство.

Казано е в Библията : "Давайте и ще ви са даде."

В Школата на Учителя Беинса Дуно също се практикува този принцип.

Вие какво мислите, имате ли някаква опитност?

Поздрави,

Ради

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Понякога е възможно да не се даде по правилния начин и тогава даденото няма да е благословено и да се умножи. Случва се в духовните общности да се оказва натиск в това отношение. Ще разкажа накратко една случка.

Преди години членувахме в едно такова място аз и най-добрата ми приятелка от младежките години. Бях останала без пари, чаках от майка си запис на следващия ден. Имах единствено зрял фасул, но не можах да го сваря, понеже бързах да не изпусна службата. Бях минала през доста трудности, но Господ никога не ме остави гладна. Реших да поискам от приятелката си назаем до следващия ден. Бях много изненадана и наскърбена, когато тя ми отказа с мотива, че парите са определени за църквата. В съзнанието ми прозвучаха думите на Христос от Библията /в момента не мога да си ги спомня точно/, че ако нахраниш гладен човек, все едно Него си нахранил. Доплака ми се, понеже приятелката ми, вече твърде фанатизирана, отказа да нахрани не само мене, но и Господ. Мисля, че парите, които даде тя тогава в дарението, не бяха благословени. За каква Вяра и Любов може да се говори, ако видиш гладен човек, имаш хляб в ръката и му го откажеш, понеже си твърде духовен и имаш да изпълняваш къде по-важни мисии. А що се отнася до парите от дарението, не се харчеха така, както се обещаваше /научих това със сигурност впоследствие/. Никаква благотворителност, никакви Домове за сираци... Веднъж им се видяха малко парите от дарението, че минаха и втори път на същото събрание. Дръпнаха една проповед, в която внушаваха чувство за вина /къде остана принципът за доброволност и свобода на избора/, изобщо, приличаше на дране на кожи. Нали пасторът и духовният съвет трябва да получават заплати, да ходят до Израел...

Вярно е, че даденото може да се преумножи, но даденото по правилния според Бог начин. От доста време аз лично не успявам да давам десятък, понеже всъщност живея и за чужда сметка. Когато мога да помогна с нещо, помагам, но си мечтая някой ден да съм в състояние да давам много повече. Не просто в някоя религиозна общност, а където има нужда.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest BENITA

"...Пдсятото семе струва много повече от изяденото семе,това е един закон.Твоята жетва се управлява от твоето сеене.Ако някои са сеели много в минали животи, сега нещата им идват на готово.Обаче ако не живеят сега разумно, те си посяват следваща бедност.Разбира се моята цел не е да ви направя богати а разумни...

Никой никого не трябва да насилва да дава.Това е свобода.Макар,че десятъкът е принцип, макар че тези пари са на Бога и ако не ги даваш, духовете ще ги вземат двойно и тройно, такива са законите, но свободата остава като свещен засон.Даването според Библията, трябва да произлиза от свободно и радостно сърце.

Дарението е нещо другс, то е по свобода.При десятъка не си свободен, но ако искаш можеш да си наложиш една своя свобода, ако искаш да си много умен и след време да обеднееш във всяко едно отношение.Докато при дарението си свободен-може и 1-лв.да посееш през годината,може и 10-лв.;каквото си сял,след време такова ще жънеш.Това означава, 4е дарението е извън десятъка,то е свободно семе, по друг закон.От 4овека оба4е се иска да бъде разумен сея4,защото твоето семе е едновременно с това и твоето бъдещо снабдяване, а това озна4ава, 4ети можеш да помагаш след време на много хора, такава е и целта.Например постоянната молитва е сеене на взаимност с Бога, сближаване.Какво озна4ава това?Сей, за да шмаш за да имаш след време Божествени обстоятелства.Не да 4акаш някакъв късмет, а ти да го създадеш и той да дойде, защото си го създал....

Десятъкът, е да имаш Божествени обстоятелства.Вие знаете, някои хора не могат да си намерят с години работа.Има много работа, но не могат да си намерят, няма обстоятелства, няма условия.Какво са условията?У4ителят казва:Невидимите помага4и.И такива хора се лутат, разбиват си живота, а някои хора за няколко дена с формули си намират работа,други за няколко месеца....

4овек в който има древен материализъм, много трудно ще схване този въпрос за парите-ще го мисли,обаче винаги умът му ще му играе номер.Въобще тези идеи за сеенето са много прости4ки, но за някои хора са проблем.Но-сеенето е най-могъщият закон на живота, той ражда вси4ко.Когато Бог е в 4овека, само тогава 4овек наистина е успял-мярката за успех е, когато Бог е в 4овека.В Библията в Малахия се казва, 4е десятък озна4ава да отвориш небесните врати,т.е.небесните условия.Тогава може и да не си намериш веднага работа, но за кратко време ще бъде лесно.Въпросът е как ще използваш тази работа.

И парите са сеене и формулите са сеене, въобще енергията във всякакъв смисъл е сеене.Любовта означава да се посееш в живота на БОГА.Това е най-истинското сеене, това е ве4е за пробудените....

Когато един човек е разрешил правилно въпроса, Бог вече поема неговите нужди.Учителят отговаря така:"Когато си се посветил изцяло на Бога,Бог ве4е се грижи за твоите права и нужди...

Десятъкът и даренията са даване.А що е това даване?Това е освобождаване на Бога да деиства за тебе.Такъв е и кармичният закон:Много си давал,много ще полу4иш.Ако си сял много в музиката,можеш да свириш още на пет години като Моцарт и големите музиканти, със затворени очи.Ако не си сял и сто години да работиш, ще бъдеш начинаещ музикант.

Бог иска да даваш десятъка не за да забогатее Той, защото това е немислимо-всички източници са Негови, Той няма откъде да забогатява, всичко е Негово.Той иска да те благослови.Това означава, че десятъкът е отваряне на условия за тебе, развитие в най-широк смисъл.Разбира се, как ще го използваш е твой въпрос, но това е отваряне на условия.

В Библията в Левит се казва:"Десятъкът е свят за Господа"....

Парите са неутрални,те не са лоши, нито добри.Човек може да ги направи лоши или добри...

Десятъкът и дарението,т.е. сеенето,са мярказа благословениятя.Недостигът в живота се причинява от Сатана по определени закони-по законите на човешката неразумност, поради законите на човешката пресметливост и хитрост,но както знаете,хитростта е много древно качество...,едно от най-трудните неща, от които човек трябва да се освободи.

Дяволът е прекалено хитър.Той умее да превръща изобилието в мизерия.И на много хора е успял да превърнетяхното изобилие в мизерия,изключителен маистор....

Злото не е в самите пари, защото те са допуснати за Божествена употреба.Злото се намира в неправилното отношение към тези пари.Ако Бог е в тебе,т.е. ако Абсолютната Разумност е в тебе, харчи парите, това е смърт за дявола и неговите планове.Той съжалява,че тези пари са попаднали в тебе,ако ти имаш принципи.Ако си разумен, това е благословение и за тебе и за другите.

Пробудеността означава правилен подход към всичко.Тук говорим за парите,но иначе в широк смисъл, правилен подход към всичко..."-Елеазар Хараш-"Сияещата Мъдрост"

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не бих казала, че печеля много, но всяка година превеждам определена сума по сметката на SOS - детски селища, давам нещо и на училището, в което учат децата ми, защото съм доволна, че се стараят да насърчават децата - организират им празненства, спортни инициативи, награждават добре представилите се на състезания, олимпиади или конкурси в сферата на изкуството... Не съм изчислявала дали е точно десятък, нито съм се замисляла, дали от тези дарения получавам много повече... правя го, защото ми се струва необходимо, полезно и май чисто егоистично просто аз се чувствам добре...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Винаги е добре, когато имаш повече да дадеш от себе си или са дариш средства, за някоя добра кауза. Както е казано" По щастлив си когато даваш, а не когато взимаш". Предполагам, че 10% от доходите са разумна сума, която да се дари. А за това парите връщат ли се при теб, ако ги дариш съм сигурна, че е така. Пробвайте да дадете последните си пари на някой и ще видите, че те отново ще се върнат при вас по - някакъв начин. Вярно е че човек трябва да преценява и къде и за какво да даде тези средства.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не съм изчислявала дали е точно десятък, нито съм се замисляла, дали от тези дарения получавам много повече...

Интересно, нека обърнем внимание на изчислението. Понеже названието на дарението е "десятък", аз се питам - десятък от какво? От брутния или от нетния доход? Ако си представим че употребяваме за издръжка на живота си да кажем 92% от брутния си месечен приход, можем да видим, че варианта "10% от бруто дохода" не е реализуем винаги. :sleeping:

Естествено моментът че това е дарение по свобода си остава. Просто любопитство към детайла... :dancing yes:

Редактирано от Васил

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Като вземем предвид, че данък общ доход е доста по-голям от осигуровките (особено при големи доходи) и не считаме държавата за част нас, то би трябвало приложим десятъка за нетния доход :whistling:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Спомнете си думите на Исус, казани пред Пилат Понтийски, който го пита вярно ли е че призовава хората да не плащат данъци. "Прочее, отдайте кесаревото Кесарю, а Божието - Богу". Божият данък е живота, в съответствие с Божиите закони.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Спомнете си думите на Исус, казани пред Пилат Понтийски, който го пита вярно ли е че призовава хората да не плащат данъци. "Прочее, отдайте кесаревото Кесарю, а Божието - Богу". Божият данък е живота, в съответствие с Божиите закони.

Мдам.

Парадоксално.

Религиозни движения, възхваляващи Духа, а събиращи Светски приходи от един вид 'данъци'.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

Ако сме участници в някакво общо дело, е необходима съответната организация и мероприятия /т.е. разходи/. Значи трябват и приходи. Откъде тези приходи, освен от участниците в Общото дело? Или може би ще ни финансира "Князът на този свят"?

Сигурно има и такива организации, но без мен, например.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest aorhama

С7АЛК3Р: Мдам.

Парадоксално.

Религиозни движения, възхваляващи Духа, а събиращи Светски приходи от един вид 'данъци'

Ти ли не четеш внимателно, или си влюбен в собствените си предразсъдъци? Т.нар. десятък е напълно доброволен и съзнателен акт. Вероятно схващаш тънката разлика между споменатия десятък и механизмите на една данъчна система.

Модераторска бележка: "Ти ли не четеш внимателно, или си влюбен в собствените си предразсъдъци?"

Моля избягвайте подобни реплики във форумите на портала!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако сме участници в някакво общо дело, е необходима съответната организация и мероприятия /т.е. разходи/. Значи трябват и приходи. Откъде тези приходи, освен от участниците в Общото дело? Или може би ще ни финансира "Князът на този свят"?

Сигурно има и такива организации, но без мен, например.

thumbup2.gif60.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

С7АЛК3Р: Мдам.

Парадоксално.

Религиозни движения, възхваляващи Духа, а събиращи Светски приходи от един вид 'данъци'

Ти ли не четеш внимателно, или си влюбен в собствените си предразсъдъци? Т.нар. десятък е напълно доброволен и съзнателен акт. Вероятно схващаш тънката разлика между споменатия десятък и механизмите на една данъчна система.

Може би е по-скоро второто, защото не съм пропуснал частта с доброволността на даренията.

Доколко са доброволни и доколко, по един или друг начин, духовно инспирирани от някоя проповед?

Всъщност, няма значение. За мен няма значение.

Дори и да са абсолютно и напълно доброволни. Губи ми се момента с безкористността. При кой?

При този, който дарява.

А този, който приема даренията, какво дава?

И за да не ме обвиниш в дребнавост, идеята ми е, че ...Бог, Духа и т.н., не са в организацията. Без значение, коя организация, без значение с каква цел.

Когато се появят парични маси, дарения и т.н., тогава се появяват и Интереси. Коя организация и 'управление', може да съществува без материални придобивки и някаква самоиздръжка?

Според мен - никоя.

"Когато Духа се превърне в професия. В бизнес."

Точно тук се крие опорочаването на цялата тази история.

И всичкото това, с уговорката че е за мен, лично мое си мнение.

Не принуждавам никого да се "влюбва  в моите предразсъдъци".

Интересно ми е, какви са мотивите ти за тази така остра реакция?

Възможността да съм прав ли те притеснява или...?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

"...4 Но един от учениците Му, Юда Искариотски, който щеше да Го предаде, рече:

5 Защо не се продаде това миро за триста динария, за да се раздадат на сиромасите?

6 А това, рече не защото го беше грижа за сиромасите, а защото бе крадец, и като държеше касата вземаше от това, което пускаха в нея...."

Евангелие от Йоан, гл. 12

Дори нашият Спасител, Исус Христос е имал каса, в която са пускали пари за издръжката Му и за неговите ученици -

ТАКИВА СА ПРАВИЛАТА НА ТОЗИ СВЯТ!

Именно и за това не го харесваме този свят и съобразно и с идеите на Учителя Беинса Дуно сме тръгнали по пътя на трансформацията - на смяната на жизнената реалност. :3d_066:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мхм, интересно.

Ето, ще променяме света, възползвайки се от неговите недъзи, живеейки с ТЯХ и Благодарение на ТЯХ, експлотирайки ги.

Звучи ми странно.

Ако това са правилата, то къде е идеята с изповядване на идеология, която е в разрез с тези правила?

Просто удобно извинение?

Редактирано от С7АЛК3Р

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest aorhama

С7АЛК3Р Може би е по-скоро второто, защото не съм пропуснал частта с доброволността на даренията.

Доколко са доброволни и доколко, по един или друг начин, духовно инспирирани от някоя проповед?

Всъщност, няма значение. За мен няма значение.

Дори и да са абсолютно и напълно доброволни. Губи ми се момента с безкористността. При кой? При този, който дарява.

А този, който приема даренията, какво дава?

И за да не ме обвиниш в дребнавост, идеята ми е, че ...Бог, Духа и т.н., не са в организацията. Без значение, коя организация, без значение с каква цел.

Когато се появят парични маси, дарения и т.н., тогава се появяват и Интереси. Коя организация и 'управление', може да съществува без материални придобивки и някаква самоиздръжка?

Според мен - никоя.

"Когато Духа се превърне в професия. В бизнес."

Точно тук се крие опорочаването на цялата тази история.

И всичкото това, с уговорката че е за мен, лично мое си мнение.

Не принуждавам никого да се "влюбва в моите предразсъдъци".

Интересно ми е, какви са мотивите ти за тази така остра реакция?

Възможността да съм прав ли те притеснява или...?

Възможността да си прав е твърде реалистична за нравите на света, в който живеем. Користолюбието, егоизмът, недоволството и подозрителността следват общо взето една и съща проста аритметика: като вземат - вземат, като дават - пак вземат. Но жестът на дарението е преди всичко жест на сърцето, а не просто някакви дадени пари, труд или вещи. По необходимост това предполага съзнателно гласувано доверие на определени хора или организация. Нормално е да се приеме, че те имат общи стремежи, общ език, общи проблеми, посока на действие и т.н., което не е еднозначно с общи лични интереси. Наистина, ключът се крие в степента на осъзнатост на личните намерения.

Бих се притеснил от възможността да си прав, ако идеше реч за вложение в акционерно дружество с неясна структура на собствеността и управлението, примерно.

Доколкото си склонен към финансиране на масово въоръжаване (а се предполагат и известни последици от това), не виждам с какво чак толкова те впечатляват мотивите на реакцията ми.

--------

PS И все пак, за информация, първите сведения за закона на десятъка можеш да намериш в Битие, 14 - 18,19,20.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако това са правилата, то къде е идеята с изповядване на идеология, която е в разрез с тези правила?

Просто удобно извинение?

Бил ли си на Рила по време на Братския събор? Запознат ли си как стоят нещата там? Знаеш, ли че всеки ден има безплатен обяд. Че всяка вечер можеш да си вземеш хляб просто ей така, без да го купуваш? Можеш да си вземеш дори ябълка. Някой решава доброволно да ги плати, за да бъдат за теб и за всички останали безплатно, по братски! Има кутия за дарения, в която всеки който почувства, по своя преценка може да остави каквото и колко му подсказва сърцето, абсолютно свободно. Ако не искаш, не си длъжен. Интересното е, че когато има регламентирано плащане, човек се дърпа, и при мен е било така, това е в природата на ума, но когато видиш това, когато си свободен, когато си получил повече, толкова повече, отколкото си предполагал, тогава сам чувстваш че искаш да дадеш и ти нещо в замяна. Тогава отиваш при кутията и всичко е от истинско по-истинско, по сърце. Знаеш ли, че книгите там се продават на максимално ниски цени, далеч по-ниски отколкото ако купиш същите книги от книжарниците в градовете? Че дисковете с прекрасните филми за Паневритмия, за Учението... се продават просто по 1 лев, а не по 10 лв.?! Отиди, наблюдавай кое и как се върши и тогава прави заключения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бил ли си на Рила по време на Братския събор? Запознат ли си как стоят нещата там? Знаеш, ли че всеки ден има безплатен обяд. Че всяка вечер можеш да си вземеш хляб просто ей така, без да го купуваш? Можеш да си вземеш дори ябълка. Някой решава доброволно да ги плати, за да бъдат за теб и за всички останали безплатно, по братски! Има кутия за дарения, в която всеки който почувства, по своя преценка може да остави каквото и колко му подсказва сърцето, абсолютно свободно. Ако не искаш, не си длъжен. Интересното е, че когато има регламентирано плащане, човек се дърпа, и при мен е било така, това е в природата на ума, но когато видиш това, когато си свободен, когато си получил повече, толкова повече, отколкото си предполагал, тогава сам чувстваш че искаш да дадеш и ти нещо в замяна. Тогава отиваш при кутията и всичко е от истинско по-истинско, по сърце. Знаеш ли, че книгите там се продават на максимално ниски цени, далеч по-ниски отколкото ако купиш същите книги от книжарниците в градовете? Че дисковете с прекрасните филми за Паневритмия, за Учението... се продават просто по 1 лев, а не по 10 лв.?! Отиди, наблюдавай кое и как се върши и тогава прави заключения.

icon12.gificon12.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Възможността да си прав е твърде реалистична за нравите на света, в който живеем. Користолюбието, егоизмът, недоволството и подозрителността следват общо взето една и съща проста аритметика: като вземат - вземат, като дават - пак вземат.

--------

PS И все пак, за информация, първите сведения за закона на десятъка можеш да намериш в Битие, 14 - 18,19,20.

Това е светът, в който живеем. Наистина.

Но жестът на дарението е преди всичко жест на сърцето, а не просто някакви дадени пари, труд или вещи. По необходимост това предполага съзнателно гласувано доверие на определени хора или организация.

А доколко е оправдано?

Все пак, ние живеем тук, в този свят.

 

Бих се притеснил от възможността да си прав, ако идеше реч за вложение в акционерно дружество с неясна структура на собствеността и управлението, примерно.
A aз се питам, поради каква причина, не си притеснен в случая?

Доколкото си склонен към финансиране на масово въоръжаване (а се предполагат и известни последици от това), не виждам с какво чак толкова те впечатляват мотивите на реакцията ми.

Странен аргумент.

При все, че аз не бих разчитал на Нещо, а на случайност по-скоро. На едно природно правило - оцеляват пригодните, другите  се пригодяват или не оцеляват.

На какво разчитат хората, които даряват десятък?

И всъщност, стана ми интересно за Теорията и Практиката.

Теорията е такава, но на практика - хората вярват в нея, изповядват я, но живеят по законите на обективната действителност, която е в разрез с Теорията.

А това не ми прилича на опит за промяна, а за ..извинение за този лош свят.

Максим :)

Не съм ходил там, не съм присъствал на такова мероприятие.

И все пак, това е нещо, което си го видял. Ок, съгласен съм.

Хубаво е, че не е регламентирано, но докъде води липсата на отчетност?

Малко е комунистическо - даваме за да дадем, а получаваме ..защото има.

Всичко е в изобилие, затова всички са доволни, задоволени и т.н.

Подобна на тази идея, вече се е проваляла. Не, че е лоша, разбира се.

Практически е трудна за реализиране.

Хмз, аз заради храна дойдох тук, ама май ще ме отлъчите. :whistling:

Редактирано от С7АЛК3Р

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Хубаво е, че не е регламентирано, но докъде води липсата на отчетност?

Малко е комунистическо - даваме за да дадем, а получаваме ..защото има.

Всичко е в изобилие, затова всички са доволни, задоволени и т.н.

Подобна на тази идея, вече се е проваляла. Не, че е лоша, разбира се.

Трудна, но не и невъзможна. Повярвай ми, че регламентираното плащане пък било то с отчетност поражда повече подозрения и недоволство. Какво като там има отчетност? И в бизнеса има отчетност ако става въпрос. Бил съм на духовни събирания в други общества, където има вход и си плащаш твърда цена, за да влезеш. Знаеш, че ще ти е полезно, че ще се видиш с приятели, че ще научиш нещо, но за удоволствието трябва да си платиш цена на курса например 200 лв. Иначе оставаш навън, няма компромиси, няма отстъпки от цената, никой не го е грижа колко си отдаден, колко си искрен в практиката в следването на пътеката, няма братство, безусловната любов се изпарява, ако си плащаш те обичат, иначе кучета те яли, важно е да имаш пари за да си плащаш. Това ли е по-добре? Обидно е да се търгува с такива неща по този груб светски начин. И после те залъгват с цял куп оправдания, че било духовен закон като получиш, трябва да дадеш, иначе по силата на карма ще ти се вземе нещо...Не е това начина. Можеш да си платиш с нещо друго, кой каза че трябва непременно с пари. Как да кажа на някого-ела на курс за духовно усъвършенстване...но си приготви 100 или 200 лв. за четиридневен курс? Контравъпросът е-а не правите ли бизнес с духовното знание? Какво да отговоря като виждам че контравъпросът е напълно резонен? Ето защо винаги съм бил привърженик единствено и само по свобода и лична преценка да става плащането ако има такова.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest aorhama

Възможността да си прав е твърде реалистична за нравите на света, в който живеем. Користолюбието, егоизмът, недоволството и подозрителността следват общо взето една и съща проста аритметика: като вземат - вземат, като дават - пак вземат.

--------

PS И все пак, за информация, първите сведения за закона на десятъка можеш да намериш в Битие, 14 - 18,19,20.

Това е светът, в който живеем. Наистина.

Но жестът на дарението е преди всичко жест на сърцето, а не просто някакви дадени пари, труд или вещи. По необходимост това предполага съзнателно гласувано доверие на определени хора или организация.

А доколко е оправдано?

Все пак, ние живеем тук, в този свят.

Ако не си склонен да пробваш и провериш сам, надали някой е в състояние да те убеди насила. Скептицизмът ти не е неоснователен, напротив - той би могъл да ти бъде от полза. Стига да го замениш с вяра. Не проповядвам и не поучавам, само подчертавам, че вярата (а тя е различна от доверието) е винаги личен път и избор. Т.е. нека наблегнем, че вярата в нещо е изначално присъща на човешката душа (и е различна от религията). Ако ли не, как така се съмняваме без възможността да вярваме?

*

Бих се притеснил от възможността да си прав, ако идеше реч за вложение в акционерно дружество с неясна структура на собствеността и управлението, примерно.
A aз се питам, поради каква причина, не си притеснен в случая?

От десетки възможни отговори, бих се спрял на следния: намирам този сайт за полезен и необходим за мнозина.

*

Доколкото си склонен към финансиране на масово въоръжаване (а се предполагат и известни последици от това), не виждам с какво чак толкова те впечатляват мотивите на реакцията ми.

Странен аргумент.

Живеем в странен свят и срещаме странни хора.

*

При все, че аз не бих разчитал на Нещо, а на случайност по-скоро. На едно природно правило - оцеляват пригодните, другите се пригодяват или не оцеляват.

На какво разчитат хората, които даряват десятък?

От мое гледище, не да скъсат връзките си със света, а да възстановят връзката със собствената си същност и сила. Това е и целта на всяко истинско духовно учение. В каква степен неговите последователи го прилагат успешно е отделен въпрос. Колкото и нищожни или неуспешни да изглеждат опитите в това направление, те винаги си струват. Изборът да се опита е винаги личен. Що се отнася до природните закони на приспособяването, същите тези закони са станали причина и за изчезване на динозаврите.

И всъщност, стана ми интересно за Теорията и Практиката.

Теорията е такава, но на практика - хората вярват в нея, изповядват я, но живеят по законите на обективната действителност, която е в разрез с Теорията.

А това не ми прилича на опит за промяна, а за ..извинение за този лош свят.

Обективна действителност? Това какво е? Онова, което виждаме и знаем в момента? Не е въпросът дали светът е лош - въпросът е какви сме ние и как участваме в него. Променяйки себе си, ние променяме света.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

С7АЛКЭР, разбирам отвращението ти от материялният аспект на духовна общност. И най-малкото петънце превръща една еманация на Духа в карикатура. Всеки компромис обезмисля Целта. При ТОЛКОВА много лъжа в света сме нащрек.

Ще се отклона привидно малко от темата, дано ме извинят господа Модераторите. Твоят никнейм кореспондира със СТАЛКЕР /търсач, водач/. Имаше филм с такова заглавие, по фантастичната повест на Аркадий и Борис Стругатски "Пикник край пътя" с режисьор гениалният Андрей Тарковски. Фабулата е следната:

- преди време е паднал метеорит и на това място се появяват аномалии. Много хора изчезват. Изпратените войски не се завръщат. Полицията огражда това място като изключително опасно. Скоро тръгват слухове, че наред с другите чудеса, в Зоната има място, където се изпълняват най-искрените, съкровенни желания. Много са готови да заплатят скъпо, за да стигнат до това място. Така се появява професията СТАЛКЕР - меснти хора, които успяват да оцеляват в Зоната и да превеждат през стрелящите патрули на оградената граница и през капаните на самата Зона кандидати за...най-съкровенното.

Самите сталкери често ги арестуват и лежат в затвора, имат нещастен личен живот и им се раждат недъгави деца, като поразени от радиация...но продължават този живот

...Сталкерът току-що е излязал от затвора, къщата му е бедна и сива край ЖП линия, измъчена нервна жена и недъгава дъщеричка с отсъстващо личице...Поредните клиенти - Физик, Писател и Фемина - в запуснато барче се договарят със Сталкера...С раздрънкан джип някак си преминават през стрелбата на охраната и са в Зоната /тук филмът става цветен/. Фемината я няма в групата - Физикът е мистик, емоционално търсещ пътя към Бога, Писателят, скептик, загубил надежда за смисъла на живота, в последен опит да открие самият себе си и Сталкер, водачът, за който Зоната е единственото основание да е жив, едничък смисъл, място, където си е у дома. Монолози, диалози и сънища на тримата чрез цитати от Библията, Лао Дзъ и т.н....дълбока мъдрост и проникновение. Накрая се оказва, че Физикът носи 20 килотонен портативен ядрен заряд, за да унищожи Мястото, което изпълнява желанията, от СТРАХ - от другите, че ще злоупотребят, за Света, че вече няма да е същият, от Себе си....и .т.н. ...накрая се отказва.

.....пак е сиво. Сталкерът се е прибрал в къщи. Жена му плаче. Пак минава влак, цялата къща се тресе, чашите по масата трептят и се местят...от вибрациите на минаващият влак...камерата се вдига нагоре, и се вижда, че чашите ги мести с поглед сакатото дете на Сталкер...и в шумът на колелата на влака едвам се долавя мотив от "Ода на радостта"...

http://kinoros.ru/db/movies/62/index.html?1188628229499

Редактирано от valentinus

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Нали така или иначе, като си получа заплатата, я получавам след като ми е удържано много повече от десятък...Освен това, десятък като понятие само за пари ли се отнася, или за всяка придобивка в материалния свят...защото и децата например, чисто физически, са придобивка, но как да платя десятък за детето, което съм придобил...

Идедята за десятъка е много разумна, и е в пряка връзка с универсален вселенски принцип, по отношение на енергообмена. Парите са само вид енергия. Мога да дам своя десятък не само като пари, а под формата на вероятно хиляди неща. Например мога да преглеждам и лекувам безплатно, в размер една десета от паричните ми приходи,или да дам от себе си труд в някаква посока в размер 1/10...но, не забогатявам...

Не забогатяват всъщност мнозина, и отговорът на въпроса "защо" е в това, че не дават точно 1/10, а в повечето случаи много повече...

И в този смисъл, моето мнение е, че десятъкът е уместен единствено и само са този, който е придобил вече богатство- десятъкът като принцип е механизъм, който гарантира, че богатството му ще се съхрани, и ще се увеличи- в крайна сметка, на този който има, се дава още, а на този, който няма, "нама" му се увеличава като състояние....

Така или иначе, механизмите на обществата, държавните модели и т.н., са устроени така, че човек дава много повече от 1/10, дори и да е класически търтей, който не работи, получава социална помощ, урежда се с пенсия по болест и т.н...точно така, тези хора дават много повече от десятък, а който не може да го проследи като механизъм в материалния свят е друг въпрос.

Желанието да дадеш може да бъде чисто, и родено в сърцето, без корист, да даваш и това да те прави истински щастлив и радостен само тогава, когато няма механизъм, чрез който било чрез закон или по друг начин, да те поставят в положение, че си задължен да дадеш.

Едва ли някой бива покосен от щастие и радост когато си плаща данъците и таксите...

А десятъкът като принцип, чрез който се увеличава богатството може да се представи по много начини, стига човек да познава окултната стойност на числата. 10 винаги е най-добре да се отделя и да се раздава, защото по този начин "полярността" на енергийния поток от 1 до 9 се запазва и не се променя, т.е. ако това се отнася до паричен поток, то ако за нас оставяме от 1 до 9 като стойности, а 10 споделяме с "цялото" (семейство, колектив, общност някаква...много варианти има за "цяло", по този начин Цялрото укрепва и се утвърждава, а енергийния заряд на това, което ссме задържали е такъв, че привлича още. 0-та е винаги принцип за ограничение, за неутрализация на противоположности... ако имам 1 стотинка, то дори не я усещам в кой от джобовете ми се е скрила, ако имам 10 стотинки, докато ходя ги усещам от кой джоб подрънкват, ако имам 100 стотинки, ще ми е малко неудобно да ги нося в джоба си, ако имам 1000, 10000, 100000, 1000000 стотинки ще съм вече закован с всиката им тежест на еднто място и няма да мога да помръдна...ето как нулата ограничава...Е, в този смисъл си струва да бъдеш много ограничен човек, както би посочило общественото мнение в непроведено статистическо проучване от коя и да е агенция...

Всъщност, няма да имам нищо против ако мнението ми се приеме като обедни врели-некипели, които поради това, че нямам под ръка лист и химикал, взех та написах тук...е, с това разполагам в момента...Смятам да стана от рс-то и да си направя нещо за обедно похапване, и по път ми се пада бюрото на хлапето, от където ще си намеря някоя тетрадка по "всичко" и другите неща, които се навъртат или по-скоро са се навъртели вече, ще се "развъртят" на тетрадка с тесни и широки редове по "писане", или ако няма късвет, ще е в тетрадка с квадратни кутийки по "смятане"...тук трябва да приключвам, че гладът за пореден път показа на свободната ми воля "кой командва тук!"...:):3d_017:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако сме участници в някакво общо дело, е необходима съответната организация и мероприятия /т.е. разходи/. Значи трябват и приходи. Откъде тези приходи, освен от участниците в Общото дело? Или може би ще ни финансира "Князът на този свят"?

Сигурно има и такива организации, но без мен, например.

"Общо дело", "мероприятия", "организация" са термини, до втръсване употребявани и така извратени като съдържание в близкото комунистическо минало, когато червената олигархия се е ползвала от общите приходи за собствените си лични разходи.

Налагането на задължителен десятък на членовете на някое от така наречените "духовни" общества е признак за това, че последното принадлежи към тоталитарните секти. Безкористността се изразява единствено в даването и е принадлежност на нищо не подозиращите наивни членове - има хора, които наистина вярват в "общото дело" и хора, които прекрасно се възползват от това - хора бедни по възможности на интелект, по дух и по съвест. Последните винаги ги е имало и едва ли в скоро време ще изчезнат. Подобни стоят на върхови места в така наречените "духовни" общности, заемат длъжности на секретари, разполагащи с парите на "общонстта" - много напомнящи комсомолските секретари и секретариата на другарчетата комунисти.

Комунизмът в неговия ленински вариант доказа на практика несъстоятелността си недвусмислено. Но ехото не е отзвучало още.

Та, рапорт даден - рапорт приет, братя и сестрички! :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

окултната стойност на числата. 10 винаги е най-добре да се отделя и да се раздава, защото по този начин "полярността" на енергийния поток от 1 до 9 се запазва и не се променя, т.е. ако това се отнася до паричен поток, то ако за нас оставяме от 1 до 9 като стойности, а 10 споделяме с "цялото" (семейство, колектив, общност някаква...много варианти има за "цяло", по този начин Цялрото укрепва и се утвърждава, а енергийния заряд на това, което сме задържали е такъв, че привлича още.

:thumbsup::thumbsup2:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×