Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Филмът Riverworld - Речният свят


Донка

Recommended Posts

Американски мини сериал в няколко части и втори опит за екранизация на историята по книгите на Филип Хосе Фармър. След като американският военен журналист Мат Елман и неговата годеница Джеси са убити при експлозия, Мат се събужда сам на брега на река, която се извива безкрайно през един мистериозен етап на съществуването. Всеки, който някога е живял на Земята и душата му е потънала във времето се преражда на Ривъруърлд, между двата бряга на една безкрайна река. Решен да намери годеницата си Мат се присъединява към Томе - жена войн от 13-ти век, Алегра - куртизанка от 15 век, както и с американския писател и капитан на Ривърбоат - Самюел Клемънс, по известен като Марк Твен. Така попълненият екипаж от авантюристи тръгва по реката с целта да разберат къде се намират, защо са тук и до какъв незнаен край ще ги отнесе вятъра по безкрайната река.

Riverworld - 2010

Riverworld - 2003

Филмът предизвика бурни дискусии у дома. 59.gif Всеки от нас четиримата бе видял и разбрал и усетил различни неща. За мен, макар и странна, избраната образна система бе съвсем адекватна на идеята такава, каквато аз я разбирам. Е, можеха да спестят част от екшъна, но като се има предвид съвременните понятия за гледан филм, ще си затворя едното око за това.

Беше ми много интересно да слушам въпросите на младите членове от семейството ни, които са достатъчно далеч от занимания с езотерични теми, за да приемат и разберат част от понятията и идеите на сценария и на книгата на Филип Хосе Фармър.

Ако сте гледали вече този филм, кое в него смятате за ценно, кое за неразбираемо и защо?

Линк към коментар
Share on other sites

Филмът ми хареса, гледах новата версия не знаех, че има книга, може би там ще ми бъде по -интересно да проследя идеята на автора.

Гледайки филма обаче, дори и само избраното от сценаристите откривам части от теориите на Щайнер за бъдещто на човечеството.

smile.gif за съжаление е много трудно с няколко изречения да обясня какво имам предвид.

Но най- общо и с най- прости думи, човечеството ще се раздели на две, когато Луната отново се върне при Земята. В момента задачата ни е да преодолеем егоизма и да изградим състраданието(или съчувствието), любавта, съвеста. Хората които по един или друг начин не успеят да се справят с това, ще се отделят в нов етап на развитие, (който е описан като твърде непривлекателен) в подобна илюзорна форма на Земята, там ще започне тяхното безкрайно връщане докато стигнат до смисъла. Точно тази част всъщност е описана във филма.

Партньорството и разможителния процес ни е даден в момента точно с тази цел. Семейното партньорство и стремежа за моногамия е един от успешните вариянти за изработването на тези три сили. smile.gif Не случайно е отбелязано, че на въпросната планета (от филма) няма деца и старци. Т.е. хората попаднали там са във възраст в която са имали шанс да преживеят партньорството.

Изобщо филмът е интересен с това, че представя примерен вариянт на едно бъдеще на част от човечеството, но когато зрителя е запознат с теорията по която мисля е възникнала идеята е още по интересно.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте! И аз гледах филма - новата му версия. Самият филм не ми допадна, как е направен, но Речният свят на Фармър е много вълнуващ и наистина събужда много въпроси и интересни интерпретации. Например събуждането на главния герой преди момента на възкръсването в Речния свят много ми напомни за филма "Матрицата", ако си спомняте сцената, в която Нео се събужда и вижда, къде се съхраняват човешките тела, докато съзнанието им е в матрицата. Подобен мотив с "двете тела" имаше и в "Аватар".

free_yourself_from_the_matrix.jpg

Това събуждане в зоната "между" ме накара да се замисля, кой свят в действителност е реалният - този на Земята или този на Речния свят. В крайна сметка Речният свят много приличаше на земния, само че в него хората осъзнаваха, че се прераждат или по-скоро възкръсват, защото запазваха същата идентичност. Все пак беше много интересно това, че хората бяха от различни епохи. Също така не е много ясно, дали в книгата го има този момент със заличаването на Земята или то е в следствие на модерната напоследък тема за 2012 г.

Не случайно е отбелязано, че на въпросната планета (от филма) няма деца и старци.

didi_ts, прочетох началните глави на първия роман от поредицата и се оказа, че в Речния свят има деца, но не по-малки от 5-годишна възраст, а всички останали възкръсват в 25-годишната си възраст.

Няма да разказвам повече, но като цяло ми се струва, че филмът се различава от романа. Ето и хронологията на поредицата, ако някой го интересува:

„В телата си разпръснати върнете се“ е първата от шестсериен цикъл с общо заглавие „Речен свят“. Излиза от печат през 1971 г. и на следващата година е наградена също с „Хюго“. Вторият роман е „Приказният кораб“ (1971). После следват „Тъмните замисли“ (1977), „Магическият лабиринт“ (1981), „Боговете на Речния свят“ (1985) и сборник разкази." (източник).

Фармър казва, че в "Магическият лабиринт" разбулва загадката на Речния свят.

Ето и първият роман: "В телата си разпръснати върнете се".

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Не знам за книгата, но във филма определено става въпрос за това, че след като Земята е унищожена, всички хора са поставени в едно голяма игра и няколко извънземни се забавляват с тях. В това отношение може да се намери нещо общо с Матрицата. Колкото до влиянието, което филмът може да окаже върху духовното развитие на човека, то е силно отрицателно. В Матрицата отрицателното влияние и заблудите в които се вкарват зрителите също са много, но там има и доста положителни идеи. Та в речния свят Бог е заместен от извънземни, за които хората са просто едни играчки. Всички хора без значение добри или лоши са поставени при еднакви условия, където лошите определено са с предимство, а основната цел и на едните, и на другите е оцеляването...

Иначе филмът ми беше интересен, просто защото се абстрахирах от изопачаването на действителността и го приех просто като един екшън с интересен и нетрадиционен сюжет. Първата част ми хареса доста повече.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...