Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Василена Христова

Участници
 • Общо Съдържание

  141
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  6

Всичко добавено от Василена Христова

 1. Василена Христова

  SelfKnowledge88

  Абсолютно подкрепям д-р Първанов - никой не може да извърви пътя вместо нас.
 2. Защо не опиташ да прочетеш Ти не си твоят мозък и да ни напишеш после изводите, които си си извадил от книгата, какво си научил от нея и с какво тя ти е повлияла положително? Поздрави и от мен
 3. Василена Христова

  Чудене

  Здравей, съвсем естествено е тези стресови ситуации да се отразят така на тялото ти. Все пак са вид ново преживяване, с което не си се сблъсквала до момента - било то хубаво или лошо, ние не реагираме систематизирано, а според това, колко познаваме момента и случващото се. Аз специално както и в повечето ми постове, ти препоръчвам спорт като начало - тичане, тенис, фитнес упражнения, имам и клиентка, която ходи на карате и каза, че много добре й действа. Лично от моя опит - ползвала съм фитнеса като място за изразходване на натрупания стрес и дългите разходки (и до ден днешен гледам да ходя възможно най-много пеша). Страховете ти разбирам, но те са функция на мислите и не са реални. Ако обаче се задълбочи всичко, започни психотерапия. В процеса на работа разбираш как и кога да различаваш тези фалшиви мисли и усещания, а и как да живееш в мир с тях. Разбира се като всичко в този живот и тук важи поговорката "Като приемеш нещо за нормално, то спира да бъде така забележимо" Поздрави от мен!
 4. Василена Христова

  Аз и дъщеря ми

  Психотерапията може да се извършва и онлайн, разбира се е по-добре да водите лично сесиите. Чудесата се случват непрекъснато и колкото повече вярваш в тях, толкова повече ти се случват :)
 5. Василена Христова

  Напреднало !!! ОКР !!!

  В комбинация с това, прочети и книгата Ти не си твоят мозък и съчетавайки с написаното от Д-р Първанов, живей по течението Чакаме да ни споделиш, какво научи от книгата
 6. Здравей, защо има значение това, дали си терапевт или не ? Ние всички сме хора и ние всички, които пишем, че сме преживели паник ататките, наистина сме се справили с тях. Как и по какъв начин се е развил животът ни в последствие не променя това, което се е случило. Аз от своя страна работя и подпомагам една компания като проджект мениджър. Това остойностява ли повече писането ми ? Всъщност нашата работа тук е точно това - да споделим, че сме минали през този период, че сме се справили и как и какво сме правили. Ако имаш нужда от повече информация за опита на някой от нас като детайли - техники, упраженения, промени, книги - всичко, което е направил/а, сподели. Сигурна съм, че всеки би бил отзивчив. Поздрави, Василена
 7. Здравей, в случая аз изброявам стандартни методи, които от своя страна могат да бъдат валидни или не за теб. На мен и на моите клиенти те помагат. Нелогично е да ти препоръчвам нещо, което не съм прекарала през моя собствен опит - все едно да ти кажа запиши се на курс по гимнастика - ами аз не съм го правила и това може да ти навреди повече отколкото да ти помогне. В моята практика най-важното правило е да използвам само техники и знания, които самата аз съм използвала или прочела и приложила. Истината е субективна - както се казва Боклукът за един в съкровище за друг. Търсенето само показва, че все още не живееш според твоята собствена истина. Ако беше така най-малкото щеше да знаеш, как и кога идват отговори на такива въпроси и колко време отнема. Аз бих продължила да търся и опознавам, да поемам нови рискове. На повърхността всичко ни е кристално ясно и го познаваме. За да се сдобием обаче с вътрешен свят, който отговаря на нас самите и сме пълноценни, по-добри, изисква смелост, промени, кътерене на върхове :)
 8. Здравей! Със сигурност не е лека задача, но мисля, че е най-важната в живота на всеки един от нас и най-ценната. Наскоро се запознах с историята на младо момче, което употребява наркотици, а с приятелката му очакваха първото си дете. За съжаление го изгубиха. После се разделиха. Споделям тази случка, за да ти дам пример, че ако нямаш устойчива ценностна система, лични принципи и самоуважение, респект към света и природата, не би била способна да се справяш с живота и неговите предизвикателства. Пътя може да бъде чрез психотерапия,книги,бързи терапевтични техники,спорт...всички усилия и работа са от теб, избора пак е твой относно методите. Но си заслужават. Казвам ти го като човек, извървял пътя. Днес единствено бера плодовете. Весела Коледа !
 9. Здравей, това е остатъчен ефект и е резултат от стреса, който тялото ти е изпитало заради голямото количество.
 10. Василена Христова

  срамежливост

  Здравей, поздравления от мен, че осъзнаваш ситуацията и си готова да работиш, за да я промениш. Това означава, че си в правилна посока и нещата ще се развият рано или късно добре за теб. Като препоръка от мен мога да дам книгата Вашите слаби места на Уейн Дайър. https://vasilenahristova.com/2019/07/10/вашите-слаби-места/ - виж тук цитат Другата ми препоръка обаче е да започнеш психотерапия. Изхождайки от опита ми като психолог и работата ми с моите клиенти, мога да кажа, че подкрепата, която получаваш по време на психотерапията, е една от основните движещи сили за хора като теб. Задачите, допълнителното четене и дискусии помагат на съзнанието да работи в нова посока, която да затвърди и прилага в ежедневието в бъдеще. Спорт и групови занимания пък са следващата крачка след като мине известно време от терапията ти. Там ще можеш да прилагаш наученото и да видиш, как всъщност ти вече си се променила и какво си способна да постигнеш сега. Поздрави от мен и продължавай напред
 11. Василена Христова

  Защо съм в това състояние?

  Ами припадни ! Действай и припадай - 1,2,3 пъти, колкото е необходимо. Защо само си го мислиш ? Така само инвестираш мисли и си губиш времето. Аз припаднах преди време и ето - жива съм :)) гарантирам ти ! И то припаднах не по желание, а защото ми падна кръвното, ето - случи се.
 12. Василена Христова

  Учене

  Здравей ! Мисля, че няколко техники за префокусиране от добър психотерапевт, с който да работиш, ще ти помогнат да се справиш с тази ситуация. Казвам ситуация, а не проблем, тъй като смятам, че можеш да работиш със себе си и да постигнеш много и не виждам проблем, а момент, етап от живота ти. Бих ти препоръчала и литература, която да четеш и прилагаш в ежедневието си. Не смятам, че страдаш от хиперактивност, а че трябва да се научиш да променяш фокуса и да живееш Тук и сега. Усвоиш ли тези умения, всичко за теб ще се нареди по страхотен начин. Поздрави от мен :))
 13. 3-4 месеца след като си редовен в айкидото, можеш да се запишеш в кулинарни куросове, такива за рисувани или подобни, които от една страна ще те научат на нещо ново, а от друга ще общуваш с момичета, които имат различни качества и това ще ти помогне да се развиваш в общуването. Психотерапията както вече д-р Първанов спомена не може обаче да бъде заместена :))
 14. Василена Христова

  допитване

  Ще се заявиш, когато имаш ясна и стабилна самооценка, тогава нищо от това няма да те плаши.
 15. Василена Христова

  допитване

  Здравей, може би се е случвало да чуеш следното от родители и близки : Никога не правиш нищо както трябва ; Мързелива си ; Мислиш единствено за себе си ; От теб няма да излезе нищо ; Мислиш се за много специална ; Сигурно си глупава ; Не чуваш нито дума от това, което ти казваме и други подобни. Това автоматично води до твърдения, които ти си запаметила в главата си и се свързваш с тях : Никога не правя нищо както трябва ; Мързелива съм ; Мисля единствено за себе си ; От мен няма да излезе нищо ; Мисля се за много специална ; Сигурно съм глупава ; Не чувам, какво ми се говори ; Сега седни и превърни всички тези изречения на една тетрадка в : Правя всичко на ниво ; Работлива и отговорна съм ; Мисля за себе си и близките ми ; Имам страхотно бъдеще, ще се реализирам ; Аз съм специална по свой собствен начин, всички сме ; Умна съм ; Чувам и съм съпричастна към всеки разговор. Скептицизма не е довел до прогрес при никой, не спирай да търсиш
 16. Вътрешният ни свят създава нашия външен такъв и събитията в него. Имаш изказ, разсъждаваш, виждаш нещата - вложи тази енергия в нещо специално, развий се и си живей живота. Специално аз с мъж без работа не съм излизала - в крайна сметка това е липса на самоуважение към самия него и още 1000 неща, но няма да ми стигне 1 ден да ги изброя :) Умна си, възползвай се.
 17. Василена Христова

  ОКР

  Здравей, Орлин Баев и Тодор Първанов са писали доста по темата, можеш да разгледаш форума и да намериш полезна информация за теб. Аз ти препоръчвам да прочетеш Ти не си твоя мозък, но и да започнеш психотерапия. И ако видиш, почти винаги препоръчвам човекът да има психотерапевт в живота си, когато преминава през нещо. Защо? За да ти бъда упора, подкрепа и да извървите заедно пътя.! Късмет от мен!
 18. Започваш психотерапия, правиш техники и упражнения, четеш книги и после всичко ще си дойде на мястото. Преживял си стрес, организма ти го е преживял след взимане на гъбите.
 19. Ще добавя и тук освен на лично : Ако ме питаш защо, не мога да ти отговоря. Мога обаче да ти кажа, че от личният ми опит, както и този на клиентите ми, че съм видяла следното - за всичко си има причина, просто ни трябва време, за да изчистим съзнанието си, за да я видим. Може би следствието ще е да направиш организация, която да е опора и подкрепа на жени, преживели същото, може би ще осиновиш дете или деца, на които ще дадеш топлина и светлина или може би просто ще будиш възхищение у хора като мен, които чуват или прочитат това, което споделяш. Никога не ти се дава да се справиш с повече от колкото можеш да понесеш - например моите преживявания винаги са ми потвърждавали това твърдение и вярвам в него. Щом аз мога да се справя с определени събития, значи всеки може. Всичко е въпрос на възприятие, на поглед над нещата, на вътрешно приемане. Терапия, книги, упражнение и техники. Ето и една статия, която смятам, ще разбереш, защо публикувам. https://www.capital.bg/light/lightest_2015/2015/04/03/2504333_mantra_za_jivot/ Препоръчвам и Петър Дънов - За трудностите в живота. Василена
 20. Здравей и от мен, подкрепяйки д-р Първанов, ще се справиш с психотерапия, четене, техники и задачи, и разбира се помощта на терапевта ти по време на пътя на промяна.
 21. Момиче, възхищавам ти се и се гордея с теб като човек, жена! Другото ще го напиша в друг пост, но това беше първото, което ми дойде след като завърших прочита и държа да го споделя
 22. Аз съм го преодоляла и повече от 3 години не съм имала паник атака, живея нормално, щастливо и ползотворно, ходя на работа, пътувам, излизам и така. Много по-осъзната, адекватна, спокойна и продуктивна - това е резултата от периода ми с паник атаки
 23. Василена Христова

  Съвет - медицина

  Здравей от мен, имам две неща за теб - първото е, че няма срок, за да сбъдне човек мечтите си и да прави това, което обича. Само така можем да сме щастливи, пълноценни и ползотворни. Второто е тази статия, която също подкрепя мнението ми (не е 100% по твоя въпрос, но ще разбереше, защо я поствам). https://money.bg/economics/23-izvestni-lichnosti-uspeli-sled-40-ta-si-godishnina.html А да - има и трето - прочети Тайната на успеха вече не е тайна - там има биографични истории точно по твоя въпрос :). Поздрави и късмет от мен !
 24. Василена Христова

  Антонина

  Моя също е висок в момента, но си се лекувам - може да имаш просто настинка (моя е висок от това, той показва, че имаш инфекция, а не че тя е смъртоносна), а и от опита ми с кръвни изследвания - 2 пъти имах хепатит и 3 пъти нямах с други думи....както се виждаш в "огледалото" така те виждат и другите. Животът ти е отражение на вътрешния ти свят. Стартирай с терапията, чети Ти не си твоя мозък и давай смело напред
×