Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Аделаида

Участници
 • Общо Съдържание

  3094
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  5

Всичко добавено от Аделаида

 1. Генно модифицирани храни, Е-та, изкуствени храни, измислени храни, какво всъщност ядем в последно време?...Това което се предлага на пазара, а то е видимо далеч от естественото, здравословното и пълноценното. Защо? Редицата производител-преработвател-търговец - купувач е много дълга и всеки иска своятя печалба или просто защото са такива стандартите и изискванията на държавата, на ЕС, на човека хищник!?! Иначе поиграли сме си с Етикирането: http://www.regal.bg/show.php?storyid=503003; Но истинско Сиренце не сме си похапвали отдавна явно, може би с години, е вече ще е на отделни рафтове или щандове, но дали истинското или просто така описаното, защото тук се говори за истинското: http://dnes.dir.bg/2009/02/02/news3941982.html; Датско вакумирано сиренце, което е смесица от растителна и животинска мазтнина, което пък се знае още от миналия век, че води до образуването на Рак. Иначе рекламката му чудна. Нашето хубаво българско сирене, е вече май лош продук от изкуствени примеси, вещества и субстанции. Кашкавалът ни е същия, днес мъжът ми купи някакъв кашкавал "На баба", който имаше за съдържание единствено: сухо вещество.....почти "отличен", но дефакто отвратителен. Ами хляба какво да кажем за него, или е с толкова набухватели и подобрители, че трудно се приема от стомаха или пък е сякаш с масчица, защото е един такъв глетав и се маже, без с масло да е намазан. А ето и още - с мухъл...: http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0005602; Ами колбасите - в тях по новините ни съобщават, че месце в тях нямало, но за сметка на това пък може би има кости и перушина, или тоалетна хартия, знае ли човек??? Интересното е, че от време на време за това се чува нещо по новините или пък си четем в нета или интересните книги на д-р Атанаса Гълъбов, но къде е държавата тук или пък тя самата има интерес от цялата тази вкусна и полезна хранителна пирамида, която ни залива от всякъде - внос и родно производство. Ох, направо не ми се мисли, колко приспособим трябва да е човешкия организъм за да може де преработва всичко това и да се радва че го приема. Е, много писимистично, но все ми се иска да има и някаква светлина с която да продължим тази тема. Да изследваме храната си: http://dariknews.bg/view_article.php?artic...;audio_id=29105; Как да се ориентираме към по-добрите стоки на пазара и как да имаме своята защита след като почти нямаме избор? Имаме ли шанс за в бъдеще да вървим към по-добро качество или сме обречени към все по-лоши стандарти и качества на храните.
 2. Здравейте, Повод за темата е, че към края на миналата година ми правиха някакви профилактични изследвания, и ми откриха анемия /с лека под нормата резултати/. Анемия е /от гръцкото Ἀναιμία, означаващо “без кръв“/ - малокръвие, безкръвие — е недостиг на червени кръвни телца — еритроцити и/или хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът е белтък, чиято основна и изключително важна функция в организма, е да пренася кислород към тъканите. Анемията може да се разглежда както като самостоятелно заболяване, така и като симптом на други заболявания. Причини за анемията: Три са основните причини за анемията: • масирана /остра или хронична/ кръвозагуба • недостатъчно производство на червени кръвни телца • повишено разрушаване на червените кръвни телца Ето и какви рецепти на Петър Димков /от книгите му/ намерих по темата: 1. Рецепта — При намален хемоглобин сутрин – 1 час преди ставане от леглото се взема 1 супена лъжица от следната настойка: - Половин литър червено вино /по възможност с проверен произход – вино от магазина тип 3 лв. за литър няма да ви свърши работа/ - Половин килограм натурален пчелен мед - 2 зърна карамфил - 1 чаена лъжичка канела на прах Съставките се смесват и се варят 30 минути на водна баня. Сместа се употребява на другия ден – след като престои – по 1 супена лъжица. 2. Рецепта — Сутрин, обед и вечер – 20 минути преди хранене – се взема по 1 супена лъжица сироп от алое, направен по следната рецепта: - Алое арборесценц – 10–15 зелени листа с общо тегло около 150 гр. - Триста милилитра чисто червено вино - Триста грама натурален пчелен мед Махат се бодлите на алоето и листата се смилат на каша. Прибавят се виното и пчелният мед и сместа ври на водна баня 30 минути. След като изстине, сместа се прецежда през чист тензух. Очаквам и други мнения и препоръки за лечение и профилактика по темата.
 3. Планета: Сатурн Цвят: Виолетов Подходящи храни: орехи, бадеми, лешници, сини патладжани, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, боровинки, шипки, черупкови и с голяма калор. плодове, Кестени, Кокосови орехи. Подходящи билки, подправки: Бръшлян, Лопен, Зеленика, Коноп, Лудо Биле, Овчарска торбичка, Черна метличина. Който обича Кафето, неминуемо сутрин се събужда с него. Аз понякога си приготвям кафе с мъничко канела, а когато реша да ми е по-слdдко утрото добавям и лъжичка мед. За любителите на зрелия боб подходящите вегетариански рецепти са: Бобената рецепта от Калофер на Чебурашка, Салата от боб с малсини на Диана Илиева, рецептата на Хамелеончето, боба с гъбки на фурна по предложената от мен рецепта, по идеита на Късметче и Pdvleta и полезните съвети на Донка свързани с препоръките на Учитела за приготвянето на боба без мазнина и пр., обичате ли боба можете да следите цялата тема за него.
 4. Аделаида

  Пинко Розовата Пантера

  [url="http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.deviantart.com/download/48172179/Pink_Music_Stereogram_by_3Dimka.jpg&imgrefurl=http://3dimka.deviantart.com/art/Pink-Music-Stereogram-48172179&usg=__3ygpSuhrBW88HItHiscZXKNCzEI=&h=768&w=1024&sz=295&hl=bg&start=12&um=1&itbs=1&tbnid=ywmDr6fAiW1nCM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dthe%2Bbest%2Bstereograms%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1"]Източник[/url]
 5. Как може да стане това освен с пълен глад, какви други методи можете да ми препоръчате ?
 6. Аделаида

  Жената

  "Силата на любовта, която се излъчи от същината на Твореца, прие образ. Това не е днешната жена, която е израз на поляризирания живот на земята, а образът на субстанцията Любов, която първоначално е създала небесните селения. Животът се движи от най-висшите духовни мирове към материалната вселена и взима най-разнообразни форми. Любовта, един от трите Божествени принципа, е влязла в образа на Девата, която е космичната жена и изразява чистотата и светлината. В нея няма поляризация, защото тя съчетава двата принципа на Мъдростта и Любовта. Най-после стигаме до образа на земната жена, която е единият от двата полюса на живота — негативният, в който се проявява животът на положителния полюс. Така виждаме, че жената е носителка на живота и негова ваятелка. Но силата на първичните образи е в мъжа, който е положителният полюс и изразява принципа на мъдростта. Ум и сърце — това са други форми на мъжкия и женския принцип в поляризирания живот. В мистичните глъбини на творението навлизаме в неизяснените понятия за смисъла и мисията на жената. Необятен е нейният свят, велики са възможностите й! Както Любовта е силата, която дава форма и дреха на идеите, които носи Мъдростта, така и жената облича във форма идеята на зародиша. Женският принцип е облякъл природата в чудните й дрехи; той е изявлението на скритата красота в недрата на творческия принцип. Как чудно се изявява животът чрез жената! Тя е вестителката в храма на живота, тя е пазителката на свещения огън, който е символ на вечната любов в Творението. Каква чистота и живот носи тя на земята и с каква дълбока почит трябва да се отнасят към нея! Жената, свързана така силно с живота, чува и разбира гласа на Твореца и го изявява на света. Тя е била непрестанен съветник на мъжа и това е нейното призвание — да облече в мисъл-форма смисъла на живота и да ги изяви на мъжа, който ги реализира със здравата си ръка. Издигането на човечеството зависи от издигането на жената-дева, жената-майка, жената — духовен съветник на мъжа. В новата култура, която иде на Земята, на мъжа и на жената ще се гледа като на души — изявление на Бога. Тогава няма да бъдем ни мъж, ни жена. Новата култура ще бъде култура на Любовта, в която жената ще изпълни върховната си роля като неин изявител." източник: Жената, Весела Несторова Ето това, както и това: ме провокираха да пусна тази тема. Идеята ми е следната, нека всеки, който иска, знае и се сети нещо което е индивидуално и по-различно за жената да сподели своите впечатления имнения тук.
 7. Работа, стрес, напрежение, проблеми, неразискани въпроси, недискутирани теми, търсене, учене, оцеляване...всичко това е ежедневно за всеки един от нас и навярно има място и тук. Освен всичко това обаче за напрегнатия живот, който живеем и за да имаме сили да се справяме с него, най - добре е да обръщаме и внимание на здравето си. И понеже не по-малко актуални са темите за здравословния начин на живот - хранене, дишане и пр. отварям и една друга врата - Почивката. Важна ли е тя за да сме пълноценни и заредени със сили и енегрия? Има ли тя почва у нас? Умеем ли ние самите да си почиваме пълноценно и как? Къде обичате да почивате през свободните дни? Споделете своето любимо местенце.
 8. Всеки от нас може да направи пирамиди за самия себе си. Особено важно било те да се изработят от изолиращ материал – стъклопласт или стъклобетон, като не се сложи нито един гвоздей. Тази препоръка се обяснява с факта, че наличието дори на съвсем малко метал в конструкцията на пирамидата намалява ефекта от нейното действие. Върхът трябва да бъде ориентиран към Полярната звезда. Ако човек държи до себе си кристално вещество, обработено във вид на пирамида, или пък ако пийне вода от съд във вид на пирамида, ако хапнео т такъв съд дори само веднъж, това ще го спаси от такива страшни болести като рак, туберкулоза, хепатит. Но тук те предупреждават и за това, че човек не трябва да изпада в заблуждение – например да си въобрази, че щом пийне глътка вода от пирамида или вземе пирамидален камък в ръце, веднага ще оздравее. В такъв момент той най-вече трябва да не забравя, че е създаден по образ и подобие на Твореца и да съзнава, че е частица от него. Той трябва да се опита да забрави собствените си проблеми и да “превключи” на проблемите и на другите хора. Тогава такъв човек ще се окаже по-силен от каквато и да е болест. Според изследователи в областта, ако вътре в пирамидата се оставят няколко пластмасови съда с дестилирана вода и се наблюдава състоянието на водата в продължение на три зимни месеца, тя няма да замръзне, ще запази свойствата си през цялото това време. Минималната температура на въздуха вътре в пирамидата е минус 38 градуса. Когато измерили температурата на водата в съдовете, се оказало, че тя има същата температура. Така се получавало и с обикновена минерална вода в пластмасови бутилки. А можете ли да си представите нещо подобно? Водата да не замръзва при минус 40 градуса температура. Но да продължим.Други експериментатори държали в пирамидата семена за селскостопански посев малко преди да ги засеят. Добивът се повишил почти със 100 процента, посевите не боледували, не се влияели от сушата. Количеството токсини в тях рязко намаляло. Аналогични резултати били получени, когато около засадените площи били сложени контури от камъни, експонирани в пирамидите. Всеки може да си изработи малки пирамиди за домашно ползване, изхождайки от закона за Златното сечение. Нищо особено и нищо сложно. Просто трябва да запомните и да спазвате такова съотношение, при което височината на пирамидата да съставлява две трети от нейната основа, а ъгълът при основата да е 58 градуса. Домашна пирамидка можете да си направите от хартия, картон, плат, опънат на дървени пръчици. Можете да си я приготвите и от дърво или пластмаса, както и от стъкло и други подръчни материали. Единственото условие е пирамидата да не се скрепва с гвоздеи или други метални предмети. Частите може да се залепят, а може и да се сгънат, като ръбовете се изгладят добре. Такава пирамида може и да няма дъно, ако сте решили да я използвате например за премахване на стрес. Помолете някой от близките ви у дома да измери ръста ви, когато сте седнали със сгънати крака. Прибавете към измерената височина още една трета част от нея. Ето толкова ще бъде височината на вашата пирамида. Върхът на такава пирамида може да е както остър, така и пресечен. Това обаче при домашната пирамида не играе никаква роля. И така, под тази пирамида можете да премахвате стресови състояния, да се зареждате с енергия за целия ден, да се избавите от главоболие. Но ако сте решили да използвате пирамидата за зареждане на вода, амулети, най-добре е да си изработите пирамида с височина 50 см, от плътен картон. Такава пирамида вече непременно трябва да има основа (дъно), за да се образува сключена фигура. Вие използвали ли сти пиромидите за лечение? Имате ли опити и наблюдения?
 9. Аделаида

  Родопите

  Какви са вашите впечатления от Родопите, как се чувствате там, ходите ли често. С какво са по-различни от Рила, Пирин, Стара планина и др... Аз скоро бях, много е живописно и величествено, беше ми много приятно... С Вас как е?
 10. Старата тема (Вегетарианство - част 1) е затворена поради големия обем и трудното четене и писане в нея. Тук темата просто ще се продължи и освежи. Темата за вегатарианството става все по актуална напоследък, все повече хора стават вегетарианци поради една или друга причина. Как решихте да станете вегетарианци? От колко време сте вегетарианци и защо? Какво е вегетарианството за вас? Ползата и необходимостта от него? Споделете своя опит.
 11. Спонтанен аборт Под спонтанен аборт се разбира самоволното прекъсване на бременността до 28 гестационна седмица (г.с.). Честотата на тази акушерска патология е 8 – 12 % от броя на бременностите, завършили с раждане. Причини за спонтанен аборт: Генетични аномалии – в първите два месеца на бременността около 50 % от спонтанните аборти се дължат на хромозомни аномалии – най-често полиплоидии (кратно увеличение на нормалния брой автозоми). Важно е да се знае, че тяхната почва е случайна и не е свързана с повишен риск от повторение при следваща бременност. Хормонална недостатъчност – важна причина за спонтанен аборт в срок до 12-та г.с. играе недостигът на прогестерон, т.нар. “протектор на бременността”. При дефицит на прогестеронова продукция от жълтото тяло, на бременността се създават условия за дефектна имплантация на оплодената яйцеклетка, влошеното и кръвоснабдяване, покачване съкратителната функция на матката и като следствие на това – спонтанен аборт. Инфекции – имат сериозен дял като причина за спонтанен аборт, особено в първите седмици на бременността. Водещо място заемат “невинните” вирусни заболявания, масово разпространени в есенно-зимния сезон. Високата температура, интоксикацията на организма, както и директното засягане на бързо делящите се ембрионални клетки от вирусния причинител имат за честа последица ранна ембрионална смърт и последващ спонтанен аборт. Специално внимание заслужава рубеолният вирус, поради изключително високия процент вредни ембрионални аномалии на сърдечно-съдовата, нервната система и очите. Тези специфични увреждания се отнасят до бременни жени, боледуващи от рубеола в срок до 12 – 14-та г.с. По ред причини и недоразумения в общественото съзнание е преекспонирана ролята на т.нар. зоонози – инфекциозни заболявания, при които междинен гостоприемник е човекът – респективно бременната. В тази група заболявания влизат токсоплазмоза, листериоза и бруцелоза. Важно е да се знае, че те могат да предизвикат спонтанен аборт и/или вродени увреждания на плода, само и единствено при прекарана в хода на настоящата бременност тежка, септична форма на заболяването. От тази гледна точка е медицински безсмислено и икономически неоправдано масовото изследване на бременните за антитела срещу токсоплазмоза, с цел “откриване” на причината за спонтанен аборт при предишна бременност или определяне на риска от спонтанен аборт при настоящата. В групата на инфекциозните причинители не бива да се неглижира ролята на бактериалните агенти – както при заболявания извън гениталната сфера (ангини, пневмонии, цистити, пиелонефрити и други), така и особено в гениталния тракт – влагалище, маточна шийка, маточна лигавица, тръби и яйчници. От посочените локализации акцентирам на най-честата, в диагностично и терапевтично отношение най-благодатната и за съжаление – най-пренебрегваната – влагалището, с възпалителни промени по лигавицата, или както широко (и неправилно) е известно т.нар. “бяло течение”. Няма “нормално” течение! Всяко по-обилно течение от влагалището съпроводено или не от допълнителни симптоми – зачервяване, оток, парене, сърбеж и други, налага задължително гинекологичен преглед, по преценка микробиологично изследване и адекватно лечение. В противен случай е налице риск от асцендентна инфекция със засягане на плодния сак и последващ спонтанен аборт. Вродени аномалии на гениталиите – хипопластична (недоразвита) матка, едно- или двурога матка, матка с пълна или частична преграда (септум) и други. Общото за всички тях е, че не предоставят достатъчно добри възможности за имплантация и нарастване на оплодената яйцеклетка. Малката и/или неправилно формирана маточна кухина, недостатъчно развитият мускулен слой на матката, недобре подготвената хормонално лигавица, често и в комбинация с хормонална недостатъчност, водят до спонтанен аборт. Типична за тази група причина е поредицата от спонтанни аборти, като често следващият е в по-късен срок на бременността. С известна условност към тази група причини за спонтанен аборт мога да включа т.нар. истмикоцервикална недостатъчност – вродена или придобита патология, засягаща маточната шийка и долния маточен сегмент. Тази патология на бременността води до спонтанен аборт в срок 14 – 20 г.с. Макар и рядко, причина за спонтанен аборт могат да бъдат доброкачествени тумори на матката – например множествени миомни възли или яйчникови кисти (най-често усложнени – например при торквация – усукване на крачето на кистата). Съществуват и фактори за спонтанния аборт, които са с по-малка честота, несигурна или спорна роля в развитието на това усложнение на бременността – например кръвно-групова и Rh-несъвместимост, различни интоксикации, неправилно или недоимъчно хранене, хиповитаминози, механични и психични фактори и други. Клинична картина на спонтанният аборт В зависимост от срока на бременността и причинният фактор, клиниката може да бъде разнообразна – от пълна липса на симптоми до застрашаваща здравето и живота на бременната състояния. Обикновено водещите симптоми на спонтанния аборт са два – кървене от влагалището и болки в долния етаж на корема, слабините и кръста. В зависимост от срока на бременността, причините за спонтанния аборт и етапа в развитието му (заплашващ, начеващ, в ход, непълен, пълен) двата основни симптома са проявени с различна интензивност. Правилното поведение на бременната, дори и при “слаби болки” или “леко кървене” е да потърси без отлагане консултация с личния си гинеколог. Източник: По статия на Д-р Николай Славов, акушер - гинеколог. Още по темата: Поредица от спонтанни аборти: http://www.biberonbg.com/specialisti/bremennost_sled_ab.htm Видове спонтанни аборти: http://www.bg-mamma.com/site/content/view/332/37/; Ранен спонтанен аборт: http://www.worldnn.com/serv/Document?Actio...DocID=182827595; Причини: http://www.zachatie.org/index.php?option=c...2&Itemid=37; Кога може да забременеете отново: http://www.zachatie.org/index.php?option=c...2&Itemid=37; Лечение на спонтанните аборти: http://www.ag-specialist.com/index.php?opt...1&Itemid=12; Това е една от най-големите болки за всеки родител очакващ с трепет своето дете, независимо дали е първо или не. Майката и нейните чувства и мисли в един такъв момент са толкова обълркани и помрачени, че тъгата която е в сърцето й, оставя следи през целия й живот. Спонтаниият аборт е преживан от доста жени, но как...? Кой бе до Вас и как си помогнахте сами? Какви съвети бихте дали на жени изпаднали в подобна ситуация? Колко време след това, бяхте готови да забременеете отново?
 12. Аделаида

  Бриджит Бардо

  Тя е просто Бардо.[url="http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://farm4.static.flickr.com/3005/3030688491_e208b724c1.jpg&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/truusbobjantoo/3030688491/&usg=__sgyx6NuxQOSds2NnU--1L9cdBuY=&h=500&w=394&sz=183&hl=bg&start=14&um=1&itbs=1&tbnid=vngjLcUVf5Im0M:&tbnh=130&tbnw=102&prev=/images%3Fq%3Dbrigitte%2Bbardot%2Bpictures%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1"] [/url] [url="http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://farm4.static.flickr.com/3005/3030688491_e208b724c1.jpg&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/truusbobjantoo/3030688491/&usg=__sgyx6NuxQOSds2NnU--1L9cdBuY=&h=500&w=394&sz=183&hl=bg&start=14&um=1&itbs=1&tbnid=vngjLcUVf5Im0M:&tbnh=130&tbnw=102&prev=/images%3Fq%3Dbrigitte%2Bbardot%2Bpictures%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1"]Източник[/url]
 13. Не водя калкулация или счетоводство, но честно казано, съгласно това което ние хапваме вкъщи имам наблюдение, че безмесната храна е доста по скъпа, като смея да твърдя, че не ядем много, а съвсем прилично, дори сравнявайки с други хора бих казала и малко. Значи всяка вечер вкъщи се яде салата-сезонна, в момента предимно краставици и домати. Аз избирам розови, защото другите почти не стават.....и не сме попадали на хубави. Та 3-4 домата и 2 краставици, като включим и пресен лук, копър, магданоз...салатката ни излиза около 10 лв. Често вкъщи се хапват и плодове, та смело мога да кажа, че плодовете и салатите за деня са ни около 20 тина лева....Да не говорим, че прибавяме често и картофки, или грах, боб, тиквички, чушки, патладжан и прочее, сиренце, кашкавал....и смея смело да твърдя, че не е по-евтино!
 14. Аделаида

  Житен режим 2014

  Аз имам много добри резултати след житния режим тази година! Положителни са в здравословното ми състояние, тъй като бях много преуморена умствено в следствие на работата ми, мога да кажа, че изкарания житен режим ми се отрази много добре и много освежаващо! По време на режима, към последните дни ми се хапваха предимно ябълките, житото почти спря да ми се яде, а за орехите да не говорим....тях ги спрях почти на 4-5 ден или ги намалих поне максимално....Резултатите и във физическия и в духовен смисъл са налице!!!
 15. Много хубави снимки, радвам Ви се искрено....и мъничко съжалявам, че не съм била с Вас!
 16. * Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници. В тази група одомашнени са още двузърнестия лимец (Triticum dicoccum Schrank) и пшеницата спелта (Triticum spelta L.). При вършитба стъблото на тези пшеници се начупва, а зърното остава здраво обвито в няколко слоя плеви. За да бъде използвано за храна се налага допълнително олющване. На двата вида лимец българите казват още капладжа. В речниците и преводите от германските езици под общия знаменател на лимеца е подведена и пшеницата спелта. В други езици и при други народи, които също са използвали хилядолетия еднозърнестия лимец, той е бил отграничаван по-ясно. За гърците например е "tiphe", за турците "siyez", за израилтяните– „sifon”, за руснаците – оркиш или полуполба. Французите и италианците не са се напъвали толкова, че да уважат еднозърнестия лимец с отделно име, те просто го наричат малката спелта ("Le petit epautre" or " Farro piccolo"). ЖИТОТО НА ФАРАОНИТЕ, ХЛЯБЪТ НА ТРАКИТЕ, ПОСЛЕДНАТА ХРАНА НА ХРИСТОС...както и да наречем тази древна пшеница, все ще намерим нейното родство с ВЪЗПРАВЯНЕТО. Съвсем младото човечество все още слиза от предпланините към големите реки, долините, които са обещавали плодородие. Това е неговия Млечен път, дотогава само съзерцаван на небето. Проблясък на мисълта е разчитането на тази небесна карта като подтик за придвижване. Освен това в дивата пшеница има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А от останалите видове. И това е неговата полезност. Така с древното зърно може да се замести спокойно месото, зеленчука и хляба. Именно затова в древните векове човекът е оцелял. Тогава не е имало картофи и домати, а хората са разчитали само на пшеницата. Ако една майка захранва детето си с кашичка от лимец, то расте здраво, спокойно, не боледува често. Полезното е също, че дивото зърно не приема торенето, не гълта тежките метали, което е особено важно за децата. Затова не го обичат земеделците, че не могат да вдигат добивите. Радиацията също бяга от лимеца. На 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста заради много твърдата обвивка. Зърното не се подава и на олющване, трябва специална техника. А всичко това не е изгодно на земеделеца, преработвателя и хлебаря. Но е изгодно за човека, защото зърното не полепва по червата и предпазва от рак. Именно затова лимецът се е отдалечил от човека, но вече идва неговият ред в билкарството и медицината. И защо, защото много малка част от храните могат да бъдат съхранявани така дълго като дивото зърно, без да се променят качествата, казва Елмазов. Растението вирее на всички почви, където другите пшеници не могат да стъпят. Лимецът дава истинско пълноценно хранене, за което сега ни лъжат много производители, които тъпчат храните с консерванти и бои. Тази дива пшеница, наречена по-късно лимец, спелта, камут или капладжа, е прекрасна хранителна добавка срещу болестта цьолиакия - непоносимост към глутена, за повишаване на имунитета на човека, лечение на стомашно-чревни заболявания и алергии, твърди Емил Елмазов, шеф на Съюза на билкарите в България. Божествена хармония е събрал в себе си лимецът, който хората наричат дива пшеница, а не знаят, че това жито е прекрасен антиоксидант и предпазва от рак на червата. Изследвания са показали, че този “брадат веселячко”, както гальовно го наричат билкарите, енергизира тялото на човека, насища го с позитивизъм по най-бързия и най-простия начин и така му помага да се бори с болестите. И ето лимецът е много добро средство да устоим на грипа, който очакваме в края на януари, казва Елмазов. Ние в къщи наскоро го опитахме сурово-мното крехко и много фино е, освен всичките му останали свойства, от него могат да се приготвят редица готови полезни и вкусни продукти. Ето още интересно по темата: http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?...e3f2b7c17697475; http://bilkariat.hit.bg/limec.htm; http://bilkibg.wordpress.com/2009/05/13/%D...BB%D1%8F%D0%B1/; http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsD...age&id=3161; http://www.aspirinbg.com/index.php?topic=161.0;wap2; http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?...10557.msg172845; http://www.chambersz.com/novini/35-novini/...onite-i-hristos; http://novosemeistvo.bg/forums/index.php?topic=28.15.
 17. Аделаида

  Житен режим 2014

  Аз започвам също в сряда!!!
 18. Здравейте приятели! Искам да попитам някой от Вас знае ли нещо за откритата края на миналата година японска болница Токуда? От гледна точка на специалисти, заплащане, внимание, лечения и пр..... Много ще съм Ви благодарна ако имате някаква информация и я споделите тук.
 19. Планета: Юпитер; Цвят: Тъмносин; Подходящи храни за днес са: Картофи, фъстъци, тикви, мляко, растителни и животински мазнини; Подходящи билки и подправки са: Анасон, роза, глухарче, жълта комунига, захарна тръстика, евкалипт, карамфил, медуница, черна боровинка. Тъй като млякото е препоръчително за деня, предлагам сутрин на гладно си направите следната лека закуска: 1-2 чаени лъжички пчелен прашец+1-2 супени лъжици пчелен мед+ 1 чаена чаша кисело мляко се забъркват от вечерта или 1 час преди консумация, много вкусно, много приутно и много подходящо за имунната система. Предлагам също и: Картофено пюре: 3-4 средно големи картофа; 1-2 лъжички краве масло; вода и/или прясно мляко; сол. Приготвя се като картофките се сваряват в леко подсолена водя, колкото да ги покрие, не повече и след сваряването им се пасират или със същата вода или с прясно мляко и масло. Ядесе докато е топло с препечени филийки хляб или по личен избор и предпочитение. Да Ви е сладко, полезно и здравословно!!! Докато си хапвате си пуснете приятно музика и незабравяйте усмивката.
 20. В последно време много се заговори за домашното - дистанционно обучение (homeschooling). Системата или по - скоро методът на обучение не е широко популярен у нас, но въпреки това той има своите последователи и привърженици. Вече се срещат семейства, които оразоват по този начин децата си и залагат на неговите плюсове. Законово не е регламентирано като възможен избор за родителите и децата им (образованието у нас е задължително от пет до шестнайсет години, за нарушителите са предвидени глоби, но само на хартия, защото досега няма прецедент на санкционирани). Без диплома човек няма право да учи в български университет. Въпреки законовите пречки "хоумскулъри" у нас има. Малко хора се осмеляват да го практикуват, но са все повече тези, които го обмислят като алтернатива. Причината за тази вълна е масовото недоволство от остарялата и нереформирана образователна система и желанието децата да не попадат още от ранна възраст там. Домашното образование като съвременно явление се възражда през шейсетте години на миналия век – децата учат в домашни условия, ръководени най-често от своите родители, по-рядко от частни учители (било масова практика в Европа и Северна Америка преди индустриализацията). Повечето съвременни държави уреждат законово този тип обучение през последните две десетилетия и то често е обвързано със строг институционален контрол и наблюдение на тези семейства, за да се следи спазването правата на децата. "Домашните ученици", или по-скоро техните родители, избират между разнообразни методологии и материали – ученето може да става и по различни парадигми - системи на класическо образование (тривиум), методът на Монтесори, образование по Валдорф, на Шарлот Мейсън и т.н. Много семействата смесват различни системи и пробват кое работи най-добре за тях. Вече е възможно обучението да минава под шапката и програма на някои традиционни училища. Разработени са онлайн програми с виртуални преподаватели. Съществуват тестове, които могат да се държат в края на всяка година за регулация или приравняване със стандартните нива в училища, както и като вход към висши учебни заведения. Хоумскулърите ползват активно обществените източници на информация – музеи, клубове и библиотеки. В някои американски щати като Ню Мексико законът позволява подобни семейства да посещават училищните бази и да се включват в отборите и клубовете им. Интересно е, че висок процент от американските хоумскулъри (78%) ползват като основен източник на информация обществените библиотеки. У нас обаче децата на Маги и Тома не могат да посещават местната библиотека, защото, за да се запишат, трябва да посочат училището, където учат. Затова пък си купуват книги, по много и каквото им е интересно. В различните образователни системи има разбира се и плюсове и минуси. Кои са плюсовете и кои минусите н този тип образователна система? Имаме ли време в забързаното си ежедневие да помагаме в подготовката на децата си и да сме посветени изцяло на тяхното образование в къщи? Бихте ли избрали такъв вид начин на обучение за своите деца и защо? Източник В различните образователни системи има разбира се и плюсове и минуси. Кои са плюсовете и кои минусите н този тип образователна система? Имаме ли време в забързаното си ежедневие да помагаме в подготовката на децата си и да сме посветени изцяло на тяхното образование в къщи? Бихте ли избрали такъв вид начин на обучение за своите деца и защо? Още по темата: http://www.estestveno.com/node/1311; http://www.monitor.bg/article?id=233640; http://ide.li/article2772.html; http://www.uchenik.com/5329-roditeli-predlagat-preduchilishhna-ot-vkshhi.html; http://www.sanitybits.com/?p=290
 21. Аделаида

  Мечтите

  Много би ми било интересно да разбера, обичате ли да мечтаете, кога най-често Ви се случва, как се чувствате когато мечтаете и с какво най-често са свързани мечтите ВИ?
 22. Вярата е въпрос на избор все пак, а поведението на околните е друго нещо, или се приема или не...аз мисля, че не трябва двете неща да се смесват. А и всеки случай, си е сам за себе си, всяка ситуация е различна, както и всеки контакт.
 23. Тук вече не съм съгласна, тъй като познавам хора, които без месо на масата не сядат, а са много по-здрави от други вегетарианци... Здравето все пак е куп от различни фактори и разбира се и ген...а не само определен вид на хранене...
 24. Stevia Rebaudiana е многогодишно храстовидно растение, произхождащо от Парагвай и Бразилия. Било е „открито” през 1887г. от южноамериканския учен Антонио Бертони, който научил за билката от парагвайските индианци гуарани, които го използвали, за да подслаждат горчивите си племенни напитки. Двама френски химици – Бридел и Лавиел, започнали да разбулват тайната на стевия през 1931г. чрез изследователска екстракция от листата на Стевия Ребаудиана. Тяхното проучване произвежда чисто, бяло, прозрачно съединение, което те наричат „стевиозид” и то е отговорно за вкусовите качества на стевията. Този натурален продукт, несъдържащ консерванти и химични добавки, естествен подсладител препоръчан от Министерството на здравеопазването на Русия за широко ползуване. По своите вкусови качества Стевията е близка до захарта, но е 30 пъти по сладка от нея и при пълно отсъствие на калории. Сладкият вкус на Стевията се подсигурява от специални вещества: дитерпенови гликозиди имащи уникални лечебни свойства. Регулярното използване на Стевията нормализира нивито на захарта в кръвта. Тя е "извор на живота" за болни от захарен диабет. Въздейства положително на мастния обмен, заздравява сърдечно съдовата система, понижава нивата на холестерина в кръвта, способства за изхвърляне на токсините и шлаката на организма. Притежава антимикорбно и противогъбично действие, способства за изваждане на продуктите на обмяната, солите на тежките метали от оргазнима, способства за нормализиране на обмяната на веществата, оказва общо тонизиращо действие, възтановява силите на човек след нервно или физическо изтощение, обезпечава организма с жизнена сила и енергия, намалява процесите на стареене. Ето какво казва и Д-р Атанас Гълъбов за стевията: "СТЕВИЯ е вечно зелен храст, чийто листа са естествен и безвреден подсладител (Парагвай, Бразилия). Тя е полезна за диабетици. Но FDA забранява използването й като подсладител поради конкуренцията, и унищожава готварските книги на Stevia Co." Ето още информация: http://stewia.hit.bg/ http://www.zdravnitza.com/a/nav/store/one/...koz/koz/koz_n/8 http://www.gradinarstvo.hit.bg/stevia.html http://www.gradina.bg/?action=view&doc...9&catid=129 http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=129.msg75285 Какви са вашите впечатления, използвали ли сте Стевия? Какво бихте използвали захар, аспартам или стевия?
 25. Аз много исках да е на марето, дори и да не е на 1 юни, но... ще помисля и за Елена... Моля Ви пишете до кога най късно тр да се плати, в случай, че ще се участва в срещата...
×