Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Витамини, минерали и хранителни добавки


vili_22

Recommended Posts

Смятам , че много важно за правилното хранене е от какво има нужда нашият организъм и с какви продукти да си набавим нужните ни витамини , минерали и т.н-това може да стане много по-лесно,ползвайки хранителни добавки.Хранителните добавки на ... (модерирано тъй като го считаме за реклама) са много добри и ефекта от тяхното приемане е страшно бърз.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:v: Илюзия е ползата от промишлено произведени хранителни добавки....не са приридните методи :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Привет на вси4ки!!

Има разли4ни хранителни добавки. Познавам и ползвам такива на разстителна основа (през пролетта, есента и когато ни "нападне" грип), които са изцяло натурални. Не купувам никакви витамини, защото в продуктите, които ползвам има вси4ко, от което се нуждае човешкият организъм. Човешката намеса е сведена до това, че след няколко годишни опити се стига до оптималния режим на сушене на суровините, така че да се запази клетката цяла, а следователно и цялата полезност.

Бъдете здрави!

Веси

Линк към коментар
Share on other sites

Убедила съм се в силата на хранителните добавки: Гинко билоба, коензим Q10, жен шен и др. Друг е въпросът, че човек много трябва да изстрада, за да вземе полезни инициативи за своето здраве.

Линк към коментар
Share on other sites

Често науката се оказва в противоречие с природните закони. Нещо, в което хората са вярвали твърдо в продължение на дълго време, после се оказва погрешно или дори вредно. Наистина съвременната наука за храненето има огромен напредък. Тенденцията да се реабилитира естественото хранене без изкуствени добавки, продуктите да се отглеждат при екологично чисти условия, е много радваща. Има обаче и плашещи отклонения в посока на генно модифициране на храните, което засега не е ясно точно до какво ще доведе. Сигурно ще има положителни и отрицателни ефекти, например има идея да се лекуват вродени заболявания с генно активни храни, но докато се стигне дотам, може да се получат и вредни въздействия. Сигурно пак ще се учим от проби и грешки, засега това не може да се избегне.

Животните имат инстинкт кога и какво да ядат, който ние хората до голяма степен сме загубили. Добре е човек да знае повече за храненето, понеже то е изключително важно, но да не забравя да се вслушва в собствената си природа. Леле, колко абсурдни диети съм спазвала, понякога напълно изключващи се една друга, далеч от здравия разум! И добре, че не винаги съм успявала! :P

Линк към коментар
Share on other sites

и аз вярвам в силата на природата , но какъв е смисълът да се пият билки , които са расли в Чернобил например.Точно затова смятам , че хранителните добавки са полезни , защото специално тези които ползвам са произведени от билки , събирани от най-екологично чистите райони на планетата , а това не е по силите на един човек.Опитайте и вие , подарете си здраве.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Някои от скъпите вносни добавки са полезни за определени състояния, а и профилактично. Но не бива да се създава илюзията, че само богатите хора могат да са здрави чрез това. Вече има достатъчно добри продукти от наши фирми или внесени от изтока за същите проблеми и далеч по-приемливи като цени. Важно е да се прецени кой от какво има нужда, защото ако слушаме най-надутте реклами едва ли не всеки трябва да пие всичко. Има хора, които са се разорявали, пиейки по 10-15 неща, а след компетентното им свеждане до 2-3 са се чувствали също така добре, ако не и отгоре! И разбира се, както си личи и от името им, добавките могат, ако са правилно преценени и дозирани - само да допълнят нашето меню, а не да си се храним неправилно и те да компенсират напълно това!

Линк към коментар
Share on other sites

Да,наистина,по-лесния начин да дадем на организма си това,от което се нуждае е готовата таблетка.Вземаме хранителната добавка и забравяме за проблема.Но от години си задавам въпроса,дали не е по-добре да водим един по-здравословен природосъобразен начин на живот.Наистина това е по-трудно,изисква повече време,но си заслужава.Удовлетворението е много по-голямо.

Бъдете здрави и се радвайте на живота :):):)

Линк към коментар
Share on other sites

В повечето случаи човек просто се залъгва мислейки, че решава проблем с въпросната таблетка. Като проумее това не му остава нищо друго, освен да се захване с единствения наистина ефикасен начин да се погрижи за правилното хранене на клетките на тялото си - с истинска храна и билки! Що пари съм дала за безполезни добавки, но истината е, че има и наистина ефикасни, които си заслужават парите. По-лесно е човек да си плати и да не му мисли много-много. Е-е-х, инерцията и мързелът не са лесни за преодоляване...

Понякога решавам да си приготвя нещо за ядене или пиене и с интерес прочитам за полезните свойства на съставните продукти. Тогава усещам храненето като много по-пълноценно и вкусно, понеже се включва съзнателно положително отношение не само заради вкусовите качества на храната, а и заради биологичната ценност на съставящите я продукти. Ефектът се усилва и от самата мисъл за положителното действие на активните вещества върху съответните органи и системи. Изпитвам някакво удовлетворение, сякаш съм взела кон за кокошка. :D

В една книга за йога като дете прочетох ценен съвет:"Купете витамините от пазара, а не от аптеката!"

Съзнавам вредата от това, че съм изгубила способността да се вслушвам в гласа на тялото си, което само си казва от какво има нужда. Всъщност от опит мога да кажа, че тази способност може да се завърне доста бързо, ако човек просто зареже предварителните си нагласи за това какво, кога и как трябва да яде и пие, ако ще да противоречи на възгледите на последния голям авторитет в областта на храненето и лечението или рекламите за разни храни и напитки - изкуствени боклуци. Не съм фанатичка, не съм против да хапна някое и друго вредно изкушение - важна е дозата.

По-голям авторитет от собственото ни тяло не трябва да има. Може да се доверим на инстинктите си, направени сме разумно. :smarty:

Редактирано от latina
Линк към коментар
Share on other sites

Споделям мнението на Латина и други участници, че хапчето, няма значение дали е лекарство или хранителна добавка, не е спасение. Но това означава, че трябва да започнем да отделяме време за грижи за нашето тяло, да следим кое как ни действа, да се интересуваме от правилно хранене и ред други ‘дреболии’, които на голяма част от хората им се струват излишно губи-време и оттам идва по-лесното решение – малко водичка и таблетката и проблема е решен.

За мен хранителните добавки (ХД) са си вид лекарство. Търси се определен ефект, взима се по определена схема, с определена продължителност. Разликата между тях и синтетичните лекарства, е че при по-голямата част от билките не може да се извлече стандартизиран екстракт, който да служи като еталон. Например ехинацеята е доказала, че усилва имунната система, помага грипните състояния да протекат по-леко. Но екстракта, който има такъв ефект трябва да отговаря на определни изисквания. Оказва се, че когато ехинацеята се отглежда се следят 16 показателя, които са важни за постигането на лечебните й свойства. Достатъчно е само водата, с която се полива да е с по-голямо съдържание на хлор и част от свойствата се губят. Има и други минуси – много малка част от производителите следят и предупреждават за отрицателните ефекти, който една ХД може да има. Предполага се, че щом е природен продукт е безвреден. Ехинацеята не бива да се дава повече от 6-8 седмици, защото вече престава да действа и може да има неблагоприятен ефект. Същото е и с голяма част от останалите продукти.

Има една много хубава книга за билките в България, в нея можем да се види, че всяка една билка има много странични ефекти и когато започваме да приемаме такива препарати винаги трябва да имаме това предвид.

В някои случаи е по-добре да се вземе ХД, отколкото синтетично лекарство, но това е когато наистина ни е трудно да се справим с проблема и се налага лечение. Например при упоритите гъбични инфекции – има добавки които имат доказан ефект и не поразяват черния дроб, така както го правят лекарствата.

Важно е да се знае, че всяка ХД трябва да се приема по различно време от другите добавки или лекарства, правило, което голяма част от хората не спазват, просто защото никой не си дава труда да го напише на етикета. А е важно да не приемаш едновременно спиртен извлек и таблета или желатинова капсула. Не само, че не се постига желания ефект, но може да се раздразни стомаха. Голяма част от чудесата комбинация между мед и билки нямат посочения ефект, защото не всяка билка може да се разтваря в мед. Всъщност е редно да не се разтваря. Медът сам по себе си е лекарство. Някои билки са ефикасни само ако са в спиртен извлек, други под формата на прах. Но това изисква едно много сериозно научно отношение на производителя, добра лаборатория и ред други неща.

В страните, в които има държавен контрол, например, не може да напишеш, че ХД лекува дадено заболяване. В САЩ имат Държавна агенция (Food and Drug Administration), която само с това се занимава – всички американски сайтове се проверяват много обстойно и ако има думи или текст, който подвежда, че този препарат лекува има предупреждение и санкции. При нас е обратното – има сайтове, в който хора имащи дипломи за лекар, без да са лекари, а са бизнесмени, лекуват всичко с това, което предлагат. Важното е да се купува.

Линк към коментар
Share on other sites

Браво! :thumbsup: , много се радвам, че виждам такива разумни мнения като на гореписалите. Както и с лекарствата, така и с билките и хранителните добавки не бива да се злоупотребява и да се смятат за едва ли не панацея.

Решението, както споделят Latina и AIM, отново е много семпло - абстрахиране от предразсъдъците на модерния човек и вслушване в гласа на тялото. То наистина си казва най - добре от какво има нужда и едва ли ще ни подведе в тази си способност, остава ние да си спомним как става това.

Линк към коментар
Share on other sites

Много пъти съм споделял ,че в основата на човешкото развитие е правилното хранене.Но дори и на нас ,които мислим ,че вървим по пътя на духовността , ни липсват много знания и практика.Може би почти всеки от нас може да сподели опита си от ''великите братски трапези'' по време на празниците.Стомасите ни се превръщат в големи торби , в които се ''пуска ''почти всичко.А после...се тръгва на разходка по стръмното....

Затова в някои случаи са ни необходими хранителни добавки.Те наистина не лекуват всичко ,но помагат/при болки,простуди.../Чрез тях си набавяме и витамини/напр.от ацеролата витамин C/ и минерали.

Аз не вярвам ,че сред нас има достатъчно богати ,които да си позволят пълноценно хранене.Затова препоръчвам да се ползват добавки , но създедени при спазване на определени правила.

Не мисля ,че ще е престъпление или реклама ,ако тук се представят определени фирми , който са доказали ,че продават добри продукти.Те са достатъчно известни и рекламирани.Така ,ако сме добронамерени,ще предпазим другите от грешки.

Аз мога да коментирам случаите ,в които съм имал полза.През зимата ползвам продуктите Нони и Саменто и не боледувам тежко от грип.Ползвам през април и ''природни'' витамини и минерали.Ако някой се интересува , може да ми пише за подробности. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Засягаш също въпроса за връзката между финанси и хранене, която действително е много актуална. В същото време споменаваш продукти, от които някои (далеч не всички!) са доволни, но които съвсем не са евтини. А има други, чрез които човек също може да засили имунитета си, без да изпразва джоба си. Докато пък правилното хранене е по-скъпо, само ако се злоупотребява с количествата. Обикновено човек яде 3-4 пъти повече, отколкото му е необходимо - дори и това да са евтини храни, в крана сметка ще му излезе по-скъпо, отколкото да се храни с подбрани неща, някои от които скъпи, но се приемат в малки количества. Интересно е, защо никой не говори за тази възможност! Сигурно търговските интереси както във връзка с храните, така и във връзка с добавките, няма да се обслужват оптимално от този най-оптимален за самия човек вариант? А медиите отразяват най-вече търговските интереси, от там се променя съотношението на предлаганата информация и съответните акценти върху нея. Ала всъщност, няма "опасност" той да бъде скоро масовизиран. Хората си папкат ли, папкат - и са по-съгласни да боледуват и едновременно да се охарчват, без да оздравяват от дадените с тази цел пари - само и само да не ограничат храненето, а да направят каквото и да е друго нещо!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Дали е добре да пием редовно разтворими витамини? Те са химически продукт - но дали са полезни, въпреки това? Знаем, че естествените витамини от суровите храни са най-добри. А с какво изкуствените са по-лоши?

Някъде бях чел, че е добре да се вземат свръхдози от някои витамини като "С" и "Е". Така ли е?

А какво ще кажете а минералите - за цинка, магнезия и др.?

Линк към коментар
Share on other sites

Аз най-много държа на цинка и пия редовно цинк. Ако някой има проблеми с ноктите, с кожата и с косата - да пие цинк. Той се пие и за други неща, но който иска - да види в нета.

От фирмите производителки на витамини, френските фирми произвеждат най-агресивните витаминни комплекси. Най-добри са немските/холандските, следвани от американските фармацефтични компании. Има хомеопатични тинктури, но те не се пият, а се мажат/ или вдишват. Няма ги в България, най-много се продават в Германия; използват ги и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

Линк към коментар
Share on other sites

Наскоро ми препоръчаха водорасли с цинк, не съм ги пробвала още, но смятам да си купя. Ще пиша...

А за вит. С може да се пие, и в по-големи количества, не се натрупва в организма...

Линк към коментар
Share on other sites

Има народи, които цял живот са се хранили, с крайно едностранчива храна според нашите разбирания, но нямат липса на витамини.

Здравето май е в равновесието. Всяка храна внася своята информация, или енергия, или както щем да го наречем. Мисля, че обикновено, при недостиг или излишък, нещата могат да се уравновесят, ако се усети с какво да се компенсира - храна, мисъл, чувство, действие. До този момент нямам основания да смятам, че информацията заложена във витамините, купени от аптеката, е по-добра за мен, от тази заложена в крушата, която съм си скъсала от дървото на вилата.

И все пак, ние не живеем така, както сме живели преди, и храната не е същата, така, че май трябва да се ориентираме към нови, по-чисти и директни методи. Но пък тук синтетичните витамини, нямат нищо общо.

Мястото, което им намирам в своя живот май е закърпване, или опит за имитация, когато нямам сили за избор на друго. Така че, гледам на синтетичните витамини като продукт с умерено полезни-вредни свойства. За разтворимите, ми се върти из главата, че имат доста натриев хлорид... Но не съм сигурна, защото не ги пия, трябва да проверя... Иначе, не съм пила витамини от 3-4 години. Но това не е препоръка, а просто споделен опит.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-много цинк се съдържа в стридите, но проблемът е, че те се ядат сурови, т.е. живи. Има такава практика по карайбрежието на Атлантическия океан (Франция, Испания и др.), виждала съм ги по френското крайбрежие - вървят хора и в едната си ръка държат купичка с масло и обикалят брега, навеждат се и събират мекотели, директно ги взимат, боцват ги в маслото и ги изяждат. Това се смята за голям деликатес. Аз лично бях доста учудена.

Линк към коментар
Share on other sites

Дали е добре да пием редовно разтворими витамини? Те са химически продукт - но дали са полезни, въпреки това? Знаем, че естествените витамини от суровите храни са най-добри. А с какво изкуствените са по-лоши?

  Някъде бях чел, че е добре да се вземат свръхдози от някои витамини като "С" и "Е". Така ли е?

    А какво ще кажете а минералите - за цинка, магнезия и др.?

Хич не съм им приятелка на мен ми става лошо от такива витамини разтворими разни и комбинирани....

Аз най-много държа на цинка и пия редовно цинк. Ако някой има проблеми с ноктите, с кожата и с косата - да пие цинк. Той се пие и за други неща, но който иска - да види в нета.

От фирмите производителки на витамини, френските фирми произвеждат най-агресивните витаминни комплекси. Най-добри са немските/холандските, следвани от американските фармацефтични компании. Има хомеопатични тинктури, но те не се пият, а се мажат/ или вдишват. Няма ги в България, най-много се продават в Германия; използват ги и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

Това за цинка не го знаех а определено ноктите ми са доста меки и чупливи а косата ми е бебешка :) така че Благодаря за инфото :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Има две възможности - или човек живее цялостно природосъобразен живот и тогава наистина организмът има възможност и от немного по количество и не безкрайно разнообразна храна да си вземе необходимото. Или, каквото е нашето положение, добавките са доста желателни, макар че те е добре да бъдат комплексни и по възможност от естествени източници. Има и храни, билки и подправки, които са естествени концентрати на определени вещества, ако се използват повече те, по.малко ще има нужда от другите :)

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравей Орли.

При определени случаи - когато няма възможност за естествена храна или пък организмът има по-високи нужди (бременност, силов спорт, стрес...), добавките са смислени. Но за редовен прием - не са уместни. Защо може да са лоши ? Защото в храните те никога не са така изолирани. Има вече много изследвания, които показват че изолираните вещества - витамини напр. - могат да имат странични действия (напр. свръхвисоки дози витамин Ц намалява усвояването на вит. Б12).

Относно минералите като добавки - отново имам същото мнение. Някои хора твърдяд че в тези добавки минералите не са органично свързани и затова не се ползват от организма но това не знам доколко е вйрно.

Всичко това си е логично. Има доста вещества които още не са открити - на всеки 5-10години се открива пио нов витамин (наскоро това беше витамин B13 - http://zdravoslovno.com/Vitamins.html).

Поздрави.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Има две възможности - или човек живее цялостно природосъобразен живот и тогава наистина организмът има възможност и от немного по количество и не безкрайно разнообразна храна да си вземе необходимото. Или, каквото е нашето положение, добавките са доста желателни, макар че те е добре да бъдат комплексни и по възможност от естествени източници. Има и храни, билки и подправки, които са естествени концентрати на определени вещества, ако се използват повече те, по.малко ще има нужда от другите :)

Виж тук не съм съгласна напълно с теб :hmmmmm: мой много близък човек с напълно не природосъобразен начин на живот до преди няколко лета има далеч по добри, нокти, коса и пр...а аз все пак мисля че живея доста по вече по здраволовните обичаи и начини и въпреки всичко са ми по проблемни, та просто донякъде казаното от теб е така, но тук неимоверно играят роля и гените, също и стреса и емоциите... :)

А иначе със сигурност е по-добре да си ги добяваме чрез естествен начин и да се стремим към това от колкото да се прибягват до шишенцата в аптеките :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбрах с какво не си съгласна. :) Аз не отричам генетиката. Ако той при неговата генетика е живял по-природосъобразно е щял да бъде още по-добре, както и ти щеше да си по-зле от сегашното си състояние, ако беше живяла като него! Не сравнявай по един фактор различните хора, по-добре сравнявай ти как се чувстваш при едни или други обстоятелства. :)

Линк към коментар
Share on other sites

А за вит. С може да се пие, и в по-големи количества, не се натрупва в организма...

Наскоро прочетох, че по-големи дози вит. С променят pH на кръвта и това не се отразява добре на организма. Вит. С е с pH 2.1, докато кръвта ни е с pH около 7.0. Според изследването това може да доведе до смущения в стомашния тракт като разстройство и др..

Колкото до синтетичните витамини - всеки трябва да познава организма си, който ни подсказва от какво има нужда. Аз не пия такива, защото не се чувствам добре от употребата им, но показателите ми са в норма. Обяснявам си го с това, че наведнъж вкарвам в организма голямо количество различни вещества, а може би той не се нуждае от всичките и съответно реагира.

В Европейския съюз от няколко години се работи активно по въпроса каква е точно препоръчителната дневна доза от различните витамини и минерали.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...