Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Духовно освобождение и промяна на света


Guest Христо

Recommended Posts

Нали целта на живота ни е да се освободим от кръга на преражданията ( самсара), да постигнем просветление, освобождение ( мокша), да не се прераждаме повече, да не се налага да се въплащаваме във физически тела, да живеем в по - висши сфери на съзнание. Според някои просветлението може да се постигне приживе, според други - не. В същото време ние живеем в тази материална реалност, ще ни се да е по - добър животът тук, по - хуманен, справедлив, говори се за нова ера. Нещо не мога да разбера напълно : действията ни за промяната на света, част от постигането на освобождение ли са или не са част от постигането на освобождение ? Струва ми се, че това светът да е по - добър може да бъде цел, но не главната и че то трябва да дойде като следствие от вътрешната ни промяна ? Светът нещо като тренажор ли е ? Ако успеем да го направим по - добър, значи ли че ще сме по - близо до освобождението от преражданията ? Явно подобряването на живота на света е само средство, а не цел ?

Линк към коментар
Share on other sites

Целта е да се освободим от необходимостта да се прераждаме. Това означава да бъдем свободни от тези си желания, чието удовлетворяване изисква въплъщение на физически план. И колкото по-малко са подобни желания сред хората, толкова животът на Земята ще става по-прекрасен.

Много хубава тема, която засяга едно превидно противоречие в духовните цели: освобождение или изграждане на по-красив живот на Земята. Но тези две на пръв поглед взаимноотричащи се цели, всъщност са едно цяло.

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест стремиш се към първото и постигаш и второто като бонус ? :lol: За да се оправят нещата, не знами дали е достатъчно само да се молим, да медитираме, да наблягаме на положителното, не съм сигурен ...Обаче от друга страна нали мисълта е голяма сила : и току виж взели много сърца да се променят към добро благодарение на духовните ни усилия. Но пък с практически действия биха могли да се променят по - бързо нещата - като сигурно стремежът трябва да е тези действия или да не трупат карма, или да не трупат много карма : все пак последствията не винаги идват веднага, може да дойде след много време, и да имаш време да се пречистиш. Хммм, сещам се и за политическите протести : да речем, че политиците правят нередни неща, а хората само си траят добродушно, и политиците продължат да правят и правят нови зловредни неща, а хората си търпят : варианта е или да се молят, да работят духовно, или да предприемат някакви протести. Няма смисъл търпеливо да злобеят да речем. Но пък само на молитви ако се чака, може да бъдат нанесени непоправими или трудно поправими вреди : може би трябва да има външни протести и петиции по определени въпроси, а вътрешно хората да се стремят да са кротки, добри, да не се привързват към външните си цели, да гледат на тях като на игра.

Линк към коментар
Share on other sites

Тоест стремиш се към първото и постигаш и второто като бонус ? :lol: За да се оправят нещата, не знами дали е достатъчно само да се молим, да медитираме, да наблягаме на положителното, не съм сигурен ...

Очевидно само с молитви и медитации няма да стане. Това ли разбираш под духовно развитие – молитви и медитации? Не, същественото е мотивацията ти в мисленето, действията, стремежите. Например даваш пари на приятел. Каква ти е мотивацията: да му помогнеш в нужда, защото правейки добро ти помагаш за затвърждаване на доброто в света, да покажеш колко си благороден, да го направиш зависим от себе си, да ти се върне даденото стократно (според една окултна формулировка), да си осигуриш кармична награда, да отидеш в рая...? Физически действието е едно и също, но само в първите два случая имаме чисто духовна мотивация. Духовното не изключва физическите действия. Както писах в една друга тема, то е нещо, което трябва да превърнем в тяхна основа. Духовността е също светлина, която осветява живота ни и ни дава възможност да различим истинското от илюзорното, същественото от несъщественото, ценното от фалшивото...

Човек трябва от цялото си сърце да се стреми и да помага за утвърждаването на по-добър живот на Земята, но не трябва да е зависим от материалните неща. Самата представа за по-добър живот не трябва да е свързана с удовлетворяване на егоистичните желания, както е при преобладаващата част от хората. И двете цели са еднакво важни и не може да се каже, че едната автоматично води до другата. Все пак човек може да постигне индивидуално освобождение и мнозина са го постигали, след което дават своя огромен принос за подобряване живота на Земята, но това не е достатъчно, защото подобряването зависи от всички хора, а не от единици. Единиците само дават импулса, но те никого не могат да накарат насила.

Линк към коментар
Share on other sites

Очевидно само с молитви и медитации няма да стане. Това ли разбираш под духовно развитие – молитви и медитации? Не, същественото е мотивацията ти в мисленето, действията, стремежите.
Молитви, медитация, търсене и наблягане на положителното в живота, добро отношение към хората, стремеж да им помагаш Безкористно.

да ти се върне даденото стократно (според една окултна формулировка), да си осигуриш кармична награда, да отидеш в рая...?
Струва ми се, че човек не може веднага да пристъпи към напълно безкористна помощ във всички случаи, но все от някъде се почва.

Обаче като се освободим от преражданията, на кого ще оставим този подобрен свят ? Предполагам че ще дойдат души, които заслужават този свят с усилията, които да правили в други светове или в същия този свят в предишни животи. :hypocrite: Материята май също се извисява ...? Някой ден материята на телата ни и на света, ще бъдат ли по - фини ? Мисля че такива са идеите на Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...