Милкана Добавено Януари 17, 2006 Доклад Share Добавено Януари 17, 2006 Много обичам жито, сега за първи път прочетох за житния режим и реших да се включа и аз. Никой не ми е казвал как да го хапвам, аз си бях измислила - варено, неизсушено, с орехи, без подсладител / или с малко мед/. Това ми е една от любимите "манджи", но често я забравям, увлечена от яденето на това, което е приготвено вкъщи за всички. Та да попитам, тази година кога е най-добре да се започне режимът ? ---------------------------------- свързани теми: Гладолечение Житен Режим 2004 Житен Режим 2005 Захранване след лечебен глад свързани лекции: Житното зърно Абсолютната Чистота свързани статии: Житни режими. Правилно отношение. - обзорен материал Мисли за житното зърно свързани притчи: Житното зрънце на Заратустра. Куршум и Житно зърно Житно зърно, колкото кокоше яйце Десетте житни зрънца Притча за Сеяча Мъдрецът, царската дъщеря и дървото на живота Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Януари 17, 2006 Доклад Share Добавено Януари 17, 2006 15 февруари 2006 Любов + Светлина + Мир + Радост Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Януари 17, 2006 Доклад Share Добавено Януари 17, 2006 Според мен по-добре житото да е накиснато покълнало, а не варено. И аз планирам житен режим - нека бъде на 15 февруари - мерси! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
инта Добавено Януари 20, 2006 Доклад Share Добавено Януари 20, 2006 Здравейте всички!житния режим се започва в срядата след февруарското пълнолуние.Тази година е 15.02. и се завършва на десетия ден- в петък-24.02.Захранвя се с ангелска чорба.Ако е и с приятели е чудесно.Няколко пъти ми се е случвало да споделя захранването със цялата група и усетих колко е различно . Аз лично правя житния режим вече 12 г.Житото го приготвям , като го заливам с по- топла вода и го оставам така 24 часа.От време на време го промивам пак с по- топла вода.Ако житото е качествено покълва.Учителя препоръчва заедно със 100-те грама жито на ден да се изяждат 3 ябълки, 9 ореха и 3 с.л. мед.През време на житния режим трябва да се стремиш към чисти мисли и чисти постъпки.Не че през другото време не трябва , но тогава си в особено състояние ,под особено ръковосдство.За да усилиш въздействието на режима , храната ,която си щял да изядеш през това време се дава на нуждаещите се.Въобще , житния режим е цяла философия , а не режим за разтоварване.При започването му Учителя е дал специална формула.Житото засища и въобще няма чувство на глад.Желая на всички , който ще го правят успех.Ако го започнете на 15.02. със вас ще са страшно много хора. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Януари 20, 2006 Доклад Share Добавено Януари 20, 2006 Мерси, Инт - Гладът, Постът, чистият и силен живот с обуздана низша природа носят истинското щастие. Не съм ли прав? Моля те кажи какво правиш с това бялото вещество което се появява при дъвкане на житото - то е като дъвка и кокото и да го дъвчеш, сдъвкване няма - май че е глутен. Плюе ли се или се гълта - някога си мисля че ако го глътна, все едно гълтам гума... ! Но, от друга страна, ако не, то почти нищо не се усвоява от зърното. Може би да питаме преживните,а? ! Мерси отново! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
пепита Добавено Януари 26, 2006 Доклад Share Добавено Януари 26, 2006 Здравейте! Съжалявам, че не съм ви открила по-рано, но ....всяко нещо с времето си,/ не ми е било времето/. За житото сега научавам, но без колебания се включвам и аз. ПО лесно е като знаеш, че около теб има и други. Интересно ми е-резултатите кога се чувстват и виждат? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Гост_Орлин_* Добавено Януари 26, 2006 Доклад Share Добавено Януари 26, 2006 А какво да правим с бялото в-во все пак? Айде че 15-и февруари идва...! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Милкана Добавено Януари 26, 2006 Автор Доклад Share Добавено Януари 26, 2006 Гума не гума, вкусно не вкусно - гълташ го! Яде се не за да се дъвче, а за дасе поема храната, не да се изплюва. Имам съмнения, че ще успея да го проведа този житен режим, най-вероятно ще приложа някоя оригинална схема. Аз обичам да съм като себе си, а не да следвам стриктно някакви правила. Има и друга причина..., но няма да я споделя. Ще кажете - ето я тази, тя изобщо няма да спази режима. Ще яде жито, но не по предписаната рецепта и ще го редува с други храни. Това не е никакъв житен режим. Няма значение - за мен ще е. Ще ям жито всеки ден и то във формата, в която ми харесва, в която ми е вкусно. И без това съм злояда и много неща не обичам. Но ще ям с усещането, че правя нещо за себе си, пък да видим дали ще има някакъв ефект. Понякога съм такъв инат ! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Януари 26, 2006 Доклад Share Добавено Януари 26, 2006 Здравей, Милкана! "Интересна" нагласа...опитай първо отработения вариант...преживей и прецени изобщо не тежи и не боли пък тогаз и "своенравие" прояви /експериментче лично проведи Любов + Светлина + Мир + Радост Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Милкана Добавено Януари 27, 2006 Автор Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 Знам , че не боли и няма да тежи...Но ето го основният проблем - ако живеех сама или с човека, който споделя и разбира подобни методи за пречистване, лечение и хармонизиране на енергиите, няма да има никакъв проблем...Настоящата ситуация е доста деликатна по отношение на междуличностните отношения и рискувам да навлека неприятности от страна на медицинските лица, с които живея)). Затова споделих, че няма да ми е възможно - как да се крия и да бягам от масата, та това може да стане за ден-два, но за по-дълъг период...трябва да ида някъде на почивка ). Е, хубаво, ще почна, ще пробвам, пък да видим каква алтернатива ще измисля Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Януари 27, 2006 Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 Едно персонално мнение - когато човек е прав, трябва ли да се съобразява с невежеството на заобикалящите го? Разбира се, трябва да бъдем деликатни, но и да отстояваме себе си - иначе ще си останем винаги манипулирани - уж за добро, а всъщност от слепота, егоизъм и себична привързаност, от енергиен вампиризъм и прилепналост към нас като пиявици към донора си! Понякога трябва да бъдем по-директни и драстични външно, обичайки вътрешно! Как ще пораснем иначе духовно и етично? Ако някой ни казва - стой при нас в блатото - виждаш ли колко ти е хубаво тук - в отровните изпарения на глупостта е толкова топличко и приятно - не се налага да мислиш и правиш усилия, трябва само да се подчиняваш и ето - чудо - оставаш под опеката на невежеството и тъмнината на контрола ни - контролът над твоето съзнание! Кой ли се проявява често зад привидно любящите изисквания на зомбиподобните ни близки? Току що гледах "Екзорсизмът на Емили Роуз" ... та ... досещате се какво искам да кажа! В Агни Йога се казва че тъмните ни атакуват чрез най-близките ни! Бъдете Здрави - простете ми за откровеността - такъв съм - за добро! Обичам ви! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mindfield Добавено Януари 27, 2006 Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 О, простено ти е от мен... А ти ми прости, че ще ти кажа: не съм сигурен дали си прав... "прекален светец и богу не бил драг"... пък било свързано и със знанието... "Златната среда", му викат...и аз не го постигам/или по-точно не ми се случва/, ама ми е по-леко като преживявам, че там е истината... Това е ситуацията при Милкана, и аз го разбирам. Златната среда чисто и просто е такава в медицинските среди. (говоря от опит, напр. познавам се с д-р Емилова, както и имам съквартиранти - студенти по медицина и постенето не е сред традиционната медицина, а сред алтернативната!) Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Явор Москов Добавено Януари 27, 2006 Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 Здравейте. За първи път пиша в този форум и имам въпроси относно житния режим. Ще се радвам, ако ми отговорите. Какви са физическите му ефекти и ползи и дали има някакви противопоказания? Работя тежка физическа работа по около 13-14 часа на ден и предимно навън дори и през зимата. Често се налага и да стоя на студа без да се движа особено. Въпросът ми, ако спазвам точните препоръки на Учителя относно житния режим, всичко ли ще бъде наред със здравето ми в този период? Работата е там, че работя и с много опасни материали и не мога да си позволя никакво виене на свят или неразположение. Ако е напьлно безопасен този режим и аз съм навит да започна на 15-ти. Между другото Милкана е адски права, че е много трудно да спазваш какъвто и да е режим, когато се обкръжен от хора неразбиращи и отказващи да приемат спокойно чуждото мнение. Имам достатъчно воля да проведа този режим, но знам, че всяка вечер след работа ще ме чака поредният скандал. Повечето ми приятели вече ме мислят за напълно откачил. Няма да се предам, но за какъв оздравителен процес говорим, когато тормозът е постоянен и вместо с едно приятно усещане се будиш с горчилка всяка сутрин. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Orlin Добавено Януари 27, 2006 Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 Според мен - няма страшно! Азсъм работил тежка работа до 15-ят ден без никакво виене на свят-на вода само! А с жито, орехи и ябълки - то не е глад, а режим! ПОлзите са много - и ментални, и физически! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Явор Москов Добавено Януари 27, 2006 Доклад Share Добавено Януари 27, 2006 Надявам се във физически план всичко да е наред. Благодаря за отговора. Ще взема наистина да започна на 15-ти. Който не го приема да си гледа работата. Май ще трябва да си търся и друга среда и приятели. Този сайт може да е добро начало Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Януари 28, 2006 Доклад Share Добавено Януари 28, 2006 Здравей Яворе, Аз на твое място бих наблюдавал организма си как ще реагира и бих реагирал адекватно. Няма строги правила, въпреки, че има ясни препоръки. Доколкото знам първоначално режима е бил даден за един месец, после за 3 седмици - 1 седмица жито, 1 седмица почивка/захранване и така общо три пъти. В най-улеснения му вариант е за 9 дена и 10ти начало на захранването. Има варианти и за по 3 месеца, но те са за герои. Аз не бих си позволил да пробвам, въпреки че доста време вече правя режима всяка година. Всеки лечебен процес и режим е много индивидуален. Така че в случай, че не се чувстваш добре и усетиш някакво неразположение, чувствай се свободен да го прекратиш и малко по малко да се захраниш... без самообвинение или насилване. По възможност всичко да става естествено и с любов. Има една източна поговорка, която гласи: когато ученикът е готов Учителят идва. В нашия случай бих я превел така: когато умът и съзнанието ни е готово, условията за провеждане на режимът сами идват. Поздрави и успех! Иво Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Julian Добавено Януари 28, 2006 Доклад Share Добавено Януари 28, 2006 Здравейте! За мен тази година също ще бъде за пръв път да опитам 10 дни на житен режим, надявам се да мога да го направя по правилата. Помеждудругото наистина всяко нещо си идва с времето си.... Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Таня Добавено Януари 28, 2006 Доклад Share Добавено Януари 28, 2006 Има една източна поговорка, която гласи: когато ученикът е готов Учителят идва. В нашия случай бих я превел така: когато умът и съзнанието ни е готово, условията за провеждане на режимът сами идват. Здравейте приятели, Ще споделя и моя опит. През 1983 год. за първи път правих "тримерене"- започва се на връх заговезни и три дни поред не се яде и не се пие нищо. Правила съм го около 15 години. През това време съм работила и тежък физически труд. Когато психиката ни се настрои на вълна "пост" - няма никакви проблеми. През това време съм готвила, сервирала и всичко, що е около храненето на семейството, а дори съм ходила на купони, но не съм нарушавала поста. Правила съм по 10 дни динена и плодова диети с пет дни захранване, а преди две години направих двадесет дни плодова диета с десет дни захранване. След няколко месеца за първи път направих и житения режим. Миналата година го пропуснах, но пък бях си направила житена диета- в продължение на няколко месеца основната ми храна беше житото. Тогава употребявах и плодове и зеленчуци и предимно лека храна. Тази година съм решила и аз да се включа в житения режим от 15-ти февруари и с Божията помощ да го издържа, защото усещането след това наистина е великолепно - чисти мисли, чисти чувства, добро настроение и най- вече добро здраве. Пожелавам успех на всички, които са решили да направят и тази година житения режим. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Явор Москов Добавено Януари 29, 2006 Доклад Share Добавено Януари 29, 2006 Бих искал да разбера какъв тип жито вие лично използвате? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Януари 30, 2006 Доклад Share Добавено Януари 30, 2006 Хората, които са правили режима много време и са с опит казват, че трябва да се ползва негрухано жито. Продава се по магазините. Чувал съм все пак, че някой го правят и с грухано, но там външната люспа на житното зрънце отпада при обработката. Смята се, че тази люспица/обвивка е една от най-полезните... Така че аз предпочитам с негрухано да го правя. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Елеонора Добавено Януари 30, 2006 Доклад Share Добавено Януари 30, 2006 ...Настоящата ситуация е доста деликатна по отношение на междуличностните отношения и рискувам да навлека неприятности от страна на медицинските лица, с които живея)) Аз съм съгласна, че е по-добре да се мине на някакъв своеобразен режим, отколкото да поемаш всеки ден от изчистващите дни негативните емоции към теб от страна на близките ти. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Васил Добавено Януари 30, 2006 Доклад Share Добавено Януари 30, 2006 Ами да, Творческият подход е нужен, готови рецепти има, но прилагането им винаги е индивидуално... Това е съвсем естествено. Достатъчно сме зрели за целта... Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Таня Добавено Януари 30, 2006 Доклад Share Добавено Януари 30, 2006 Прав си Васко, И най- малкото ограничение на личната ни свобода ни отдалечава от Бога. Бог е Любов! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Януари 30, 2006 Доклад Share Добавено Януари 30, 2006 Негативните емоции получавани от родителите ще бъдат само добър трамплин за вътрешен растеж ако човек е силен и спокоен. Нима трябва да служим на невежеството и слепотата? Да сме адеакватни - да! Да действаме в хармония с обществото -да! Понякога обаче част от жизнената ни задача е да наложим себе си и да поразбием стереотипите на това общество. Разбира се че ще бъдем отхвърлени и анатемосани, защото ще се отличим от сивотата му. Обаче така ще станем лидери - преди всичко на собствения си живот! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Февруари 6, 2006 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2006 Орлине и Кирау вижте например: Житни режими. Правилно отношение. Това е обзорен материал за житния режим как е даден и как се прави. За да покълне житото кога трябва да се накисне в по-топла вода? Един, два дена преди започването на режима? Колко пъти трябва да се сменя водата му? И всеки път ли трябва да бъде по-топла от предишната? Да не би да го попаря, ако накрая го залея с вряла вода А след като е покълнало трябва ли да варя житото? Няма ли кой да ми отговори За хора, които имат проблеми със зъбите се вари. За хора без проблеми със зъбите – оставя се в малко вода от предната вечер и на сутринта и през храненията целия ден се дъвче бавно. Може вместо във вода със стайна температура да се сложи в топла вода ~40-60 градуса и да се остави в термос или да се завие с вълнена кърпа. На сутринта разцъфтява и се дъвчи по-лесно. Чувал съм и за варианти да се залива с вряла вода, но май тогава голяма част от полезните елементи се губят... и на мен никой не ми отговаря - за бялото в-во което се образува при дъвкането на житото ... Дъвчещ, дъвчеш и гълташ. Това е. А вредно ли е да се яде житото по този начин? Все пак спада в категорията "варива", а те предварително трябва да се сварят. Има ли противопоказно действие при ядене, ако не се свари? Не съм чувал да има вреди. В който и магазин за диетично хранене да влезеш ще ти предложат всякакви семена и сурови кълнове. Използват се от стотици години по цял свят за профилактика и лечение. Житното зърно е емблема на човешката душа, на търпението и смирението, на жертвата, на духовното израстване. То представлява положителната мисъл. Пътят на житното зърно е метод за духовно пробуждане. Житното зърно може да се уподоби и на човек дал ход на вътрешния живот в себе си, човек който изучава смисъла на живота. (справка например: Житното зърно, НБ, 23.03.1914г; Трите зрънца, МОК, 20.02.1927) В житното зърно се намира есенцията на живота: "Ако вие разгледате всички съвременни философски системи и ги преведете в тяхната стойност, едва ли ще можете да извадите от тях толкова екстракт, колкото се съдържа в едно житно зърно. Аз съм дошъл до това заключение. Не само това, но ако вземете съвременните религиозни системи и ги прегледате, едва ли ще извадите от тях толкова екстракт, колкото от едно житно зърно. Тъй че всички тия съвременни философски и религиозни системи, това са цял чувал със злато, от които може да се прехрани цял свят, но едва може да се извади от него екстракт, колкото от едно житно зърно." (Единство на обичта, ООК3, 02.01.1924г) "Външната люспа на житното зърно е основната мисъл, съдържанието му е основното чувство, а условията, при които житното зърно може да се развива, е основната постъпка. За да се изяви човешкото съзнание, то се нуждае от мисъл, чувство и постъпка. Една красива мисъл, едно красиво чувство, една красива постъпка – това е човекът." (Погледът на Бога, МОК11, 17.06.1932г) Мистично разбиране за житното зърно: "Малката цев пуща малко вода, голямата цев пуща много вода. Такива са законите на физическия свят. В Божествения свят, обаче, законът е обратен: малкото ражда голямото. От малкото житно зърно се раждат великите неща в света. Житното зърно ражда великите хора: таланти, гении, светии. Ще кажете, че житното зърно е мъртво, не може да създава велики хора. И през воденица да мине, и в пещ да се пече, житното зърно всякога остава живо. Божият Дух живее в житното зърно и показва на хората, че роденото от Духа дух е и никога не умира. Дойдете ли до живите неща, използвайте ги; дойдете ли до мъртвите, тях погребвайте в земята. Христос казва: Който не яде плътта ми и не пие кръвта ми, няма живот в себе си." (Личност и душа, ООК9, 01.01.1930г) "Ако мине покрай тебе един богат човек и ти даде хиляда лева, а след това мине един мъдрец, и ти даде едно житно зърно, кой от двамата е дал повече? - По човешки ако разсъждавате, онзи, който ти е дал хиляда лева, ти е дал повече. Но ако разсъждавате по Божествено, онзи, който ти е дал житното зърно, ти е дал повече. Ако това зърно го посадиш в земята и го отглеждаш редовно 12 години, в 12 години, то ще даде толкова, че ти ще станеш най-богатия човек в света! Ако това зърно даде средно 60 или сто зърна, следната година ще имате сто по сто зърна и т.н. В продължение на 12 години, ти ще бъдеш най-богатия човек на света." (Разумният домостроител, НБ, 03.02.1935г) Още мисли за житното зърно Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts