Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Астрология на припознаването в Известните


Recommended Posts

При динамичното общуване, очи в очи, психиката използва различни похвати да се приспособи или наложи в непознатата социална среда. В процеса на опознаване се градят и рушат илюзии, надежди и очаквания, и то за кратко време. Това не важи с такава сила, когато става въпрос за „идола”. Всеки си създава набор от популярни личности, на които се възхищава, подражава, чете, цитира или слуша, позовавайки се на чистия авторитет, харизма или просто оставя решението в ръцете на някой друг.

Тук можем да сведем психологическите механизми до два основни – идентификация и проекция. Погледнато през погледа на астрологията, можем да добием изключително полезна информация за самите нас, това което сме, или по-точно казано, това което бихме искали да сме.

Направих този експеримент със себе си, написах имената на личностите, които харесвам, издирих хороскопите им, и ги наложих върху моя. Това което направих като обобщен извод от сключените аспекти, е че се наблюдаваха предимно съвпади ( идентификации ) и опозиции ( проекции ) и то акцентирани върху точно определени обекти в хороскопа. Акцентите бяха насочени върху кардиналните оси, Асц – Десц, Мц – Иц, както и върху Венера, тежките планети и нодалната ос. Понеже знаех с каква цел правя това изследване, останах изненадан, когато установих, че Слънцето, Луната, Меркурий, почти не се включват, както и Юпитер и Сатурн, почти останаха „незасегнати”.

Ще се опитам да опиша нагледно това за което говоря.

Направих синастрия между моя хороскоп и този на Ванеса Уилямс, жена която обожавам. Направи ми впечатление съвпада на моята Венера с нейния Мц, както и моя Асц с нейния Нептун. Още по интересен е съвпада на моя северен възел с нейния съвпад между Слънце и Юпитер, но това е друга тема. Друга Дама, която е пленила вниманието ми от съвсем невръстна възраст е Шер. Моят Нептун попада точно на нейния Дсц, северния ми възел съвпада с нейния Мц, моя Дсц съвпада с нейния Меркурий.

Има още примери, но ще спомена само още един – Джордж Клуни. Неговото Слънце има точен съвпад с моя Дсц.

Това, на вид, безсмислено упражнение, перефраза от рода на "Кажи ми на кого си фен, за да ти кажа кой си", дава изключително полезна информация в няколко насоки. На индивидуално ниво ни посочва местата в хороскопа, където потенциала не е осъществен, а по-хубавото, е че ни показва в образ, какво изражение би могъл да приеме. Особено съвпадите между две карти говорят за чертите, които бихме искали да присвоим, да ги прибавим в собствения си арсенал., Докато опозициите, ни насочват към което имаме, но не използваме, виждаме го в образа на Другия, без да е задължително той да притежава тази черта. Ако продължим една крачка напред, ще видим кои части от хороскопа засягат, представителите на другия пол, или същия, в зависимост от предпочитанията. Ще видим какво търсим в един партньор и какво ни стимулира да се сближим. Един мъж, например, ще види кои части от хороскопа са стимулирани, за да се прояви неговата Анима, а това от своя страна ще го насочи къде да работи, за да осъзнае тези проекции и по-добре да разбере жената до него, не като мечта, а като реален и равноправен партньор.

Линк към коментар
Share on other sites

Това, което съм забелязала за себе си е много повърхностно, но все пак намирам известен смисъл в него...много честно ми се случва, когато харесам творчеството на някого той да се оказва Скорпион.. моят 5-ти дом започва във везни, а краят му е в стрелец и обхваща изцяло Скорпион, с Плутон в него, сключвайки тригон с MC(риби) и AC(рак). И сега се замислих, че това е много показателна ос за живота, това, към което трябва да се развие може би...

Но синастрия не бих могла да направя:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

И аз съм правила синастрии, такива, от любопитство. През септември се запознах с един астролог и много ми допадна, въпреки че на екран е доста различен. Оказа се, че имаме точен съвпад на възлите, но обратно- моят южен и негов северен. Неговият асц е в съвпад с наталния ми марс, а неговият марс е в съвпад с наталната ми венера-))). Имаме съвпад и на луните ни, като моята е в трети дом, а неговата в 9-))), така че Вендор, както са казали...нищо случайно няма-)))

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

В системата на Джйотиш има една техника, която според поите наблюдения, дава много добра представа за това какво е мнението или представата на другите за нас, съответно и обратното важи с пълна сила. Техниката се нарича Арудха, и описва това как сме възприети или какво мнение сме създали за себе си, по отношение на знаците, и в какви заблуди или илюзии сме изпаднали ние – по отношение на планетите.

Първата техника или Бхава арудха или арудха на знаците се изчислява, като се избере знака, който ще бъде разгледан, съответно и дома, защото имаме равенство на дом-знак и броим знаците до управителя на разглеждания знак. Например, ако разглеждаме Лъв, а Слънцето е във Везни имаме три знака, започвайки броенето от Лъв. Съответно, броим отново три знака, започвайки от Везни и получаваме Стрелец, който е и Бхава арудха на Лъв. Има изключение в правилото. Ако при отброяването от знака, в който се намира управителя се получи знак стоящ на седем знака ( Водолей в примера ) от разглеждания или отново се върнем в начална позиция ( Лъв ), тогава се разглежда десетия знак от позицията на управителя. Ако приложим това правило за Asc ще получим Арудха лагна. Ако Asc, описва истинската личност на човек, то Арудха лагна, ще описва начина, по който го възприемат околните. Това важи с пълна сила за областите на всички домове. Същото може да се направи и за планетите – Граха арудха. Взима се позицията на планетата по знак и се брои до дома, който тя управлява. Ясно е че има планети, които управляват по два знака, в такива случаи се препоръчва да се вземе или по-близкия, или този който е по-силен, лично аз намирам за по практично да се прецени, дали картата е нощна или дневна, и след това да се определят управителите. Броя знаци получен от управителя до управлявания знак, се отброяват още веднъж, изключенията иписани при Бхава арудха, са валидни и тук, за да се намери граха арудха.

Граха арудха описва личните ни заблуди относно атрибутите на планетите, докато Бхава арудха описва какво впечатление сме оставили за себе си в другите.

След като вече можем да откриваме заблудите в един хороскоп, лесно можем да открием уловките в отношенията ни с другите. Това е много показателно в синастрията, където позицията на една планета в чужд дом, може да опише не само как ние въздействаме на личността в тази област, но и как ни карат да се чувстваме, дали можем да сме сигурни, дали можем да разчитаме на адекватност и тн.

Като цяло Арудха показва областта на Майа в хороскопа. Затова, може би, когато разглеждаме един хороскоп, било на приятел, любил, любим певец, първо трябва да открием неговите Бхава арудха, да видим какви планети имаме в тази област, за да видим какво ни е впечатлило, какво ни е привлякло и къде сме излъгани. Същото важи и с обратна сила. Когато се почувстваме силно привлечени от някой, нека разгледаме нашите Граха арудха, по Юнг – проекции, за да разберем какво сме изпуснали от себе си, за да го търсим в другите.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет, много интересен метод този от Джойтиш, но нещо не доразбрах.....

примерно ако ноя АСЦ е Козирог, а Сатурн е в Скорпион броя 11 знака от Сатурн, защото 1- Скорпион, 2- Стрелец, 3- Козирог, 4- Водолей, 5- Риби, 6- Овен, 7- Телец, 8- Близнаци, 9- Рак, 10- Лъв, 11- Дева....значи ли, че другите ме възприемат наистина като Дева.....правилно ли съм разбрала...?

:hmmmmm::angel:

и за АСЦ ли се отнася същото...преброявам 11 знак от АСЦ и виждам АСЦ, който хората виждат...? в случая Скорпион.... :unsure::wacko:

пообърках се...кое е вярното...?

Редактирано от pass_to
Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление по начина ти на обяснение, не разбрах какво искаш да кажеш, а техниката е пределно проста.

Ако искаш да разгледаш Лагна, вземаш под внимание Раши лагна, след което откриваш позицията на Карака по раши, за да определиш броя знаци. След като цифрата е вече известна, броиш от позицията на карака, същия брой раши, за да откриеш Арудха лагна или арудха на бхава, която те интересува. Така ще разбереш какво впечатление си създала в другите, как те възприемат, най-вече – какво име си си създал, в какви мрежи си ги оплел и тн.

Доколкото разбрах, твоят Лагна е в Марака, съответно карака е Шани. Броиш и разбираш. :)

Искам да направя едно пояснение, което се отнася до изключението в правилото за определяне на Бхава арудха и Граха арудха.

Седма бхава или Ювата, както и първа бхава - Тану, не могат да бъдат Арудха, защото те са Сатйа питха или Стълб на истината. Лагна описва истинското Аз, а Ювата нашата среща с другите, нашите противници, а не можем да имаме истински съперник, ако първо ние не сме наясно със себе си, и второ - съперника не е убеден в силите си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

За съжаление по начина ти на обяснение, не разбрах какво искаш да кажеш, а техниката е пределно проста.

Ако искаш да разгледаш Лагна, вземаш под внимание Раши лагна, след което откриваш позицията на Карака по раши, за да определиш броя знаци. След като цифрата е вече известна, броиш от позицията на карака, същия брой раши, за да откриеш Арудха лагна или арудха на бхава, която те интересува. Така ще разбереш какво впечатление си създала в другите, как те възприемат, най-вече – какво име си си създал, в какви мрежи си ги оплел и тн.

Доколкото разбрах, твоят Лагна е в Марака, съответно карака е Шани. Броиш и разбираш. :)

Искам да направя едно пояснение, което се отнася до изключението в правилото за определяне на Бхава арудха и Граха арудха.

Седма бхава или Ювата, както и първа бхава - Тану, не могат да бъдат Арудха, защото те са Сатйа питха или Стълб на истината. Лагна описва истинското Аз, а Ювата нашата среща с другите, нашите противници, а не можем да имаме истински съперник, ако първо ние не сме наясно със себе си, и второ - съперника не е убеден в силите си.

Системата изглежда достъпна и много логична.

Аз си направих малък експеримент с Асц в натални карти на хора, които познавам, и за които мога да потвърдя или отрека нещо.

И така, какво се получи, ако съм смятала правилно - при единия Асц в Лъв, Бхава арудха се оказва ситуирана в Стрелец, в натална карта, в която Юпитер е в изгнание, тоест очевидно ролята на Стрелец иска да компенсира тази слабост.

Друг пример - Асц в Телец, където Бхава арудха се пада в Рак, в натална карта, в която Луната е лишена от достойнства в Овен.

И накрая, Асц Везни с Бхава арудха в Овен, в натална карта, където Марс е в изгнание в Телец.

Други карти не съм гледала, и нарочно съм взела такива на познати хора - по мое мнение, всеки от гореизброените си е поел съответната роля. Оказва се, че всеки дефицит си има обяснение и е много просто да се открият въпросните дефицити от всеки, който има желание.

Ще ми е интересно, обаче, и други да се пробват и да кажат до какви резултати са стигнали, и дори да разширят опитите - винаги може да излезе нещо интересно. А и аз все още нямам необходимия опит да го направя.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...