Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отново за ГМО


Recommended Posts

В дипломатическите комуникации, които изтекоха от WikiLeaks, се появи много интересна информация за натиска, който САЩ оказва върху ЕС за приемане на ГМО: http://infoweek.bg/tab_it/it.php?show_category=1&show_sub_category=1&id=8472

Линк към коментар
Share on other sites

Да, предполагам, че изтеклата информация е съвършено вярна.

И без тези документи, на всеки здравомислещ човек му беше ясно, че тук става въпрос не за благото на хората - примерно за някакво по-лесно изхранване, за облекчаване дейността на фермерите и т.н., а твърдо за икономически интереси, на няколко компании, една от които Монсанто, за вложени много пари, които трябва да се "избият", а още по-добре, ако донесат онези баснословни печалби и контрол на пазара, които са си въобразявали в началото на разработките.

С разработването на ГМО се целеше, като покажат на фермерите, че ГМ растенията дават много по-голям добив и са по-резистентни към външните климатични условия и към болестите (които подобрения обаче не успяха да направят!!! - има ги в много малка степен), а ГМ семена могат да се правят само в техните лаборатории, да си спечелят един огромен пазар, който след няколко години да могат да управляват, както си поискат.

За щастие нещата "запънаха" - оказа се, че човекът все още не е толкова добър конструктор, колкото природата/Бог. И това даде възможност, дори по-безхаберните хора и политици да се запитат: добре, след като ГМ растенията нямат някакви съществени предимства, а никак не е ясно как ще ни влияят при консумация (а първите изследвания върху мишки или плъхове май, забравих, са показали непълно и по-друг начин усвояване на хранителните вещества от ГМ културите) защо да купуваме ГМ семена и ГМ продукция?!? И тъй като не може само заради "черните очи" на Монсанто, то от Монсанто са се погрижили да има натиск на правителствени нива.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

На българския пазар се продават свободно генномодифицирани фуражи, без да бъдат специално етикетирани, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна, предаде БНР.

Експерти са провели проучване през ноември с финансовата помощ на Европейския съюз. Нарушени са Закона за фуражите и два европейски регламента, които изискват специално етикетиране при наличие на над 0.9 % генноизменени продукти във фуражите.

Още по темата: http://business.actualno.com/news_371233.html

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Диана, в голяма заблуда си.

Очите на Монсанто не са черни, а сини!

...

И понеже тази тема граничи с темата за глада в Африка, да споделя, че Белият човек се е постарал нещата в Африка да не могат да бъдат оправени стотици години след неговото заминаване. Знаете, че наскоро се честваха 50 години от края на колониализма. Ама не беше ясно кой какво чества.

Започвайки от изкуственото разделяне на племената, събирането им в една държава с техните врагове и стигайки до изкуствения глад в резултат на изтребването между враждуващите племена/групировки.

Ако африканчетата не гладуват, за 20 години Африка ще стане 20 милиарда... и после кой ще ги храни тия 20 милиарда души?

Пък и ще искат и по един мобифон...и то стана една...

По-лесно е просто да ги няма.

Наскоро китайската компартия съобщи, че благодарение на политиката за едно дете в семейство, на бял свят не са се появили 500 милиона китайчета, толкова колкото е почти цялото население на Европа!?

Но от тук тръгват други проблеми, които излизат вън от тематиката на тази тема...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...