Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Белинташ - какво знаете за него?


Сайк
 Share

Recommended Posts

 • 2 months later...
 • Replies 49
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Nial

Белинташ

В превод - умен камък или камък на знанието

Намира се по пътя Асеновград - Кърджали, между селата Мостово и Врата. Доста легенди се носят за това място. Археолозите са намерили и доста съответствия с части от звездното небе, но има едно място, което директно те свързва с Живата енергия.

Представлява издълбаване в скалата с форма на вдлъбната леща. В краищата на тази леща има издълбани четири дълбоки отвора, които отговарят на посоките на света. С различна големина и дълбочина са. Когато застанеш в центъра на издълбаването разбираш за какво става въпрос. : ) Всъщност има няколко такива ниши и ако постои човек в тях в определена последователност се пречиства и зарежда с енергия.

ПРЕЗ УИКЕНДА БЯХМЕ НА БЕЛИНТАШ. МНОГО СНИМКИ И МНОГО СПОДЕЛЕНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ ИМА ТУК:

http://viaanima.dir.bg/_wm/gallery/?df=17

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Не съм бил физически там. Приятел снима дипломната си работа по режисура на това място, жена ми и синът ми са били там, и снимките и филма показват едно място, което е красиво, но не само...

Случи се така, че посетих това място някак си, и това което знам със сигурност, че там,в тези дупки, има кристали- навремето са поставяли чисти кристали, физически, а сега има само етерни кристали- не се виждат...Това място е специфичен портал, представлява кристална енергийно-информационна решетка, която се посещава от разумни същества, те са представители на един от 72-та ордена на Бялото Братство. Доста високи са на ръст- едните са около 4-6 метра, а другите, които са много малко, са 9-12 метра високи...Това място учудващо не е комерсиализирано до момента, и вероятно няма да бъде, до скоро е нямало и път до там май...

Тази енерго-информационна решетка е част от живия организъм, който представлява нашата планета, конкретно съществата които "обгрижват" тази решетка и я поддържат в изправност са от Венера.

Срещата ми с тях нен стана по мое желание, дори почти месец считах, че просто си въобразявам подобни неща....на всеки може да се случи да сънува реално, осезаемо, и съзнателно, и да съзнава и контролира всяка своя мисъл, дижение и т.н....макар и да не сънувам почти никога; но когато последваха още три срещи, в които научих неща, които имат личен характер до голяма степен, съвсем "отписах" версията за сънуване....Е, това е, приемам предварително, че може да съм леко.... :1eye::whistling: , но, ако някой има същото като преживяване и информация, може пък и епидемия да се окаже...

Link to comment
Share on other sites

Прави впечатление имената на селата - МОСТ и ВРАТА - преход, преминаване - мястото е и мост и врата между световете явно.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

:angel:

Белинташ...

...какво знаете за него?

В началото стои една библейска легенда. Разказват я местните хора в този район. Според нея до Беленташ са стигали водите на Потопа и на неговите "халки" е бил привързан Ноевият ковчег. Посетиш ли това място, историята ти се струва повече от реална - халките са непокътнати от времето....

Пророчицата Ванга казва в началото на 90-те : "Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души". Към есента на 2005-а, тук на това древно и обгърнато с мистерии място в Родопа планина, са загинали 2-ма души, покосени от мълнии.

Много хора са опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали, просто защото "нещо неочаквано" им се е случвало по пътя към високите скали. Хората посетили Белинташ, споделят необикновенни и странни преживявания...

Изследователите астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория. Стъпил тук, човек се извисява над опасаната с планински била околност. Оттук с поглед се обхваща целия небосвод. При ясно време, вечер гледката е фантастична.

През 90-те години Белинташ нашумя с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които буквално са използвали мястото за "зареждане" с космическа енергия. Ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място "полудяват". Силните енергийни полета са факт. По време на международната научна конференция на уфолозите, проведена през 2001 г., изявени учени определиха скалното плато на светилището Белинташ като -междинна космическа площадка на НЛО.

Скалният феномен Белинташ е доказано племенно светилище на Бесите, посветено на древното тракийско божество Сабазий.

коментари за Белинташ

Link to comment
Share on other sites

Белинташ - място, свързано с хилядолетни тайни, които тепърва постепенно ще бъдат разкривани. Както цялата Орфеева планина ме кара да притая дъх, тук той направо спря.

Това място е известно като древно светилище на величественото и могъщо царско - жреческо общество от прототраки - бесите. Наименованието Белинташ или на родопски диалект Белънташ е много интересна смесица от латински и турски думи : bellum на лат. означава война, бран, в родителен падеж се чете belli - на войната, а с добавянето на турското наименование за камък - таш, името може да се преведе като камъкът или скалата на войната. Свързва се с продължилата 5 години от 16 до 11 г. преди Христа свещена война на бесите за връщане на отнетото им от одрисите Светилище. Тази странна латино - турска смесица на имена не е единствена в областта - в близост е и т. нар. връх Аква тепе - воден връх, защото има естествен воден басейн на върха.

Белинташ се намира на около 30 - на км. по пътя от Асеновград за Кърджали и е в близост до Кръстова гора. Разположен е между двете села Мостово и Врата. Приказно красиви селца, съставени от няколко малки махали от каменно - дървени къщички, населявани от дружелюбни и усмихнати хора.

Местността представлява високо издигнато на около 1100 м. надм. вис. скалисто плато, осеяно от стотици малки и две по - големи овални ямки или щерни, като най - голямата е с дълбочина 4 м., които са служели за извършване на огнено - винени обреди от жреците - наливали са вино в огъня и по този начин са извършвали мистериозните си прорицания. По -големите са винаги пълни с вода. Сравняват мястото с чиния, обърната към небето, от където се черпи енергия.

Тук е намерена сребърна плочка с изображение на върховното божество на бесите - Сабазий, около когото има седем змии, две от които преплетени като двойна спирала. Траките са боготворели Слънцето, като върховен бог и бесите са го наричали Сабазий. Изследователите са на мнение, че това божество е елинизираният бог Дионис или римският Бакхус. Джеймс Фрейзър прозира близост между култовете на Дионис и Озирис и тази връзка той намира в техният общ тракийски произход. Бесите са сравнявани с коренните жители на Египет - коптите и заедно с пеласгите се считат за наследници на най - древни цивилизации. Носи се и легендата за Ноевия ковчег, който бил привързан за едни интересни скални образувания от южната страна на платото, наречени "халки". Този ковчег, знаете, е символ на спасение и оцеляване, а според Г. Батаклиев името Сабазий означава спасител.

Интересно скално образувание има и при входа към платото - висока скала с форма, прилична на сфинкс, наречена "Стражът на Светилището".

Известно е, че по българските земи има две светилища на Дионис - по - голямото, според древногръцки и римски хронисти, се намира в Хемус (Ст. планина), а по - малкото - в планината Пангей или Родопите, като то се свързва именно с Белинташ.

Вчера, на Еньовден, с една колежка, две учителки и един гид придружавахме група ученици от 11 - ти клас на еднодневна 12 часова екскурзия до Асеновата крепост и до Белинтаж. Пътят до там пеша е стръмен, но ние го взехме много бързо и на никого не се случи нищо лошо, напротив - на децата им беше весело и се смяхме през цялото време. Всички бяхме в страхотни тонус и настроение. Контактът с това място е повече от вълшебен, уверявам ви. Там, на високите скали, особено на ръба им, който е надвиснал над цялата местност от върхове и над него е само небето, човек се усеща наистина свободен и сякаш лети над планината и над целия свят.

Там времето спря за мен.

И отново благодаря на Бог, че имах възможността да контактувам с любимата си планина и с родопчаните - прекрасни хора с огромни, огромни, огромни души.

Ако имате възможност, посетете това място, гарантирам ви, нама да съжалявате, приятели. За тези, които са от по - отдалечени селища, има и възможност за преспиване срещу 20 лева в комплекса "Старите къщи", на 30 мин. пеш от Белинташ, където се предлагат автентични родопски битови условия. Там спряхме да обядваме, макар и в по - късен на деня час. Взех си една рекламна брошурка с телефони за предварителна резервация, който желае, мога да му ги дам, да ми се обади.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Благодарениена информацията, дадена тук, се запалих и реших да видя сама това чудно място. С помощта на Силвия конкретизирах възможностите за достигане. Наистина, преживяхме с моя съпруг чудесно пътешествие, не видяхме, а ПРЕЖИВЯХМЕ това вълшебно място Белинташ! Не е много лесно да се стигне до там, ако нямаш ячка колица, или подходящо микробусче, но и нашият велосипеден начин не е невъзможен. А там... е Белинташ... Каквото и да кажеш... неописуемо място! Благодаря на всички, с чиято помощ стигнахме и се върнахме и пожелавам на много хора още да отидат там, да преживеят... може би ще разберем по- добре себе си, корените си, пътя си, ще станем малко по истински ? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Още от самото начало темата е поставена на грешна основа. Името не е Белинташ, а БЕЛАНТАШ. Господин Боев, автор на книгата "Белинташ" подведе всички с това изопачено име. На едно представяне на същата книга аз го попитах следното:

"Г-н Боев, как местните наричат върха, за който сте писали?"

Той смутено отговори, че името в действителност е Беланташ, но той по благозвучност го нарекъл Белинташ, за да свърже името за война на латински с върха. Как може 10000 местни от съседните села да наричат върха така, а един "много умен" писател да го промени!

Ето и резултата днес. Всички пишете за Белинташ и никой не се намери да корегира името. А от името знаещия човек може да разбере много.

Бел+ан+таш. Чете се от ляво на дясно, а се тълкува винаги обратно-от дясно на ляво. Таш=камък, ан=небе и Бел е името на Божият син Христос.

Беланташ е Камъкът на небесния Христос. "Ин" е тъмнина, или проявен свят, а "ан" е небе. Има много разлика между двете думи.

На Беланташ жреците са написали една книга и който може да я чете, я чете, останалите гледат пейзажа, изядат си сандвичите и си тръгват "просветлени".

Спомнете си на Кръстова гора какво гледат богомолците през нощта? Искат да видят някакъв огън от Изток, а точно на Изток е върхът Беланташ.

За какво ли жреците точно на есенното равноденствие са палели огньове?

А и защо населението е стояло отсреща, на връх Кръстова гора и е чакало тези огньове? Когато ги видели, те запалвали също голям огън за да видят и останалите светилища и крепости светлината. До сутринта цялата страна вече е знаела, че "огънят е запален" и всички започвали да празнуват.

Това означавало, че светът ще го има още една година.

Докога ли?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

crunk master, разбира се, че нямам! Не съм била там, ПОД скалите! Казах какво видях ОТ скалите и НА скалите! Скалите, които видях там, ми приличат на скали, под които има... скали! Доста здрав, цялостен и плътен гранит! Дали може да има нещо в него и под него? Всичко може! Но не е много лесно... Мисля си, че ако знаеш, не е проблем кажеш. Ако не искаш да кажеш- имаш право, но пък защо ще казваш: "Аз знам, но няма да ви кажа!" ? :)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Правите голяма грешка!!! Идея си нямате какво има там под скалите

Има няколко скални ниши.. Много удобни за обитаване между другото.

легендата за "халките" на които бил "вързан" "ноевият ков4ег" е любопитна наистина.. Но това, което е по-любопитно е произходът на загадъ4ните "скални ямки" по повърхността на скалата,

самото място има особено разположение- по време на равноденствие Слънцето изгрява то4но над Сини връх и залязва над Караджов камък, ако наблюдателят се намира на Белинташ..

и за капак на вси4ко- дори когато цялата околност е покрита със сняг, от скалата на Белинташ се дипли пара..

Link to comment
Share on other sites

Правите голяма грешка!!! Идея си нямате какво има там под скалите

Да!, Тази позиция я поддържат и местните хора от село Мостово.

Една от вечерите, решихме да пренощуваме в един фурогон, на около 400 метра от Белинташ. Тъкмо наближаваше полунощ и под замъгленото прозорче и протърканото перденце на фурогона едва проникваше лунната светлина, и изведнъж по фургона почна да се чука : "Дум-дум-дум..." 4-имата вътре изтръпнахме, защото на това място, по това време, не би трябвало да има някой от вън. Един от нас се престраши и отвори вратата...

Заедно със студения хлад, който бързо нахлу вътре влезе и слаб гласец на приведена бабичка, която разтревожено каза: "Чеда, не отивайте тази вечер там, видях нещо ..., не отивайте! Станете сутринта и тогава отидете...".

Бабата беше вървяла поне час за да стигне до нас и...откъде знаеше , че минути преди това се бяхме наканили да гледаме звездите от Белинташ, и то точно в полунощ...??

Link to comment
Share on other sites

И на мен ми е интересен този страх, но точно той е запазил това място. Иначе цивилизованият човек кой знае какви хотелчета и др. начини за трупане на печалба щеше да измисли.... :feel happy:

Не съм ходила там, но много искам....

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Страхът е пътеката към тъмната страна.

Много пъти съм спал в нишите под скалата и съм имал само хубави сънища.

в по-голямата ниша гнездят няколко семейства лястовици..

Рано в сутринта на равноденствието, гледано от голямата ниша се разкрива 4удна картинка- първият слън4ев лъ4 се показва то4но над Сини Връх..

още по-интересно е по пладне на 22 декември- тогава вътрешността на малката ниша е осветена цялата от ниското зимно слънце.

много си е хубаво мястото, а ако има някаква при4ина да не е орезилено за целите на криворазбрания туризъм, то е защото е труднодостъпно и отдале4ено

от пътя за колите.

п.с. Цялата ни земя е осеяна с такива "умни" камъни, дето мерят дните.

Камъкът край с.Бузовград

http://www.photo-cult.com/showpic.php?id=1...8f114b99dce1c4c

също е наместен така 4е да отмерва зимното слънцстоене...

Камъкът на Щут

http://img349.imageshack.us/img349/1731/pic0021lz5.jpg

спрямо който е настроен Ситовският надпис, така 4е да бъде осветен от слън4евия лъ4 пронизащ скалата по залез слънце в деня на равноденствието..

на същата дата е настроен и мегалитният комплекс Беглик-таш в Странджа

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=8757&photo=14

http://www.infotourism.net/images/5758.jpg

http://www.infotourism.net/images/5760.jpg

а по зимното слънцестоене е разположена и пещерата-утроба

(тангърдък-кая)

http://www.perperikon.bg/userimg/Nenkovo/2.jpg

http://www.rock-cut.thracians.org/bg/s_m_tangardak.php

която е била удълбо4ена от древните с цели 6 метра, така 4е дъното и да се осветява само по обяд на най-късия ден през годината ..

от изредените места съм ходил само на Белинташ и на Щут, така 4е тази година ще ходя да ги проверя и другите.

п.п.с. Забележителното е, 4е вси4ките тези мегалити отмерват или равноденствията, или зимното слънцестоене,

лятното слънцестоене е било празнувано от у4ениците на Орфей някъде другаде, вероятно високо в планината.

Edited by КирилЗен
Link to comment
Share on other sites

вход към Шамбала може би...така съм чувал.Ванга е казала,че там има "спящи хора" които не бива да се будят... което насочва към Шамбала заедно с всичките и обитатели в състояние на "сомати" ;)

а страхът е един от "признаците" да го наречем,че им навлизаш в територията :D

Link to comment
Share on other sites

Страхът е пътеката  към  тъмната страна.

Много пъти съм спал в нишите под скалата и съм  имал само  хубави сънища.

в по-голямата ниша  гнездят няколко семейства лястовици..

Рано в сутринта на равноденствието, гледано от голямата ниша се разкрива 4удна картинка- първият слън4ев лъ4 се показва  то4но над  Сини Връх..

още по-интересно е по пладне  на  22 декември- тогава  вътрешността на малката ниша е осветена цялата от ниското зимно слънце.

много си е хубаво мястото, а ако има някаква при4ина да не е  орезилено  за целите на криворазбрания туризъм, то е защото е труднодостъпно и отдале4ено

от пътя за колите.

п.с. Цялата ни земя е осеяна с  такива "умни" камъни,  дето мерят дните.

Камъкът край  с.Бузовград

http://www.photo-cult.com/showpic.php?id=1...8f114b99dce1c4c

също е наместен така 4е да отмерва  зимното слънцстоене...

Камъкът на Щут

http://img349.imageshack.us/img349/1731/pic0021lz5.jpg

спрямо който е  настроен  Ситовският надпис, така 4е  да бъде  осветен  от  слън4евия лъ4 пронизащ скалата  по залез слънце в деня на  равноденствието..

на същата дата е настроен  и мегалитният комплекс Беглик-таш в Странджа

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=8757&photo=14

http://www.infotourism.net/images/5758.jpg

http://www.infotourism.net/images/5760.jpg

а  по  зимното слънцестоене  е  разположена и пещерата-утроба

(тангърдък-кая)

http://www.perperikon.bg/userimg/Nenkovo/2.jpg

http://www.rock-cut.thracians.org/bg/s_m_tangardak.php

която е била  удълбо4ена от древните с цели 6 метра, така 4е  дъното и да се осветява само по обяд  на най-късия ден през годината ..

от изредените места   съм ходил само на Белинташ и на Щут,  така 4е тази година ще  ходя  да  ги проверя и другите.

п.п.с.  Забележителното е, 4е вси4ките тези   мегалити отмерват или равноденствията, или  зимното слънцестоене,

лятното слънцестоене  е било празнувано  от  у4ениците на Орфей някъде другаде, вероятно високо в планината.

КирилЗен, снимките са страхотни - благодаря за тях. Имам и един въпрос. След като си бил на Щута града, където е Ситовския надпис правил ли си случайно снимка на зооморфното скално изображение на Квачката с пиленцата. За съжаление преди няколко години беше разрушена от вандали, а ако имаш снимка, тя ще остане за поколенията.

Edited by yankul
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

...И всичко Велико там/Странджа, Сакар, Изт.Родопи/ е огледално отражение на един Астрономически план, който

включва знаците на Боговете на Слънцето, на звездите и на луната.Дава представа за това, че:"Всичко, което съществува на земята е само огледално отражение на това, което съществува на Небето.Всичко, което става на небето се върши и на Земята."Самият план е с образ на двуглава костенурка, на чиято черупка е отразена експлоадирала планета, а в центъра на изображението е показано съществуването на секретна камера.Ванга говори,че там има гробница на жена, която държи жезъл от извън земна материя.На нея съответства съвършената гробница в съзвездието Цефей с 4 луни,4 слънца, звезда "Бета"/с особено пулсиране/ и 4 звезди от съзвездието"Дзета".Говори се за звездата"Мю",чиято форма е като капка кръв и за някаква планета"Х"...Едва в 1981г. се разрешават археологически разкопки и малкото направени до сега се съпровождат от интере

сни чудеса/особено в метеорологичното време/

Но"никаква сила не е в състояние да спре едно откритие, чието време е дошло". А Орфей пее:"Познай себе си и ще познаеш Вселената и Боговете". И той възпява непрекъснато местностите, за които вече споменах, съзнавайки че така няма да бъде забравено това, което трябва да се намери след време.Ако се вгледаме в наименования и географски територии ще видим интересни съ впадения.Например:Сакар/Сахара,Костенурка /и бръмбар Скарабей,Белинтаж/Стоунхедж,р.Марица/р.Нил,вида на хората по селата Граматиково, Българи,Еркеч...Руската Джуна говори за строителите на гробницата Бастет,които дошли от Египет с писменост, много знания и обичаи.Част от тези знания са присвоени от други народи/и историята се изопачава/.Кръстю Мутафчиев категорично заявява, че историята на българите е скрита в техните обичаи, особена / космическа/ музика,които говорят откога съществуват като народ. Огънят на най-стария обичай- Нестинарството- носи посланието на Бастет,което гласи:"СВЕТЛИНА В МРАКА" Ще бъдат ли открити знаците, ще бъдат ли разчетени и кога е въпрос на време.Ние индоевропейски народ ли сме? От къде идваме и какво знаем за света,Вселената ?...и още мн.други неща. п.с.: Извинете ме, но по-кратко не можах. А повече можете да намерите в книгата на Кръстю Мутафчиев "Homo Sapiens.За произхода на Homo Sapiens"

Edited by dina_qneva
Link to comment
Share on other sites

Дина,

какво знаете за жителите на село Еркеч?

Споделете, моля Ви?

Моля Ви-изложеното не е мое знание, а вълнение. В посочената книга, изследователят и автор се спира на факта, че сред населението в споменатите села преобладават хора "едри, мургави, с едри глави...с консервативни традиции и обичаи." Жителите на с.Българи "се родеели със с.Еркеч/Аспарухово/Варненско. Тук веднага можем да свържем/?/ и Варненското съкровище.

Още нещо, което може би ще ви е интересно:"Народите донесли цивилизацията в Егейско море и на Бал/голям/Кан/хан/нския полуостров са дошли от Екватора, стимулирали са разцвета в Египет и са оставили своя реликвен печат в гробницата на Бастет в Хемимонт/Странджа/.

И пак още:Орфей е възхвалявал природните сили ,целебните свойства на родопските билки,чудотворната сила на благородните камъни , магнитите

и същността на облагородяващото изкуство, родено в Родопи, Странджа и Сакар.

Орфей е проповядвал идеята за братство на човечеството като е призовавал:

"Помощ на слабите,

утешение за страдащите,

надежда за всички..."

Link to comment
Share on other sites

Моя род е от селата Граматиково ,Кости,Българи за които Дина споменава,наследница съм на род нестинари.Незнам дали някой от вас е наблюдавал истинското нестинарство което е само в тези села.Това е нещо нечувано,нестинарското хоро е с ритъма на сърцето.В Странджа знам места които малко хора знаят и за разлика от Родопите тези места не са известни по никакъв начин освен ако не си от местните.Подобно на Белинташ има контактно място , което /според една от версиите/е причина за смъртта на Людмила Живкова.Знам това място но никога не бих нощувала там нито някой от местните иначе мястото си е прекрасно.Има много места с Аязмо и доста от тях са лековити.Радвам се и се надявам интерес към Странджа никога да няма/с комерсиална цел/.Мястото обезлюдява не случайно,тези които се интересувам може би знаят защо.

Link to comment
Share on other sites

Диди, знам че в този край се чака отново да се появи НЕСТИНАРКА като баба Злата. Самата тя е пророкувала това явление...или има и друго, което ще е интересно да го науча. Моля да продължиш още!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...