Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Назидавайте себе си


Recommended Posts

Лъчезарна, благодаря! :) Колко актуално и за днес звучат някои думи, като тези например:

Кризата, която се прекарва днес, е криза за самите вас.

Защото България по невнимание и неосторожност се остави на хипнотичното влияние на лошите духове,

отиде много далеч, заблуди се; и Бог, за да я направи да се опомни и избави, допуска тази криза.

Няма защо да недоумяваме и се смущаваме за тази криза.

Когато Господ иска да спаси човечеството от някоя предстояща и опасна язва, винаги взима известни привидни блага

и ги изпраща в пространството - изпраща свинете в морето, както що Христос направи, за да избави беснуващия.

:sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Според посоката – и мисълта, според стремлението – и настроението. Измени мислите си, ще се измени и настроението; и обратно: измени настроението си, ще се изменят и мислите ти. Божият закон е да се спазват всички добри неща, в Душата, която е олицетворение на всичко, което Той върши. Тя е Книгата, в която се вписват Неговите дела, наедно с Неговото Слово. Да ти не дотяга, когато Господ работи, в твоята Душа. Ако Той не се уморява да поправя сърцето ти, то поне имай търпение да не Го безпокоиш и да не Го смущаваш, в работата Му, която върши за тебе. Всичко, един ден, в тоя свят, ще изчезне, но Душата ти, заедно с Господа ще остане. Баща, братя, сестри, приятели, роднини, познайници [деца, внуци и всички земни хора – ще изчезнат, при смъртта ти, но] Той ще остане. Размишлявай добре [сега; слушай Вътрешния Глас на чистата си съвест] и върши волята Му. Все-таки, един ден Неговата благодат ще те намери и Неговата ръка ще те укрепи. Тогава ще ти се открие пътят Господен. Помни: В Бога няма измяна. Това ти казвам Аз –  свидетелството на този Дух – Който свидетелствува, заедно с твоя Дух – е вярно. Сега е тъмно, тогава ще стане видело.“
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Петър Дънов – Учителя: „Там, дето Духът Божи живее и действува, има Мир и Радост.

Това е единственият вседостатъчен Дух, Който може да ти даде всичко, да те направи да познаеш пълната Истина, която е Господ на нашето спасение. Той може да всади в твоята Душа истинско познание и Мъдрост, за Божиите наредби.

Сега какво желаеш ти? Мъдрост. Какво искаш? Знание. Какво е нужно за живота ти? Здраве, храна, облекло.

Помни, че Господ е обещал, че няма да лиши от нищо Своите добри чеда. Това е такава необорима Истина, както Слънцето на деня.

Що са тревогите и смущенията на твоя живот? Те са привидения, сенки, които нямат нищо, зад себе си.

Измени мислите си, ще се измени и настроението; и обратно: измени настроението си, ще се изменят и мислите ти.

Не е ли, най-после, сърцето – двигател на всичко? Според посоката – и мисълта, според стремлението – и настроението.

Какво те смущава? Бъдещето. Добре, остави го настрана. Защо ти е, когато ти причинява вреда? Добре, какво те безпокои? Отношението на другите. Тури го настрана и не мисли за него. Всичките хора една майка ги е родила. Няма нито един, по-добър.

Всякой става такъв, какъвто иска.

Адам беше, в Рая, добре; нямаше да го боли глава [ако беше послушен]. Но ето, един ден му се поревна да вкуси и от последното дърво в Рая, което му беше забранено. И какво излезе от вкусването на този последен плод? Като влезе в Душата му и се смеси с всички други - едното пожелание развали, за хиляди години, неговото щастие. То беше истинска отрова.

Добре, вземи пример: ако в живота ти има едно желание само, което не си опитал, да ти се не свиди. То е най-последното, като Адамовото дърво [за познаване на доброто и злото]. Не пожелавай плодовете му.

Храни се с плодовете на Дървото на Живота и ще изцелееш. Това Дърво е Христос. Имай Неговото сърце, желай Неговия ум, да бъде у вас Духът Христов.

Прочее, и онова, което има да ти каже, разбирай, защото ще бъде написано на друго място, по-добре - в твоето сърце. Там, дето Бог ще го напише с ръката Си и ти сам ще го четеш.

Защото Божият закон е да се спазват всички добри неща, в Душата, която е олицетворение на всичко, което Той върши. Тя е Книгата, в която се вписват Неговите дела, наедно с Неговото Слово.

Да ти не дотяга, когато Господ работи в твоята Душа. Ако Той не се уморява да поправя сърцето ти, то поне имай търпение да не Го безпокоиш и да не Го смущаваш в работата Му, която върши за тебе.

Но повече от това - съдействувай за скорошното ѝ привършване.

Разните занимания ще престанат, но делото Господне ще продължава.

Всичко, един ден, в тоя свят ще изчезне, но Душата ти, заедно с Господа ще остане. Баща, братя, сестри, приятели, роднини, познайници [ще изчезнат, при смъртта ти, но] Той ще остане.

Сега, ако разбираш смисъла на тия думи, няма повече да говоря, затова помни: съвършенството е целта, блаженството е Любовта, хубостта е мисълта, а пълнотата на всичко, е Бог.

Без Него, нито съвършенство се постига, нито Любовта, нито Мъдростта. Той е тайната връзка на всичко.

Неговите мисли винаги ще работят и Небесата винаги ще разказват Неговата слава и Небето винаги ще възвещава правдата Му, милостта Му, в род и род.

Следователно, приеми чашата на спасението Господне и не роптай за твоята участ, каквото ти се случва, понасяй го с търпение и кротост. С тия оръжия ще победиш.

Размишлявай добре и върши волята Му.

Все-таки един ден Неговата благодат ще те намери и Неговата ръка ще те укрепи. Тогава ще ти се открие пътят Господен.

Сега е тъмно, тогава ще стане видело.

Помни: В Бога няма измяна. Това ти казвам Аз; свидетелството на този Дух, Който свидетелствува, заедно с твоя Дух, е вярно.“

Из: „18 август, 9 часа сутринта
 

Link to comment
Share on other sites

Светът страда от това, че не е влюбен в нещо високо. Казвате, че имате Любов към Бога, а се обиждате лесно. Онзи, който има Любов към Бога, той е глух за лошите работи. Каквото лошо и да му се каже, той е глух; нищо не чува.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Петър Дънов – Учителя: „Често хората говорят за любов, но аз се чудя на тяхната любов.
 
Казвате, че имате любов към Бога, а се обиждате лесно. Онзи, който има любов към Бога, той е глух за лошите работи. Каквото лошо и да му се каже, той е глух; нищо не чува.
 
В Любовта си към Бога, той е готов всичко да носи. Влюбените хора са търпеливи и благоразумни.
 
Светът страда от това, че не е влюбен в нещо високо.
 

Из: „Мястото на възвишеното и обикновеното в живота
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...