Jump to content
Порталът към съзнателен живот

05.06. Международен ден за опазване на околната среда


Recommended Posts

На 5 юни се отбелязва Международният ден за опазване на околната среда. Той се чества от 1973 г. съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г.

Денят е годишнина от откриването през 1972 г. на конференцията на ООН по проблемите на околната среда в Стокхолм, Швеция, на която е взето решение за създаването на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

Тази година Международният ден за опазване на околната среда е посветен на богатствата на горските ресурси и протича под мотото: "Горите: природата в служба на човека".

Общото събрание на ООН е обявило 2011 година на Международна година на горите, за да се организират обединените усилия на хората за устойчивото управление, развитие и опазване на горите в света в полза на настоящите и бъдещите поколения.

Горите покриват около една трета от повърхността на сушата на нашата планета. Около 13 процента от световните гори са защитени природни територии.

Експертите отчитат, че през последното десетилетие темповете на тяхното изчезване намаляват – от 16 милиона хектара годишно през 90-те години на миналия век до 13 милиона хектара през последните години.

Що се отнася до Европа, по данни на ЮНЕП площта на европейските гори всяка година се увеличава със 7 хиляди хектара, но обособяването им на малки участъци увеличава уязвимостта на горските екосистеми на континента.

В посланието си по повод Международният ден за опазване на околната среда генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчертава, че рационалното използване на този природен капитал може да допринесе в голяма степен за намаляване на бедността в световен мащаб като гарантира продоволствена сигурност и достойна трудова заетост, съобщава БТА.

Днес.бг

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...