Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Калцият и факторите, които влияят на калциевата обмяна


Guest Емил от Льонеберя
 Share

Recommended Posts

Guest Емил от Льонеберя

Искате ли да седнем и да се опитаме да опишем каква е ролята на калциевите йони и соли за човешкия организъм?

Link to comment
Share on other sites

Хм, страхувам се, че няма толкова хора, задълбали в това.

Малкото, което знам, е когато се заинтересувах от Шуслервоите соли.

Но ще ми бъде интересно да разбера повече.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Guest Емил от Льонеберя

Хормонален контрол и хомеостаза на калция и фосфора

/резюме на глава 25 от учебника по физиология на Емилио Карбоне, един от откривателите на нисковолтовите волт-зависими калциеви канали/

1. Образуване и ремоделиране на костите

* витамин Д

увеличава нивата на плазмен калций

* паратиреоиден хормон

увеличава нивата на плазмен калций и намалява нивата на фосфати

* калцитонин

понижава плазмените нива на двата йона

Значение на калция - за провеждането на нервния импулс / мускултите съкращения / кръвосъсирването

Значение на фосфата - изгражда нуклеиновите киселини, фосфолипиди, структурните фосфопротеини и ензими, високоенергийните съединения АТФ и креатинфосфат.

Двата йона съставляват хидроксиапатита, който представлява главният минерален компонент на костта.

Хомеостазата на двата йона зависи главно от три фактора:

* чревната резорбция

* отделянето през бъбреците

* костното ремоделиране

Пропускам описанието на костната тъкан и на процеса на нейното ремоделиране.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Други хормони, които влияят на хомеостазата на калция и фосфора

* глюкокортикоиди

потискат пролиферацията и активността на остеобластите /клетките, които създават костната тъкан/ и бъбречната реабсорбция на фосфати.

Нота бене - Продължителната терапия с глюкокортикоиди води до остеопороза.

* растежен хормон - подобрява чревната резорбция на калций, както и неговото отделяне с урината - първият процес може да надделее над втория и да доведе до един положителен баланс на калций в организма

* инсулин - фаворизира костообразуването

* хормони на щитовидната жлеза - възможно е да предизвикат хиперкалцемия /повишено съдържание на калций в кръвта/ и следващата я остеопороза /когато процесите на разграждане доминират над процесите на изграждане/.

* естрогени - имат превантивен ефект върху остеопорозата чрез ефекта си върху някои цитокини

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

В една предишна тема вече писах, че приемът на калций /нуждата от калций/ зависи от хранителния режим.

Консумирането на белтък в количество от 60 грама дневно поставя летвата на 500 до 1000 мг/дневно /за хора, консумиращи месо или консумиращи голямо количество млечни продукти/. Калцият е необходим в по-висока доза, тъй като е необходим за коригиране на киселинно-алкалното равновесие, което се измества в полза на киселините - при метаболизирането на аминокиселините киселинността на организма се увеличава. В съседната тема за сирищния ензим вече писах, че ако този калций, който е необходим в повече, не се набавя с диетата, то той се извлича от костите.

Да, консумирането на храни, богати на белтъци също води до увеличена резорбция на калций от червата.

И при хора, които консумират бедна на белтъци храна, нуждата от калций е многократно по-малка, тъй като не отделят толкова много калций чрез урината и резорбцията от чревната лигавица е по-малка.

Дотук нищо ново. Това беше въведението. Ще се постарая да разгледам всяка една подточка от тези три поста в детайли. Или както казва Гошо - да покажа истината в нейната цялост. Трябва да разгледаме и храните, богати на калций. Също да не пропуснем и храните от растителен произход, богати на аминокиселини - и особено онези от тях, за които съвременната диетика/диететика съобщава, че съдържат от незаменимите за човешкия организъм аминокиселини, информация, която погрешно се интерпретира като аминокиселини, които се намират само в месото, а реално това са аминокиселини, чието образуване в човешкото тяло е незначително, минимално или отсъства напълно и е необходимо да постъпват с храната. Тези аминокиселини се съдържат в растителните продукти, почти никога всичките осем на куп, с изключение на няколко растения, които би било интересно да разгледаме.

Edited by Емил от Льонеберя
Link to comment
Share on other sites

Благодаря за информацията!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...