Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Невро Лингвистично Програмиране - НЛП


Recommended Posts

В последно време нашумя методът създаден от Ричард Бандлър и Джон Грайндър - програнмист и лингвист, в средата на седемдесетте години. По същество НЛП не съдържа нищо нови, но просто прави една добра систематизация на психо техники и ораторски похвати. Като цяло методът е предназначен за западния тип ум, но ние, като българи и славяни сме между дват аполюса - изтока и запада, и можем да извлечем доброто и от двата лагера...

Предлагам ви една малка част от НЛП: Модел на Успеха. Елементи от НЛП - Невро-Лингвистично Програмиране

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Огромна част от професионалния ми опит е изградена върху методиката, с която накратко, но много точно ни запознава Орлин ( :D благодарности!).

В началото на кариерата си и аз се опитвах да прилагам методиката от първия постинг, НО не след дълго забелязах, че тя има един много сериозен недостатък - прекалена конкретизация и индивидуализация. Не е възможно да се предвиди изцяло какво точно ще се случи в рамките на един учебен час, още по-наивно е да очакваме, че нещата ще се повторят при различен състав на групите и с различни деца.... Сред "маршируващия, лъскав" тон на съветите в първия постинг "използвайте интуицията си" стои като "разплакано сираче". Интуицията завяхва именно когато започнеш да планираш, да правиш предположения и преценки, да прилагаш правила.....

Вторият постинг е НЛП в действие, НЛП, което работи. :thumbsup2:

Разбрах го след като забелязах, че най-ефективни се оказваха часовете, в които предварителните ми разработки отпадаха по някаква причина и оставаше само интуицията (подплатена, разбира се и с професионални умения) и у мен се събуждаше момиченцето, което си играеше с другите деца... :P Едва след края на урока или доста по-късно осъзнавах, че съм направила най-подходящата презентация или упражнения или ситуация. Нещо повече, когато започнах да си позволявам повече интуиция и свобода, започнаха някак сами да ми се "пръкват" страхотни идеи - повечето идваха от децата и аз честно им давах "патент" - играта на Велизар или глагола - секретарка на Краси :D ....

Като последно допълнение към "отегчено въздишащия" ми постинг - програмирането, което изглежда толкова "опасно и агресивно" в първия момент, всъщност засяга най-вече "програмиста" - както добре е обяснил Орлин.... Затова вярвам, че всеки от използващите НЛП понася пръв "последиците" от него - ако го е прилагал, за да "отключи" ресурсите от любов, щастие и способности - ги получава утроени обратно. Ако е използвал уменията си с користни цели, сам пада в капана им рано или късно - три пъти по-зле от "жертвата".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Dilletant

Хех, плагиат от книжката на Алдер :)

Който се интересува, направо да си вземе книгата за НЛП за 21 дни и да работи по ежедневната програма с упражненията.

За останалите - честито.

Мен в момента ме вълнува the act of metaphors ;)

Link to comment
Share on other sites

Ха, Мерси - да съм казал някъде че съм измислил НЛП? Това ми беше резюме на книжката за едно представяне. Не4 мисля че съм навредил на някого. Извини ме ако съм засегнал ценностната ти система с резюмето си. Все пак - по-лесно е да се прочетат основни неща отколото цяла книга писана за американци с американски роботски стил и изрази. Наистина много обичам да ме ругаят - това ме смирява. Благодаря - от сърце, честно! Ще се радвам ако продължиш в същия дух - имам нужда от смирение. А също така ще ми е интересно, а сигурно и на другите да прочетем сбито резюме от знанията ти, а още по-добре личен опит - за метафорите или каквото и да било! Благодаря ти предварително! Както и ти благодаря за отделеното време за назоваване и проникване в плагиатската ми същност! :) Хубаво е да се учи човек - ако всичко откривахме сами, един живот щеше да ни стигне за това само да се научим да дъвчем кокали, да се чифтосваме и хапем едни други... Хубаво е да се представяме все пак - с регистрация с реално име, град, данни някакви - все пак това е място за разсъждения, приятелска обмяна на опит и добри чувства! Бъди здрав!

Донка, благодаря ти за хубавото мнение по темата! Да си учителка е много трудно и отговорно! Сигурно не ти е лесно, но пък ако това е призванието ти, това е чудесно! От цялото НЛП за мен най-важно е уеднаквяването и повеждането, както и дисоциираното говорене, без глагола "съм". Но, аз скоро прочетох книжката - ще ми трябва време да приложа тези две правила. :angel::D:dancing yes::feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Guest Dilletant

Приятел, май не си вникнал особено добре в книгата, в темите за уеднаквяването с хората, за 'усещането' на вътрешния глас и за изграждането на рапорт. Ако исках да ти направя строга забележка, тя би прокънтяла през 9 форума в десети. Усмивката е знак на радост- присъствието й би трябвало да говори за нещо, не мислиш ли?

Все пак - по-лесно е да се прочетат основни неща отколото цяла книга писана за американци с американски роботски стил и изрази.

<{POST_SNAPBACK}>

Не си прав- авторите са работили главно в щатите, но са взаимствали до голяма степен от братушките, поради някои други причини, които не ми се коментират. Идеята е, че изграждането на разбирателство все още не е добило популярност в България, а начинът на представяне на примерите в книгата е достатъчно приемлив за жителите на всяка нация, разбираща езикът на изданието, което е попаднало в ръцете й. Единственото, което не ми допада в нея, е недостигът на примери, който намирам в някои други книги по темата.

ВНаистина много обичам да ме ругаят - това ме смирява. Благодаря - от сърце, честно! Ще се радвам ако продължиш в същия дух - имам нужда от смирение.

<{POST_SNAPBACK}>

Радвам се, че нямах лоши чувства към теб. В противен случай щом при такъв шегаджийски пост реагираш така, страх ме е да си помисля какъв ли ефект би имал действително негативно мнение- ще го имам предвид, за да нямам угризения за здравословното ти състояние после. ;)

А също така ще ми е интересно, а сигурно и на другите да прочетем сбито резюме от знанията ти, а още по-добре личен опит - за метафорите или каквото и да било! Благодаря ти предварително!

<{POST_SNAPBACK}>

Знанията се добиват с опита. Книги като тази на Алдер просто отварят очите на човек, останалото е въпрос на практика. Practice makes perfect- ето това е резюмето за всичко, което трябва да се знае. Години четене отиват по дяволите, ако няма практика. Нещата се усвояват лесно при работа в голям екип, при водене на лекции или в търговска сфера. Там имаш време и възможност да практикуваш, а отчасти е наложително.

Колкото до метафорите, те също са въпрос на практика. Трябва да имаш богат речник, опит в литературата, за да умееш да ги пресъздаваш, както и малко находчивост, за да знаеш кога да ги използваш, и не на последно място ораторски умения, за да ги възпроизведеш. Всичко е една система от способности, на които се набляга по въпроса. Прилагал съм някои метафори (2-3 шаблона и няколко мои интерпретации) и в повечето случаи картинката става чудесна. Опитът ми е рапорт с приятели, новопознати момичета, колеги, успокояване на обстановката, извличане на полза. Включвам се тук- таме, но нямам много време, за да го превърна в практика.

Хубаво е да се представяме все пак - с регистрация с реално име, град, данни някакви - все пак това е място за разсъждения, приятелска обмяна на опит и добри чувства!

<{POST_SNAPBACK}>

Няма защо да се крия, попаднах случайно на темата, драснах нещо и се върнах да го проверя. Не възнамерявам да пиша активно във форума и затова не се регистрирах. Нямам никакви други съображения да оставам нерегистриран.

П.С. Я, иконка на "Ин" и "Ян" - :yinyang: - красота

:thumbsup:

Бъди здрав!

<{POST_SNAPBACK}>

Peace out \/

Link to comment
Share on other sites

:D Поздравления за Орлин! Успя да устои на НЛП атаката, която волно или неволно направи гостът! За тези, които само четат тази тема - сравнете изреченията на госта, които са ту по-леки, ту по-сериозни словесни "шамари" със стила на Орлин. В първите 3-4 изречения той се поддаде на атаката и зае отбранителна позиция.

Ха, Мерси - да съм казал някъде че съм измислил НЛП? Това ми беше резюме на книжката за едно представяне. Не4 мисля че съм навредил на някого. Извини ме ако съм засегнал ценностната ти система с резюмето си. Все пак - по-лесно е да се прочетат основни неща отколото цяла книга писана за американци с американски роботски стил и изрази.
Усещате раздразнението, лека обида, желание да защити позицията си. Точно това целеше първият постинг на госта! Да изкара Орлин от равновесие, а това е "ключът към вратата" към съзнанието ни. НО! Обърнете особено внимание на следващото изречение на Орлин!

Наистина много обичам да ме ругаят - това ме смирява. Благодаря - от сърце, честно! Ще се радвам ако продължиш в същия дух - имам нужда от смирение.

Орлин овладя дестабилизацията си като задейства златното правило на Христос:

Ако някой те удари по едната буза, ( благодари му и) обърни към него другата... Простете за волността, но мисля, че точно това е имал предвид Христос. :angel:

Малко по-късно Орлин "обърна" сесията и започна постепенно да сменя "рамката":

А също така ще ми е интересно, а сигурно и на другите да прочетем сбито резюме от знанията ти, а още по-добре личен опит - за метафорите или каквото и да било! Благодаря ти предварително! Както и ти благодаря за отделеното време за назоваване и проникване в плагиатската ми същност! smile.gif Хубаво е да се учи човек - ако всичко откривахме сами, един живот щеше да ни стигне за това само да се научим дадъвчем кокали, да се чифтосваме и хапем едни други.  ... Хубаво е да се представяме все пак - с регистрация с реално име, град, данни някакви -

Реакцията на Госта (която очаквах с интерес) показа, че Орлин е на прав път....

Е, Орлине, имаш още много да се учиш и "тренираш", но носиш в себе си най-важното качество - устойчивост на НЛП атака. Успех!

За метафорите сте прави - изкуството да ги използваш се овладява с много търпение и любов. Четете поезия и ... :P фразеологичните речници на езиците, които владеете. Много помага транслирането на фразелогизми между езиците... А чели ли сте Граматика на фантазията от Джани Родари - една от любимите ми книги?

:v:

Link to comment
Share on other sites

Господи... Хора, Донка, моля ви... Попаднах на форума след търсене в Google, видях някой, които се опитва да покаже на хората нещо интересно и се пошегувах... Това е лошото на хората, които открият, че се занимават с НЛП: останалите винаги търсят нещо в тях, начин за манипулация или каквото и да е. Този модел на водене на разговор (или монолог в поста, както щеш го наречи) е възприет преди 3,4...6 години; доста преди да имам каквото и да е понятие от психология, освен естествения интерес към обществото. Просто приемете, че пиша абсолютно открито рано сутрин (или късно вечер) и изразявам мнение по въпрос, който влиза в колекцията ми от интереси. Това е всичко, не съм хипнотизатор и не правя вуду кукли. Занимавам се със съвсем други неща, а умението да разбираш хората е просто плюс- учиш се да чуваш това, което другите не чуват... Да виждаш онова, невидимо за чуждите очи и да усещаш чувства, непознати за околните. Това е всичко.

:D  Поздравления за Орлин! Успя да устои на НЛП атаката, която волно или неволно направи гостът! За тези, които само четат тази тема - сравнете изреченията на госта, които са ту по-леки, ту по-сериозни словесни "шамари" със стила на Орлин.  В първите 3-4 изречения той се поддаде на атаката и зае отбранителна позиция.

Тези 'словесни шамари' са просто стил на общуване. Новопознатите ми трудно се адаптират към тях в началото, но при всички случаи се постига някакъв ефект на интерес. И да, те са неволни. Или изградени от дългогодишно общуване, по- точно казано.

Усещате раздразнението, лека обида, желание да защити позицията си. Точно това целеше първият постинг на госта! Да изкара Орлин от равновесие, а това е "ключът към вратата" към съзнанието ни.

Писах вече по- горе: ако исках да го изкарам от равновесие, то това щеше да се постигне по начин, който да го прониже дълбоко и да се разчуе през 9 форума в 10-ти. Ако на някой не е станало ясно от уточненията по- горе, нямам никаква сериозна причина да се занимавам с въпросния Орлин. Тъй като не го познавам, не смятам да си хабя усилията да го поучавам, наранявам или какъвто и да било друг тип отделяне на духовна и физическа енергия за негово благо/неблаго. :) А дали е параноик или уплашен по някакъв начин от мен, това си е негов проблем. Никой не се е оплакал, че е бил изяден от мен... Или може би просто не е имал тази възможност? :rolleyes:

Орлин овладя дестабилизацията си като задейства златното правило на Христос:

Ако някой те удари по едната буза, ( благодари му и) обърни към него другата... Простете за волността, но мисля, че точно това е имал предвид Христос. :angel:

Малко по-късно Орлин "обърна" сесията и започна постепенно да сменя "рамката":

Единствено съм съгласен за библейското правило, защото то е едно то основните правила за оцеляване в живота. А Библията е една книга, която представя безброй интерпретации на цялата информация в нея. Ако лишените от въображение не могат да съумеят скрития смисъл в сентенцията, която ти си разкрила, то това е в техен минус. Но крилатата фраза наистина е едно от най- важните неща за правилно координиране душа <-> тяло и съхраняване на ума.

Истина е и твърдението за поезията: когато пиша текстове за песни или просто проза, някое стихче или есе, често се улавям, че взаимствам от любими поети. Същото е и с музиката, редовно свиря презети, подобни на любимите ми готически или пауър метъл банди. Просто така се получава, колкото и самостоятелно да е изпълнението, то тъжният нюанс се запазва във времето.

Всеки има свои модели на подражание, реални или подсъзнателни.

P.S. Регистрирам се единствено, за да се абонирам по темата, защото в противен случай ще забравя за форума. Прецедент е това, че съм писал като гост и после съм се върнал към топика.

Link to comment
Share on other sites

Безстрашни,

не е задължително да участваш в нашите словесни битки и кротки седянки нито да ги четеш дори, но всеки мислещ човек /като теб/ е добре дошъл. Твоят прецедент не е случаен. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Безстрашни,

не е задължително да участваш в нашите словесни битки и кротки седянки нито да ги четеш дори, но всеки мислещ човек /като теб/ е добре дошъл. Твоят прецедент не е случаен.  :thumbsup:

Благодаря за поканата, участвам на прекалено много места, а отделно от тях се занимавам с още по- голям брой дейности, така че гледам да ограничавам бройката форуми/ клубове/ общности/ екипи поради ограничаването на времето и концентрацията. Все пак може да хвърлям по някой поглед от дъжд на вятър за интересни дискусии.

Link to comment
Share on other sites

:) Добре дошъл и от мен no fear inc през девет форума в нашия - десетия - царството на Любовта и уважението към Свободата на всеки поотделно и на всички заедно :feel happy:

Благодаря ти, че веднага ни позна и остави спокойно копието си - ДА - тук няма битки, няма врагове, които да пронизваш и съдници, пред които да се защитаваш. Е, няма и победи и победители... :v:

Ако ти харесат усмивките :D на нашето слънце, ласките на нашия бриз и и простора на небето ни, можеш да посещаваш и по-често нашия оазис. :angel:

Ако носиш въпроси и съмнения в себе си, можеш да ги пуснеш на свобода тук, сред нас...

Ако си събрал по пътищата си перли радост, истина и мъдрост, можеш да отвориш шепите си да им се порадваме заедно...

:feel happy: и в дъжд и вятър

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за топлото посрещане, но нека не съсипваме темата с общи приказки, а да я оставим да се пълни само с обособени материали, практики, опити, рапорти и прочие. Впрочем, Донка, ако бе оставила теорията за битките, победите, копията и прочие, би имала многократно по- добър успех :) ... За мен вълнуващи и интригуващи неща са готически замъци, рицари и прочие... Но като оформление обръщението си го биваше. :thumbsup:

И още нещо, което забравих да упомена преди: НЛП се използва ежедневно, при всяко общуване с човек има НЛП. Поради ограничения брой хора, разбиращи за какво иде реч, то просто не се нарича НЛП. Огледайте се сред близките и приятелите си- вие се подстройвате с тях, използвате еднакви словесни предикати, темпото на разговор е еднакво... Повечето методи за уеднаквяване са еднакви. Съпрузите, заедно от дълги години, уеднаквяват дори стойките, начина си на ходене и други. Нормално е, като да отидеш в непозната държава и да започнеш да учиш чужд език- това също е уеднаквяване. Така че просто обръщайте повече внимание на околния свят, като използвате рецепторите си- това е всичко.

Link to comment
Share on other sites

Мен в момента ме вълнува the act of metaphors ;)

Отговарях на това преди всичко... с нищо повече от бърза импровизация на каскада от метафори :harhar:

Но като оформление обръщението си го биваше. thumbsup.gif
Благодаря за оценката. :hypocrite:

ако бе оставила теорията за битките, победите, копията и прочие, би имала многократно по- добър успех

Само не разбрах за какъв успех става дума - нямах никаква особена цел, просто се забавлявах... :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Разбира се че тук не си мерим ..., а просто споделяме. Аз никакъв НЛП програмист не съм, по-скоро обратното ... ! Благодаря ви, Донка, МИлкана и Безстрашни за постингите! Мир и Любов под небето. Make Love, not War!!! :) !

За НЛП - хубава система е, като махнем много от лингвистичната и програмистка термонология, която трябва буквално да се компилира и превежда от компютърно-линво език на хуманоиден от тази планетна система - в млечния път ... :) ! Американци, какво да ги правиш - като робото са - никакъв достъп до собствената душевност. Като отворя кой да е американски учебник по какво да е, все едно отварям нещо писано или за дамиис, или за роботозомбоводни хора ... Но, и те си имат мястото под слънцето!

В НЛП нищо не се споменава за енергийното състояние н а човека, който психо езиково трансформира(това е превод на термина на езика на човешките бозайници от тази планета, от този на техните силиконови по-големи и по- стойностни робо-братя) себе си или другите. Аз ако съм енергийно скапан, не мога да "програмирам" ни мислите, ни чувствата, ни действията, ни езика си, а какво остава за тези на събратята си. Дааа, НЛП е наистина добра система и наистина има много ценни неща в него!

Link to comment
Share on other sites

  В НЛП нищо не се споменава за енергийното състояние на човека, който психо езиково трансформира(това е превод на термина на езика на човешките бозайници от тази планета, от този на техните силиконови по-големи и по- стойностни робо-братя) себе си или другите.

Споменава се, но, както вече казах, точно в тази книга има малко примери. Мога да пусна един мой превод как се моделира нервното поведение при контактуването с атрактивни жени към положителна емоция. Там е наблегнато главно на кинестетичното възприятие:

---------------

Нервен тип ли сте?

Много млади момчета нямат опит при общуването и често се държат неадекватно при разговорите с жените. Любопитното е, че те разговарят спокойно, уверено и непринудено с жени, които намират за непривлекателни, докато срещата с високорангова мацка автоматично ги превръща във фъфлещи и неуверени кретени.

Резултатът от странното държание ги депресира, кара ги да се самосъжаляват заради чувствата, които изпитват.

Въпросът е: "Как да се отпусна, когато се намирам край жена, която намирам за привлекателна? Как да превъзмогна нервното чувство на безпокойство и да се превърна в спокоен и самоуверен мъж?"

Повечето традиционни стратегии за премахване на стреса се разделят в 2 основни категории:

1. Замисляме се на логическо ниво защо ни трябва да я поставяме на пиедестал, осмисляме някои неща, които я свалят на нивото на обикновен човек, а не на стълбичката на Богиня, на която сме я издигнали преди това.

2. Моделираме мисленето си така, че да приемем фактите такива, каквито са: дори да те разкарат, не е дошъл краят на света, а просто мацката губи един ценен кадър.

И двете стратегии работят успешно, но лично аз използвам своя техника, която предпочитам и пред двете горепосочени. Тя е малко по- особена, разглеждайки нервното чувство по един специфичен и дори положителен начин.

Добре, да започваме.

Първото нещо, което трябва да осъзнаете, е че нервите не са непременно ЛОШО нещо. Знаете ли, в повечето случаи те са дори и ПОЛОЖИТЕЛНА емоция, която ние не трябва да губим за щяло и не щяло. Ще ви разкажа и защо мисля така. Поставете мислено от едната страна една непривлекателна жена и от другата- хубава, умна и забавна, сексапилна жена. Ако сте нормален мъж (а се предполага, че сте такъв), не бихте имали проблеми с общуването с първата девойка. Аналогично, сладураната от втория случай ще ви разтрепери дори коленете. Добре, и все пак коя от двете бихте предпочели- тази, от която не се притеснявате, или тази, която ви превръща в невротик?

Мисля, че знам отговора.

Повечето мъже възприемат нервите като негативна емоция, въпреки че тя всъщност не е такава, и се опитват да я премахнат. Истинските Донжуановци нямат такива проблеми и приемат чувството като нещо страхотно. Представете си желаната жена, застанал пред нея, разговаряйки с нея по един обикновен начин, без да изпитвате нервните емоции... :unsure:

ПЪЛНА СКУКА!

Не, жените, от които имате нужда, са точно тези, които ви подкосяват коленете, карат ви да се притеснявате, заради които се чувствате странно и прочие. Това чувство трябва да бъде стимул за живота на мъжа. Все пак това може да бъде и жената, с която ще прекарате края на живота си- кой знае? Все пак любовта и секса за една нощ се различават доста едно от друго... Лично аз не бих предпочитал последния вариант прекалено дълго. Основната функция на мъжа е да се възпроизвежда, за да създава други мъжкари, нали? :P

Така че запомнете едно: това чувство е ПОЛОЖИТЕЛНА емоция и не трябва да се елиминира! То е знак, че сте срещнали привлекателна жена, която си струва усилията. Все пак ние сме високорангови и имаме нужда от половинки от нашия и по- висок ранг... :thumbsup1:

Второто нещо, което трябва да осъзнаете, е че вашите нерви всъщност изобщо не са това, за което ги смятате. Всъщност това, което изпитвате, е ВЪЛНЕНИЕ. А вълнението е нещо приятно, чувството повдига духа, дори е възбуждащо. Все пак ако това е една страхотна жена, би било физически недъг, ако не се чувствате така.

Запомнете, едната емоция се различава от другата само по начина, по който я интерпретираме. Психологическата нагласа при притеснение е същата като тази, която изпитваме, когато сме развълнувани. Единствената разлика е, че притеснението е негативна емоция, а вълнението- положителна. И мога да ви гарантирам, че болшинството жени не си пада по песимисти.

Така че няма никаква причина да се чувстваме изнервени край хубава жена. Но, дявол да го вземе, мога да ви изредя десетки причини защо си заслужава да сме развълнувани при срещата с подходящия обект от противоположния пол.

Така че почувствайте емоциите. Не се борете с тях. Ницше е казал: "Това, което не ме убива, ме прави по- силен". Така че оставете адреналина да се влее във вените ви- това може да бъде от ваша полза, ако знаете как да се възползвате от ситуацията. Вдигнете високо глава, притворете очи и оставете енергията да изпълни тялото ви. Положителното енергийно поле действа като магнит на жените и ги обезоръжава напълно.

Сега вече се чувствате добре. :cool:

Последната стъпка е мобилизирането на положителния изглед върху чувството върху държанието и начина ви на мислене. Добрата новина е, че след като изпълните правилно горните две стъпки, те веднага ще дадат отражение върху външния ви вид и поведението ви. Вярвате или не, вълнението ви прави доста по- приятна компания за жените. То влияе на стейта, гласа и езика на тялото. Ще излъчвате ентусиазъм и мощна енергия, които са важни показатели от списъка на жените в 'Най- атрактивни качества на мъжете'. Добрите играчи използват същата стратегия и се различават от загубеняците по този начин, което непременно кара жените да ги забелязват. А добрите момчета, които потискат емоциите си и се държат обикновено с жените, ще бледнеят пред вас.

И всичко, което направихте, за да постигнете 200% успех, бе да смените поляритета на емоцията и да насочите резултата в положителна емоция и енергия.

Коя жена може да устои на това? :)

Докато превеждах статията, наистина почувствах енергията и прехвърлих през главата си игра. Добър hint за успешната игра е съветът за трите подгряващи сета- не е зле да се отварят 2-3 сета са изпълване с енергия и качване на ранга с няколко единици. Използвайте го и ще видите приятното покачване на успехи в Играта ви. B)

Let the power be with you..> Always. ;)

П.С. Превеждано е за форум с определена тематика и може да има някои... термини, не ми се редактира сега, важно е да се отбележи, чесе набляга на кинестетичната част и може лесно да се възпроизведе. По време на превода наистина се потресох от положителни емоции.

Link to comment
Share on other sites

Здарвейте на всички ,първо да кажа!

Уау ,каква фурия е този Безстрашни ,наистина каскади от думи ,зашеметяващо .

И все пак на мен тъкмо ми става интересно това ,което Орлин започна да пише. Нека да чуем по-нататъка.Моля ,да кажа и яълшебната думичка за молба :D:feel happy:

Между другото цялото това НЛП-невро-лингвистично програмиране ми звучи малко като техника за духовно воюване и постигане на цели .Ако сте чели Дюн /Бенеджесеритките имам предвид/,нещо такова,като духовно кунг-фу. :D сигурно много ще се смеете ,но какво да се прави-асоциации. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ами аз самата съм участник в случаи от описания по-горе от ноуфиъринк мъж-жена. Само мога да ви кажа, че независимо какво прави или как се държи непознатият, изобщо няма шансове, точно защото разчитам кодираните послания, а те са еднотипни и тривиални. Както и да си програмира поведението, посланието е ясно :). В повечето случаи обаче непознатият изобщо не се осмелява да пристъпи към словесно изразяване/ заговаряне/ опит за контакт. Програмите са хубаво нещо, но ако са и приспособяващо се активни - спрямо заобикалящата среда, хора и случаи - най- добре. Програмата на поведение да е гъвкава - а това се постига не без усилия. Как да разпознаеш насрещния човек и да прецениш кой подход към него е най-правилният/ резултатният.

Link to comment
Share on other sites

Ами аз самата съм участник в случаи от описания по-горе от ноуфиъринк мъж-жена.

Мда, аз също. И то не веднъж и дваж.

Само мога да ви кажа, че независимо какво прави или как се държи непознатият, изобщо няма шансове, точно защото разчитам кодираните послания, а те са еднотипни и тривиални. Както и да си програмира поведението, посланието е ясно :)

rofl.gif

Тук бих казал само ROFL.

Самозаблудата е враг на НЛП практика... Повярвай ми, мога да си заложа главата, че има многобройни практики, които вършат работа при общуването с жените. Изчел съм доста литература и съм практикувал няколко месеца, така че ми е ясно как стоят нещата. Просто не се самозаблуждавай- може да се отпуснеш в креслото си и да си припомниш 2-3 случая, в които си действала чисто емоционално, а минути/часове по- късно си осъзнала какво си сторила на логическо ниво. Има доста примери- било то търговска манипулация, сладкодумен мъж, дори текст на някоя песен. Въпрос на желание е да си припомниш няколко такива.

Програмата на поведение да е гъвкава - а това се постига не без усилия. Как да разпознаеш насрещния човек и да прецениш кой подход към него е най-правилният/ резултатният.

Отново: Practice makes perfect.

Става малко като: "...И сега деца, плеснете с ръчички и повторете отново след мен: Practice makes perfect". :)

Гъвкавостта е едно от 5-те основни правила в едно друго изкуство, изискващо НЛП, но това е друга тема.

Link to comment
Share on other sites

Просто отчитам, че за да не им се подкосят краката, мъжете отказват да пристъпят към "операцията" - в много случаи.

Link to comment
Share on other sites

Просто отчитам, че за да не им се подкосят краката, мъжете отказват да пристъпят към "операцията" - в много случаи.

Изнеси си въпроса в отделна тема и ми прати линк по ЛС, може и да се включа да напиша 2-3 неща, ако ме хване прозрението.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Не съм специалист по метода. От много хора чувам, че работи, поне що се касае до чисто светските дела, но се отнасям с подозрение към него, доколкото се прилага и от хора, които подменят с него необходимостта от по-същностни духовни принципи и методи. Един от тях е човекът с най-раздутото его, което някога съм виждал (а съм виждал доста и разнообразни хора!). И въпреки че той твърдеше, че има етична бариера, която не позволява той и обучаванети от него хора да злоупотребяват, имаше и случаи, когато същата тази злоупотреба - със съвсем прозаични егоистични мотиви - беше твърде прозрачна и успя да нарани хора, които не го заслужаваха...

Link to comment
Share on other sites

Един от тях е човекът с най-раздутото его, което някога съм виждал (а съм виждал доста и разнообразни хора!). И въпреки че той твърдеше, че има етична бариера, която не позволява той и обучаванети от него хора да злоупотребяват, имаше и случаи, когато същата тази злоупотреба - със съвсем прозаични егоистични мотиви - беше твърде прозрачна и успя да нарани хора, които не го заслужаваха...

Едно от най- важните неща, които трябва да си осъзнал, за да можеш да прилагаш НЛП, си самият ти. Т.е. ти трябва да имаш необходимото самочувствие, да вярваш в себе си, за да си достатъчно конгруентен и да можеш да убеждаваш околните. Затова е нормално хората, които практикуват сериозно НЛП, да са уверени в способностите си и да излъчват специфична енергия. Колкото до етичната бариера, това е сходно на хакерството - хакерите са хората с най- големи технически и IT способности в елита на информационните технологии, но вече от тях зависи в каква степен ще го развият. Има хакерски кодекс, който призовава към честност и спомагане на Мрежата, но в неподходящи ръце може да се стигнат до фатални грешки. Всичко зависи от определения човек - не са малко US филмите, където добрият и лошият имат една и съща дарба, а добрият се опитва да спаси света от лошия.

Link to comment
Share on other sites

Едно от най- важните неща, които трябва да си осъзнал, за да можеш да прилагаш НЛП, си самият ти.

А защо изобщо да го ползваме това НЛП?

Аз като не го ползвам, дали съм загубил нещо? Тези, които го ползват(и печелят нещо) дали са доволни от себе си? Да манипулираш почтено ли е? И удовлетворява ли резултата от манипулацията....освен може би гъделичкане на ЕГОТО?

От което непрекъснато някои се "оплакват"!

Edited by izgrev
Link to comment
Share on other sites

Между другото - именно механичността на поднасянето, подходът отвън навътре, който е присъщ на НЛП, е доста труден за много хора, които естествено имат по-имплицитен иблизък до източното световъзприятие житейски подход и мироглед! Но - за всеки влак си има пътници. Изгрев - НЛП-стите са изключително печеливши на запад, така че, да, предполагам че са доволни о себе си. Но - те и не крият че в системата имняма нищо ново. Пак казвам - систематизирането на НЛП на методи и уения и превода им на андроидно-западен език и начин на възприятие :), е добър и ценен! Но, за определен тип хора с определена нагласа ! Ако истинно се стремиш към допир със собствения си Дух и наистина успяваш в този път, похватите на НЛП биват естествено преживявани и интуитивно прилаягани, просто като проявление на духа. Един източен човек, без да е изучавал механично техниките на НЛП, интуитивно ги прилага -в бизнеса си, в живота си - защото естествено следва нишката на духа си. Западния човек, от друга страна, когато няма тази връзка, изкуствено ИМИТИРА това, което за друг е естествен резултат от харизмата на духа му!

Но - и двата подхода имат мястото си, Това, че аз съм склоне повече да следвам източния подход, не означава че отричам другия. Просто той не ми импонира. Така че - всички сме прави!

:thumbsup2::king::D

:feel happy::feel happy::feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Малко НЛП опит, който посъбрах през последната седмица...

Племенникът ми (на 6 и половина) си търси чорапчето - "е, къде ли е това лошо чорапче, играе ми сега номера, не го искам вече..."

баба му: "ти си ги хвърляш чорапите безразборно, после те са ти виновни.."

лелята: "чорапчето може би се е изгубило някъде в стаята и сега не може да си намери пътечката за дома като Маша (от приказката)... Хайде да му помогнем като огледаме навсякъде... А следващия път като едно разумно дете - ученик Крис ще си сложи двете чорапчета заедно на леглото, за да го почакат спокойни и сигурни там докато реши да ги сложи на крачетата..."

На това му казвам НЛ препрограмиране... :rolleyes:

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...