Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Молба за съвет - искам да помогна на сестра си


Recommended Posts

Здравейте!

От известно време се опитвам да намеря начин, по който мога да помогна на сестра си.Тя е пълнолетна и има проблем с психиката. Не приема помощ и съвети от никого, включително от най- близките й хора - тя дори не признава, че има проблем. Именно поради тази причина диагностицирането и лечението се оказват трудна задача. От години не живеем заедно и сме далеч една от друга, а и много рядко я виждам ( в различни градове сме, достъпа ми до нея е само чрез телефонните ни разговори). Сестричката ми живее още с родителите ни, които вече не знаят какво да сторят... На няколко пъти правиха опити да заведат специалист вкъщи, защото само това е начина. Неофицианата и предполагаема диагноза е обсесивно-компулсивно разстройство. Моля, посъветвайте ме какво бих могла да сторя!

Линк към коментар
Share on other sites

Сестра ви учи ли, работи ли, на колко е години? А в какво се изразява предполагаемото окр в психиката и поведението и? Какви са характерите на родителите ви, как се държат с нея сега? А за вас защо е важно да и/им помогнете? Какво означава за вас да не им помогнете? А какво не би станало, ако не им помогнете?

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Сестра ви учи ли, работи ли, на колко е години?

Сестра ми завърши висше образование, на 25 години е, не искаше да захваща никаква работа, винаги си намираше оправдание, но в момента работи(това ми звучеше обнадеждаващо в началото, тъй като смятах че работата ще я разведри, раздвижи и мотивира...). Относно предполагаемата диагноза - от това което чета в интернет все повече си мисля, че тя бяга от истината. Специалистът чието предположение е тази диагноза, се е срещал със сестра ми, мисля че два пъти( като тя не е ходила доброволно при него, осъзнала проблемите си...а той я е посещавал вкъщи по молба на родителите ми). Тя винаги е била с труден характер, но и изключително чувствителен човек, подредена, държаща на изрядността и чистотата. Първоначално наблюдавах едно маниакално хигиенизиране на всичко около нея, продължително миене на ръце, спиртосване и т.н.Не мога да кажа със сигурност кога е била последно в това състояние, но може би преди около 3 години. Изисквнията и всичко да бъде едва ли не стерилно, тогава не са ми се струваха толкова странии. В един момент спря да излиза от стаята си (дори спря да стъпва в другите стаи от апартамента), само лежеше и спеше. Молила съм я многократно да излеза с мен, когато съм там...да излезем на по кафе, да се разходим, да си говорим глупости.... но не се поддава на настойчивите ми молби. Не разрешава никой да влиза в стаята й. Спря и да се докосва до разни предмети, дори не докосва подаръците, които и се подаряват. Сега вече не докосва и дръжките на вратите вкъщи,т.е. не можа да си отвори сама. Винаги трябва да има човек вкъщи, който да и отвори вратите, за да излезе и отиде на работа. Всичко и се поднася на тепсия, не можа дори да отвори хладилника и да си вземе нещо за хапване, когато е гладна. Изведнъж стремежа и към стерилност малко се изкриви - спря да поддържа стаята си, заприлича на свърталище на микроби, мръсотии от всякакъв тип, но едновременно с това тя продължи с недокосването на предметите около нея, с мазането и спиртосването. Не се вслушва в съветите ни, обвинява, без да търси и вина в себе си, измисля си разни неща. Изкривява изреченото от хората по свой начин.

"Какви са характерите на родителите ви, как се държат с нея сега?"

Родителите ми са изключително добри, толерантни и поткрепящи ни във всичко. Така както са отгледали мен, така са отгледали и нея. Сега са поставени в ситуация, в която трябва да и угаждат( носят и храна в леглото, принасят, изнасят). Сякаш никога не е пораствала, а си е останала бебето отпреди 25 години.

"А за вас защо е важно да и/им помогнете?"

Доста странен ми се стори въпросът Ви. На първо място за мен е важно, разбира се защото става въпрос за семейството ми. Защото ГИ ОБИЧАМ! Искам да опазя хората, дали ми всичко, възможно най-дълго време. Защото.... сестра ми заслужава да изживее младостта си не по нози начин, тя в момента не живее. Защото... е едно изключително интелигентно и красиво момиче, незаслужаващо всичко това, което й се случва.

"Какво означава за вас да не им помогнете?"

Най-малко, че не съм съпричастна, към нещо което е обвързано с мен. Все едно да не помогна на себе си.

"А какво не би станало, ако не им помогнете? "

Мога да кажа какво би станало, ако не им помогна…бих се обвинявала цял живот, затова какво съм могла да направя, а не съм.

Линк към коментар
Share on other sites

Това което описвате по- скоро ме кара да мисля за шизофренно заболяване. В случая верен избор са медикаментите.Как обаче ще убедите сестра си да ги пие / разбира се, преди това трябва да се прегледа от психиатър/ не ми е много ясно.

Във всеки случай трябва да се опитате да я убедите, иначе нещата ще стават все по-лоши.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря д-р Първанов!

А как бих могла да я убедя, т.е. как трябва да подходя, за да не се отдръпне съвсем. Два пъти вече загубвам връзка с нея, спира да отговаря на телефонните ми обаждания. След това ми трудно да възстановявам комуникацията и не искам да се стига до там. Ако знам със сигурност, че ще има ефект това което ще й кажа...но то няма да стане с едното казване. Трябва да намеря подходящия начин, а именно това не знам.

Линк към коментар
Share on other sites

Един от основните симптоми на шизофренията е загубата на връзка с реалността и хората, включително най- близките.

В трудна ситуация сте. Ако не реагирате, връзката постепенно ще се загуби поради заболяването. Ако реагирате....нещата може да се подобрят, може и да не се подобрят. Но все пак има шанс това да стане. По тази причина трябва да не се притеснявате от нарушаване на връзката ви - тя и без това ще се разпадне в един стадий на заболяването, а да вложите всички възможни усилия от ваша страна да я убедите да се срещне с психиатър и започне лечение. Обяснете това и на родителите си.

ПП-разбира се, има вероятност да греша и не това да е диагнозата, но в случая трябва да се мисли за най-лошото и се действа все едно, че то е станало.

Линк към коментар
Share on other sites

На пръв поглед, по описанието ви, състоянието на сестра ви прилича на окр. Включително отварянето на вратите и т.н. Застояването вкъщи с месеци, постоянното лежане и т.н. могат и да са свързани с психотичност, както казва Тодор. Това през интернет обаче трудно може да се каже...

От описаното от вас мога да си извадя някои общи заключения за ставащото в сестра ви, но предпочитам да се въздържа! Във всички случаи, можете да предприемете по-директни мерки (като принудително задържане в болнично заведение) само ако ставащото със сестра ви наистина е заболяване от психотичния спектър! Ако мисленето и е сравнително логично и в някаква нормална, макар и невротична степен свързано с реалността, нещата остават 'в ръцете" на собствената и воля (колкото и да е странно, при окр нямаме налудности в мисленето, а силно преувеличени страхове при запазена, макар и изкривена връзка с реалността). Това, което ми прави веднага впечатление, са свръхгрижите и угаждането на родителите ви, което вероятно е заложило и поддържа онова базисно доста детско и твърде ранимо ядро в психиката и, от което тя бяга с тази постоянно контролираща и свръхнапрегната външна 'стена" в характера, поведението и общуването си. Това "ядро" поражда и страховете и, които тласкат обсесивно компулсивното мислене и поведение. Според мен едно здраво емоционално отдръпване от тяхна страна сега би било по-добър израз на обичта им. Емоционално отдръпване, ясни по-твърди правила за общуване с нея и безкомпромисно изискване за срещи с терапевт, успоредно с прием на медикамент, поне за известно време!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Ще се опитам да интерпретирам едно мое чувство и едно вътрешно виждане.Проблемът и е,че бяга...Крие се зад болестта.Не твърдя,че е съзнателно,ние сме многопластови.Ако и се помогне да застане лице в лице с проблема,има специалисти и методи,предполагам,че ще се излезе от ситуацията.

Няма да влизам в детайли защото те зависят от модераторите.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...