Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11 ноември - Св. Мина


Recommended Posts

4026582T.jpg

На този ден 11 ноември (24 ноември стар стил) православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Воден от силната си вяра, Мина се оттеглилв пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Минало време, но зрелищен идолски празник в главния град на Котуанската област, където се били събрали много езичници, накарал Мина да остави планината и да слезе на сборището, за да заяви пред всички ревността си по християнския Бог. Като чул думите му, князът заповядал да отведат бъдещия светец в тъмница. Мина не се поклони на идолите, той бил подложен на многобройни мъчения, които обаче преминал, осланяйки се неизменно на Христа.

Безсилен пред неговата непреклонност, князът заповядал Св. Мина да бъде посечен с меч, а тялото му да бъде изгорено пред целия народ. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали с почести.

Впоследствие на това място била построена църква и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. "Вълчите празници" водят след себе си най-дългите нощи.

По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Св. Мина е покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Закриля жените.

Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий - бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка, Минчо.

Интересно: Св. Мина в календарната традиция на балканските народи

Редактирано от Anita03
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...