Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тестът MMPI


Guest Ивета

Recommended Posts

Здравейте, напоследък ме вълнува развитието и практиката на този тест в България.

Оказва се, че тестът, създаден през 1939 година в Университета в Минесота и до ден днешен е ползван в клиничната практика за анализиране на типовете девиантно, а и не само, поведение.

Работи с 9 скали или нива на валидност, а именно: 1 Hs Hypochondriasis Concern with bodily symptoms 2 D Depression Depressive Symptoms 3 Hy Hysteria Awareness of problems and vulnerabilities 4 Pd Psychopathic Deviate Conflict, struggle, anger, respect for society's rules 5 MF Masculinity/Femininity Stereotypical masculine or feminine interests/behaviors 6 Pa Paranoia Level of trust, suspiciousness, sensitivity 7 Pt Psychasthenia Worry, Anxiety, tension, doubts, obsessiveness 8 Sc Schizophrenia Odd thinking and social alienation 9 Ma Hypomania Level of excitability

Оригиналният тест се състои от почти 600 въпроса, за който е създаден и съответния софтуер, в България се ползва и практикува опростения вариант от 71 въпроса и той всъщност е и достъпен, понеже за този тест се заплаща и то немалко.

Процесът по стандартизация е много бавен и малко хора са оторизирани да го разпространяват, както и малко терапевти са обучени да работят с него.

Диагностично-прогностичната работа е най-сложният момент от работата с него, защото касае периоди напред в бъдещето и е от компетенцията на езотеричните практики (в друга тема ще уточня защо казвам това).

За да прогнозираш дадено развитие на психиката, е нужна изключителна клинична практика, каквато малко български терапевти имат.

Въпросът ми е, до каква степен сте запознати с този тест, работили ли сте с него и до какви резултати той ви е довел във вашата специфична работа.

Защо тестът дава точна прогностика на заболяванията и защо валидностите между скалите са взаимозаменяеми, при какви случаи са такива? Защо например скала под номер 5 се неглижира, а се отива директно в Параноиите или в по-предната степен - 4 (Психопатии)?

До каква степен може да се установи наследственост в етиологията на специфичните заболявания?

Ако имате впечатления, ще се радвам да ги споделите.

За мен това е изключително важно,защото този тест открива или всъщност, отдавна е преоткрил, хоризонтите на човешката психика, стига да има добри тълкуватели и анализатори. А в тази връзка, за много от психологическите тестове е нужно и съответното обучение, каквото в България липсва. Защо е така, е друг въпрос.

Вие сте :)

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

Преди време от клуб психолог към НБУ организирахме обучение по прословутия минесотски тест. В Б-я има обучение по тестове и то добро: http://osbulgaria.com/ . Сега като потърсих сайта даже се учудих, че името ми е там за преминато обучение по MMPI: http://clinical.osbu...gists.php?id=79 ... :)

Наистина е богат тест, с много скали, включително за лъжа и заблуждващи, така че да бъде достоверен, поне що се отнася за попълването му от непсихолог или под средно интелигентен човек... Иначе човек лесно се досеща кой е социално желателният отговор, старае се да не прекалява все пак, за да не влезе в психопатната манипулативна скала... :) Общо взето, тестовете са с пъти и пъти по-слаби инструменти от опитното око на терапевта, а в самата психотерапия не вършат каквато и да е работа, наистина! Понякога даден клиент с ригидна психика сам търси тестове, но попълването на такива само би задоволило характера, който всъщност го разболява... Дълго е за обяснение, но в живата психотерапия наистина тестовете имат 0,0000001 % място! Тъй като аз се занимавам с терапия, а не с бизнес "обучение в тестове", не уважавам особено тестовете. Плитки са, поне за мен - като личност и като професионално направление! Разбира се, това е само моята гледна точка. Темата е отворена и тестът може да бъде обсъждан надълго и нашироко, ако има желаещи! Добър е, безспорно!

С уважение, Орлин

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...