Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изгубени в превода


Recommended Posts

Вчера вечерта гледах по Нова телевизия последният епизод от филма по Нова телевизия "Изгубени в България", който спокойно можеха да нарекат "Изгубени в превода". Ето и два линка:

http://play.novatv.b...?autostart=true

http://www.youtube.com/watch?v=tIaysZuPtuk

Във филма сблъскаха две коренно различни гледни точки - тази на двамата американци, дошли /или по-скоро изпратени/ на Рила да се запознаят с общество "Бяло братство" и да поиграят паневритмия и другата- на домакините от страна на общество "Бяло братство" - Андрей Грива и Галя Герасимова. Изглежда сценаристите постигнаха своята цел - да покажат колко различни са двете гледни точки - на представителите на съвременното американско общество и тази на българските представители на общество "Бяло братство". Предполагам това е бил и първоначалния замисъл. Шокът от суровите условия в планината за двамата американци не беше никак малък. За мен обаче беше по-интересен един друг шок, който изпитаха от досега с общество "Бяло братство", а именно сблъскаха се със своите предразсъдъци, вкоренени вероятно от протестантското им възпитание:

1.Възприеха посрещането на изгрева като култ

2.Паневритмията - като йога и кардио тренировка

3.Едвам се въздържаха да нарекат общество "Бяло братство" - секта и религия

4.В съзнанието им пентаграма се свързва с магия/вещарство.

5. Общо взето изключително малко, да не кажа почти нищо съществено не разбраха за учението и по-скоро подходиха с негативизъм.

За всичко това си има определени причини, не на последно място и езиковата бариера. Лично аз възприемам този филм като един експеримент, който създателите му са опитали да пресъздадат за сметка на общество "Бяло братство" и учението изобщо. Дано непредубедения български зрител, доколкото е такъв, е успял по някакъв начин да отсее малкото съществени неща, които бяха включени във филма като обяснение от Грива и Герасимова.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, писах за това в тази тема и смятам, че вие с Христо много точно сте усетили нещата и сте ги написали. Да, това е резултат от протестантското възпитание и от там насетне се отваря една огромна бездна между двете учения през която мост само Любовта Христова може да прокара и Неговото безгранично търпение. Човек трябва да е истински търсач на Истината за да надскочи предразсъдъците както от едната така и от другата страна на бариерата и понеже те бяха пълни с предразсъдъци усилията им не дадоха плод т.е. останаха напразни. Уви, не успяха да се докоснат до истинските неща до Духът на България. Радвам се, че това е единственото предаване което гледах. Да се надяваме, че един ден ще успеят и ако се върнат отношението и подходът им ще бъде друг. Поздрави!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Аз също гледах предаването.

Но моите впечатления са други, няма значение кой крив и кой прав, просто хората са различни и не е нужно да бъдат еднакви.

Затова не ми и хареса изказването на Андрей Грива, че тези двама млади американци не били готови за духовното и езотериката ...

Определения не трябва да се дават, защото всеки си избира пътят, по-лошо е, ако друг ти избира пътят, нали така?

Различни култури, различни хора, различни нагласи, шарен свят. Никой не е по-добър от другия. Може да е по-умен - ок, но не и по-добър.

Линк към коментар
Share on other sites

Затова не ми и хареса изказването на Андрей Грива, че тези двама млади американци не били готови за духовното и езотериката ...

Определения не трябва да се дават, защото всеки си избира пътят, по-лошо е, ако друг ти избира пътят, нали така?

Да, в интерес на истината помислих и от тази гледна точка на въпроса въпреки, че както вече споменах бях много раздразнена. Явно те са народ свикнал на много проповедници от различни секти и религии... и това за тях е и един вид защита. Те са научени така да се защитават и да отбиват чуждото вмешателство и това някой да ги склонява и да ги убеждава да вярват в нещо друго освен в това на което са научени. Спомних си и мен как са ме учили, а и в църквата идваха много американски проповедници та горе- долу имам представа, за тези неща. Между другото те го и споменаха - опасенията си от това, че някой може да се опитва да ги склонява да повярват в нещо и да последват нечий път./ Радвам се че никой не го направи, което е доказателство, че в братството царува свободата завещана ни от Христос. /Има го и този момент, задействаха им се всичките защити, за това и споменах, че само Любовта и безграничното търпение на следващите вярата в Христос могат да проправят пътя на двете групи хора едни към други - да се разберат, да се опознаят, да се доверят един на друг и чак тогава пред всички ще се разкрят дълбините и красотата на Цялостното Истинно Учение Христово с цялата му прелест и нюанси. Винаги съм вярвала, че това един ден ще се случи, но в момента те просто искаха да разберат аджеба каква е тази секта и да останат в страни от нея. Да не говорим, че ако са истински протестанти самото споменаване да думата окултизъм, пентаграм и т.н. за тях вече говори нещо съвсееем различно от това което разбираме ние, за това така и не се отвориха. Но вярвам, че всичко ще се нареди. Поздрави!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Наистина ли сте убедени, че един човек може да добие представа за Учението и идеите на Учителя по външния и вътрешен облик (действия, отношение и прилагане) на общество ББ?

Линк към коментар
Share on other sites

Самият факт, че са ги завели на Рила и в тази среда не означава, че автоматично ще разберат нещо от учението. Сигурен съм, че и в Америка има последователи на Учителя. Всичко зависи от човека, но много и от културата му, от начина на възпитание, от това, какво му е втълпявано в главата в първите години и т.н. У нас също има много хора, които дори не са чували за Учителя, камо ли за учението. Предразсъдъците са нещо страшно, не само заради това, че автоматично вдигат бариерата на защита, но и заради това, че могат да послужат и като мотив за нападки.

Лично според мен, свободният човек, свободен от предразсъдъци, независимо от пол, възраст, образование би разбрал есенцията на учението.

Редактирано от Bethedi
Линк към коментар
Share on other sites

Само с безгранично търпение и Любов + постоянство. По никакъв друг начин, така си мисля, иначе бариерата винаги ще си съществува.

Мене една съученичка, приятелка в последствое и сестричка отдавна ме е отписала по тази причина, заради Учението, но аз си имам моето си отношение към душата и въпреки, че външно пътищата ни се разделиха.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Да си призная нещо не ги разбрах тези двамата симпатяги. :blink: Зорлем ли ги бяха накарали да участват в ритуалите, като ставането в 5.30, Молитвения връх, Паневритмията (всъщност доста сносно я играеха като за първи път :) )...? Голямо мърморене и оплакване падна! Особено момчето, горкото - доста измъчен вид имаше сутринта. Жив да го оплачеш. :P

Не е ли възможно човек, който не е запознат с учението на Бялото Братство, да си опъне палатката някъде край лагера и просто да наблюдава. Поне в началото?

Линк към коментар
Share on other sites

Интересен филм ,коренно различен от досегашните за Паневритмията и Учителят .Иначе Американците ,направо си искаха да нарекат това духовно търсещо общество - секта :) ,донякъде е хубаво ,че се показа и такава гледна точка в самият филм .Заглавието на филмът точно илюстрира двамата чужденци .На мен ми се видяха просто доста разглезени .Другите филми обаче повече ми харесват .

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

Бялото Братство си е секта.

Нещо лошо?

Не я приемам като секта ,защото за мен тази дума има негативен характер ,или по точно с течение на годините тази дума е изминила точното си определение и в момента има негативен смисал ,много по точно е да се каже духовно търсещи хора .

Линк към коментар
Share on other sites

Повечето хора под думата "секта" разбират това - " В повечето от европейските езици думата секта има негативно значение и тя се използва в смисъла на опасна религиозна секта. В този смисъл често се използва и думата 'култ'. В някои държави, например Белгия, правителството публикува списък на сектите, за да предупреждава родителите за опасността от тях. ..." изт. и не го разбират в някакъв положителен смисъл. Смятам, че ББ в България е регистрирано официално и е доказало, че не е секта от този тип. Нали не се лъжа?

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Ако някой се чувства член на секта и това му харесва, никой не му пречи. Обаче да се обобщава едно общество като секта без да се взема мнението на останалите хора в него, това вече е лепене на етикети. Сектата отнема свободата на хората в нея - досега е имало хора, които са се опитвали да ми налагат мнение, но това определено не е братството - това си е техния стил на общуване. Такива хора има навсякъде. Познавам и хора, за които учението е култ, наистина, но също познавам много хора, за които това е начин на живот и растеж.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Двама американци, двама французи или двама руснаци не са представителна извадка. И в никой случай не може да са еднакви.

Шарен свят, хора всякакви...

За всеки има място под слънцето, всеки има право да си има мнение, според своите си усещания, възпитание, модели и т. н.

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Мммм да, какво се кахъря пък и аз!? Какъв е смисълът!? Май няма, ще го ударя на безгрижие та да ми олекне на сърцето. Прави сте.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Всеки ,който твърди че Бялото Братство е секта нека си зададе въпроса - какво е това секта и какво не е секта?

Не можеш един индивид с пробудено съзнание да го вкараш в секта която ограничава свободата му или подтиска разтежа му,А секти ограничаващи свободата и подтискащи растежа колкото щеш,разни фирми ,предприятия ,фабрики,институции,цели индустрий ,които обаче са необходими и са си на мястото щото да има с какво да се забавляват непробудените. А що се отнася до непробудените крайни продукти на средната америкахска класа г-ца Пиги Макдоналд и Сър Педалс,незнам личи им ,че още им е рано за ЛДШ на Рила,и въобще какъв е смисъла ЛДШ на Рила да се популяризира по такъв начин.Всеки знае ,че медиите са основно оръжие за манипулация на масите и един такъв некомпетентен репортаж може да принесе повече вреда отколкото полза.

Линк към коментар
Share on other sites

И точно будните последователи на това Учение трябва много да внимават да не се изопъчи в религия или някакъв цирк с цел печалбарство

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Днес официалното християнство е едно бледо копие със саркастично-мазохистични елементи на истинското учение на Христос. Но в същото време учението на Христос е живо в сърцата на много хора. Неофициално. Възможно е част от тези хора дори да не са християни по вяра. Парадокс.

Днес българите си имат Петър Дънов, който им говори на техен език, близък, разбираем.

Един ден официалното бяло братство може да се превърне в система от закостенели догми с религиозно-идолопоклоннически характер, но в същото време учението ще остане чисто в сърцата на много хора.

Място за тревоги няма.

В природата нищо не се губи, само ние се преместваме от другата страна на статистиката... /и от другата страна на тревата/.

Линк към коментар
Share on other sites

Филмът е интересен с това, че този път лагерът е посетен от хора, които нямат собствен интерес да участват в него. От там става и по-ясно защо може да се очаква такава реакция от тяхна страна. И все пак, има едно нещо, което сякаш се втълпява на зрителя и нито една от двете гледни точки - на американците или на Грива и Герасимова - не го засяга. Това, което става в лагера излиза, че става само там, а това, което представляват тези двама американци излиза, че едва ли не е валидно за целия цивилизован (и разглезен от тази си цивилизованост) свят. Всички коментират така, сякаш това, което се вижда като разлика в начина на летуване и начина на мислене в Бялото братство и в начина на живот и мислене в двамата американци е представително за "пропастта", която дели някакви хора, опитващи се да живеят природосъобразно, със съвременната цивилизация, която създава такива индивиди, които едва ли не не само са неспособни да живеят в своята естествена природна среда, но толкова са я забравили, че вече за тях тя поражда главно дискомфорт и желание да се върнат обратно към средата, в която са привикнали. Момчето каза, че природата му харесва, но че не би станал в 5 сутринта и не би стоял на палатка по такъв начин, сякаш тази позиция е най-нормалното нещо за един съвременен човек.

В крайна сметка, не мисля, че нещата са толкова едностранчиви. Има хора, живеещи в тази т.нар. цивилизация, които ходят на палатка в природата, има такива, които стават в 5 часа сутринта. Да не говорим за т. нар. екстремисти, много от които са американци - и всъщност много от тези движения произлизат именно от Америка. Имам приятели, които не са от Братството и с които съм ходил тук-таме по планините и мога да кажа, че хората от Братството са едни от много по-умерените планинари. Този същия американец ми се иска да го питам чувал ли е за "бой-скаутите" или за "Джулай морнинг" :).

Редактирано от Florestan
Линк към коментар
Share on other sites

Гледах само един епизод от това предаване. В него сценаристите бяха напъхали американците в една кофа. Ако не се лъжа и един циганин се мъдреше по между им. Това, че ги качиха на Рила е в плюс. Хубаво е това, че ги измъкнаха от кофата, за да им покажат, че България е страна с велика природа. Нормално е да подходят със съмнение към хората от Бялото Братство. Просто се сблъскаха с друг свят. Радвам се, че останаха възхитени от величествената Рила.

Линк към коментар
Share on other sites

Не видях по - подходяща тема, та затова тук пиша (и тук стана дума за критики, съмнения).

Какво мислите за тези критики към хората от бялото братство ? Тази дето най - много нападаше, твърдеше че говори от лични наблюдения и че който желае може да се убеди (не очаквах от нея подобно поведение, защото все пак е жена с изразени езотерични интереси и вярвания).

Тези коментари бяха повод да споря с потребители от въпросния форум, понеже те нападаха дъновистите (най - вече) , също така и Учителя и учението (но по - малко); за учението твърдяха, че е изкривено от последователите на Дънов или пък че е добро, но последователите не са добри. Беше направено и твърдение, че Дънов е бил развратник (пак от жената дето пише с кавички, многоточия и тиренца...). Това твърдение май съм го мяркал преди години някъде другаде в интернет.Един юзер ( чиито мнения сега ги няма в темата от онзи сайт), припомняше, че в България официалната религия е православното християнство (той самият не се държеше особено християнски; с него спорех най - вече за това, че той оправдаваше побоя над йеховистите). Въпросният човек ми каза, че тук е България, тук е християнство и да заминавам за Индия щом вярвам в езотерични идеи (такъв беше смисълът на казаното).

Имаше и по - позитивни коментари, по - неутрални коментари, но те бяха по - малко : като цяло преобладаваше негативизма. Цитирам ви негативните коментари (в които има и позитивни нотки), за да разбера дали според вас тези нападки са оправдани и ако да - до колко отговарят на истината ? Бяха цитирали и мнения на хора от някакъв друг сайт.

луди са,..Гине,..ти казвам wink.gif

дори с риск да ме линчува цел-"сиб" teeth.gif

начиии,..одих,..видех,..и азе съм луда,..ма из те са по-...

Коментари на други интернет потребители, постнати във въпросния форум от една от критичките на дъновистите :

Манифестация, носталгия по комунизма, религия на марксисткото християнство,това е дъновизма. А тези облечни в бяло "ангели" знаете ли какъв лай*нарник бяха оставили след себе си една година, със седмици хора с катъри чистиха след духовно извисените им ануси. Планината беше превърната в бунище - дамски превръзки, обелки от картофи, купчинки от...(сещате се) и се наложи да пиша жалби, защото след нашествието на тези "красиви небесни птици" мястото приличаше на изоставен клозет. Сега не знам как е, дано са започнали да се грижат за чистотата след себе си.

Ами те снимките си показват, аз химическа тоалетна не виждам, а лагера им умишлено не е сниман, щото там е смрад. Картинки, снимчици за умиление, вижте ни - почудете се, ние сме над физиологичната си природа -не ходиме по големи и малки нужди, щото такива нямаме, хехех, само небесни кръгчета и се въздигаме до божествените сфери , баш smile.gif

Аз разказах с малко думи какви "красоти" съм видяла след тези вонящи "ангели". Ако искате мога да Ви разкажа подробно, натуралистично да предам какво бе оставено в планината от невинното им пърхане или шепот или както наричате няколко дневното им осиране* горе. Вместо да сте ехидна към мен г-жо Маринова, трябва да сте ми благодарна, че с гражданската си активност, с възмутителното ми писане до министерства и институции, тази гнусота на дъновистите( не съм ходила сега, но така ми казаха)...та тази гнусота е почти овладяна. Но благодаря на г-жа Фучеджиева за снимките, от които ми възниква въпроса защо няма химически тоалетни на поляната за танците, а танците им продължават с часове, не вярвам всички под белите одежди да имат торбички с катетри.

Ето ново основание за тревога, при толкова екологични организации, все аз да се занимавам с наболели въпроси.

Ами за тях олтар е всяко място, в което спонтанно си оставят фекалестите артефакти, защото си се възприемат както казах за същества НАД другите хора. Точно олтарите са местата, които ги привличат за тая им "божествена дейност". Който иска да отива и да им ги хапва, и в амулети да си ги слага даже, аз исках планината да е чиста и съм направила каквото трябваше и каквото беше по силите ми. Сега на дневен ред е въпроса, поне в моя дневен ред де -защо няма химически тоалетни на поляната за паневритмията им. Трябва да задвижвам пак институциите, над които надделявам точно с езика си, който на Вас духовно извисените лай*ноядки и комплексирани селянки, много Ви пречи и възмущава.

Обръщение към мен, понеже споменах, че навсякъде има непочтени хора :

Има,мъдрецо ,непочтени навсякъде...за баланс...ама нещо много накланят към тях си вече...а

Казах, че едно е учението, друго Дънов и трето последователителите..

Общували ли сте с дъновисти. Те смятата, че всичко им е дадено, а учението говори, че всичко се изработва.

Помагала съм на такива хора и съм виждала колко безкруполно една жена изгони съпругът си от бащиното му жилище (наш виден академик-математик) в името уж на децата и след време заведе любовника си. Общувала съм с други, които хапят ръката, която им подаваш

Не може в името на бог а правиш поразии на ближния си. Пък и започнах да си мисля, че се събират хора неудачници, които само си слагат маска на дъновисти..

Да ви разкажа..по времето когато бях почти ослепяла помолих една дама дъновистка да ми вземе кафе от автомата..тя отговори " с удоволствие - така ще си заработя червена точка за днес". Те са хора, които всичко правят, за да изчистват собствената си карма и собствения си път"

Аз пък им показах тази критика от трети сайт, защото бях очуден, че за толкова кратко време виждам толкова критики към дъновистите, които критики и не бях си представял, че може да се направят.

aleksandur111 каза:

преди 3 мин.

dunov moje da e bil 4oveka predi,no negovite posledovateli nqmat ni6to ob6to s nego - ot 4ovek do 4ovek golqma razlika,poznavam mnogo negovi posledovateli, koito sa v zatvora za organizirana prestupnost,drugite sa se demonizirali predi da 4uqt za dunov teeth.gifteeth.gifteeth.gif

Не познавам никой от това братство и нямам никакви впечатления..Чела съм обаче за Дънов - и за оново дето са казали велики люде за него..Мое личко мнение е , че всичко е изкривено и опошлено през годините...както е и Левски...както е идеалите за комунинизма...както е и с много други , които вероятно биха се обърнали в гроба , ако сега можеха да видят какво е в действителност smile.gif)))))))))))))

Коментар към жена, която казва, че харесва дъновизма и би се включила в някоя група.

Приготви си десятъка

Гине, след смъртта на баба ми, мама стана една от тях. Едвам я спасихме. Когато й поискаха да вняся 10 процента от доходите си, тя като че прогледна. Около нея непрекъснато имаше хора, които търсеха как да се възползват. Мама беше шивачка. Не се свеняха направо да искат..купи ми миксер, уший ми рокля...

А ритуалите - те са за пред света

не е само това,..те се имат за Бого-Избрани...всичко друго,..ако не се остави да бъде "хванато" е просто ...'нещастна-измет' confused.gif..,прочее повечето 'религии' са така confused.gif..,а освен това,..понеже така и така тръгна 'разговор',..да,..те работят на принципа на 'енцефаломемията'..,т.е. "кодират" на 'подсъзнателно'-ниво..,прочее всички 'религии' го правят,..но тук е по-страшно,..по-възрастните буквално се "хранят" с по-младите confused.gif...тези,..които са по-навътре в схемата ,..т.е. на по-"високо"-ниво също confused.gif..,обсебването също е бавно,..но сигурно confused.gif
Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...