Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Идеи. Чиста потенциалност. Варианти.


Guest Христо
 Share

Recommended Posts

Guest Христо

Случвало ли ви се е да ви хрумне нещо и в последствие да разберете, че то вече си съществува, а не е родено от вашия ум, не е създадено от вашия ум или поне не е създадено за първи път от вашия ум ? И да се окаже, че това нещо вече е измислено от друг човек - поне така приемат хората, те приемат че ние измисляме идеите, макар понякога да се казва нещо от рода на :"дойде ми вдъхновение", "осени ме муза". Случвало ли ви се е да разберете, че друг се е досетил, друг преди вас е станал проводник на тази идея. Според езотериката, ние не измисляме нищо. Идеите просто си съществуват, винаги са съществували, но ние можем да ги привлечем към себе си, да споходят нашите умове и евентуално да ги реализираме във физическия свят. Бихте могли да дадете съвети как хората по - лесно да получат идеи/отговори за неща, които ги вълнуват.

В "Не пипай тази книга" на Ян ван Хелзинг се дава съвет на хората, когато търсят дадена информация, да не прекаляват с търсенето, за да не я отблъснат от себе си. След като са търсили, трябва да я оставят сама да дойде при тях, да я оставят да бъде привлечена към тях. Може да им дойде на ум търсената информация, както по време на сън или медитация, така и в по време на друга част от деня, когато се занимават с нещо друго и не умуват върху въпросите на които търсят отговори.

Платон е твърдял, че има свят на чистите идеи. Дийпак Чопра в "Седемте духовни закона на успеха" говори за поле на чистата потенциалност. Вадим Зеланд в "Транссърфинг на реалността" говори за пространство на вариантите. Май трите неща са си Едно и Също Нещо? Всичко проявено е съществувало като непроявено, и всичко непроявено съществува и евентуално ще се проявяви в последствие, като не е задължително да се прояви. Всичко съществува под някаква форма - всичко го има, някои неща са проявени, други не.

"Неизразената мисъл, още в началото изпратена със значителна сила на желанието, непрекъснато се стреми да намери израз и отдушник и много лесно бива прив­лечена към ума на този, който ще й даде практически израз. С други думи, ако някой находчив мислител раз­вие идеи, но няма енергията или способността да ги претвори в практиката, да се възползва от тях, силните мисли по съответния проблем, които той излъчва, ще търсят в продължение на години други умове, които да им послужат като канал за тяхното изразяване. И когато такива мисли бъдат привлечени от човек с достатъчно енергия, за да им даде израз, те ще залеят ума му като наводнение, докато той не получи вдъхновение.

Ако някой човек работи по проблем, който не може да реши, ще направи добре, ако си създаде възприемчи­во отношение към мислите от същата проблемна област и е твърде вероятно, когато е престанал почти напълно да мисли за въпроса, решението да проблесне в него като с магическа пръчка. Някои от най-великите светов­ни мислители, писатели, оратори и изобретатели са из­живели сами този закон на мисълта, въпреки че малцина от тях са схванали причината, която се крие зад това явление. Астралният свят е пълен с превъзходни неизразени мисли, очакващи някой, който да ги изрази и да ги използва. Това е просто намек за една велика истина -нека се възползват тези, които са готови за нея.

По същия начин човек може да привлече към себе си силни, благоприятни мисли, които ще му помогнат за преодоляването на пристъпите на депресия и малоду­шие. В мисловния свят съществува огромно количество натрупана енергия и всеки, който се нуждае от нея, може да изтегли към себе си това, което желае. Всичко е въпрос на отправяне на искане от ваша страна. Натру­паната в света мисъл е ваша - защо да не я поискате и да не я получите?"

Текст е от книгата "14 урока по философия на йога и източен окултизъм", гл. "Динамиката на мисълта" - края на главата. Автор е Йоги Рамачарака.

В цитата под "астралния свят" се имат предвид не само по - долните подразделения на астралната област, но и по - висшите области на живота. Това е обяснил авторът, за използваното от него в книгата словосъчетание "астрален свят".

Доколкото съм запознат, идеите винаги са си съществували, винаги си ги е имало - те не са били създадени никога от никого( нито в астралния, нито в който и да е било друг свят). Но биха могли да бъдат доловени от астралният свят, както се твърди в по - горния откъс.

"Според древногръцкия философ Платон, всяко нещо е свързано с някаква невидима и чиста идея, която то частично изразява в материалния свят. Конкретното физическо материално нещо само въплащава идеята за еди какво си, но те не успява да я изрази напълно, а я изразява частично. Розата само частично изразява идеята за "розността", коня пък изразява донякъде идеята за "конността", добрия човек идеята за "добротата". Всяко нещо е свързано с определена идея, която то частично изявява. Теорията на Платон е свързано с изразяването на Бог, за което говорех в темата "БОГ!". Всеки от нас го носи в себе си, като смисълът на живота е все по - пълно да го изразявяваме :

"Ние вече видяхме, че всичко конкретно има за свой идеал все по-пълното проявяване и реализиране на своята идея. Пълнотата на битието, това е върховната крайна цел на всичко съществуващо, това е върховният идеал на битието или неговото върховно добро. А щом е тъй, значи все по-пълното реализиране, на която и да било идея води към осъществяване същевременно на доброто с добро. Доброто по този начин се явява цел на целите, идея на идеите, царица на света на идеите, първа причина на всичко съществуващо, то е основа и смисъл на всички останали идеи: като абсолютен идеал, тя обгръща сумата на всички идеи, обединява ги в едно.Никой красив предмет не е пълно въплъщение на красотата-има проценти на некрасиво в себе си, но красотата, като идеи е чиста и безпримесена."

Още информация, тук :

http://svyat.com/учение-за-идеите/

Чел съм за случаи в науката, когато двама изследователи, работейки отделно един от друг, и неподдържайки връзка един с друг, почти едновременно извършват едно и също научно откритие. Дали това е случайно или може би и двамата са доловили една и съща идея ? Пример за такъв случай :

През 1886 год.американския студент Чарлз Мартин Хол и френския инженер Пол Луи Тусен Еру независимо един от друг открили един и същи метод за получаване на алуминий-чрез разлагане на алуминиев окис (предварително разтворен в стопен криолит) с електрически ток.

Източник :

http://forum.abv.bg/...ndpost&p=478412

"Материалистът няма да допусне, че мислите, породени в нас от Природата, всъщност вече се съдържат в нейното същество. Той си представя, че ние вливаме своите мисли в Природата.

През Средновековието розенкройцерите имаха навика да поставят чаша с вода пред новопослушника и да му казват: "Тази вода не може да бъде в чашата, ако някое същество не я поставило там". Така е и по отношение на идеите, които намираме изразени в Природата. Те трябва да се били вложени там от божествените Интелигенции, от служителите на Логоса.

Мислите, които извличаме от Вселената, всъщност са вече там. Всичко, което ние създаваме, се съдържа вече някъде във Вселената."

"Езотерична Космология", Рудолф Щайнер.

Мировият Учител Беинса Дуно ( Петър Дънов) също е говорил за това, че ние не създаваме мислите, а че те идват от други светове, преминават през други същества преди да достигнат до нас. Срещал съм тези негови изказвания в сборника "За силата на мисълта", съставител д-р Светла Балтова.

Бихте могли да задавате въпроси по темата, да поправяте, да допълвате.

Edited by Христо
Link to comment
Share on other sites

Глупости са това. Не бързайте да ме ...Глупости са за мен. Аз съм просто човек.

Идеите не съществуват в готов вид. Никъде в пространството не седи конкретна идея, която да бъде уловена от откривателя й. Не вярвам, че нещо си е поставило в пространството идеята за възможното проявление на : самолета, влака, оръжието, совалката.

"Тази вода не може да бъде в чашата, ако някое същество не я поставило там"

Това е факт, но защо висшите интелигенции ще принуждават човечеството да открие, че водата може да се постави в чаша!? Не мисля, че някой ни ограничава по този конкретен начин. Истината е по - проста. Водата си стои. И ние сме свободни да измислим чаша, за да я поставим в чаша. Да измислим басейн, за да поставим в басейн. Водата е тук, за да проявим дадената ни възможост къде да я сложим, но ние не сме ограничени в избора си къде да я сложим, не и по такъв конкретен начин.Според мен ние сме ограничени до някаква степен. Няма в бъдещето нищо материално поставено. Материализмът е наше дело.

Слаб съм когато говоря за духовното пред други личности, но все пак.

Бог е сътворил дух. Качества на духа. Някак си не вярвам в Бог материалист, който постави в пространството възможното провление на пистовия мотор, прахосмукачката, дистанционното ... Бог изгради една ограничена материя. Земята с нейните богатства. Даде ни възможността да открием тези богатства и да ги използваме както сметнем за добре. Даде ни алуминий, даде ни и желязо. Факт. Но Бог не постави в пространството самолета или пък танка. Бог ни даде правото да проявим духът си свободно, не постави нищо материално ( определен предмет, определена химична реакция, определена идея), което да бъде открита от нас. Постави водата, а ние измислихме подводницата. Постави земята, а ние измислихме багера. Желязната руда не носи идеята, че може да се превърне в нещо повече.Нищо не носи. Тя просто си седи в недрата на Земята. Идеята носим ние. Понякога добра, а понякога зла.

Оттам нататък ние сами измислихме златните накити, диамантените пръстени, палтото от бяла мечка. Някак си много нисша ми изглежда интелигенцията, която постави пред нас идеята, че лисицата може да седи и на врата ни!

Вярвам, че има Бог. Ние сме под него. Не изключвам възможността за проявата на друг живот съществуващ едновременно с нашия. Дори съм склонен да вярвам, че има по - висши създания от нас. Вярвам в извънземното съществуване. Но не вярвам, че висшите същества дирижират разумът ни. Не и по този материалистичен, строго определен начин.

Link to comment
Share on other sites

Дам, идеите не са птички, които се хващат. На мен ми се е случвало да достигна до някакво откритие, което вече съществува, но всъщност съм разполагал вече с природните закони, дори само и от опит, за да ги ползвам, т.е. не от нищото е кацнала птичката на рамото ми.

Бихте могли да дадете съвети как хората по - лесно да получат идеи/отговори за неща, които ги вълнуват.

Да си ползват главата по-често.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Христо

Това е факт, но защо висшите интелигенции ще принуждават човечеството да открие, че водата може да се постави в чаша!? Не мисля, че някой ни ограничава по този конкретен начин.
Не ни принуждават, не ни ограничават. Ние сме си ограничени и се разгръщаме, проявяваме по един или друг начин.

Постави водата, а ние измислихме подводницата. Постави земята, а ние измислихме багера. Желязната руда не носи идеята, че може да се превърне в нещо повече.Нищо не носи. Тя просто си седи в недрата на Земята. Идеята носим ние. Понякога добра, а понякога зла.
Ние в действителност нищо не измисляме. Всичко съществува като варианти, житейски варианти и евентуално някои от тях се реализират.

Но не вярвам, че висшите същества дирижират разумът ни.
Те могат да ни влияят, но от нас зависи дали и доколко ще се поддадем.
Link to comment
Share on other sites

Това е факт, но защо висшите интелигенции ще принуждават човечеството да открие, че водата може да се постави в чаша!? Не мисля, че някой ни ограничава по този конкретен начин.
Не ни принуждават, не ни ограничават. Ние сме си ограничени и се разгръщаме, проявяваме по един или друг начин.

Постави водата, а ние измислихме подводницата. Постави земята, а ние измислихме багера. Желязната руда не носи идеята, че може да се превърне в нещо повече.Нищо не носи. Тя просто си седи в недрата на Земята. Идеята носим ние. Понякога добра, а понякога зла.
Ние в действителност нищо не измисляме. Всичко съществува като варианти, житейски варианти и евентуално някои от тях се реализират.

Но не вярвам, че висшите същества дирижират разумът ни.
Те могат да ни влияят, но от нас зависи дали и доколко ще се поддадем.

Май отново ще " поспорим ", а !? ;)

Link to comment
Share on other sites

Ами нали и аз казвам същото, че сме ограничени до някаква степен, но не и по този конкретен начин. Житейските ситуации ги измисляме ние, а не нещо друго. Човешките качества са Божие дело, а не творенията на човешките качества! Имаш в себе си много чувства, а това как ще ги развиеш си е твое право. Какви са и кои са тези сили, които ще поставят пред мен 1000 строго определени идеи, по които да действам в дадена ситуация!? Въобще не вярвам, че в пространството виси идеята, че огъня може да се използва за унищожение!? Кой е този Бог, който ще постави подобно творение пред човека!? Нито пък, за да стопли премръзналия скитник. Бог сътворил хората, като им дал качества. С тези качества хората сътворяват света. Такъв, какъвто е днес. Такъв, какъвто е бил преди години. Бог е нематериалист! Бог не залага пред нас мини, които ние откриваме. Ние откриваме това, което ограниченият ни ум може да открие.

Човешките добродетелите не могат да се пипнат, те са невидими, мислите ни също са невидими. Всичко, което е невидимо е Божие дело, а онова, което е видимо наше дело. Изключвам хората и природата, защото те се Божие дело, но оттам нататък всичко, което може да се пипне е наше дело. Оръжията за масово унищожаване, лекарствата против неизлечими болести. Или силата над нас постави лекарствата пред нас, постави и калашника!? Или Бог създаде дървото, за да го отсечем и ръгнем в печката. Не, не. Бог създаде дървото, а ние създадохме от дървото какво ли не. Въпрос на вярвания, сам го каза.

Аз вярвам, че това, което с ограничената си свобода създадем на Земята след смъртта ще е нашето досие. И Бог няма да възнагради човека понеже построи храм Божи, нито пък ще възнагради художника, който със завидно майсторство иконографиса храма, не ще възнагради и майстора, който позлати купола. Ще ги възнагради много ясно, но не заради красивото изкуство, което сътвориха. Ще ги възнагради, защото мислите им бяха чисти. Мислите ще награди, а пред материалното ние ще се покланяме, защото сме материалисти. Ние, а не Бог!

Link to comment
Share on other sites

Guest Христо
пред мен 1000 строго определени идеи, по които да действам в дадена ситуация!?
Никой нищо никога не ти е поставял. Запознай се с тази теория и по - добре тогава пиши. Идеите са вечни и несътворени, идеите (вариантите) са проявление на Бог. Всичко е Бог.
Link to comment
Share on other sites

пред мен 1000 строго определени идеи, по които да действам в дадена ситуация!?
Никой нищо никога не ти е поставял. Запознай се с тази теория и по - добре тогава пиши. Идеите са вечни и несътворени, идеите (вариантите) са проявление на Бог. Всичко е Бог.

Това че ти се запознал с тази теория от цитати и извадки не мисля, че те прави повече запознат от мен.

Пиша по начина, по който усещам нещата, а дали е вярно или не ще се разбере по - късно. Нито ме е срам да съм глупав в очите на другите, нито имам за цел да съм фактор. Чети какво пишеш, чети аз какво пиша, за да избегнеш противоречието със себе си.

Идеите са проявление на Бог! Нали това казвам, но не конкретизирани идеи. Ти пишеш това, което и аз, но или не ме разбираш или не можеш! Идеите са Божие дело, а реализираната идея - човешко дело. Идеите, които носиш в себе си са плод на твоето въображение. Идеите и въображението са Божие дело, а начина, по който ще реализираш въображението и идеята си е израз на свобода ти, също ограничена, дадена ти също от Бог.

Ти го казваш сам! "Идеите са вечни и несътворени ". Това ти мнение обезмисля позицията, към която се придържаш. Щом идеята е вечна и несътворена кой ще я сътвори? Ами човека, а не Бог! Хем ми опонираш; хем си на моето мнение. Идеята не е конкретизирана, а несътворена.

Водата си стои. И ние сме свободни да измислим чаша, за да я поставим в чаша. Да измислим басейн, за да я поставим в басейн. Водата е тук, за да проявим дадената ни възможност къде да я сложим, но ние не сме ограничени в избора си къде да я сложим, не и по такъв конкретен начин. Няма в бъдещето нищо материално поставено. Материализмът е наше дело. Как така стана, че идеята е и несътворена, но и сътворена? Щом е несътворена ния ще я сътворим. Щом е сътворена ние няма нищо да сътворим.

Последно. Идеите сътворени ли са или несътворени? Как така откриваме нещо несътворено, а в същото време несътвореното не е наше дело!?

Link to comment
Share on other sites

Guest Христо

Това че ти се запознал с тази теория от цитати и извадки не мисля, че те прави повече запознат от мен.
Запознал съм се с тази теория не само от извадки, но и от цели книги.

Пиша по начина, по който усещам нещата,
Хуу де.

Чети какво пишеш, чети аз какво пиша, за да избегнеш противоречието със себе си.
Ъ.

но или не ме разбираш или не можеш!
Ай стигъ бе.

Идеите са Божие дело, а реализираната идея - човешко дело.
Идеите не са божие дело. Никога не са правени от никого. Винаги си ги е имало. Реализираната идея е човешко дело, но в същото време може и да е божествено дело ( ако под бог в конкретния случай визираме някакви по - висши от нас същества, които са ни повлияли да реализираме съответната идея). Но пък и човекът е проявление на Бог, действията му са проявление на Бог. В най - широк смисъл, абсолютно всичко е Бог и Бог е абсолютно всичко и няма как нещо да не е Бог.

Идеите, които носиш в себе си са плод на твоето въображение.
Това че измисляме нещо е илюзия на ума. Всичко си го има, измислено е дет` се вика ( само дето никога не е било измисляно, ами винаги си го е имало).

Щом идеята е вечна и несътворена кой ще я сътвори? Ами човека, а не Бог!
Никой няма да я сътвори, никога не е била създавана. Несътворена е, защото никой никога не я е измислял. Но винаги си я е имало. Винаги е съществувала. Винаги е била съществуваща. Затова е несътворена, няма дата на сътворение, не е резултат от нечии размисли.

Водата си стои. И ние сме свободни да измислим чаша, за да я поставим в чаша. Да измислим басейн, за да я поставим в басейн.
Ние си мислим, че измисляме - всъщност, по един или друг начин достигаме до тази идея, но ние не сме я измисляли, защото тя си е съществувала, преди нас, преди да почнем да се опитваме да измислим еди какво си.

Водата е тук, за да проявим дадената ни възможност къде да я сложим,
Водата просто си я има. Какво ще проявим или не си е наша работа. Материята вода не е била създадена, за да имаме възможност ние да правим еди какво си. Тя е една реализирана идея, която идея никога не е била създавана и нейното съществуване не е продиктувано от постигането на даден резултат/цел, просто си я има.

Материализмът е наше дело. Как така стана, че идеята е и несътворена, но и сътворена? Щом е несътворена ния ще я сътворим. Щом е сътворена ние няма нищо да сътворим.
Материалистичното мислене и материалистическият начин на живот са проявление на идеи, проявление извършвано от нас хората ( в по - широк смисъл извършвано от Бог), но материализмът никога не е бил измислян, винаги си го е имало. Хората прилагат нещо съществуващо и несътворено (тоест нещо дето никой никога не е измислям, не е сътворявал, защото то няма начална дата на съществуване). Съществуват житейски варианти, хората избират какво да приложат, какво да обективизират ( в по - широк смисъл Бог избира, защото Бог е абсолютно всичко; а според някои изборът е илюзия, някои смятат изборът за привидност и вярват в предопределението на всичко).

Как така откриваме нещо несътворено, а в същото време несътвореното не е наше дело!?
По един или друг начин идеите достигат до умовете ни. Edited by Христо
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...