Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Осакатяване в Библията ?


Guest Христо

Recommended Posts

Знам за един човек (последовател на Сажаджа йога), който смята, че в Библията Христос призовава към буквално самоосакатяване на съгрешилите. Какво ви е мнението по въпроса ? Публикувам по - голямата част от кратката дискусия. Ще означа с Т., събеседникът с когото спорех, който е автор на темата и смятам, че се говори за истинско осакатяване (а не знам той самият да се е осакатил, явно ще да е много праведен ;).

Веднъж Орлин ми беше писал, че някои йоги са си вадили очите. Ето и един разказ на Елин Пелин в тази посока :

"ОЧИТЕ НА СВЕТИ СПИРИДОН"

http://balgarin.brav...za/spiridon.htm

Ето и цитати от дискусията :

Т. каза :

ДАЛИ ХРИСТОС Е ИМАЛ НАИСТИНА ТОВА ПРЕДВИД?

Предполагам сте чели нещо за Христос.

На едно място той казва:

28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.

29. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената огнена.

30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената.

Познавате ли човек, който има така дисциплина, каквато е описал Христос?

Трети събеседник :

КАКЪВ СМИСЪЛ ИМА ДА ИЗВАДИШ ДЯСНОТО СИ ОКО И ДА ОТРЕЖЕШ ДЯСНАТА СИ РЪКА, СЛЕД КАТО НИ ОСТАВА ПО ЕДНО ОКО И ПО ЕДНА РЪКА.

ЗА МЕН ТОВА Е ПОКАЗАТЕЛНО, ИСУС НЕ ГОВОРИ БУКВАЛНО.

Т. каза :

Това е за да не се трупа лоша Карма.

Аз казах :

Добре че не е съветвал да убият обекта на изкушение с камъни или пък да го увият с парцали като нинджа. ninja.gifteeth.gif

Т: каза :"Това е за да не се трупа лоша Карма."

Аз : Кое ? glasses.gif Да се осакатиш ли трябва, за да не трупаш лоша карма или Исус е говорил в преносен смисъл за да не се трупа лоша карма. glasses.gifНе бих прибегнал до неговите методи. teeth.gif

Сега виждам, че събеседникът ми, админ на групата, май е изрязъл част от темата. Бях му обяснил, че едва ли Исус би искал хората да се осакатяват буквално, че ако си отрежеш едната ръка, как после ще си отрежеш другата (ако те изкушава), или пък ако си без ръце, как ще си махнеш очите. Казах, че подобни съвети едва ли са буквални, иначе биха били много нехуманни (особено за дадени от Христос). Че желанията може да си останат, дори и да се осакатим, защото произходът им не е в плътта, че може да останат да съществуват в нас и дори да се лишим от съответните органи. И че се иска вътрешна работа, че Христос е имал предвид отстраняване на недостатъци, а не на телесни части.

Т. беше казал, че едно пожелание на човек, можело да му струва еди колко си живота страдание, та затова видите ли било по - добре да са осакати. Тогава му зададох въпроси свързани с него самия, казах му, че едва ли толкова лесно се постигат страдания за много животи, че е нормално човек поне веднъж в живота си да пожелае - неща в тази насока му писах. Питах го как е изчислил броя животи, които ще трае наказанието :D - споменах му, че пожеланието може да е с различна сила, че Учителя Дънов е казал, че ако Бог тръгне да наказва всички хора дето крадат и лъжат, светът ще се напълни със сакати хора, а Бог не иска това. Възможно е и в някоя друга тема да сме си писали някои неща, но поне в тази, от която взех цитатите, не виждам съответните реплики.:)

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Честитито Рождество Христово и честит имен ден от мен Христо.Заглавието на темата ме провокира да те попитам ? Точно днес в един от най-светлите дни в годината как ти хрумна да зададеш подобен въпрос?

Линк към коментар
Share on other sites

Някои нарочно провокират с подобни текстове, за да компрометират Христовото учение. Греховете действат първо в ума. Каквато и част от тялото си да махнем, това няма да ни спаси от грешни желания. Много неща в Библията са казани в преносен смисъл, предадени са с притчи. Колко лишен от разсъдителност трябва да е някой, за да ги приеме буквално?!

В Сахаджа йога се проповядва бързият път, който не е верният. В тази система, както и някои други, се води открита война срещу християнството.

"Матей" 7:13,14: "Влезте през тясната врата, защото широка е вратата и просторен е пътят, който води към смъртта, и мнозина са онези, които минават през тях. Понеже тясна е вратата и тесен е пътят, който води към живота, и малцина са, които ги намират."

Линк към коментар
Share on other sites

aiia :

Честитито Рождество Христово и честит имен ден от мен Христо.Заглавието на темата ме провокира да те попитам ? Точно днес в един от най-светлите дни в годината как ти хрумна да зададеш подобен въпрос?

Идеята за темата ми е от преди време - просто днес се е случило да я пусна (и не чувствам лошо в това).

Честито Рождество и на теб.

Латина :

В тази система, както и някои други, се води открита война срещу християнството.

Човекът е говорил против християнството и Библията в сегашния им вид. Но иначе харесва Христос, цитирал е не едно негови изказвания, които му допадат (тоест изказвания, които са на Христос според Библията). Към Христос е позитивно настроен. :)

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Значи има надежда за твоя събеседник, щом се старае да разбере вътрешния смисъл.Нямах предвид конкретно него, а "духовното" течение, към което се е присъединил понастоящем. Изумително е също, че например Православието официално е против Учението на Петър Дънов, а мнозина от православните християни и някои свещеници ползват молитви, дадени от него, намирайки ги много хубави.

Посетих семинар на сахаджа йога веднъж. Оказа се, че съм напреднала, щом усетих тръпнене от върха на главата към дланта си. Ле-ле-е, колко лесно било! Научих и как се дават дарения. Да не пропуснем колко погрешни, трудни и бавни са другите учения, само сахаджа предлага просто решение за духовно издигане в съвременния забързан свят. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

а мнозина от православните християни и някои свещеници ползват молитви, дадени от него, намирайки ги много хубави.
Не знаех.

само сахаджа предлага просто решение за духовно издигане в съвременния забързан свят. ;)
И на мен ми се стори много опростено и лесно това дето предлага този човек.:)
Линк към коментар
Share on other sites

Знам от приятелка, чийто дядо е бил свещеник. В духовния свят не се делят като нас тук. Познавам също мнозина, сред които и аз, които с единия крак са в православието, с втория - в Учението на Беинса Дуно. Смятам, че с втория правя крачка напред. Веднъж влязох в църква и нямах пари за свещичка, както се изискваше, а свещеникът ми каза: "Няма нужда от свещи, да се помолим!".

Бащата на Петър Дънов тръгнал да става монах, но го върнали от път и му казали, че от него ще се роди "велик православен водач". Чрез него е било свалено новото знание, когато му е дошло времето. Колосално знание. Целият му живот е низ от чудеса и аз искрено вярвам, че неговото дело ще бъде признато.

Учения от типа "Пипни ме тук, пипни ме там", "Дай пари да ги изям" не водят към Истината. Недоумявам защо имат толкова последователи, като самите им водачи често изглеждат смехотворни, лъжливи, алчни, даже кръвожадни.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...