Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Предрожденно възпитание - Пренатално възпитание


Recommended Posts

Здравейте,

Съвременната наука е доказала, че е възможно възпитанието на детето да бъде започнато още преди да се е родило. На запад, а все повече и в България, започва да се изучават методите за пренатално (предрожденно) възпитание.

Имате ли някакъв опит в тази област?

Какви методи трябва да се използват от бременната?

Линкове към статии на английски по темата?

Някои статии на български:

Бременност. Предродово възпитание.

Пренатална Психология

Едно ново разбиране за майчнината обич

Възпитание, което започва преди раждането

Пренаталното образование - образование на бъдещето?

Проект: Пренаталното възпитание - ново отношение към създаването на човешки живот

Мисията на майката

От Форумите:

Моментът на зачеването

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Привет Иво,

Образованието на едно дете май започва далеч преди да е заченато ;), но целенасочените усилия по време на бременността и в ранното детство определено са решаващи за подрастващите.

Колкото повече грижи се полагат толкова по-добър ще е рзултата. Добре е обаче да не се прекалява.

Макар и с риск да се отклоня малко от темата мисля, че появяването на "малкото човече" показва повишената нужда от внимание и насочване на повече енергия под каквато и да е форма. Според мен достигането до съзнание, че възпитанието на малките деца формира бъдещото човечество е ключов момент в духовното израстване на човечеството.

Надявам се да не ви е прозвучало прекалено философски :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

При мен се получи обратното - когато забременях, започнах да проявявам интерес към беседите на Учителя. Преди това не съм изпитвала нужда, подминавала съм книгите му на Славейков без да ги разгърна дори. Явно малката душица в мен ме подтикна...Когато пусках музиката на Учителя, която си бях изтеглила от и-нет, бебето се размърдваше в корема ми! :whistling: Кръстих я Ева.

Друго по темата не мога да кажа, всичко е казано - колко е важно бременната да е спокойна, да се разхожда сред природата, да се храни правилно и да общува с детето вътре в нея...Друг е въпроса доколко това е приложимо в условията, в които живеем...но човек когато иска, намира начини.

Аз родих едно много спокойно и лъчезарно детенце, сега е на една година, дано успея да го възпитам правилно.

Другото, което забелязах е, че всичките ми цветя растат като луди откакто забременях! :thumbsup2: Примерно бях си засадила босилек от семена, и част от разсада дадох на роднини, нямаше нищо общо с моя месец след това - техният един малък с дребни листенца, а моят беше огромен! Янво е истина, че при бременни и кърмачки растенията се чувстват много добре!

Link to comment
Share on other sites

Здравей Лилия,

Радвам се за теб и за маничето, което си имаш. :thumbsup:

Малко литература на български има по въпроса за пренаталното (и след наталното) възпитание от духовна гледна точка.

Наскоро излезе дна книга, която бих искал да ти препоръчам.

Казва се: "Възпитание, което започва преди раждането" от Омраам Микаел Айванхов (Михаил Иванов).

Прочетох я цялата на един дъх и много ми хареса. :)

Надявам се, че ще ти бъде полезна и на теб.

Поздрави,

Иво.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 4 weeks later...

Странното е че и мен детето ми ме възпитаваше от самото му зачатие.Оттогава както казват моите познати првъртях(но аз не мисля така)спрях да ям месо и започнах да чета много за П.Дънов, но не спрях само с това.А всичко около него кой знае защо е свързано с Юпитер и числото 3.Така че аз мисля взаимно се възпитават и майката и детето.Информацията която приемам докато го нося също е храна за него,духовна и необходима за правилното му развитие.Това накратко мога да кажа по темата от собствен опит.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Още от зачеването се осъществява връзката на духа с тялото. С развитието на плода се втвърдява и перисприта ( свързващото звено между дух и тяло ), но поради засилващата се връзка - съз залиняването на общото съзнание, започва развитието на частното ( за съответното тяло ). Поради тази причина мислите и чувствата на родителите се налагат на детето в период на бременност. Неправилно е да се мисли обаче, че само майката оказва това влияние. И бащата...

Моето мнение.

Link to comment
Share on other sites

Привет

Аз също съм чела че характера на детето започва да се оформя още при самото зачеване, че чувствата и мислите на родителите в този момент оказват влияние на бъдещото човече. По време на бременноста дори въздуха който диша тази жена може да се важен, хората с които ще се среща ще оказват влияние на плода музиката който слуша.

Родителите ми са живели 1- 2години в Смолян и аз съм родена там, и от бебе съм яла дамашно кисело мляко, хуманата не ми е понасяла.Не знам дали това е причината толкова много да обичам планината и киселото мляко, но се радвам че това са все полезни неща :feel happy:

Така че според мен дори самото зачеване на бъдещото ви потомство си е отговорна работа, така че бъдещи майки и татковци внимавайте

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Здравейте. :))

Радвам се че темата е повдигната.

Радостта ми е още по-голяма защото преди броени дни разговаряхме по тази тема с приятели. Те се занимават с лечителство и се сблъскали с проблем при един от пациентите си. Оказало се е, че нещо преживяно по време на бременността на майката се е отразило върху вече възрастния човек като се проявява чрез здравословен проблем.

Та въпросът, който се оформи по време на разговора беше - може ли чрез регресия на майката да се неутрализира преживения от нея страс и чрез това да се облекчат проблемите на вече порасналото "дете".

Ще съм много щастлива ако ни дадете съвет по този върпос.

С Уважение

Link to comment
Share on other sites

Та въпросът, който се оформи по време на разговора беше - може ли чрез регресия на майката да се неутрализира преживения от нея страс и чрез това да се облекчат проблемите на вече порасналото "дете".

Здравей Дрона,

Въпросът е много добър. Защо не отвориш нова тема за регресията? Мисля, че би се завързал интересен разговор.

Според мен може да се помогне на порстналото дете като самото то се подложи на регресия. Има съвременни изследвания, които показват, че детето буквално чува, вижда и възприема това, което се случва с майката и около нея по време на самата бременност и даже по време на раждането. Добре би било обаче да се намери опитен психолог, който да извърши регресията. Ако човека по някаква причина се притеснява да се подложи на регресия, могат да се използват комбинация от медитативни и психологични техники, за да се търси преживяване и осъзнаване на момента, който е отключил проблема. Възможен е и подход - регресия и на майката и на порастналото дете - това също е добър вариант в случай, че и двамата са отворени за подобен вид подход. Въпроса обаче, който може би трябва да обсъдим в нова тема за регресията, е има ли опитни специалисти по регресия в България. Също би било интересно да обсъдим що е регресия, с какви механизми работи, как би могла да помага на хората и т.н.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти Иво.

Отговорът както го даваш ще го разпечатам и ще го предам на моите хора.

По повод нова тема за регресията - няма проблем. Но моля да се има предвид, че аз лично нямам никакъв опит в тази сфера.

Още веднъж - благодаря.

Приятна вечер.

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Здравейте Приятели на Портала, :):sorcerer:

:)

темата е чудесна!!!!!!!

аз самата имам две деца, но тогава нямах нужните знания. Знам, че в древността елините са обграждали бременните жени с красота и хармония. Бъдещите майки са се разхождали сред красиви паркове, в които са бликали водоскоци и са пеели прекрасни птици, слушали са музика от арфа /оттам произлиза и името ОРФЕЙ/, хранели са се с отбрани гозби/имам предвид подходяща за детето храна-пълноценна!/. Чели са най-прекрасната поезия, която е била създадена.

А древните индианци са започвали да броят възрастта на човека не от деня на раждането му, а са прибавяли и 9-те месеца в утробата.

Да даде Господ повече ангелчета :angel: да бдят над бъдещите майки, за да се раждат прекрасни, умни, здрави и щастливи деца, ОБИЧАНИ. Мисля си, че НАЙ-ВАЖНОТО за едно същество, което се готви да дойде на Земята е да бъде ОБИЧАНО, ИСКАНО и тогава и майката и детето ще се справят, каквото и да им се случи. "Любовта е по-силна от смъртта". Сега знам, че това е периодът, когато майката е наистина БОГОПОДОБНА, защото тя ТВОРИ и тези 9 месеца ще имат съдбоносно значение за детето. Всичко, което тя направи в този период се отпечатва върху душата на детето. Оттук и голямата отговорност и разумност на майката, но БЕЗ страх, а съвсем естествено да се случват нещата.

Знам също, че ОТГОВОРНОСТТА на майката за детето е много по- голяма от тази на бащата. Затова е важно тя да взема решенията- например детето да се лекува с хомеопатия, да е вегетарианец- а не някой друг. Важно е тя да си отстоява мнението и то да е съобразено с Новия живот.

Искам да ви поздравя с една песен от Учителя, която си тананикам тия дни. :whistling:

"Всичко в живота е постижимо, когато времето е добро и ний сме разумни. Защото Доброто е ОСНОВА, а РАЗУМНОСТТА ЦЕЛ, с които Духът ГРАДИ БЪДНИНИ, БЪДНИНИ, ВЕЛИКИ БЪДНИНИ!" :sorcerer:

Благодаря, че имах възможност да го споделя с вас! Светли майски дни! Бъдете радостни и щастливи, и усмихнати!!!!!!!!!! :king:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Благодаря ти за всичко което споделяш - то идва от душата ти...знанията са си знания - никога не е много късно да променим нещата към по - добро...важно е осъзнаването , което води към мъдростта и правилното приложение.....защото това е безкрайно важно...споделянето +четенето му+преживяването и осмислянето му...то вече работи на клетъчно ниво...към/ за и в бъдещите и настоящи майки.....

Мисля си, че НАЙ-ВАЖНОТО за едно същество, което се готви да дойде на Земята е да бъде ОБИЧАНО, ИСКАНО и тогава и майката и детето ще се справят, каквото и да им се случи. "Любовта е по-силна от смъртта". Сега знам, че това е периодът, когато майката е наистина БОГОПОДОБНА, защото тя ТВОРИ и тези 9 месеца ще имат съдбоносно значение за детето. Всичко, което тя направи в този период се отпечатва върху душата на детето. Оттук и голямата отговорност и разумност на майката, но БЕЗ страх, а съвсем естествено да се случват нещата.

Знам също, че ОТГОВОРНОСТТА на майката за детето е много по- голяма от тази на бащата. Затова е важно тя да взема решенията- например детето да се лекува с хомеопатия, да е вегетарианец- а не някой друг. Важно е тя да си отстоява мнението и то да е съобразено с Новия живот.

Безкрайно важно е да обгрижваме РАЗУМНО децата! Когато държим връзка с Духа, Той да ни води....тогава....действително:

Всичко в живота е постижимо, когато времето е добро и ний сме разумни. Защото Доброто е ОСНОВА, а РАЗУМНОСТТА ЦЕЛ,

с които Духът ГРАДИ БЪДНИНИ, БЪДНИНИ, ВЕЛИКИ БЪДНИНИ!"

АМИН

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Една прекрасна тема - всяка мисъл, чувство и постъпка на бременната жена се запечатва директно в детето в утробата и му влияе за цял живот. Това е най-важният възпитателен период. Така че като знаем какви са съвременните жени, какъв начин на мислене, живот и емоц. свят имат, нищо чудно откъде идва цялата агресия , животински начин на живот, пошлост и егоизъм. Цялата планета ще се промени за броени поколения когато се разбере важността на бременноста и вътрешният живот на майката по време на 9-те месеца. Защото и най-силният дух няма да може да се прояви в неподходящо тяло. Един груб пример: може ли например духът на Христос да се прояви чрез тяло и мозък на куче? Съмнявам се! Въобще, колкото важен е духът, толкова е важна и генетиката - ген. наследство. Децата са физическо проявление на менталният жовот на родителите си, както и на дядовците и прадядовците си! Така че кръвната линия е толкова важна колкото и духовната... преди това би ми прозвучало глупаво, мислех че съм свободен дух, но не е така - много трудно е да промениш генетичните си предразположености - но е възможно донякъде разбира се! Казва се че жената че спаси света - преди го разбирах като нещо абстрактно - но няма нищо отвлечено - точно бременноста е процесът, чрез който жената ще спаси света ! Трябва да се създадат специални домове за бременни, където те не само да бъдат обгърнати с красота и музика и спокойствие, но и да им бъдат преподавани законите на битието и космическата любов!!! Те трябва да трансформират всяко ниско чувство и разрушителна мисъл - трябва да се научат на това. И тук стигаме до друг въпрос - preconceptional education - защото за да бъдате родителите чисти и висшо вибрационни по време на бременноста , работата върху себе си трябва да започне от училищната скамейка, ако не и от самото раждане. Но най-важните периоди са 9 месеца преди зачеването, когато става привличането на съответен дух, 9 месеца бременност, когато става програморането на новият мозък, иу 9 месеца след бременноста. когатп допълнително се оформят тенденциите в бъдещият живот на детето. А и както сме чували всички:"Липсват му първите седем години", важни са и седемте години, защото духът истински се въплътява в тялото едва след седмата година! Така че и двамата родители трябва да са работили върху себе си далеч преди зачеване на дете, но най-решаващи са тези 27 месца, които споменах по-горе! Това е една цяла нова наука - поне нова за съвремието ни, защото новото е само забравено старо! А света наистина ще спасят жените, защото колкото и чисти да са мъжете и каквото и семе да дават на жените си, ако не е поставено в силна и чиста почва, резултатът ще е нищпо повече от света , такъв какъвто го виждаме сега около нас!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Старите хора са мъдри хора. Под стари разбирам тези, които са живели преди нас, независимо колко дълго са живели. Мъдростта на поколенията се е трупала, но понякога е била затрупвана и скривана. Още преди много години като четях книги, свързани с етнология, вярвания, суеверия и поверия, намерих напътствия за бременната жена. Подготвям съзнанието си от отдавна за това божествено състояние и то ще се случи, когато бъда действително подготвена. Решила съм, че ако бъда благословена да стана майка, повечето от тези месеци да прекарам в планината. Имам къде. Трудно осъществимо е това мое желание, предвид обстоятелства наречени работа, лекарски контрол и т.н., но дори и месец само да успея да се откъсна, ще е от полза. Представяте ли си - сутрин ще ни будят птиците и То ще слуша песента на реката...А наоколо ще мирише на здравец...

Link to comment
Share on other sites

Пожелавам ти го! Да не забравяме и любящия, добрия, здравия, благородния, щедрия, работливия, силния, умен и красив татко! Мисля, че заслужаваш мъж от най-високо качество, дай Боже! :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Най-доброто дете ще роди Новата Ева - съвършено чистата дъщеря на Бога, която се забавлява с живота по цял ден (и цяла нощ). Тя ща роди Спасителя, Вечния Блажен Бог, Учител, Бебето, Небесния Цар. На Земята има място за милиони Небесни Царе защото в божествения цвят всеки е най-добрия, най-красивия, най-здравия, най-съвършенния. Алелуя!

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Във връзка с предрожденото възпитание и влиянието върху плода, как мислите, до кой месец от бременността е препоръчително да се прави секс? Сигурно жените знаят доста по въпроса. Аз никога не съм се интересувал от това засега... не ми се е налагало :) !

Link to comment
Share on other sites

От гледна точка на плода - може да сте сигурни, че въобще не е препоръчителен секса по време на бременността - от начало до край. След като остава недоизяснена другата позиция, могат двамата щастливи бъдещи родители да си се изяснят :P... Естествено ще има и различаващи се мнения, но те няма да са съобразени изцяло и само с възникващия нов физически живот...

Link to comment
Share on other sites

Въпрос към Венци - какво му пречи на плода любовта между майка му и баща му - нали точно секса е причината да го има в утробата и да расте все пак - ако говорим за похотта по време на секса - ами, да има я, но има и Любов, смесени са нещата - така сме направени - Венци - ти можеш ли да издържиш девет месеца без секс - но без никаква негова форма? Аз не мога, поне засега... Според мен повечето двойки правят секс и по време на бременноста, дори и духовните такива...! Просто трябва да е умерен, както и преди това...може би, не знам какво е мнението на Учителя Беинса Дуно по такъв въпрос например - понякога ми се струва че Учителите - тези с голямо "У" ппоради прекалено висшата позиция на гледната си точка силно недоразбират, недоосъзнават процесите протичащи в обектите си на обучение - на хората на които говорят - защото ако просто игнорираме секса, а не го трансформираме, резултата ще е явна тежка невроза и психопатия! Досега най-ясно и от позицията на златната среда мнение по въпроса съм срещал в лекциите на Михаил Иванов, не и на Петър Дънов. Както и да е - бъдете здрави!

Link to comment
Share on other sites

Учителя ни казва Идеалното, което идва. Защото така сме направени, че докато не ни е всичко идеално нямаме мир. Това дали е правилно нещо или не се отнася към Стария Завет. В Любовта може ли да има правила? Може ли за Бог да има правила? Трябва да се обичаме - от това ще се роди бебе, а бебето не може да има проблеми, понеже то е чисто. То се забавлява. Мисли от типа - горкичкото то, как да му помегнем, как да го възпитаме, че да му е добре са от старите, слабите, глупавите. Лошо ли е да си глупав? Не, но е по приятно да си вечно интелигентен като... бебе. :)

Link to comment
Share on other sites

Aми да - Кришна имал 16 000 гопи(краварки) за приятелки, ако не се лъжа - голям любовник ще да е бил. Е, може и символично да е казано. А защо тогава щом толкова се набляга на импулсивността и естествеността в Кришна Съзнание, от позицията на които говориш, Петър, защо тогава там се препоръчва целомъдрен живот(брамачария) на несемейните, както и регулиран такъв на семейните? Защо има строг дневен режим, правила за държание между половете, например да не се докосват? Според мен този тип поведение цели една Вътрешна естественост и импулсивност, за сметка на външните норми и ограничения. А за импулсивността на възпитанието на децата, което започва от стомаха на майката, а дори и преди това - такава импулсивност могат да имат само светци, и тъй като повечето хора не са светци, трябва да бъдат научени на простички правила за устройството на собственото им съзнание, за ръководството му и насочването на импулсите на по-низшата му част, свързването им с по-висшата, божествена част на съзнанието, с "Кришна Съзнанието", както може би ти би го нарекъл. В бъдеще ще се появят цели институти за пренатално обучебие, ще се изучава като отделна университетска специалност, ще има специално домове за бременни - и това ще промени света драстично - защото ще промени хората... !

А, още нещо - Идеалното - според мен Идеалността не съществува - има Реалност - и за да стигнем до по-висшата Реалност, трябва да тръгнем от позицията на нашата малка "каквато е" реалност, иначе винаги ще строим въздушните кули на Идеалността, ще преследваме моркова, вързан пред нас, за да вървим напред, но никога няма да го стигаме!

Link to comment
Share on other sites

Лошо ли е да си глупав? Не, но е по приятно да си вечно интелигентен като... бебе.

И все пак разсъжденията на Петьо за бебетата много ми харесват!

Приятелски поздрав! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...