Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пчелите – идеал за човека


Recommended Posts

Учителя казва, че трябва да се поучим от пчелите и начина, по който те организират своето общество – своите отношения помежду си, спрямо общността, спрямо Природата, спрямо Живота... Не мога да цитирам точно, но мисля, че на всички ни е известно, че в някоя от беседите / лекциите Учителя обяснява, че пчелите не са от този свят, а от по-горен и са тук, само за да ни научат как да работим за Цялото, как да живеем задружно в мир и хармония. А както знаем, докато ни учат на това, свършват всъщност една от най-необходимите и полезни работи на Земята, без която ние, човечеството, на практика не бихме прокопсали и година.

Ако искате, може тук да поразсъждаваме над този въпрос, стига, разбира се, вече да не е обсъждан някъде другаде из форума :)

Link to comment
Share on other sites

А както знаем, докато ни учат на това, свършват всъщност една от най-необходимите и полезни работи на Земята, без която ние, човечеството, на практика не бихме прокопсали и година.

Коя е тази работа? Само информативно, аз съм алергичен към мед.

Link to comment
Share on other sites

Пчели се нарича надсемейство насекоми от разред Ципокрили. Представителите му наброяват над 20 000 вида. Срещат се на всички континенти, с изключение на Антарктида. Пчелите са се приспособили да се хранят с нектар и с полен. Нектарът е източник на енергия за насекомите, докато поленът е източник на белтъчини и други ценни хранителни вещества. Притежават дълго хоботче, което се използва за изсмукване на нектара от цветните растения. Дългите антенки на главата са съставени от от 13 сегмента при мъжките и 12 - при женските. Всички имат две двойки крила, задната двойка е по-малка от предната. Само сред представителите на няколко вида на единия пол или на индивиди от различни обществени групи крилата са малки и правят полета почти невъзможен. Голяма част от пчелите са слабо изучени. Дължината на тялото им варира от 2,1 мм при вида Trigona minima до 39 мм при вида Megachile pluto, обитаващ Индонезия.

Голяма част от тях са опрашители на цветните растения. Характеризират се и с интересна организация на семейството, като някои от тях живеят на малки групи от по десет, други – сами. В едно гнездо могат да съжителстват до 80 000 пчели. Най-съществената особеност на гнездото са клетките, по-голямата част от които са свързани и образуват пита. Всяка клетка е с шестоъгълна форма. Тази форма е особено устойчива и за изграждането й са необходими по-малко восък и енергия, отколкото - за която и да е друга. В някои от клетките се съхранява храна - прашец и нектар от цветята. Тук нектарът се превръща в пчелен мед. Всички яйца се снасят от пчелата-майка (царица). Тя снася по едно яйце във всяка клетка, а пчелите работнички се грижат за него.

Пчелите, подобно на мравките, представляват специализирани форми на осите. Предшествениците на пчелите са оси от семейство Crabronidae, които представляват хищници хранещи се с други насекоми. Преминаването от хищен начин на живот към хранене с полен е станало възможно в резултат на консумация на насекоми опрашители, частично покрити с цветен прашец. С тях древните оси са хранели своите ларви. Подобен тип на еволюция претърпяват и ципокрилите от надсемейство Vespoidea. До неотдавна най-старите известни изкопаеми пчели са представители на род Meliponini, Cretotrigona prisca, открити в кехлибар в Ню Джърси. През 2006 г. нови доказателства разкриват, че най-древният представител на пчелите е изчезвалия днес вид Melittosphex burmensis. Доказателства за съществуването му датират от началото на Креда. Смята се, че най-примитивните съвременни пчели са представителите на семейство Colletidae. Най-ранните насекоми, опрашващи растенията, са бръмбарите. Пчелите обаче се оказват далеч по-ефективни в процеса на опрашване.

Пчелите представляват високоорганизирани насекоми. Те могат заедно да търсят храна, вода, жилище и заедно да се защитават от врагове. Пчелите заедно изграждат своето жилище, отглеждат потомството и майката. Медоносните пчели живеят в многочислени семейства, съставени от 3 различни форми индивиди - пчелна майка, търтеи и пчели работнички. Трите форми индивиди се различават както по своите анатомични и физиологични особености, така - и по дейността си, както - и по своята численост. Те обаче се намират в сложни биологични взаимоотношения и в тясно единство помежду си. Майката, пчелите и търтеите не са в състояние да живеят продължително време самостоятелно извън пчелното семейство. Младите работнички кърмят ларвите с пчелно млечице, по-възрастните се занимават със строежа на жилището. Пчелите на средна възраст изпълняват роля на санитари. Само най-възрастните пчели събират мед. Пчелата работничка за целия си живот произвежда около 1/12 чаена лъжичка мед.

Събирането на нектар от медоносните пчели продължава извън потребностите, от които семействата им имат непосредствена нужда. Тази биологична особеност на пчелното семейство е подчинена на инстинкта за запазването и съхраняването на вида в природата. Това се дължи на обстоятелството, че на запаси от мед пчелното семейство може да просъществува няколко години, докато събирането на цветен прашец от пчелите е по-тясно свързано със сезонния характер на развитието на семейството и с отглеждането на ново поколение. Поради тази причина пчелите от пчелните семейства са по-малко склонни да складират големи количества цветен прашец, но способността им да събират нектар и да трупат запаси от мед е безгранична.

Пчелите работнички от един и същ кошер се отнасят безразлично една към друга и враждебно към пчелите от други пчелни семейства. В същото време те се отнасят добре към пчелите, макар и от друг кошер, но които донасят в кошера нектар, прашец или вода. Също така пчелите работнички добре се отнасят и към младите пчели независимо от кой кошер са.

Младите пчели се отнасят добре към старите пчели както от своето, така и от другите пчелни семейства. Тази особеност позволява да се подсилват пчелните семейства, като им се добавят млади пчели. Отношението на пчелите работнички към своята майка от същия кошер е добро. Но ако тя е вече стара или е повредена, без крак, с повредено крило и др., те могат да я подменят, като отгледат нова майка. Пчелите работнички от даден кошер се отнасят враждебно към майка от чуждо пчелно семейство при наличие на своя. Пчелите работнички могат да приемат чужда майка, само ако нямат собствена пчела-майка.

По материали от:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8

http://pchelari.com/pchelno.html

http://agronet.bg/bee-keeping/bee-articles/779-vzaimootnoshenia-pcheli.html

http://agronet.bg/bee-keeping/bee-articles/1178-medonosni-pcheli-oprashvane.html

Link to comment
Share on other sites

Идеал може да бъде само Бог. 15% от пчелите неподложени на инсектициди не могат дори да си намерят кошера при познат маршрут (процента е 43% за подложените на инсектициди).

http://whyfiles.org/...s-getting-lost/

Edited by vorfax
Link to comment
Share on other sites

Пчеличките наистина се намират в някаква идилия. хранят се единствено с това което растенията доброволно им предоставят, като отплатата им е че ги опрашват. Не нанасят никаква щета на никого(може би само на ония дето се опитват да им вземат меда), все пак дори и тревопасните ощетяват растенията, така че пчелите наистина са уникални.

А що се отнася до социалната им организация, наистина са много алтруистично настроени, но това си има своето обяснение, работничките не могат да се възпроизвеждат дори и да искат, следователно единствения начин да разпространят гените си е да работят за общото на колонията, общо взето и мравките и термитите са така, ако всяка пчеличка можеше да се възпроизвежда обаче, нещата щяха да са доста по-сложни и тия малки животинки щяха да си играят всевъзможни номерца.

Link to comment
Share on other sites

Пчелите са уникални като всяка твар на Земята. Сещам се и за една друга мисъл: Има незаменими хора - всеки един от нас. Стига прехласване по "съвършени" животни, растения и древни народи. На Земята не може да има съвършенство.

Пчелите не са хора, за да бъдат алтруисти, да бъдат благодарни или растенията да правят нещо доброволно. Четете сякаш за пръв път какви са пчелите и въздишате по тях, сякаш е нещо невероятно. Може да са еталон за организация базирана на примитивни инстинкти, но такъв е била и армията на Хитлер. Феноменална дисциплина, "светкавични войни", победи над десетократно по-многоброен противник, изключителна военна производителност... Да, меда е полезен за повечето хора. Морковите, сланината и палачинките - също. Идеализирането е първата крачка към тотемното обожествяване, а в Библията пише какво са идолите.

Link to comment
Share on other sites

Не, мисля, че си прав. Използва се такъв термин. Друг за който се сещам е канибализъм. Предположих, че това изисква познаването на добро и зло, но всъщност съм грешал. Объркващо е и това, че повечето животни не знаят какво е Аз. Животните могат да проявяват алтруизъм, но благодарност и прочие изискващи морални ценности - не.

Link to comment
Share on other sites

Ох, темата май нещо вместо мисли за хармония, предизвика някаква дисхармония или така поне ми се струва... Няма нищо случайно, затова предполагам, че не съм я формулирала по най-правилния начин - така да се каже "най-хармонично" :). Ако е така, извинявам се, момчета, моя грешка, нека няма спорове за едното нищо.

Link to comment
Share on other sites

Преслава, съжалявам за стореното. Убеден съм, че искаше да акцентираме на положителното от което можем да си вземем поука, а аз го извъртях в по-общ смисъл и омазах нещата ^^

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Абе, Ворфакс, нещо против морковите ли имаш???

... или палачинка със сланинка, пържен лук и чер дроб.... мммм...

Link to comment
Share on other sites

Пчелата сама по себе си е толкова уникална, колкото и всяка човешка клетка.

Точно както клетката обаче, пчелата не може да съществува самостоятелно, тя има нужда от общата функция на тялото \кошера\

Ако се разгледа в дълбочина организацията на пчелното семейство, всъщност ще се открие един цялостен човешки организъм. При пчелите, пчелното семейство е съзнанието, а не отделната пчела.

Това съзнание е изключително точно и стриктно спрямо себе си.

Мисля че Учителя е имал предвид точно това. Да се поучим от пчелното съзнание, означава да вземем за пример желязната самодисциплина.

Ако човек не успее стриктно да организира всяка клетка в своето тяло, така че тя да работи за доброто развитие на съзнанието, няма как да го принесе извън себе си.

Каквото е съградил човек вътре в него, това може да предаде.

Пчелното семейство е идеален пример за желязна дисциплина, саможертва, полагане на труд, организация, отдаване без лична печалба.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...